De ce este nou nascutul luat imediat dupa expulzie si spalat, sters, dezinfectat, samponat ?- jurnal de sarcina
De ceva timp mi-am facut planul meu minutios legat de momentul nasterii. Cum as vrea sa decurga, ce mi-as dori sa primesc din partea personalului medical, atat eu cat si bebe.
Si mi-am dat seama - cu disperare, ca imi doresc mult mai mult SA NU PRIMESC anumite proceduri, tratamente, medicamente, ceea ce mi se pare trist si revoltator!
- vei citi:
Unde e normalitatea, unde e naturalul pe care l-a lasat natura umana
De ce se pune pe locul doi timpul lui bebe cu mamica sa
Intarzierea clamparii cordonului ombilical
Pentru ce copilul este luat imediat dupa nastere?
Sunt multe de spus...
Tine un Jurnal de sarcina si poti castiga Geanta Bebelusului
Jurnal de sarcina
- fragmente din jurnalul de sarcina al mamicii Dd_tash - material publicat pe sectiunea de bloguri de la Desprecopii
Unde e normalitatea, unde e naturalul pe care l-a lasat natura umana?
Asa am ajuns, femeile, sa ne luptam cu personalul medical la nastere sa nu fim supuse unor interventii nu numai nenecesare, dar de multe ori si periculoase, atat pt noi cat si pt bebe. Am ajuns ca dupa ce nastem copilul sa ne luptam iar pentru drepturile lui pe care nu si le poate cere ca e prea mic?
Sa veghem ca niste leoaice la usa cabinetelor pt ca copilul sa nu fie bombardat cu medicamente, picaturi, injectii?? Sa nu fie indopat cu lapte praf in loc sa suga lapte matern de la noi? Sa fim lasate sa il alaptam pe bebe cand ii e foame, nu dupa un program fix si absurd ce se deruleaza odata la 3 ore??
Unde e normalitatea, unde e naturalul pe care l-a lasat natura umana, de ce nu suntem lasate sa nastem asa cum simtim, de ce nu ne e dat copilul la piept dupa nastere si apoi lasat in pace langa noi sa se adapteze? Cine a gresit initial, mamele care au preferat sa doarma in loc sa se ocupe de copil (si sunt cu miile, personal am auzit multe marturii ale mamelor care citez "erau obosite si vroiau doar sa se odihneasca, de copil aveau timp mai incolo") sau personalul medical care a impus aceste standarde absurde doar pentru propriul lor confort?
De ce se pune pe locul doi timpul lui bebe cu mamica sa
De ce nou-nascutilor li se fac o gramada de proceduri absolut nenecesare si periculoase pt sanatatea lor, imediat dupa nastere/expulzie? Cine se grabeste atat de se smulge copilul de la pieptul mamei si se cantareste, masoara, spala, dezinfecteaza, picatureste, inteapa? De ce in tot acest timp se pune pe locul doi timpul lui cu mamica sa, reglarea temperaturii corporale, nevoia de atingere din partea mamei, nevoia de a-i simti mirosul, bataile inimii, nevoia de a se hrani cu laptele ei? Cand astea sunt cu adevarat importante pt sanatatea lui si pt psihicul mamei sale?
► Citeste detalii aici Nasterea si travaliul: 10 proceduri de care trebuie sa stii si pe care le poti refuza daca nu ai nevoie
Intarzierea clamparii cordonului ombilical
Multe mame habar nu au inainte de a naste, despre procedurile ce se fac nou-nascutului in prima ora dupa expulzie. Habar nu au ca daca cordonul nu este taiat imediat dupa expulzie copilasul lor va primi o cantitatea pretioasa de sange oxigenat, plin de nutrienti, anticorpi, de la mama, sange care il va ajuta sa aiba un start mai bun in viata si care nu il va forta sa respire pulmonar atunci cand el inca poate nu e pregatit (caci asta e efectul taierii cordonului imediat dupa expulzie, sange bun care nu mai trece la copil de la mama si fortarea lui sa respire pulmonar).
Ad-Extra3:
Pentru ce copilul este luat imediat dupa expulzie si spalat, sters, dezinfectat, samponat?
Pentru ce i se indeparteaza de pe piele singurele substante pe care le cunoaste organismul sau, cele care il ajuta sa isi regleze temperatura corporala in prima ora de viata? Am intrebat de curiozitate cateva mame care au nascut si raspunsul lor m-a socat, pur si simplu ele nu vroiau sa vada pe copil acele secretii!!
Deci am ajuns ca din vina repulsiei umane la vederea unor lichide/secretii precum kk, sange, meconiu, lichid amniotic, vernix sa privam copilul de un lucru vital pentru el. Pana mai ieri ma indoiam ca exista vreo mamica care sa isi refuze copilul la piept pe motiv ca nu-i spalat si nu miroase a samponel, mi se parea absurd! Acum cu tristete nu mai sunt asa sigura...
► Citeste si: Primele momente ale nou-nascutului: ingrijirea, evaluarea, controalele si vaccinarea unui bebelus nou nascut
Autor - Dd_tash, o mamica de la Desprecopii - publicat aici
Despre ultimele saptamani de sarcina, citeste si:
Panica in ultimele saptamani de sarcina - jurnal de sarcina
Internata in saptamana 35 de sarcina - jurnal de sarcina
Ultimele 4 saptamani ale sarcinii sau cand te simți ca o balena - 10 solutii la probleme
Tine un Jurnal de sarcina si poti castiga Geanta Bebelusului
Geanta Bebelusului este un proiect de suflet pentru gravidute, sustinut de Desprecopii. Cele 40 de saptamani de sarcina constituie cel mai frumos anotimp al unei femei.
Si pentru ca ele trec asa de repede, dar si asa de intens - te invitam sa pastrezi cate ceva din memoria lor. Fa-ti timp cateva minute pe zi - si scrie despre tot ce simti in cel mai special Jurnal de sarcina de pe net. In schimbul acestor amintiri unice, vei primi un cadou special de la noi: GEANTA BEBELUSULUI citeste aici detaliile.
Despre dezvoltarea bebelusului in burtica, in timpul sarcinii, cititi:
Cat de curand puteti auzi bataile inimii bebelusului? \
In burtica mamei: miscarile si programul de lucru al locatarului drag
In burtica mamei: ce aude bebelusul Sarcina pe saptamani, calatoria fructului catre nastere
Bebelusul din burtica: Primele batai de inima
Retardul de crestere intrauterina
Sapte pacate ale sarcinii
Principalele etape ale dezvoltarii fetale
Sarcina gemelara (cu gemeni), ingrijiri la dublu
Noua luni... in mintea unui barbat
Miscarile fetale, primele semne ale bebelusului in burtica
Dopul gelatinos
Ce culoare vor avea ochii bebelusului?
Odiseea sarcinii in 40 de saptamani sau sarcina pe saptamani
Sarcina (Intrebari & Raspunsuri)
Momente cheie in sarcina
Sarcina prelungita
Cand vine barza?
Calculul datei nasterii
Despre data conceptiei sau cand exact se va naste copilul?
Dezvoltarea intrauterina a bebelusului
Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina
Pentru in zilele noastre, telefonul smart este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Acesta este cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.
► Descarca aplicatia pentru sisteme Android aici: Odiseea Sarcinii.
► Descarca aplicatia pentru IOS aici: Odiseea Sarcinii.
Suport si grupuri de burtici
Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.
→ Cauta si pe Facebook Desprecopii - Desprecopii are un grup pentru fiecare luna - cauta Mamici de luna anul (de exemplu - Mamici de Iulie 2021)
Vino pe grupul nostru secret - JURNAL DE SARCINA
autor: Desprecopii - toate drepturile rezervate (c) 2021
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII