12 lucruri pe care nimeni NU ți le spune despre nou-născuți

12 lucruri pe care nimeni nu ti le spune despre nou-nascuti

12 lucruri pe care nimeni NU ți le spune despre nou-născuți

Scutece murdare? Nopți nedormite? Lucruri evidente, clar. Un nou-născut cu capul țuguiat...? Permite-ne să te informam cu 12 lucruri pe care nimeni nu ți le spune despre nou-născuți!

Ți-ai adus puiul acasă și te uiți spre fața sa dulce. Dar apoi începi să observi mici ciudățenii despre care nu te-a avertizat nimeni. Capul bebelușului arată puțin în formă de con... Pielea sa pare atât de uscată! Pofta lui de mâncare este nesfârșită. Dar lasă aceste griji, iată ce NU ai știut niciodată că trebuie să știi despre trăsăturile și obiceiurile ciudate ale unui bebe!

vei citi:
Capul bebelușului meu arată ciudat
Bebelușul meu se mișcă foarte mult
Organele genitale ale băiețelului meu sunt mari...
Bebelușul meu e mereu flămând
Mâinile și picioarele bebelușului meu sunt reci
Bebelușul meu are firicele de sânge în scutec
Bebelușul meu are vezicule pe buze
Scaunul bebelușului meu arată ca diareea
Bebelușul meu strănută tot timpul
Pielea bebelușului meu se cojește
Bebelușul meu respiră ciudat
Plânsul bebelușului meu sună la fel

Capul bebelușului meu arată ciudat

Ți-ai imaginat un bebelus perfect - rotunjor, rozuliu și atât de drăguț. Dacă capul nou-născutului tău arată puțin ciudat și în formă de con la început, asta pentru că probabil a petrecut ore întregi în bazinul tău. Deschiderile din craniu îi permit să-și muleze forma pentru a se potrivi canalului de naștere. „Acest lucru protejează împotriva fracturilor craniului sau a leziunilor cerebrale în timpul unei nașteri vaginale”, spune Anne Hansen, MD, neonatolog la Spitalul de Copii din Boston,SUA -  și profesor asistent de pediatrie la Harvard Medical School.

Alte imperfecțiuni se mai pot adăuga aspectului temporar al copilului. Dacă a alunecat pe nas, nările lui ar putea fi cam strivite. Fluidele acumulate sub piele îi pot face ochii să pară umflați. Și poate chiar să aibă câteva mici vânătăi pe față și pe scalp dacă s-a folosit un forceps.

Dar - bebelușul tău este o minunee. Ai răbdare și va deveni în curând bebelusul perfect pe care ți l-ai imaginat.

Iata de pilda aceasta situatie

Bebelușul din fotografie era asinclitic (capul era înclinat în bazin) și s-a născut cu o pungă serosanguină - asa numitul - Caput succedaneum
Bursa serosanguină se umflă pe scalp cauzată de presiunea exercitată în timpul travaliului.
La prima vedere, este ceva care îi sperie pe părinți, dar apare frecvent la copiii sănătoși și dispare în câteva ore după naștere sau în primele zile de viață.

 

Dezvoltarea pe saptamani a bebelusului in prima luna:

Bebelusul la 1 saptamana
Bebelusul la 2 saptamani
Bebelusul la 3 saptamani 
Bebelusul la 4 saptamani

Bebelușul meu tresare foarte mult

După ce a petrecut luni de zile într-un spatiu cald și confortabil cu lichid, nou-născutul are acum tot spațiul din lume pentru a se mișca, fără restricții asupra membrelor. Nu și-a dat seama cum să-și controleze corpul în acest nou mediu, așa că un mic val al brațului său devine un gest larg sacadat. Bebelușii se nasc, de asemenea, cu reflexul Moro: când bebelușul tău simte că cpică sau se sperie, își va arunca brațele în sus, își va trage capul înapoi și apoi le va aduce rapid înapoi. Acest reflex dispare de la 3 luni. Un sistem neurologic încă în curs de dezvoltare trimite, de asemenea, mai multe impulsuri electrice către mușchi decât este necesar, ceea ce poate face ca bărbia bebelușului să tremure sau să-i tremure picioarele. Pe măsură ce lucrurile devin mai organizate în primele două săptămâni, bebe va tinde să tremure mai puțin. Nu este motiv de panică dar consultă medicul dacă tremurul bebelușului este ritmic ori dacă un membru nu se oprește din tremur când este atins.

Organele genitale ale băiețelului meu sunt cam mari...

Înainte ca soțul tău să-și acorde meritul pentru testiculele uriașe ale fiului său nou-născut, el ar trebui să știe că nici genetica, nici hormonii masculi nu au jucat un rol în mărimea lor. Umflarea este de fapt rezultatul presiunii exercitate asupra bebelușului în timpul nașterii, precum și al fluidelor prinse în țesuturi. De asemenea, toți bebelușii încă au hormonii mamei care le circulă în corp. La băieți, acești hormoni măresc testiculele; la fete provoacă umflarea labiilor. Umflarea oranelor genitale dispare în primele două zile.

Ad-Extra3:

Bebelușul meu e mereu flămând

În primele săptămâni, s-ar putea să te simți ca și cum ai hrăni bebelușul non-stop. Cererile sale frecvente sunt modalitatea naturii de a crește cantitatea de lapte pentru a-i satisface apetitul tot mai mare. Copiii alăptați tind să mănânce mai frecvent, deoarece laptele matern este mai rapid digerat și mai complet absorbit decât formula.

Motivul hrănirilor dese este că micuțul tău are multe de făcut. Își va dubla greutatea de la naștere în șase luni, ceea ce necesită un aport caloric imens, va trece prin pusee de creștere; primul apare de obicei între 4 și 6 săptămâni.

Citeste aceste informatii Bebelusul nou-nascut: schimbarile majore prin care trece in primele zile dupa nastere

Mâinile și picioarele bebelușului meu sunt reci

Înainte de a porni termostatul sau de a-l înfășura pe cel mic într-o altă pătură, simte-i trunchiul. Dacă este cald și roz, bebelușul tău este ok. Deoarece sistemul său circulator este încă în curs de dezvoltare, sângele este transferat mai des către organele și sistemele vitale, acolo unde este cel mai necesar. Mâinile și picioarele sale sunt ultimele părți ale corpului care obțin un aport bun de sânge. Poate dura până la trei luni până când circulația sa se adaptează complet la viața din afara uterului. Între timp, este obișnuit ca degetele de la mâini și de la picioare să se simtă reci și să arate palide. Pe măsură ce bebelușul devine mai mobil și mai activ, circulația sa se va îmbunătăți.

Bebelușul meu are firicele de sânge în scutec

Aceiași hormoni materni care provoacă umflarea testiculelor și labiilor sunt, de asemenea, responsabili de falsa menstruație pe care o au uneori fetele nou-născute. Nu te îngrijora dacă vezi o mică pată de sânge în scutecul bebelușului în primele săptămâni de viață. Această falsă menstruație durează de obicei doar câteva zile. Uneori, ceea ce pare a fi sânge poate fi de fapt urină concentrată, care poate arăta destul de întunecată în pliurile unui scutec. Cu toate acestea, sângele roșu aprins este neobișnuit și necesită asistență medicală.

Bebelușul meu are vezicule pe buze

Mulți nou-născuți dezvoltă vezicule din suptul puternic la biberon sau la sân. În unele cazuri, acestea unt prezente la naștere din cauza suptului degetului mare în uter. Calusul nu provoacă disconfort bebelușului. De fapt, creșterea excesivă a pielii rigidizează buza și poate facilita apucarea mamelonului. Calusul va dispărea de la sine în câteva luni, sau ar putea apărea și dispărea de la o zi la alta.

Scaunul bebelușului meu arată ca diareea

Copiii alăptați au scaune galbene, de culoarea muștarului și aproape lichide, în timp ce sugarii hrăniți cu formulă tind să aibă scaune puțin mai solide, de o culoare maronie și de consistența înghețatei moi. Unii bebeluși au scaune de zeci de ori pe zi, în timp ce alții doar de câteva ori pe săptămână. Atâta timp cât copilul tău se îngrașă și nu are dureri abdominale, frecvența scaunului este bună.

Poate fi dificil să distingi mișcările intestinale normale de diaree, mai ales dacă alăptezi. Bebelușii alăptați de obicei au scaun după fiecare hrănire, dar nu este o regulă - pot trece și 10 zile fără nici un scaun.

Bebelușul meu strănută tot timpul

Nou-născuții strănută foarte mult, dar nu pentru că sunt bolnavi. Este pur și simplu modul în care își curăță pasajele nazale și respiratorii de congestie și particule din aer. Strănutul ajută, de asemenea, la redeschiderea unei nări închise temporar, cât timp suge.

Pielea bebelușului meu se cojește

În timp ce bebelușul se scălda într-o lagună de lichid amniotic, pielea lui a fost perfect protejată de mediul lichid printr-un strat de material alb, ceros, numit vernix. Dar, odată ce a fost expus la aer și vernixul a fost îndepărtat, stratul superior al pielii sale se usucă și începe să se dezlipească (deși este cel mai vizibil pe mâini și picioare). Nu încerca niciodată să tragi de pielea uscată care se cojește! Nici cremele hidratantele nu sunt necesare. Aceasta perioadă durează de obicei una până la două săptămâni.

Bebelușul meu respiră ciudat

La fel ca mulți proaspeți părinți, probabil că petreci o bună parte a nopții îndoită peste pătuțul copilului, verificându-i respirația. Și probabil te-ai speriat de câteva ori privindu-i respirațiile neregulate. Dar este normal ca sugarii să facă pauze ușoare și apoi să treacă prin perioade de respirație rapidă. Face parte din dezvoltarea diafragmei [mușchiului care permite respirația] și a sistemului neurologic. O pauză de până la 20 de secunde este considerată normală. Până la vârsta de aproximativ 6 săptămâni, bebelușul ar trebui să dezvolte un model de respirație mai regulat.

Te preocupă SIDS? Pune bebelușul să doarmă pe spate, ține toate așternuturile și jucăriile moi în afara pătuțului și nu fuma. Dacă bebelușul tău încetează să mai respire mai mult de 20 de secunde (un semn de apnee) sau devine albastru, solicită urgent asistență medicală.

Plânsul bebelușului meu sună la fel mereu

Ai auzit cum mamele ar trebui să știe instinctiv dacă bebelușul lor este flămând, obosit sau are nevoie de un scutec curat doar ascultându-i plânsul? Dacă încă nu recunoște fluent "limba maternă a bebelușului", nu te îngrijora. De-a lungul timpului le vei recunoaște. Dar în primele zile, nu contează cu adevărat de ce plânge micuțul tău (uneori va plânge fără niciun motiv). Vei reacționa în continuare cu aceeași atenție iubitoare de fiecare dată - și asta este tot ce își dorește sau are nevoie cu adevărat copilul tău.

Citeste si:

Prima zi cu bebelușul nou născut acasă: cum este acea zi și de ce poate fi copleșitoare

A doua noapte a nou-născutului - la ce să te aștepti ca proaspată mămica când bebe vrea doar la sân si protestează

Ghid de alaptare

Desprecopii va ofera cel mai complet ghid de alaptare. Cititi pe larg toate informatiile de la aceasta sectiune dedicata Alaptarii! Citeste si forumul special Alaptarea de la desprecopii.com - vei intalni acolo mamici ca tine care au intrebari si raspunsuri despre alaptare.

  Daca ai probleme cu alaptarea, te asteptam pe forumul de suport al alaptarii sau pe grupul nostru secret de pe Facebook: Alaptarea cu dragoste.

Aplicatia mobila Eu, Mamica: vezi cum se dezvolta bebelusul tau

Ești mămică de bebelus? Atunci trebuie să instalezi aplicatia Eu, Mămica pe telefonul tău sau tableta.
Aplicaţia înglobează o serie de utilitare şi calculatoare, precum: Bebeluşul - primele 52 de săptămani, Grafice de Creştere, Calendar de Vaccinare, Activităţi pentru Copii, Album foto şi multe altele.

Aplicatia Eu, Mamica - se integrează în mod natural cu platforma Desprecopii.com, facilitând accesul la o serie de servicii menite să ofere suport pentru viitoarea mamica (Grupuri de mămici, Ştiri, Anunţuri, Întrebări, Forum, Jurnal, Album de poze, Director, Reţete Culinare etc.). Mămicile utilizatoare pot accesa cu uşurinţă diverse secţiuni ale site-ului, pot primi notificări pe telefon când li se răspunde la o întrebare sau notificări pe mesageria privată. Mai mult, prin intermediul butonului „Panică”, ele pot primi răspunsuri în situaţiile de criză de la miile de persoane aflate în comunitatea Desprecopii.com, dispuse să ofere o mână de ajutor. 

► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru Iphone si Ipad aici.

 Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru sistemul Android aici.

Greutatile si incercarile primelor saptamani din meseria de mamica

In primele saptamini majoritatea noilor mamici experimenteaza:

Stari de oboseala
Scurgeri de singe
Dureri sau disconfort in zona vaginului in cazul in care ati nascut normal
Dureri incizante sau amorteli in cazul in care ati nascut cu cezariana
Crampe abdominale ca urmare a contractiilor uterine
Stari de fericire sau depresie ori oscilatii intre cele doua stari
Disconfort la sini
Temeri ca nu sinteti o mama buna
Transpirari profunde. 

merita citit: Suprizele unei mamici incepatoare

trebuie citit: Factori si mituri care pot contribui la depresia postnatala  

Desi este tentant sa incercati sa fiti o supermamica, acum nu este momentul potrivit. Poate cele mai bune sfat pe care il puteti primi cind deveniti mama - este sa acceptati ajutorul celorlalti, sa mincati regulat si hranitor si sa dormiti cind copilul doarme. 

 Despre recuperarea mamei dupa nastere, merita sa citesti si:

Sfaturi pentru recuperare dupa cezariana
Cum si cand ne recapatam silueta
Controalele post-natale
Revenirea la normalitate dupa o nastere
Refacerea dupa o nastere prin cezariana
O imagine pozitiva despre sine dupa nastere
Tinerele mamici, silueta si vedetele
12 subterfugii pentru proaspetele mamici
Ce cumparam inainte de nastere?
Caderea parului dupa nastere
6 greseli ale mamicilor in ce priveste somnul lor
La cat timp dupa nastere putem incepe exercitiile fizice?
Durerea epiziotomiei si activitatea sexuala dupa nastere
Sfaturi pentru recuperare rapida dupa cezariana
4 strategii pentru mame obosite
Miturile cu care te intalnesti dupa nasterea copilului tau
Sexul dupa nastere: ce anume se schimba?
Taierea grabita a cordonului ombilical poate afecta sanatatea copilului
La 3 luni de la nastere: trierea hainelor de gravida
Recuperarea dupa cezariana: lucrurile pe care nu vi le spune nimeni
321... start la dieta pentru proaspete mamici!
Abdomenul plat, o provocare pentru mamici? 

Haideti alaturi de mamicile inteligente de bebelusi:

Primele 365 de zile din viata unui bebelus nazdravan
365 zile si nopti din viata de mama. Casa nou nascutilor DC.

 Alaptarea
Cel mai bun cadou pentru bebelus. Probleme, experiente si povesti de succes din timpul acestui timp special.

autor: redactor Milena Sadova, redactor Desprecopii  - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2022

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII