Copilul tău este un RĂSFĂȚAT? Iată ce trebuie să faci in continuare - sfatul specialistilor
Copilul tau este rasfatat? Desigur, vrei să-ți vezi copilul fericit. Ne place să ne mulțumim copiii și să creem amintiri fericite. Vrem ca "excursiile" la magazine și restaurante să fie plăcute și fără probleme. În plus, a ceda este mult mai ușor decât a spune "Nu". Multe mame și tați se simt, de asemenea, vinovați pentru timpul petrecut departe de copiii lor
Dar vrei să crești și un viitor adult recunoscător. Principalul motiv pentru care un copil va continua să aibă accese de furie este faptul că are succes cu ele. Găsește echilibrul perfect citind urmatoarele sfaturi ale specialiștilor:
vei citi:
Părinții cedează din tot felul de motive bine intenționate
Evită să îți ceri scuze pentru dezamăgiri
Nu dezbate regulile casei
Gestionează accesele de furie
Învață-l arta pierdută a răbdării
Oferă încurajări în loc de cadouri
Părinții cedează din tot felul de motive bine intenționate
Ne place să ne mulțumim copiii și să creăm amintiri fericite. Vrem ca "excursiile" la magazine și restaurante să fie plăcute și fără probleme. În plus, a ceda este mult mai ușor decât a spune "Nu". Multe mame și tați se simt, de asemenea, vinovați pentru timpul petrecut departe de copiii lor. Este de înțeles: „Când ai doar câteva ore pe zi să fii cu copiii tăi, nu vrei să distrugi distracția”, spune Louis J. Lichtman, Ph.D., autorul cartii A Practical Guide for Raising a Self-Directed and Caring Child.
Deși nu este nimic în neregulă în a-i cumpăra copilului ocazional o jucărie mică în timpul unui drum la supermarket sau a-l duce la grădina zoologică, crești riscul de a crea un copil răsfățat dacă faci aceste lucruri ca răspuns la rugămintea lui neîncetată. Sarcina ta este să întărești un comportament bun, nu rău.
Dar prea des lucrurile merg pe altă cale. Dacă copilul tău nu acționează în mod corespunzător, nu este prea târziu să inversezi acest comportament cu ajutorul următoarelor tactici/sfaturi:
Evită să îți ceri scuze pentru dezamăgiri
„Îmi pare rău” își are locul în viața de familie, de exemplu, atunci când îți pierzi cumpătul sau arunci din greșeală prețioasele opere de artă ale copilului la gunoi. Dar nu este nevoie să îți arăți remușcarea cu privire la faptul că nu îi poți cumpăra acei pantaloni scumpi, care nu sunt în bugetul vostru sau pentru că amâni plimbarea în parc, deoarece trebuie să pregătești cina. Este benefic să empatizezi cu dezamăgirea copilului, deoarece acest lucru arată că îi respecți sentimentele „Știu că ești trist că nu putem merge la locul de joacă, dar azi nu avem timp; vom merge altă dată”. „Ajutarea unui copil să accepte că nu va primi tot ce își dorește este o lecție importantă de viață”, notează Karen Ruskin, Psy.D., terapeut de familie din Sharon, Massachusetts.
Acestea fiind spuse, dacă i-ai promis o vizită la locul de joacă și nu o mai poți împlini, ar trebui să-ți exprimi regretul pentru schimbarea planurilor. Dacă copilul tău de 6 ani rămâne hotărât să obțină acei pantaloni scumpi sau jucărie, spune ceva de genul: „Da, arată foarte bine. Am o propunere... Iată cât sunt dispus să plătesc eu (xxx); tu poți economisi pentru restul." Acest lucru îi oferă un anumit control asupra deciziei și îl anunță că trebuie să câștige lucruri speciale, mai degrabă decât să i se ofere pur și simplu.
Nu dezbate regulile casei
Dacă eu și soțul meu am lăsa decizia curățeniei pe mâna copiilor, nu am mai face niciodată curat. În loc să dezbatem de ce trebuie să o facem, pur și simplu spun: „Asta facem împreună ca familie”. Vorbele nesfârșite sunt inutile, deoarece rezultatul este predeterminat. În plus, nu vreau ca băieții mei să se certe despre alte reguli ale casei, cum ar fi purtarea căștilor pe biciclete, etc. „Copiii voștri au dreptul să fie dezamăgiți sau supărați atunci când nu reușesc să obțină ceva, dar nu ar trebui ca regulile să fie dezbatute.”, spune Amy McCready, autorul cărții If I Have to Tell You One More Time ...
Ad-Extra3:
Gestionează calm accesele de furie
Niciunui părinte nu îi plac accesele de furie sau tantrumurile, fie că este vorba de un copil care refuză să părăsească parcul sau de un copil de 8 ani care trântește ușa peste refuzul tău de a-i cumpăra un telefon mobil. Dar a ceda este mult mai rău.
Principalul motiv pentru care un copil va continua să aibă accese de furie este faptul că are succes cu ele. Nu te implica și se va opri ... în cele din urmă. Dacă sunteți acasă, pur și simplu ignoră-l (atâta timp cât copilul nu este în pericol să se rănească pe sine sau pe alții), sugerează McCready. În timp ce trebuie să fii cu ochii pe copilul tău într-un loc public, acordarea unei atenții prea mari garantează practic o repetare a tantrumului. În schimb, du calm copilul la mașină unde se poate calma. Când copiii își dau seama că nu vei fi manipulat atunci când fac o scenă, este mai puțin probabil să încerce acea tactică în viitor.
Învață-l arta pierdută a răbdării
Copiii răsfățați se simt îndreptățiți nu numai să obțină lucrurile pe care și le doresc, ci să le obțină imediat. Trăim într-o lume a mijloacelor media, cu ecrane tactile de satisfacție instantanee.. Aceste tehnologii îi determină pe copii să dezvolte așteptări nerealiste cu privire la obținerea a ceea ce doresc atunci când doresc, spune dr. Ruskin. (Un motiv pentru aceasta poate fi că te văd pe tine nerăbdător să aștepți, să zicem, încărcarea unei pagini web sau primirea unui mail.) Și din moment ce multe cereri - pentru colecții, dulciuri - oferă modalități ușoare de a aduce un zâmbet pe fața copilului, avem tendința de a spune "Da" mai des decât ar trebui. Dar acest lucru nu va ajuta copilul să învețe să aibă răbdare.
Refuzul sau cel puțin menținerea indulgențelor îl va ajuta pe copilul tău să dezvolte autodisciplina și să-i permită să acorde o valoare mai mare lucrurilor pe care le primește.
Este esențial să înveți copilul și prin propriul exemplu. Caută oportunități pentru ei să te vadă așteptând calm. Dacă vezi o pereche de blugi la mall pe care decizi să nu-i cumperi, de exemplu, spune-i copilului de ce („Se potrivesc bine, dar blugii mei vechi încă arată bine” sau „Voi aștepta până vor fi scoși la vânzare la reducere").
Oferă încurajări în loc de cadouri
„Un copil care primește recompense pentru fiecare mică realizare va începe să-și piardă dorința naturală de a excela la lucruri”, spune McCready. În schimb, laudele specifice precum „Ai muncit din greu și ai obtțnut rezultate remarcabile” îi vor spori motivația. Acestea fiind spuse, nu este nimic în neregulă cu recunoașterea realizărilor copilului, indiferent dacă este vorba de un efort mare în construirea unui puzzle cu multe piese sau a unui meci de fotbal. Atâta timp cât etichetezi tratamentul oferit ca o celebrare/sărbătorire mai degrabă decât ca o recompensă, lăsându-l să-și aleagă locul preferat pentru cină sau să savureze o înghețată cu prietenii săi, nu îl vei răsfăța. Promit.
► Citeste si Cum sa-ti ruinezi copilul pe viata: 10 sfaturi
Va asteptam pe forumul special: PARENTING - sau despre meseria de parinte
Despre crizele de isterie ale copilului merita citit si:
Criza de isterie si un sfat sincer si la obiect (video)
Cum apare rasfatul
2 ani si inceputul crizelor de independenta ale copilului
Crizele de isterie ale copilului
Personalitatea copilului: genetica versus educatia parintilor
Comunitate si grupuri de suport
Cabinetul Psi - Psihologie
Forum specializat de psihologie. Intrebari si raspunsuri la intrebarile ce ne framanta.
autor: Milena Sadova, redactor Desprecopii - toate drepturile rezervate 2021
referinte:
- Francois Dumesnil: Questions des parents responsables
- Psychologytoday.com
- Baumrind, D. (2008). The influence of parenting style on adolescent competence and substance use. Journal of Early Adolescence,
Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2021
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII