Ce sunt enzimele digestive și de ce sunt atât de importante pentru copii?
Enzimele digestive joacă un rol important în descompunerea alimentelor pe care le consumăm. Aceste proteine accelerează reacțiile chimice care transformă nutrienții în substanțe pe care tractul digestiv le poate absorbi.
Saliva are enzime digestive. Unele organe, inclusiv pancreasul, vezica biliară și ficatul, stochează și ele enzime. Dar de ce sunt atât de importante pentru copii, pentru digestia lor?
vei citi
Diferite tipuri de enzime
Surse naturale de enzime digestive
De ce sunt enzimele importante pentru digestie?
Avantajele enzimelor digestive pentru copii
Suplimentele enzimatice pentru copii
Diferite tipuri de enzime vizează diferiți nutrienți:
Amilaza - cea mai importantă enzimă ce rupe legăturile chimice ale carbohidraților până la stadiul de dextrine și oligozaharide.
Proteaza - asigură digestia proteinelor vegetale și animale până la stadiul de aminoacizi ușor asimilați de organism dar scade și concentrația de proteine digerate incomplet, cu potențial alergen.
Lipaza - asigură digestia grăsimilor animale și vegetale, stimulează secreția biliară și îmbunătățește puterea de digestie a celorlalte enzime.
Surse naturale de enzime digestive
Alimentele proaspete și crude sunt o sursă naturală de enzime. Mucoasa intestinală din tractul digestiv sănătos produce, de asemenea, enzime. Digestia eficientă necesită enzime din ambele surse. Sunt necesare enzime digestive suplimentare atunci când alimentele și intestinul oferă împreună cantități insuficiente.
Fructele, legumele și alte alimente au enzime digestive naturale. Consumul lor poate îmbunătăți digestia copilului. De exemplu:
Mierea, în special cea brută, are amilază și protează.
Mango și bananele au amilază, care ajută și fructele să se coacă.
Papaya are un tip de protează numită papaină.
Avocado are enzima digestivă lipază.
Varza murată preia enzimele digestive în timpul procesului de fermentare.
De ce sunt enzimele importante pentru digestie?
Enzimele sunt esențiale pentru o digestie sănătoasă și un corp sănătos. Acestea lucrează cu alte substanțe chimice din corp, cum ar fi acidul stomacal și bila, pentru a ajuta la descompunerea alimentelor în molecule pentru o gamă largă de funcții corporale.
Carbohidrații, de exemplu, sunt necesari pentru energie, în timp ce proteinele sunt necesare pentru a construi și repara mușchii, printre alte funcții. Dar ele trebuie transformate în forme care pot fi absorbite și utilizate de corp.
Dacă corpul copilului nu produce suficiente enzime digestive, nu poate digera bine alimentele. Acest lucru poate însemna dureri de stomac, diaree, gaze sau alte simptome dureroase pentru cel mic.
Avantajele enzimelor digestive pentru copii
O mulțime de alimente care sunt bogate în enzime digestive sunt dulci și destul de ușor de inclus în alimentația copilului. Produsele precum ananasul, papaya, mierea, iaurtul și bananele sunt gustoase și sănătoase. Includerea acestor produse în preparatele copilului pot contribui la creșterea naturală a enzimelor digestive.
Cu toate acestea, atunci când copilul are de-a face cu boli intestinale iritabile, congestie sau probleme gastrice, enzimele digestive ar putea ajuta la restabilirea echilibrului și a excreției corespunzătoare. În plus, copiii care se confruntă cu alergii nutriționale sau alte afecțiuni alergice ar putea profita, de asemenea, de beneficiile enzimelor digestive, deoarece pot promova consumul de alimente.
Unele tulburări digestive împiedică organismul să producă suficiente enzime, cum ar fi:
Intoleranța la lactoză. Dar există trei tipuri de intoleranță la lactoză: primară (copilul se naște cu o genă care-l face intolerant la lactoză), secundară (intestinul subțire produce mai puțină lactază după o boală, o leziune sau o intervenție chirurgicală; poate fi, de asemenea, un simptom al bolii celiace și boala Crohn), și congenitală sau de dezvoltare (din momentul în care se naște, corpul copilului nu produce lactază, dar acest lucru este rar; copilul trebuie să moștenească gena pentru aceasta atât de la mamă, cât și de la tată).
Insuficiență pancreatică exocrină (EPI). Atunci când o altă afecțiune afectează pancreasul.
Suplimentele enzimatice pentru copii
Știai că enzimele digestive pot contribui la îmbunătățirea sistemului digestiv al copilului? Ca și în cazul adulților, copiii pot întâmpina dificultăți în digestia alimentelor și uneori pot avea o indigestie.
Suplimentele enzimatice sunt special concepute pentru bebeluși și copii mici, ținând cont de necesitățile fiziologice ale acestora, dar se pot administra și adulților.
Alinan® Digestie ușoară conține un complex de 8 enzime digestive care acționează asupra unei mari varietăți de alimente, asigurând digestia acestora. Pe lângă cele trei enzime menționate mai sus (amilaza, proteaza și lipaza), Alinan® Digestie ușoară mai conține și glucoamilaza, celulaza, lactaza, pectinaza și fitaza.
Glucoamilaza continuă acțiunea amilazei, rupând lanțurile de dextrine până la molecule simple de glucoză ce pot fi absorbite de organism și utilizate în procese metabolice.
Celulaza ajută la digestia celulozei (fibra insolubilă din fructe, legume, cereale), înlătură senzația de preaplin și reduce balonarea cauzată de fermentația celulozei.
Lactaza digeră lactoza din lapte și produse lactate și previne balonarea, diareea și crampele abdominale după consumul de lapte și lactate.
Pectinaza asigură digestia pectinei din coaja legumelor și fructelor, din gemuri și jeleuri, echilibrează flora intestinală și susține sănătatea și motilitatea intestinală.
Iar fitaza favorizează absorbția mineralelor (fier, calciu, magneziu, zinc) din vegetale și cereale și previne apariția diverselor carențe minerale la vegetarieni.
Dacă ești părinte, este posibil să fi realizat deja cât de delicat poate fi sistemul digestiv al copiilor
Amestecul unic de fermenți naturali din Alinan® Digestie ușoară reprezintă soluția perfectă pentru digestia zilnică a copiilor, combate și previne simptomele neplăcute ale indigestiei și intoleranțelor alimentare, favorizează absorbția nutrienților necesari creșterii și dezvoltării organismului (minerale, vitamine liposolubile etc.) și stimulează dezvoltarea florei intestinale normale. În plus, copiii se bucură de gustul căpșunilor.
O nutriție adecvată este benefică pentru sănătatea noastră, totuși, dacă nu avem enzimele digestive corecte, nu putem benficia de elementele nutriționale furnizate de alimentele consumate. Utilizarea enzimelor digestive naturale poate fi de un real ajutor.
Despre digestia copilului mai poti citi:
6 semne de alarma cand copilul vomita
Cand copilul se plange des ca il doare burtica
Sindromul colonului iritabil la copil
Cand copilul are diaree: 5 sfaturi importante
Referințe: WebMD Medical Reference © 2021
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII