Atentie parinti la vopseaua de oua si la cati aditivi are aceasta!
Vopseaua de oua are cu 58% mai multi aditivi in anul 2021 comparativ cu 2015! Dar stii care sunt efectele aditivilor asupra copiilor? Stii ce aditivi sunt prezenti in vopselele de oua si cum ne afecteaza acestia sanatatea?
InfoCons a realizat un studiu comparativ aferent perioadei 2015 -2021 pe 60 de produse tip vopsea de ou, ținând cont de rezultatele studiilor din 2015, 2016, 2018, 2019 si 2021
Media numarului de aditivi din vopselele de oua s-a dublat
In urma studiului produselor realizat in 2021 a reiesit ca media numarului de aditivi s-a dublat fata de media numarului de aditivi identificati in studiul din 2015. Respectiv: in studiul din 2015 media numarului de aditivi regasiti intr-un produs era de 3 fata de 5 media aditivilor regasiti in studiile din 2016, 2018 si 2019. Iar media din 2021 este de 7 aditivi.
Pe parcursul celor 6 ani de studiu in compozitia produselor de vopsit oua apar modificari in ceea ce priveste numarul de aditivi. Numarul aditivilor difera in functie de tipul de vopsea, gramaj si cantitatea de oua pe care o poate vopsi
Numarul maxim de aditivi gasiti in studiul anilor 2015-2021, este :
7 – numarul maxim de aditivi gasit intr-un produs in studiul din anul 2015 ;
10 – numarul maxim gasit intr-un produs in studiul din 2016 si 2018 ;
12 – numarul maxim gasit intr-un produs in studiul din 2019 ;
12 – numarul maxim gasit intr-un produs in studiul din 2021 (regasit in 3 produse distincte).
Fiecare produs a avut în componență minim 1 aditiv alimentar:
10 tipuri diferite de aditivi au fost găsite în produsele din studiul din 2015
16 tipuri diferite de aditivi au fost găsite în produsele din studiul din 2016
22 tipuri diferite de aditivi au fost găsite în produsele din studiul din 2018 ;
32 tipuri diferite de aditivi au fost găsite în produsele din studiul din 2019 ;
32 tipuri diferite de aditivi au fost găsite în produsele din studiul din 2021.
Si in 2021 se mentine folosirea celor mai utilizati aditivi, la care se adauga E211 (regasit in 23 de produse si E202 (regasit in 19 produse), ramanand constant numarul tipurilor de aditivi fata de anul 2019:
acidul lactic (E270)- prezent in 2021 in 26 produse
azorubina (E122)- prezent in 2021 in 28 produse
albastru briliant FCF (E133)- prezent in 2021 in 22 produse
tartrazina (E102)- prezent in 2021 in 21 produse
acidul citric (E330)- prezent in 2021 in 19 produse
Benzoat de sodiu (E211)- prezentin 2021 in 23 produse
Sorbat de potasiu (E202)- prezent in 2021 in 19 produse
Produsele analizate fac parte din următoarele branduri: Alex, Oetker, Gordena Impex, Gallus, Carmin, Take Line, Heitmann, Atifco.
Cat de periculoasa este tartrazina, aditivul din vopseaua de oua
Tartrazina este un colorant sintetic de culoare galbena, foarte solubil in apa. Acest produs sintetic folosit la colorarea oualor de Pasti, poate provoca reactii alergice diferite, in special la persoanele care sufera de astm sau intoleranta la aspirina. Consumul sau poate provoca anxietate, migrene, depresie clinica, vedere neclara, mancarime a pielii, lesin, bufeuri, asfixie, pete purpurii pe zona pielii si tulburari de somn.
Tartrazina creste, de asemenea, riscul aparitiei celulelor tumorale a glandei tiroide, dar poate afecta si structura sau numarul de cromozomi.
In combinație cu acidul benzoic E210, tartrazina predispune la aparitia hiperactivitatii la copii - cunoscuta si sub denumirea de ADHD. Acest compus chimic este interzis ca supliment in Norvegia, Austria si Germania.
Ad-Extra3:
Pericolul azorubinei sau E122
Azorubina este un colorant sintetic cu culoare rosie din grupul colorantilor azoici. Este produs din gudron de carbune si este utilizat printre altele, si la vopsirea oualor de Paste.
Efectele posibile asupra sanattii umane sunt reactiile alergice, eruptiile cutanate - cum ar fi urticaria - precum si inflamarea pielii. Persoanele cu astm au deaseori reactii adverse la acest colorant. De asemenea, poate stimula sistemul nervos al copiilor si poate duce la hiperactivitate si probleme de concentrare.
Pe 10 aprilie 2008, Agentia pentru Standarde Alimentare din Marea Britanie (FSA) a solicitat eliminarea azorubinei, precum si a altor cinci coloranti pana la sfarsitul anului 2009, si a cerut Uniunii Europene sa faca acelasi lucru. Azorubina este interzisa in Suedia, SUA, Norvegia, Canada, Japonia, si în alte tari, fiind o substanta care apartine grupului de agenti cancerigeni ce pot provoca cancer.
Efectele aditivilor alimentari asupra copiilor
Gama de alimentele si bauturi pe care le oferim copiilor sufera un proces continuu de industrializare, din pacate.
Aditivii sunt acum utilizati pe scara larga in alimente precum paine, unt, biscuiti, iaurt, suc, cerealele, dar si îi junk food. Parintii care afirma de obicei “Noi consumam alimente sanatoase!” sunt socati sa afle ca ai lor copii pot consuma 20 de aditivi sau chiar mai multi, zilnic.
Iritabilitate, izbucniri temperamentale, sfidare, neliniste si dificultatea de a adormi reprezinta principalele efecte comportamentale ale aditivilor. Insa rareori parintii realizeaza ca aceste chimicale din alimente pot fi asociate cu multe alte efecte, inclusiv certurile dintre frati, intarzierea vorbirii, anxietate, depresie sau dificultatea de concentrare.
Copiii care nu consuma alimente cu aditivi sunt, de obicei, mai calmi, mai fericiti si mai cooperativi. Afla mai multe despre aditivii alimentari care pot schimba major comportamentul copiilor.
Citeste eticheta! Alege in cunostinta de cauza!
Vopseaua de oua este o substanta care de cele mai multe ori poate fi ingerata de noi sau de copiii nostri prin transfer, in momentul in care decojim ouale. Este foarte important să citim etichetele produselor si sa ne gandim ca in cosul pentru Sarbatori in care regasim oua, cozonaci si vin se regaseste si vopseaua de oua. Gasim in comert vopsea de oua chiar si cu 12 E-uri. Citeste eticheta! Alege in cunostinta de cauza!
Vopsirea oualor de Paste cu vopsea naturala
Vopsirea oualor de Paste in mod natural este ca si un experiment stiintific pentru copii, ca o arta. Prin experimentarea cu diferite alimente, aveti posibilitatea sa creati un curcubeu de culori pe ouale de Paste ... citeste mai departe
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII