Bebelușului ii lăcrimează ochișorii: ce facem pentru a evita complicațiile unui canal lacrimal infectat

Bebelusului ii lacrimeaza ochisorii -  ce facem pentru a evita complicatiile unui canal lacrimal infectat

Bebelușului ii lăcrimează ochișorii: ce facem pentru a evita complicațiile unui canal lacrimal infectat

Bebelușului ii lăcrimeaza ochișorii? Iată ce putem face și ce NU pentru a evita complicațiile unui canal lacrimal infectat.

Obstrucția ductelor lacrimale apare la 30% dintre nou născuti și sugari - cel mai frecvent din cauza că țesutul care acoperă capătul canalului nu se deschide normal în timpul nasterii sau la scurt timp după. Intr-o astfel de situație, sacul lacrimal se umple cu lichid și se inflamează putând duce și la infecție. 

- vei citi:
Bebelusul tau lacrimeaza?
Obstructia ductelor lacrimale
Ce simtome are obstructia canalului lacrimal?
Ce NU trebuie sa faci
Ce TREBUIE sa faci

Bebelusul tău lăcrimeaza?

Lacrimile joaca un rol important pentru ca mentin ochisorii umezi si ii curata de praf si de alte impuritati care l-ar putea irita. Insa atunci cand bebelusul lacrimeaza abundent - este un semn ca ceva nu e in regula. Acest simptom nu trebuie neglijat mai ales in primele saptamani de viata.

Lacrimile se dreneaza prin canale mici numite ducte lacrimale - care pornesc de la globul ocular si ajung pana la piramida nazala. Canalele lacrimale incep cu un oroficiu fin, situat in coltul inferior al pleopei inferioare.

Obstructia ductelor lacrimale

Obstructia ductelor lacrimale apare la 30% dintre nou nascuti si sugari - cel mai frecvent din cauza ca tesutul care acopera capatul canalului nu se deschide normal in timpul nasterii sau la scurt timp dupa. Intr-o astfel de situatie, sacul lacrimal se umple cu lichid si se inflameaza putand duce si la infectie.  

Alte cauze ale obstructiei de canal lacrimal sunt: infectiile, dezvoltarea anormala a osului nasului, insuficienta in dezvoltare sau inchiderea orificiilor prin care se scurg lacrimile.

Ce simtome are obstructia canalului lacrimal?

Lacrimare excesiva, cu aspect de ochi umed. Uneori lacrimile curg atat de abundent incat curg si pe ograji. La nou nascutii cu canal lacrimal infundat - aceste simptome apar inca din primele zile de viata.
Inrosirea sau chiar umflarea zonei din jurul ochilor si a nasului. Acest simptom ne anunta ca exista o infectie.
Secretii de culoare alb-galbuie in coltul ochiului - dar pot aparea si pe gene si pe partea interioara a pleoapelor. In timpul somnului, genele se lipesc intre ele.

Uneori, obstructia de canal lacrimal apare dupa o infectie a cailor respiratorii sau dupa ce bebe a fost expus la vant sau temperaturi scazute.

Ad-Extra3:

Ce NU trebuie sa faci:

sa astepti ca totul sa treaca de la sine
sa speli ochisorii copilului cu apa

Chiar si o simpla conjunctivita necesita curatarea canalelor lacrimale - facuta doar de un specialist.

Citeste si: Conjunctivita la copil

Ce TREBUIE sa faci:

sa megi cat mai repede cu copilul la medicul oftalmolog

Cele mai mai multe cazuri (peste 90%) se rezolva intre varsta de 6 si 12 luni prin efectuarea unui masaj si curatarea ochiului. Medicul te va sfatui ce si cum sa faci.

Daca au aparut complicatii (de pilda inflamarea sacului lacrimal), alaturi de masaj va fi nevoie si de un tratament cu antibiotice - de obicei sub forma de unguent sau picaturi. In unele cazuri, este nevoie de o mica operatie pentru eliberarea canalelor lacrimale. Pana la aceasta interventie, va trebui sa pastrati o igiena riguroasa la nivelul ochilor bebelusului si sa ii puneti picaturile recomandate de medic.

Exista si copii care se nasc fara canal lacrimal - dar aceste cazuri sunt foarte rare. In aceste cazuri - se poate efectua o interventie chirurgicala, intre varsta de 3-5 ani
.

Bebelușul are ochii lipiciosi: ce e de făcut și ce trebuie să știm

Multi bebelusi au ochi lipiciosi, si este destul de normal ca ei sa aiba o substanta galbuie lipicioasa in coltul ochilor, care poate face uneori coaja, mai ales dupa somn. Canalele lacrimale de la colturile ochilor pana la nas sunt, de obicei, mai inguste la nou-nascuti. Ele pot fi usor blocate, provocand acumularea lacrimilor in colturile ochilor, ceea ce ii face sa fie aposi.

→ Iata ce e de facut si ce trebuie sa stim cand bebelusul are ochii lipiciosi.


Aplicatia mobila Eu, Mamica: vezi cum se dezvolta bebelusul tau

Ești o mămică modernă? Atunci trebuie să instalezi aplicatia Eu, Mămica pe telefonul tău sau tableta.
Prin intermediul aplicaţiei Eu, Mămica, beneficiezi de informaţii despre sănătate, îngrijirea şi dezvoltarea bebelușului și a copilului, relaţia părinte-copil, precum şi de o serie de sfaturi utile pentru mămici şi tătici, astfel încât să experimentezi din plin frumuseţea sentimentului parental. Vei avea acces gratuit la o serie de utilitare şi calculatoare, precum: Bebeluşul - primele 52 de săptămani, Grafice de Creştere, Calendar de Vaccinare, Activităţi pentru Copii, Album foto şi multe altele.

Aplicatia Eu, Mamica - se integrează în mod natural cu platforma Desprecopii.com, facilitând accesul la o serie de servicii menite să ofere suport pentru viitoarea mamica (Grupuri de mămici, Ştiri, Anunţuri, Întrebări, Forum, Jurnal, Album de poze, Director, Reţete Culinare etc.). Mămicile utilizatoare pot accesa cu uşurinţă diverse secţiuni ale site-ului, pot primi notificări pe telefon când li se răspunde la o întrebare sau notificări pe mesageria privată.

Mai mult, prin intermediul butonului „Panică”, ele pot primi răspunsuri în situaţiile de criză de la miile de persoane aflate în comunitatea Desprecopii.com, dispuse să ofere o mână de ajutor.

► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru Iphone si Ipad aici.

► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru sistemul Android aici.

Esti o mamica ce are nevoie de sfaturi?

autor: Desprecopii.com, Material realizat cu sfaturile dnei dr. pediatru Stefana Zamfir
In exclusivitate pentru Desprecopii - Toate drepturile rezervate (c) 2021

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII