Greșeli în alăptare: ignorarea stresului matern sau a depresiei postpartum
Pentru o proaspătă mămica, lipsa somnului și dificulațile adaptării la programul bebelușului - pot fi factori de stres, în special dacă este primul ei bebe. Stresul sau anxietatea maternă pot duce la depresie și pot afecta producția de lapte matern.
• Stresul în timpul alăptării poate reduce aportul de lapte și poate reduce imunoglobulina IgA - anticorpii trecuți de la mamă la bebeluș - care afectează proprietatea imună a laptelui matern.
- vei citi:
Ignorarea stresului matern este cu siguranță o greșeală
Stresul cotidian și alăptarea
Moduri sănătoase de a face față stresului
Depresia postpartum
Greșeli care le poate face mami în alăptarea bebelușului
Ignorarea stresului matern este cu siguranță o greșeală
Dacă te simți stresată, discută cu cei dragi, ieși la plimbare, fă o pauză de la datoria de mamă. Este foarte important sa iti cunoaști limita. Dacă ești stresată pentru o perioadă mai lungă de timp, nu trebuie să treci singură prin asta. Cere ajutor familiei. Discută cu medicul. Acesta te poate ghida către un specialist.
Stresul cotidian și alăptarea
Stresul este mereu prezent în viața noastră de zi cu zi. Nu poate fi prevenit și poate apărea atunci când ne așteptăm mai puțin. Stresul, frica și anxietatea pot fi provocate de multe situații și probleme și sunt diferitr pentru toată lumea. Ceea ce este foarte stresant pentru unele femei nu este la fel de stresant pentru altele.
Poți încerca să te pregătești pentru stresul de zi cu zi gândindu-te la lucrurile care-l provoacă și învățând cum să utilizezi strategii de coping. Când știi cu ce te confrunți, poate fi mai ușor să reduci stresul la minimum și să îl împiedici să te afecteze.
Stresul poate afecta alăptarea în câteva moduri. Nivelurile ridicate de stres la mamele care alăptează pot duce la un reflex dificil de ejecție al laptelui și pot chiar reduce cantitatea de lapte matern. Prea mult stres în viața de zi cu zi este, de asemenea, asociat cu o înțărcare timpurie.
În ceea ce privește aspectul pozitiv, alăptarea poate ajuta la diminuarea stresului. Hormonii pe care corpul tău îi eliberează atunci când alăptezi pot promova relaxarea și sentimentele de dragoste și legătură cu bebe.
Moduri sănătoase de a face față stresului
Nu poți evita stresul, dar poți învăța cum să faci față acestuia într-un mod sănătos. Având pregătite abilitățile de coping , reduci stresul și să îl împiedici să afecteze procesul de alăptare. Poți începe prin a avea grijă de tine.
Încearcă să consumi alimente sănătoase și să dormi suficient. Este greu de făcut asta cu un bebe mic (sau mare), dar când te simți bine și ești odihnită, te descurci altfel. Și, pentru acele momente în care simțiți că nivelul de stres crește:
Evită situația dacă se poate. Ieși la plimbare sau mergi într-o altă cameră și oferă-ți câteva momente, doar pentru tine.
Respiră adânc. Concentrează-te asupra inhalării și expirării.
Discută cu cineva. Dacă îți poți împărtăși sentimentele cu un prieten, cu partenerul sau cu un alt membru al familiei, s-ar putea să te simți mai bine.
Exercițiile fizice pot ameliora stresul și, de asemenea, eliberează endorfine - substanțe chimice naturale carete fac să te simți bine, reduc stresul și te pot face să te simți mai fericită.
Evită drogurile, alcoolul. Drogurile și alcoolul pot înrăutăți lucrurile, plus că pot intra în laptele matern și pot trece la copil.
Ad-Extra3:
Depresia postpartum
O anumită cantitate de stres, frică și anxietate sunt normale după naștere, pe măsură ce te adaptezi la viața împreună cu noul membru al familiei. Cu toate acestea, tristețea extremă, vinovăția sau anxietatea care persistă pot fi un semn al depresiei postpartum. Alte semne includ furia, lipsa de speranță, pierderea interesului sau a plăcerii în activități, schimbări de dispoziție sau atacuri de panică.
Citeste in continuare: Depresia postnatala, semne ingrijoratoare
Discută cu medicul despre nivelurile de stres și despre modul în care te simți. Există opțiuni de tratament sigure și eficiente pentru mamele care alăptează și bebelușii lor.
Să te simți exagerat de stresată sau deprimată nu este nimic rușinos, iar dacă te simți așa, nu ești singură. Cere ajutor, pentru a te simți din nou bine.
Alte greșeli care le poate face mami în alăptarea bebelușului
Greșeli în alăptare: a nu da importanță durerii
Greșeli în alăptare: crezi că atașarea este mai importantă decât poziția bebelușului
Greșeli în alăptare: Programarea sesiunilor de alăptare la ceas
Greșeli în alăptare: nu continui să iei vitamine prenatale
Greșeli în alăptare: te gândești că bebelușul nu primește suficient lapte
Greșeli în alăptare: a judeca oferta de lapte pe baza rezultatului pompării
Ghid de alaptare
Desprecopii este un site dedicat alaptarii, care contine informatii indepedente si ne-influentate de nici un interes comercial - care are un ghid complet si independent al alaptarii.
Nu suntem patetici si nu consideram ca alaptarea trebuie sa fie un chin pentru mamica desi ii dam oate sfaturile necesare pentru a putea depasi obstacolele pe care le poate avea la inceput. Recomandam sa cititi: Despre stresul primelor zile de alaptare
Citeste toate informatiile de la aceasta sectiune dedicata Alaptarii! Citeste si forumul special Alaptarea de la A la Z - vei intalni acolo mamici ca tine care au intrebari si raspunsuri despre alaptare.
Te asteptam pe forumul special dedicat alaptarii - unde vei gasi mii de intrebari si raspunsuri despre perioada alaptarii: ALAPTAREA BEBELUSULUI
Daca ai probleme cu alaptarea, te asteptam pe si pe grupul nostru secret de pe Facebook: Alaptarea cu dragoste.
Factori si mituri care pot contribui la depresia postnatala
O stare depresiva post partum poate fi declansata prin contributia mai multor factori: psihologici, sociali, stil de viata sau mituri false.
Sentimentele de indoiala legate de sarcina sunt foarte intilnite. Sarcina poate fi nedorita sau neplanificata. Un factor major legat de aparitia starii depresive postpartum este lipsa suportului emotional al partenerului, rudelor, si prietenilor. Chiar si pentru o sarcina planificata si dorita, 9 luni ar putea fi un timp insuficient pentru femeie si partenerul ei pentru a se adapta responsabilitatilor reprezentate de faptul de a avea un copil.
Iata ce factori si mituri false pot declansa si chiar ingreuna depresia post-natala dar si sfatul de la Desprecopii >>
Despre alăptare si provocarile sale mai poti citi:
Cele mai mari provocari ale alaptarii
5 probleme in alaptare si solutii pentru rezolvarea lor
Angorjarea sanilor este una din problemele alaptarii: cauze si ce e de facut
De ce mamicile din Romania nu sunt corect informate cu privire la alaptare
autor:Desprecopii.com - toate drepturile rezervate (c) 2023
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII