Cât de mult ar trebui să mănance copilul meu? Mic ghid de reguli și cantități pe vârste

Cat de mult ar trebui sa manance copilul meu? Mic ghid de reguli si cantitati pe varste

Cât de mult ar trebui să mănance copilul meu? Mic ghid de reguli și cantități pe vârste

După primul an de viata, cresterea copilului incetinește, astfel și pofta de mancare. Nou-născuții trebuie să mănânce între 35 și 50 de calorii pe jumătate de kilogram, în timp ce copiii mici necesită aproximativ 35 - 40 de calorii pe jumătate de kilogram, conform ghidurilor Academiei Americane de Pediatrie. Este firesc ca apetitul unui copil de 2 ani să fie neregulat de la o zi la alta. Cu toate acestea, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din California,  până la 85% dintre părinți spun că își împing copiii să mănânce mai mult, oferindu-le recompense și laude pentru că au mai luat o gură de ceva.

Utilizează următorul ghid pe vârste pentru a afla cantitatea necesară de alimente pe care ar trebui să o consume copilul tău - și cum să-i creezi obiceiuri sănătoase pentru o viață.

- vei citi:
Câtă mâncare au nevoie copiii la fiecare vârstă
Ai încredere în instinctele copiilor mici
Respectă un program
Evită mita sau recompensa alimentară
Exemplu de meniu pentru copii cu vârsta de 1-3 ani
Exemplu de meniu pentru copii cu vârsta de 4-6 ani
Exemplu de meniu pentru copii cu vârsta de 7-9 ani

Câtă mâncare au nevoie copiii la fiecare vârstă

Începând cu Ziua 1 de viață a copiilor nostri ne îngrijorăm dacă nu mananca suficient - totuși, cu o rată a obezității la copii care tot crește, am putea de asemeni sa ne îngrijorăm, de asemenea, că vor mânca prea mult. Dar care este cantitatea potrivită de mancare? Pentru a elimina orice confuzie, experții în nutriție au ajutat la compilarea unui ghid: câtă mâncare au nevoie copiii la fiecare vârstă, plus sfaturi despre cum să rămână pe drumul cel bun. Urmează sfaturile lor iar greutatea copilului tău va fi o preocupare pe care o poți elimina din lista de priorități.

Îți amintești când copilul tău mânca cu bucurie pui, dovlecei și cam orice ateriza pe farfuria lui?
Ei bine, sa spunem ca acea versiune a fost înlocuit de un copil puțin mai... mofturos. După primul an al bebelușului, creșterea încetinește, astfel și apetitul. Nou-născuții trebuie să mănânce între 35 și 50 de calorii pe jumătate de kilogram, în timp ce copiii mici necesită aproximativ 35 - 40 de calorii pe jumătate de kilogram, conform ghidurilor Academiei Americane de Pediatrie. De unde putem sti dacă atinge ținta respectivă?

Ai încredere în instinctele copiilor mici

Este firesc ca apetitul unui copil de 2 ani să fie neregulat de la o zi la alta. Cu toate acestea, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din California, San Francisco, până la 85% dintre părinți spun că își împing copiii să mănânce mai mult, oferindu-le recompense și laude pentru că au mai luat o gură de ceva.

Dar copilul își va împinge farfuria sau îți spune că este plin, ascultă-l. Altfel, în cele din urmă va începe să mănânce când nu îi este foame - și asta este o pantă alunecoasă. Un studiu recent de la Universitatea din Pennsylvania a constatat că mulți copii supraponderali și obezi cu vârsta cuprinsă între 5 și 12 ani și-au pierdut legătura cu propriile indicii de foame.

Respectă un program

Servește-i mese și gustări la o distanță de aproximativ trei ore. „Acest lucru te ajută să menții copilul la o greutate sănătoasă prin „normalizarea” foametei”. Un copil care ronțăie gustari sanatoase - nu se va simți niciodată flămând.

Ad-Extra3:

Evită mita sau recompensa alimentară

Da, veți obține un câștig pe termen scurt al câtorva guri de mazăre sau pui, dar îi transmiți copilului să mănânce mai mult decât dorește sau are nevoie - ceea ce-l poate pregăti pentru un model de mâncare excesivă. De asemenea, trimiți un mesaj greșit despre mâncare. „Dacă copiii cred că legumele sunt doar chestii scârboase pe care trebuie să le mănânce pentru a le putea consuma pe cele cu adevărat gustoase, nu vor învăța niciodată să le placă cu adevărat”, spune Rose.

Exemplu de meniu pentru copii cu vârsta de 1-3 ani

Copiii mici ar trebui să bea maximum două căni de lapte integral pe zi; treci la apă dacă copilul este încă însetat. Academia Americană de Pediatrie recomandă ca laptele să nu fie administrat înainte de vârsta de 2 ani, cu excepția cazului în care este recomandat de un medic. De asemenea, nu depăși 120ml de suc proaspăt stors, pe zi - preferabil apă sau fructe întregi.

Mic dejun:
Terci de ovăz cu un strop de scorțișoară
1/2 banană feliată

Masa de prânz:
Quesadilla de fasole și brânză
1/4 cană de salsa ca sos

Cină:
30g pui la gratar
1/2 cartof dulce, la cuptor
1/2 cană de broccoli gătit la aburi - apoi stropit cu ulei de măsline și parmezan

Gustări:
1/2 ceașcă de iaurt cu un conținut scăzut de grăsimi cu 1 vafă din cereale integrale, cu fâșii de mere feliate, sau brânză

Exemplu de meniu pentru copii cu vârsta de 4-6 ani

Necesarul zilnic de calorii la 4-6: 1.200-1.800

La această vârstă, copii ar putea consuma aproximativ 40 la sută sau mai mult din caloriile necesare, fără ca tu să ai habar. „Păstrează gustările mici și crește cantitatea de alimente cu aproximativ o treime la mesele principale”. Alte sfaturi:

Ia masa cu copilul

„Majoritatea copiilor de această vârstă mănâncă lent și sfârșesc prin a nu consuma o mare parte din prânz” Așadar, nu te baza pe copilul tău când spune ca a mâncat tot, mai ales dacă merge la școală. Reglează-i dimensiunea prânzului în consecință și planifică un mic dejun sau o cină mai satioasa.

Ferește-te de mâncatul emoțional

Dacă copilul tău cere în mod constant gustări, poate mânca din plictiseală sau chiar anxietate. Acum copilul este suficient de mare pentru a înțelege emoțiile, așa că ajută să dai cuvinte sentimentelor sale întrebând: „Ești furios? Ești îngrijorat?" Apoi ajută-l să rezolve problemele sau distrage-l de la situație fără a folosi alimente.

Permite copilului să se servească singur la masă

Unii părinți, fără să știe, hrănesc excesiv copilul, oferindu-i porții de adult, iar copiii se obișnuiesc să mănânce acele cantități mari.

Citeste si De ce este alimentatia copilului nostru atat de nesanatoasa?

Exemplu de meniu:

Oferă-i la masă 3/4 cană de lapte - AAP recomandă copiilor cu vârsta peste 2 ani lapte fără grăsimi sau cu un conținut scăzut de grăsimi; treci la apă dacă copilul este încă însetat. De asemenea, nu depăși 180ml de suc proaspăt stors, pe zi - preferabil apă sau fructe întregi.

Mic dejun:
1 covrig mic din grâu integral cu 1 lingură unt de nuci/arahide
1/2 cană salată de fructe

Masa de prânz:
1/2 sandviș de curcan și brânză pe pâine integrală
Ardei cu 2 linguri tahini sau tapenadă
1/2 cană căpșuni feliate

Cină:
60g pește (cum ar fi cod)
1/2 cană orez brun gătit
sparanghel (4) călit în ulei de măsline

Gustări:
1/4 cană hummus și 10 baby morcovi
o mână de stafide

Exemplu de meniu pentru copii cu vârsta de 7-9 ani

Necesarul zilnic de calorii: 1.200-2.000

Creșterea copilului încetinește mai mult în acest timp - copiii câștigă aproximativ 2 până la 3 kilograme în fiecare an până la pubertate - dar necesarul de calorii crește, deoarece mulți copii sunt mai activi. „Activitățile sportive și post-școlare precum dansul și karate sunt din ce în ce mai intense la această vârstă”. "Deci, copiii ajung să ardă mai multe calorii." Acești pre-adolescenți ajung adesea să facă multe alegeri alimentare proprii. Asigură-te că se alimentează corect:

Fii cu ochii pe greutate

Există o creștere a procentului de copii supraponderali și obezi în anii care au dus la pubertate. „Este normal ca la această vârstă copiii să adune kilograme în pregătirea pentru o creștere iminentă, dar, dacă acestea scapă de sub control, copilul tău poate câștiga prea mult în greutate”. Limiteaza dulciurile la unul pe zi și invata copilul să opteze pentru apă în loc de băuturi răcoritoare cu adaos de zahăr.

Planuri pentru sport

Oferă copilului o masă sănătoasă sau o gustare care conține carbohidrați (cum ar fi cereale integrale) și proteine ​​(cum ar fi carne slabă, iaurt sau lapte) înainte de un joc sportiv. Nu are nevoie de nimic în afară de apă, în timpul și după exerciții.

Asigură-te că există întotdeauna fructe/legume pe masă - preferatele copilului.

Exemplu de meniu:

Oferă-i la masă 3/4 cană de lapte cu 2% grăsime; oferă-i apă dacă copilul este încă însetat. De asemenea, nu depăși 230ml de suc proaspăt stors, pe zi - preferabil apă sau fructe întregi.

Mic dejun:
1 pitv de grâu integral umplută cu 1 ou scrambled (omletă moale)
Portocală

Masa de prânz:
Salată de paste (1 cană de paste din grâu integral amestecate cu 1/2 cană de roșii cherry feliate și 30g brânză)
1 măr

Cină:
2 felii de pizza cu brânză și pui
1/2 cană de broccoli cu 2 linguri sos cu un conținut scăzut de grăsimi
1 bucată mică de ciocolată

Gustări:
1/4 cană migdale și caise sau cireșe deshidratate
1 cană edamame, cu sare

Despre zahar trebuie sa stii:

Nu da zahar bebelusului pentru ca este un aliment daunator
10 reguli pentru a evita obezitatea copilului tau
Excesul de zahar si alimente prajite duce la aparitia deficientelor imunitare respiratorii si digestive
Zaharul in alimentatia copilului
Zaharul – cum ne face rau si unde se ascunde?
Sarea, zaharul,grasimile si dependenta cu care se imbogatesc gigantii industriei alimentare

Tot despre alimentatia sanatoasa a copilului, mai cititi:

De ce este alimentatia copilului nostru atat de nesanatoasa?
10 alimente care stimuleaza creierul copilului
Necesarul de fluoruri ale copilului
Cum stimulam copiii sa manance legume
10 metode de a creste un copil rasfatat - si cum va puteti schimba abordarea asupra disciplinei copilului
Cum sa construiesc un meniu sanatos pentru copilul meu?
Cum ajutam copiii sa manince sanatos?
E-urile din mancarea copiilor nostri
E-uri "bune", E-uri  rele

autor: desprecopii - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2022
referinte: Academia Americana de Pediatrie

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII