6 semne că bebelușul NU POATE RESPIRA - află cum poți observa imediat daca sunt PROBLEME
Respirația bebelușului este un motiv de multa ingrijorare pentru parinții unui bebeluș. Pe unii, grija ii face să rămână treji noaptea și sa ii verifice respirația in mod constant...
Este foarte normal sa ne îngrijorăm cu privire la acest aspect. Odată cu frica sindromului morții subite (SIDS), îngrijorarea este destul de reală. Cu toate acestea, uneori, poate fi foarte greu să ne dăm seama dacă bebelușul respiră. Dacă nu observi îndeaproape mișcările pieptului sau nu lipești un deget sub nări, nu este atât de ușor de observat. Este și mai greu de înțeles dacă bebe respiră într-un mod adecvat sau nu. Deci, iată la ce trebuie să ai grijă:
vei citi:
1. Fața bebelușului devine albastră
2. Bebelușul este prea liniștit
3. Sincronizarea este totul
4. Verifică nările bebelușului
5. Bebelușul nu mănână nimic
6. Bebelușul este frustrat
Iata care sunt motivele de ingrijorare.
1. Fața bebelușului devine albastră
Acesta este unul dintre cele mai universale moduri de a verifica dacă cel mic respiră. Observă-i culoarea feței. Este roz pal? Sau pielea are o nuanță albastră sau purpurie? Dacă buzele devin albastre, ar putea fi un semn că nu primește oxigen. Culoarea pielii noastre arată așa, datorită oxigenului prezent în sânge. Pielea își pierde culoarea numai atunci când această sursă este întreruptă. Deci, dacă observi o schimbare a culorii pielii, mergi imediat la medic.
2. Bebelușul este prea liniștit
Nou-născuții nu se mișcă în general mult? Realitatea este că bebelușii pot fi destul de zgomotoși și agitați - își mișcă picioarele și brațele în mod constant. Dar, dacă observi că cel mic nu se mișcă nici măcar puțin sau nu răspunde la stimuli, există șanse ca ceva să nu fie în regulă, așa că solicită imediat asistență medicală. Dacă îngrijorarea este legată de mișcările sale de respirație, poți așeza ușor degetele pe burtică si poti simti daca burtica se misca.
3. Verifică nările bebelușului
În afară de a-i observa culoarea pielii, trebuie să-i urmărești și nările. Bebelușii și nou-născuții respiră în general pe nas și nu folosesc deloc gura. De obicei, ei învață treptat cum să respire pe gură. Dar, dacă îi observi nările larg deschise, asta înseamnă că vrea mai mult aer. Acest lucru, la rândul său, înseamnă că nu obține deja suficient aer și trebuie să-și extindă nările.
Ad-Extra3:
4. Bebelușul nu mănână nimic
După cum am menționat mai devreme, bebelușii respiră pe nas. Și acest lucru este esențial ca aceștia să se poată hrăni corect - este una dintre armele naturale de supraviețuire cu care se nasc. Cu toate acestea, dacă nasul lor este blocat și nu primesc suficient oxigen, s-ar putea să refuze să mănânce. Deci, dacă observi acest lucru, atunci s-ar putea să fie ceva în neregulă.
5. Bebelușul este frustrat
Dacă ai trecut printr-o răceală, știi cât de dificil poate fi să respiri pe nas. Acest lucru este cu atât mai greu pentru nou-născuții care nici măcar nu își pot exprima disconfortul. Asta i-ar putea frustra mult. Deci, dacă bebe este prea agita sau frustrat, atunci s-ar putea ca ceva să nu fie în regulă.
6. Daca sunt motive de ingrijrare - suna medicul
Când vine vorba de respirație, sincronizarea este totul. Dacă ai nevoie de ajutor pentru orice sună medicul. Deoarece a rămâne fără respirație pentru o lungă perioadă de timp ar putea provoca unele daune, în momentul în care observi ceva ciudat, sună medicul.
Dacă observi ceva ciudat, nu intra în panică și caută asistență medicală. Totul va fi bine!
Cunoști alte semne pe care le-ai putea adăuga listei de mai sus? Dacă da, te rugăm să le împărtășești cu noi în secțiunea de comentarii de mai jos!
► Citeste si experianta unei mamici aici Am trait socul vietii de frica. Bebe s-a inecat cu lapte matern si nu mai respira - jurnal de mami de bebe
Gestionarea corpului strain in tractul respirator
Iata de ce nu e bine sa dam copiilor mici samburi si seminte...
Mergeti de urgenta la un medic daca copilul pare a se fi inecat sau folositi masurile de prim-ajutor imediat - daca este nevoie! Cititi mai departe...
Comunitate, grup de suport
Esti panicata? Pune o intrebare pe sectiunea de PANICA
autor: Desprecopii.com, Redactor Medic pediatru Stefana Zamfir - Toate drepturile rezervate (c) 2024
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII