Tensiune arterială scăzută în timpul sarcinii: simptome și cauze - sfatul medicului

Tensiune arteriala scazuta in timpul sarcinii -  simptome si cauze - sfatul medicului

Tensiune arterială scăzută în timpul sarcinii: simptome și cauze - sfatul medicului

In timpul sarcinii, hormonii - in special progesteronul, relaxeaza arterele pentru a creste fluxul sanguin din corpul mamei si pentru a trimite sange catre placenta. Aceasta este cauza principala a tensiunii arteriale mai scazute.

Asadar, tensiunea arterială scăzută în timpul sarcinii nu este neaparat un motiv de ingrijorare. De cele mai multe ori, această afecțiune nu va cauza probleme majore, iar tensiunea arterială va reveni la nivelurile normale după naștere. Cu toate acestea, în unele cazuri, tensiunea arterială foarte scăzută poate fi periculoasă pentru mamă dar și pentru bebeluș.

vei citi:
Efectele sarcinii asupra tensiunii arteriale
Ce se consideră ca fiind tensiune arterială scăzută?
Pericole ale tensiunii arteriale scăzute în timpul sarcinii
Tensiunea arterială afectează copilul?
Simptomele tensiunii arteriale scăzute
Diagnosticarea tensiunii arteriale scăzute
Tratamentul tensiunii arteriale scăzute
Gestionarea tensiunii arteriale scăzute în timpul sarcinii
Tensiunea arterială postpartum

Efectele sarcinii asupra tensiunii arteriale

Dacă ești gravidă, medicul sau asistenta îți vor verifica probabil tensiunea arterială la fiecare vizită prenatală.

Tensiunea arterială este forța sângelui tău, deoarece acesta împinge în pereții arterelor în timp ce inima pompează. Poate urca sau coborî în anumite momente ale zilei și se poate modifica dacă te simțiți nervoască. Citirea tensiunii arteriale relevă informații importante despre sănătatea ta și a copilului tău. De asemenea, poate fi un mod prin care medicul poate determina dacă ai o altă afecțiune care trebuie verificată, cum ar fi preeclampsia.

Modificările care apar în corpul tău în timpul sarcinii îți pot afecta tensiunea arterială. Când porți un copil, sistemul circulator se extinde rapid, ceea ce poate provoca scăderea tensiunii arteriale. Este frecvent ca tensiunea arterială să scadă în primele 24 de săptămâni de sarcină.

Alți factori care pot contribui la scăderea tensiunii arteriale includ:

deshidratare
anemie
hemoragie internă
repaus prelungit la pat
anumite medicamente
afecțiuni ale inimii
tulburări endocrine
tulburări renale
infecții
deficiențe nutriționale
reacție alergică

Ce se consideră ca fiind tensiune arterială scăzută?

Medicii stabilesc de obicei că ai tensiune arterială scăzută dacă este sub 90/60 mm Hg. Unii oameni au tensiune arterială scăzută toată viața și nu au semne ale acesteia.

Ad-Extra3:

Pericole ale tensiunii arteriale scăzute în timpul sarcinii

În general, scăderea tensiunii arteriale în timpul sarcinii nu este un motiv de îngrijorare decât dacă ai simptome. Scăderile mari pot fi semnul unei probleme grave sau chiar care pune viața în pericol. Tensiunea arterială extrem de scăzută poate duce la căderi, deteriorarea organelor sau șocuri.

Tensiunea arterială scăzută poate fi, de asemenea, un semn al sarcinii ectopice, ce are loc atunci când un ovul fertilizat se implantează în afara uterului.

Tensiunea arterială afectează copilul?

Au fost efectuate multe cercetări cu privire la modul în care tensiunea arterială crescută în timpul sarcinii afectează bebelușii, dar datele despre efectele tensiunii arteriale scăzute sunt limitate. Unele studii au sugerat că tensiunea arterială scăzută în timpul sarcinii poate duce la probleme, cum ar fi nașterea fătului mort și greutatea scăzută la naștere. Cu toate acestea, alte cercetări au arătat că factorii de risc suplimentari sunt de vină pentru aceste rezultate.

Sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege impactul tensiunii arteriale prenatale scăzute asupra sănătății unui copil.

Simptomele tensiunii arteriale scăzute

Semnele și simptomele tensiunii arteriale scăzute pot include:

ameţeală
senzație de amețeală, mai ales când stai în picioare
leșin
greaţă
oboseală
vedere neclară
sete neobișnuită
piele palidă sau rece
respirație rapidă sau superficială
lipsă de concentrare

Adreează-te medicului dacă prezenți simptome ale tensiunii arteriale scăzute în timpul sarcinii.

Diagnosticarea tensiunii arteriale scăzute

Tensiunea arterială scăzută este diagnosticată cu un test simplu. Medicul sau asistenta pune o manșetă gonflabilă în jurul brațului și va utiliza un manometru pentru măsurarea presiunii pentru a calcula tensiunea arterială. Acest test poate fi efectuat în cabinetul medicului, dar poți cumpăra propriul dispozitiv și poți măsura tensiunea arterială acasă.

Dacă ai tensiune arterială scăzută pe tot parcursul sarcinii, medicul ar putea solicita mai multe teste pentru a exclude alte afecțiuni.

Tratamentul tensiunii arteriale scăzute

În general, nu vei avea nevoie de tratament. De obicei, medicii nu recomandă medicamente pentru femeile însărcinate, cu excepția cazului în care simptomele sunt grave sau sunt complicate. Tensiunea arterială probabil va începe să crească singură în timpul celui de-al treilea trimestru.

Gestionarea tensiunii arteriale scăzute în timpul sarcinii

Dacă ai simptome ale tensiunii arteriale scăzute, cum ar fi amețeli, încearcă următoarele:

Evită să te ridici rapid de pe scaun sau pat.
Nu sta în picioare pentru perioade lungi de timp.
Consumă mese mici pe tot parcursul zilei.
Nu fă băi sau dușuri foarte fierbinți.
Bea mai multă apă.
Poartă haine largi.
De asemenea, este o idee bună să consumi alimente sănătoase și să iei suplimentele prenatale recomandate de medic.

Tensiunea arterială postpartum

Tensiunea arterială ar trebui să revină la nivelul pre-sarcină după ce ai născut. Medicul va verifica tensiunea arterială adesea în orele și zilele după ce ai născut.

Tensiunea arterială scăzută în timpul sarcinii este normală. De obicei, afecțiunea nu trebuie să te îngrijoreze decât dacă ai simptome. Dacă ai simptome deranjante ale tensiunii arteriale scăzute, informează medicul.

► Citeste si Tensiune arterială ridicată in timpul sarcinii: ce trebuie să știi - sfatul medicului 

Factori de risc in timpul sarcinii

Infectiile urinare in timpul sarcinii
Calatoriile in tarile in curs de dezvoltare in perioada sarcinii: riscuri si sfaturi
Folosirea sampoanelor in timpul sarcinii: posibil risc
Albirea dintilor in timpul sarciii
Sarcina si aspirina
Anemia in sarcina
Sarcina si folosirea parfumurilor
Produsele chimice cresc riscul pierderii sarcinii si a Sindromului Down
Sarcina si fumatul
Gravidute, atentie la dormitul pe spate
Antidepresivele si sarcina
Folosirea medicamentelor in timpul sarcinii
Cauzele malformatiilor fetale 

 

Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tor ce trebuie sa stii despre sarcina

Pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Iata asadar cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate. 

  Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

→ Cauta si pe Facebook Desprecopii - Desprecopii are un grup pentru fiecare luna - cauta Mamici de luna anul (de exemplu - Mamici de Iulie 2022)

Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului

Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

Citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii

autor: Desprecopii.com
Material realizat cu sfaturile dnei Dr. Daniela ter Horst , Medic specialist ginecolog la Spitalul Regal Bronovo, Haga, Olanda
Pentru Desprecopii  - toate drepturile rezervate - © 2022

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII