Când adolescentului îi este rușine cu tine, părintele lui: iată cum procedam
Da, aceasta fază există și trebuie ințeleasă de părinți: observi că... copilului tău adolescent îi este rușine cu tine...
Este normal ca adolescenții să fie jenați de părinți, dar sentimentele și comportamentele dificile trebuie abordate în contextul unei relații strânse. Construirea și menținerea acestei apropieri necesită creativitate, persistență și adesea, propria noastră conștientizare de sine.
vei citi:
Anii adolescenței pot fi mai mult decât dificili
Adolescenții sunt renumiți pentru a regresa înapoi la copilărie
Reconstruiește-ți încet relația
Caută mai mult sprijin
Anii adolescenței pot fi mai mult decât dificili
"Știu, adolescența poate fi dificilă, dar fiica mea - de 16 ani - nu vrea literalmente să aibă nimic de-a face cu mine. E așa de aproximativ doi ani. De curând mi s-a întâmplat să citesc un mesaj în care i-a spus prietenei sale că este atât de rușinată cu mine, pentru că "practic" sunt „un dezastru”. Mă doare acest lucru, dar nu știu ce să fac. Sora mea spune că sunt prea sensibilă. Chiar am nevoie de sfaturi." - O mamă de adolescentă din comunitatea DC
Anii adolescenței pot fi mai mult decât dificili, pot fi sălbatici, confuzi și dureroși. Una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă părinții: "Este oare o fază normală prin care trece copilul meu sau e ceva mai mult?". Intervalul „normal” la adolescenți este la fel de larg și divers ca și ei, deoarece corpul și creierul lor se schimbă cu viteza fulgerului și trec prin etape critice de dezvoltare într-un timp foarte scurt.
Unul dintre aceste lucruri „normale” pentru adolescenți este să fie jenați de părinți și să dorească să separe cine sunt "în lume" de cine sunt acasă. De multe ori fac acest lucru stând literalmente departe de casă cât mai mult timp posibil cu prietenii sau chiar stând departe de familie în timp ce sunt acasă, hibernând în camerele lor. Totuși, ceea ce nu trebuie să fie o parte normală a acestui proces este a fi rău cu toți cei implicați.
Adolescenții sunt renumiți pentru a regresa înapoi la copilărie
... probabil din cauza schimbărilor cerebrale care provoacă o activitate intensă în centrele de emoție ale creierului. Ele pot izbucni în mod imprevizibil și pot cădea în extreme, amintindu-le părinților de tantrumuri, accese de furie. Este util să facem această comparație, deoarece putem împrumuta din ceea ce știm că funcționează cu un copil mic! Empatia mai întâi, dar limitele în jurul comportamentelor. Copilul poate avea orice sentimente, știe că acele emoții sunt acceptabile, dar nu poate acționa așa cum vrea el. La fel ca în cazul copiilor mici, aceste corecții ale comportamentului sunt cele mai eficiente în contextul unei relații strânse părinte-copil.
Reconstruiește-ți încet relația
Un adolescent care intenționează să aibă independență, poate simți că aceasta este greu de atins și va necesita o oarecare creativitate. De obicei, cererile directe de a petrece timpul împreună, mai ales dacă asta nu s-a întâmplat de mult timp, sunt ferm refuzate. Este foarte obișnuit să încerci mai mult cu cât copilul tău se îndepărtează. Dar acest efort al tău îl îndepărtează și mai mult de tine, într-un ciclu de frustrare totală și tot mai puțină conexiune.
Dacă există un lucru comun la adolescenți, este că aceștia vor să fie responsabili (valabil și pentru copiii mici!). Cu cât poate simți că se conectează cu tine în condițiile impuse de el, cu atât este mai probabil să se întâmple. Arată-i că ești interesat să stai cu el și că depinde de el când și unde. Dacă știi că îi place să meargă la Starbucks, ar putea fi o posibilitate, „Hei, mă gândeam să fug la Starbucks în această dimineață, vrei să vii?” Timpul petrecut împreună poate fi scurt și perfect - cel puțin pentru început.
Următorul nivel de conexiune este purtarea acelor discuții profunde care construiesc apropierea. Dar trebuie să deveniți confortabili unul cu altul, petrecând timp împreună. Deci, nu-l împinge, nu-l forța!
Odată ce simțiți că a devenit mai ușor să petreceți timp împreună, începe să lași semnale, încet și subtil. Cea mai sigură modalitate de a închide un adolescent este să-i pui întrebări! Anunță-l că-ți pasă, că ești acolo să-l asculți și să-l sprijini la nevoiea.
Când pare gata și îți aruncă aceleași semnale, procedează cu prudență! Reține: cu cât este mai puțină presiune, cu atât mai bine; de exemplu, conversațiile în mașină pot fi surprinzător de fructuoase. În timp ce conduci, voi doi puteți vorbi fără contact vizual direct, iar conversația are un punct final clar odată ce ajungeți la destinație.
Ad-Extra3:
Caută mai mult sprijin
Dacă încerci aceste abordări și nu ajungi nicăieri, este posibil să se întâmple mai multe lucruri care necesită atenție. A merge la un terapeut specializat în relațiile de familie te poate ajuta să dezvolți mai multă perspectivă și conștientizare de sine, astfel încât să poți discuta cu copilul într-un alt mod care să vă ajute relația. În funcție de dinamică, implicarea copilului în terapia de familie ar putea fi, de asemenea, de ajutor, dar adolescenții de obicei nu răspund bine la terapia forțată, astfel încât obținerea sprijinului este probabil cel mai bun prim pas.
Este posibil să fii în mijlocul celei mai dure faze a relației mamă-adolescent, dar nu uita că aceasta este o relație de-a lungul vieții și ai timp să lucrezi la ea. Dorința ta de a fi mai aproape și mai conectat te poate îndruma în a depune eforturi, atât în jurul propriei conștiințe de sine, cât și în a fi răbdător cu momentul când copilul alege să se întoarcă la tine.
► Citeste si Cand copilul tau adolescent te minte, iata cum sa reactionezi - sfatul psihologului specializat in adolescenti
Crizele de furie ale adolescentului: 3 pași pentru a le depăși și ține sub control
Crizele de furie ale adolescentului pot tensiona mult relatia parinte-copil. Insa e bine ca noi, parintii - sa incercam sa intelegem ca se afla in spatele acestor momente de furie si ce le declanseaza. Construieste impreuna cu copilul tau adolescent incredere pozitiva si afla aici - 3 pasi pentru a depasi aceste crize si a le tine sub control. Si, inarmeaza-te cu muuuult calm.
→ Iata informatiiutile parintilor despre crizele de furie ale adolescentului si 3 pasi pentru a le depasi si tine sub control.
10 lucruri grave pe care nu trebuie sa le spui copilului tau la nervi: situatii care trebuie neaparat evitate
Orice parinte stie ca sunt si momente si situatii cand... ne pierdem controlul verbal in fata copiilor. Situatii incordate pot duce la declaratii care pot afecta increderea de sine a copilului. Incearca sa eviti aceste situatii si aceste apostrofari grave care il pot face pe copil sa se simta neiubit, vulnerabil si nesigur pe tine. Fii un parinte calm si gandeste cu dragoste inainte de a da drumul unor cuvinte care taie in sufletul copilului citeste in continuare aici >
Mai multe despre parentingul toxic, puteti citi
Nu proiecta fricile si anxietatile tale copilului tau - iata cum poti face asta
Parenting calm sau despre cum devenim parinti care stiu sa isi gestioneze propriile emotii
Cand tipi la copilul tau: ce efecte are asupra copilul si de ce nu rezolvi nimic bun
9 strategii cand iti vine sa tipi la copil
Mai multe despre psihologia copilului aici >
Va asteptam pe forumul special: PARENTING - sau despre meseria de parinte
autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii.com
Milena este si psihoterateut sistemic cuplu și familie, copii, adolescenți
Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2021
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII