Vrei să crești copii de succes? Iată sfatul lui Jeff Bezos
Vrei să crești copii de succes? Laudă efortul nu talentul copilului
Jeff Bezos spune că practică un obicei destul de simplu, pe care știința îl susține. Dacă ai fost sfătuit contrariul, nu ești singurul.
Acestea sunt sfaturile lui Jeff Bezos, despre creșterea copiilor și maximizarea succesului.
vei citi:
Jeff Bezos, tată a 4 copii și un sfat super-important
Sfatul lui Jeff Bezos
Laudă efortul nu talentul copilului
Jeff Bezos, tată a 4 copii și un sfat super-important
Jeff Bezos, tată a 4 copii - este si cel mai bogat om din lume. Dar acum vorbim despre cum isi creste el copiii. Este vorba despre un obicei pe care Bezos îl numește „super-important” și pe care l-a oferit mereu. De fapt, el i-a încurajat în mod explicit pe părinți să „le predice” copiilor lor. Și, în calitate de tată a patru copii, spune că este sfatul pe care a încercat să-l dea propriilor copii.
Desigur, uneori ezităm să repetăm sfaturile de creștere a copilului de la așa-numitele "icons" ale antreprenoriatului. Există prea multe oportunități de a confunda corelația cu cauzalitatea. Dar, în acest caz, sfaturile pe care le oferă Bezos se aliniază aproape exact cu cercetările lui Carol Dweck, profesor de psihologie la Universitatea Stanford, SUA.
Dacă nu cunoști munca lui Dweck, el a efectuat câteva studii extrem de convingătoare despre învățarea copiilor să adopte o „mentalitate de creștere”, spre deosebire de o „mentalitate fixă” și de ce părinții ar trebui să aprecieze diferența.
Sfatul lui Jeff Bezos
Jeff Bezos a formulat de multe ori acest sfat. De exemplu, vom folosi cuvintele sale textual dintr-o emisiune din 2016. Poți urmtări videoclipul mai jos.
Iată ce a avut de spus:
Spun mereu copiilor mei
"Fii mândru de alegerile tale, nu de talentele tale. ... Este foarte important pentru tineri să înțeleagă asta și pentru părinți să-i învețe acest lucru. Este foarte ușor pentru un tânăr talentat să se mândrească cu darurile sale: „Sunt foarte atletic” sau „Sunt foarte deștept” sau „Sunt foarte bun la matematică”.
Asta e bine. Ar trebui să-ți celebrezi talentul. Ar trebui sa fii fericit. Dar nu poți fi mândru de el... De ceea ce te poți mândri de fapt, sunt alegerile tale.
Cum ai decis să-ți folosești talentul? Ai studiat din greu? Ai muncit din greu? Ai practicat? Oamenii care excelează combină talentul și munca grea, iar partea de muncă grea este o alegere. Trebuie să decizi asta. Și asta este ceva de care, când te uiți înapoi la viața ta, vei fi foarte mândru."
Ad-Extra3:
Laudă efortul nu talentul copilului
Când citești asta, aproape sună ca un clișeu. Da, am înțeles, Bezos, mulțumesc foarte mult: „Munca grea dă roade”.
Dar, când punem sfaturile lui Bezos împotriva a ceea ce Dweck sfătuiește de ani de zile, aproape nu există diferență între cele două.
Și motivul pentru care trebuie menționat acest lucru este că atât de mulți părinți își încurajează copiii într-un mod greșit: laudând talentul, în loc de efort. Nici măcar nu trebuie să fie la fel de explicit ca „Ești atât de deștept!” sau „Bineînțeles că te pricepi la matematică, ai genele mele!”
Ia în considerare aceste exemple mai inofensive:
„Ce pictură frumoasă ai creat!”
"Sunt atât de mândru de ceea ce ai făcut astăzi pe teren."
"Un alt 10! Nu mă aștept la nimic mai puțin, desigur!"
Înțelegi ce vreau sa spun? Acestea sunt afirmații frumoase, dar nu subliniază că efortul, spre deosebire de talentul înnăscut legat de ADN-ul lor, sau acordate prin harul lui Dumnezeu, sau oricum ați dori să le atribuiți, este ce se laudă.
Alternative:
"Am văzut cât de mult suflet ai pus în pictura aceea; este superbă."
"Ai jucat din inimă astăzi. Un efort uimitor."
"Sunt atât de mândru de munca ta: încă un 10!"
De fapt, Dweck a descoperit într-o serie de experimente că lăudarea talentelor copiilor, spre deosebire de efortul lor, poate duce de fapt la un efort mai mic, deoarece copiii pot dezvolta teama de a eșua. Acest lucru încurajează o mentalitate fixă în timp, spre deosebire de o mentalitate de creștere.
Iată videoclipul lui Bezos din 2016:
Taticul cu numele de Bill Gates
Meseria de parinte nu este deloc usoara, nici macar pentru Bill Gates, taticul cu o minte geniala. Inteligenta nu este intotdeauna suficienta pentru a fi un parinte de nota 10, insa, cu siguranta, ea poate contribui semnificativ la deciziile cele mai bune privind cresterea copiilor... Citete mai departe aici
Va asteptam pe forumul special: PARENTING - sau despre meseria de parinte
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII