Purtarea bebelușului: 9 motive pentru a NU purta bebelușul cu fața în exterior
Bebelușii adoră să fie purtați - in sling, marsupiu sau wrap - pentru ca sunt aproape de mami și se simt in siguranță. Este insă important ca bebelusul sa fie purtat in directia mamei sau celui care il poarta si NU cu privirea catre exterior.
→ Iată 9 motive pentru a nu-ți purta bebelușul cu fața spre exterior:
vei citi:
Nu susține picioarele bebelușului
Face dificilă purtarea bebelușului
Exercită presiune asupra coloanei vertebrale
Exercită o presiune nejustificată asupra zonei inghinle
Poate suprastimula copilul
Nu susține capul sau gâtul
Îngreunează termoreglarea
Îngreunează răspunsul părintelui la semnalele copilului
Modifică centrul de greutate al bebelușului
Dr. Catherine Fowler - un medic pediatru renumit, din Australia, a facut un studiu in urma caruia a facut public recomandarea ca bebelusii sa fie purtati cu privirea catre interior.
Dr. Fowler a subliniat ca cei care isi poarta bebelusii spre exterior par sa fie niste parinti egoisti si „din neatenție cruzi”. Nu suntem aici să judecăm, o plimbare în jurul blocului cu bebelușul în poziția orientată spre exterior probabil nu va avea efecte negative mari asupra dezvoltării sau sănătății copilului. De asemenea, nu credem că părinții care își poartă intenționat micuții spre exterior sunt cruzi. Dar iata ce inseamna sa iti porti bebelusul cu fata catre exterior.
A-ți purta bebelușul cu fața în exterior...
1. Nu susține picioarele bebelușului
Picioarele bebelușului ar trebui să fie ridicate cel puțin nivelul șoldului, dacă nu chiar mai sus. Acest lucru este posibil numai dacă sistemul de purtare acoperă tot spatele coapsei până la partea din spate a genunchiului, dacă suportul are un scaun reglabil sau dacă suportul are curele pentru picioare.
Când bebelușul tău este orientat în exterior, picioarele îi atârnă, iar coloana vertebrală și șoldurile nu sunt susținute.
-
O avertizare facuta in urma unui studiu facut de Institutul Internațional al Displaziei de Șold din Australia despre biomecanica diferitelor tipuri de sisteme de purtare pentru copii - a concluzionat ca un sistem care susține picioarele superioare încurajează dezvoltarea corectă a șoldului. Suporturile orientate spre exterior nu susțin șoldurile micutilor. Acei bebeluși deja diagnosticați cu displazie ar trebui să evite sistemele de purtare orientate spre exterior.
2. Face dificilă purtarea bebelușului și s-ar putea să nu fie atât de relaxant
Este mult mai greu să porți ceva care se îndepărtează de corpul tău decât ceva care îți îmbrățișează corpul. Cu un suport orientat spre exterior, bebe ajunge să-și arcuiască spatele pentru a compensa.
Corpurile bebelușilor sunt adaptate în mod natural să fie purtate cu fața către tine.
3. Plasează bebelușul într-o poziție arcuită care exercită presiune asupra coloanei vertebrale
Extinderea spatelui (cum ar fi arcuirea după trezire), nu este dăunătoare sau „rea” în sine. Problema apare atunci când comprimi un „gol” sub o sarcină. Fără nimic de care să se agațe, mușchii abdominali slabi, umerii retractați și bazinul copilului se înclină înapoi și este forțat să absoarbă forța fiecărui pas pe care îl face părintele.
Ad-Extra3:
4. Exercită o presiune nejustificată asupra zonei inghinle și poate zdrobi coapsele interioare ale bebelușului
A fi suspendat de părțile cele mai sensibile nu este ideal pentru bebeluși, în special pentru băieții mici. Nu este distractiv
5. Poate suprastimula copilul
Bebelușii pot experimenta în continuare lumea din jurul lor, în ritmul lor, nu neapărat cu fața spre exterior. Este foarte ușor pentru un copil mic să devină copleșit și există puțin spațiu pentru a-și odihni capul mic (și creierul) într-un sistem orientat spre exterior.
6. Nu susține capul sau gâtul
Când un bebeluș vrea să doarmă, gâtul și capul trebuie sprijinite. Când un bebeluș se apleacă spre mama lui, el se sprijină în mod natural pe pieptul ei. Asfixia pozițională este, de asemenea, ceva demn de menționat. Se poate întâmpla atunci când bebelușii nu au control asupra gâtului și când bărbia le cad în piept.
Copiii mici nu trebuie așezați niciodată într-o poziție care le poate compromite căile respiratorii.
7. Îngreunează termoreglarea
Poziția flexibilă pe care o adoptă un bebeluș pe pieptul mamei sale atunci când se apleacă spre ea este mai eficientă în conservarea căldurii decât atunci când pieptul celui mic este expus. Bebelușul are, de asemenea, mai multe celule adipoase (izolație) în partea din spate decât în față.
8. Îngreunează răspunsul părintelui la semnalele copilului
Fără contact vizual este mai greu să comunici cu bebelușul tău, să-i verifici căile respiratorii, să-i vezi chipul, să practici comunicarea și să-i cunoști nevoile. Există un studiu care arată că și cărucioare orientate spre exterior interferează cu capacitatea ta de a interacționa cu copilul tău și de a-i răspunde.
9. Modifică centrul de greutate al bebelușului
Cel mai adesea părintelr va încerca să sprijine picioarele bebelușului ridicându-le în față. Fără scaun și nimic de care să se apuce în fața lui, este greu pentru bebeluș să nu-și arcuiască spatele sub greutatea propriului corp.
Purtarea bebelușului cu fața în exterior nu este cea mai bună opțiune.
Îmbrățișarea bebelușului sau lăsarea acestuia să te îmbrățișeze este ceea ce bebelușul tău este adaptat să facă în mod natural.
Babywearing-ul sau purtarea bebelusului: 5 lucruri pe care nu le stiai
Babywearing-ul sau purtarea bebelusului nu este numai un trend fotogenic ci este chiar recomandat de Academia Americana de Pediatrie pentru ca promoveaza atasamentul parinte-bebelus si il calmeaza.
Dar ce sistem de purtare a bebelusului alegem? Daca facem o trecere in revista a sistemelor de purtat bebelusi - vei fi coplesita sa multitudinea de modele si sisteme. Exista atat de multe marci, stiluri si companii diferite care pretind că sunt "cele mai bune", incât nu vei ști de unde să incepi. Iată insă ce trebuie să stii... citeste mai departe AICI.
Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?
Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII