Testul Panorama în săptămâna 13: probleme, emoții și rezultate - jurnal de sarcină
Saptamana trecuta a avut loc prima morfologie fetala, a doua zi am fost la recoltare pentru testul Panorama, iar a 3a zi am fost la boli infectioase.
Si la morfologia fetala de saptamana trecuta mi-a spus ca placenta este joasa dar nu am avut niciun fel de dureri pana atunci. De aceea suspectam ca durerile pelvine ar fi de la antibiotic mai ales ca au aparut dupa administarea lor, dar medicul ginecolog dupa ce mi-a luat tensiunea, a facut ecografie pe burtica si endovaginala a concluzionat ca problema totusi se trage de la placenta joasa care acopera tot canalul de nastere si care ar pune presiune.
Pana atunci sper sa vina si la mine "luna de miere" a sarcinii cum am auzit la multe mamici. Cu toate cele intamplate in ultima saptamana, astazi am primit si o veste buna - rezultatul testului Panorama. Probabilitate redusa la toate aneuploidiile iar sexul copilului este de gen feminin. Iupiii! Va fi fetita! Desi numele fetitei l-am ales de cand am presimtit ca sunt insarcinata, inainte de a face testul de sarcina, totusi aveam indoieli ca poate nu va fi fetita. Si nu voiam sa imi setez asta in minte.
- vei citi:
Am inceput sa ma simt rau, sa am dureri pelvine usoare
Dupa cea de-a doua sarcina pierduta am facut multe investigatii...
Devenise frustrant ca nu aveam voie sa concepem un copil
Problema totusi se trage de la placenta joasa
Sper sa vina si la mine "luna de miere" a sarcinii
Tine un Jurnal de sarcina si poti castiga Geanta Bebelusului
Jurnal de sarcina
- fragmente din jurnalul de sarcina al mamicii MaryDor - material publicat pe sectiunea de bloguri de la Desprecopii
Am inceput sa ma simt rau, sa am dureri pelvine usoare
Imediat dupa aceste 3 evenimente am inceput sa ma simt rau, sa am dureri pelvine usoare, dureri de cap care s-au intensificat pana la inceputul acestei saptamani. Au inceput sa apara si niste intepaturi plimbatoare iar durerile pelvine erau din ce in ce mai dureroase si nu cedau cu No spa, nici in repaus decat pentru scurt timp, la un moment dat in timpul noptii simteam ca parca plesneste ceva. Duminica trecuta am avut si o hemoragie nazala mai semnificativa (din ce am inteles ar fi de la Clexane).
Vazand ca durerile de cap si cele pelvine nu mai cedeaza dimpotriva se intensificau, la inceputul acestei saptamani am fost din nou la doctor pentru a ma asigura ca totul este bine. Coincidenta face ca pe 23 martie seara am inceput si tratamentul prevenitv cu antibiotice pentru toxoplasmoza veche iar a 2a zi dimineata au aparut dureri pelvine usoare, ba intr-o parte ba in cealalta, care mai apoi s-au localizat in ambele parti.
Dupa cea de-a doua sarcina pierduta am facut multe investigatii...
Voi deschide o paranteza mare: (Dupa cum am povestit in primul meu articol, in urma cu 5 ani am facut o multime de investigatii dupa cea de-a doua sarcina pierduta in sapt a 8a. Pe langa trombofilie ereditara mthfr heterozigot compus mi-a iesit IgG si IgM pozitiv la toxoplasmoza. Dupa 1 an am urmat tratament cu spiramicina timp de 6 luni iar rezultatul la IgM nu a scazut semnificativ. De atunci si pana in prezent valoarea la IgM a ramas cam aceeasi, nu a existat vreo crestere semnificativa care sa arate ca am vreo infectie acuta, testul de aviditate a aratat de fiecare data ca infectia este cea veche iar testul ADN pcr la toxoplasmoza a aratat ca nu detecteaza toxoplasmoza in organismul meu.
Cu toate acestea un singur medic de la boli infectioase a spus ca nu mai am nevoie de tratament medicamentos pentru ca e posibil ca in cazul meu IgM sa ramana pozitiv foarte multi ani sau chiar toata viata, important este ca organismul meu a dezvoltat suficienti anticorpi IgG care ma protejeaza pe mine si pe viitorii copii.
Devenise frustrant ca nu aveam voie sa concepem un copil
Totusi medicul ginecolog care mi-a dat tratamentul cu antibiotic, mi-a spus sa nu raman insarcinata pana IgM nu devine negativ. Probabil daca asteptam sa se intample asta, ajungeam la o varsta cand ar fi fost mai dificil sa am un copil. Deja am stat pe tusa vreo 3 ani si ceva din cauza asta. Insa infectia cu covid de la jumatatea lui decembrie a facut ca ovulatia mea sa se decaleze si minunea s-a intamplat in ianuarie fara acordul medicilor. La inceput m-am simtit vinovata ca nu s-a intamplat cand totul arata foarte bine. Dar se pare ca dorinta noastra a fost atat de mare incat s-a intamplat asa. Chiar devenise frustrant ca nu aveam voie sa concepem un copil doar din cauza unei valori si ale unor medici care se tot contraziceau, iar ginecologic am fost mereu intr-o stare perfecta. Mai ales in decembrie cand am vazut ca analiza la ADN pcr a iesit negativ incepeam sa sarim in sus de bucurie ca am scapat si avem liber, deja ma laudam la toti prietenii care stiau cat de mult asteptam momentul asta. Dar cand m-am dus cu rezultatele la infectionist mi-a spulberat toata bucuria si chiar am iesit plangand din clinica si plina de nervi. Nu mi-a dat o alta explicatie care sa ma lamureasca, sa inteleg mai bine, doar ca "IgM este pozitiv deci infectia este acuta si fiind insarcintata trebuie sa iei spiramicina de 3 ori pe zi".
Nu am inteles de ce mi-a mai dat sa fac analiza aceea super costisitoare care se pare ca nu a fost luata in seama. Plus ca tratamentul de 6 luni cu antibiotice din trecut imi dereglase complet tranzitul intestinal, aveam dureri ingrozitoare de stomac chiar si in timpul noptii, incepusem sa simt amar in gura mai tot timpul pe perioada tratamentului. Dupa 1 an de zile incepusem sa nu mai am probleme cu stomacul cu tratament si regim alimentar recomandat de gastroenterolog. Medicul ginecolog care ma urmareste in prezent a zis ca nu ar mai fi o problema toxoplasmoza in cazul meu avand in vedere ca infectia este veche si rezultatele neschimbate de-a lungul timpului (si nu au fost putine), aceeasi parere o avea si primul medic infectionist, dar ceilalti doi medici infectionisti la care am mers in ultimul timp sunt de acord ca trebuie sa iau antibiotic pe tot parcursul sarcinii. Desi unul dintre cei 2 mi-a zis ca am anticorpi si ca e posibil ca IgM sa ramana pozitiv mereu, totusi preventiv sa iau antibiotice pentru ca asa arata analizele.
Asta e, ma conformez. Eu inteleg ca ei pun accent pe faptul ca aceste antibiotice sunt sigure in sarcina dar nu vreau sa iau antibiotice degeaba, vreau sa fiu sigura ca tratamentul e necesar (dar mi se ofera doar incertitudini, nimeni nu stie sigur in afara de ce arata o analiza care poate fi fals pozitiva), ca totusi pe de alta parte fac rau, daca imi dereglez din nou stomacul atunci sarcina nu ar avea de suferit daca ma va durea stomacul tot timpul si nu ma voi putea alimenta normal?...pe langa cele 6 vitamine am vreo 9 alarme setate pe zi pentru celelalte medicamente...oare astea toate nu interfereaza intre ele, nu diminueaza efectul unora? niciun raspuns de la nimeni...ceva de genul ca daca mi-a trebuit copil sa bag pastile in mine.)
➡️ citeste Testele prenatale non invazive NIPT. Variante, acuratete si indicatii - tot ce trebuie sa stii: GHID
Ad-Extra3:
Problema totusi se trage de la placenta joasa
Si la morfologia fetala de saptamana trecuta mi-a spus ca placenta este joasa dar nu am avut niciun fel de dureri pana atunci. De aceea suspectam ca durerile pelvine ar fi de la antibiotic mai ales ca au aparut dupa administarea lor, dar medicul ginecolog dupa ce mi-a luat tensiunea, a facut ecografie pe burtica si endovaginala a concluzionat ca problema totusi se trage de la placenta joasa care acopera tot canalul de nastere si care ar pune presiune. Si a mai spus ca in mod normal aceste dureri apar de obicei mai tarziu cand sarcina e mai mare si nu ca in cazul meu cand sarcina este mica. Am primit un tratament de cateva zile cu supozitoare. Observ ca s-au mai ameliorat durerile dar nu au disparut complet. Sper sa se mai ridice placenta in timp, ca fiind si pe terapie cu Clexane riscul hemoragic spontan dar si la nastere ar fi mai mare din cauza unei placente joase care ramane asa pana la final. Peste o luna voi vedea cum mai stau lucrurile din punct de vedere ecografic.
♦ Citeste Placenta joasă: ce inseamnă și ce e de făcut - sfatul medicului
Sper sa vina si la mine "luna de miere" a sarcinii
Pana atunci sper sa vina si la mine "luna de miere" a sarcinii cum am auzit la multe mamici. Cu toate cele intamplate in ultima saptamana, astazi am primit si o veste buna - rezultatul testului Panorama. Probabilitate redusa la toate aneuploidiile iar sexul copilului este de gen feminin. Iupiii! Va fi fetita! Desi numele fetitei l-am ales de cand am presimtit ca sunt insarcinata, inainte de a face testul de sarcina, totusi aveam indoieli ca poate nu va fi fetita. Si nu voiam sa imi setez asta in minte.
Abia asteptam rezultatul testului. In ultimul timp imi tot apareau reclame pe facebook la hainute pentru fetite, ma tentau si chiar am salvat cateva linkuri in ideea ca daca e fetita. Totusi alesesem si numele de baietel. Dar sotul de la inceput cu fetita in sus, fetita in jos, "da sa pup fetita" (burtica). La ecografia de zilele trecute se misca intruna. O fetita delicata si nastrusnica ;). Amuzant este ca mai toata lumea mi-a spus asta pana acum in afara de o persoana :))). Momentan am spus doar familiei. Celorlalti le voi face o farsa mai intai si apoi le zic ca e pacaleala. Chiar daca 1 aprilie a fost ieri. Nu am reusit sa fac nicio farsa cum reuseam in anii trecuti. Acum am un subiect bun de testat reactii. :D
► Citeste aici Testul Panorama de detectare a riscului de boli genetice: cum se face, cand si ce avantaje are
Autor - MaryDor, o mamica de la Desprecopii - publicat aici
Publicat pe blogurile gravidutelor de la Desprecopii - la categoria JURNAL DE SARCINA
Alte teste importante in timpul sarcinii
Triplul test in sarcina
Testul de depistare al Streptococului B in sarcina
Testul pentru diagnosticul incompatibilitatii Rh in sarcina
Testul de toleranta la glucoza si diabetul gestational (diabetul de sarcina)
Cordocenteza, testul prin recoltare de sange fetal din cordonul ombilical
Testul TORCH de depistare a infectiilor in sarcina
Testul alfafetoproteinic – AFP
Testul fetal non stres (NST)
Testul de vilus corionic
Tine un Jurnal de sarcina si poti castiga Geanta Bebelusului
Geanta Bebelusului este un proiect de suflet pentru gravidute, sustinut de Desprecopii. Cele 40 de saptamani de sarcina constituie cel mai frumos anotimp al unei femei.
Si pentru ca ele trec asa de repede, dar si asa de intens - te invitam sa pastrezi cate ceva din memoria lor. Fa-ti timp cateva minute pe zi - si scrie despre tot ce simti in cel mai special Jurnal de sarcina de pe net. In schimbul acestor amintiri unice, vei primi un cadou special de la noi: GEANTA BEBELUSULUI citeste aici detaliile.
Despre dezvoltarea bebelusului in burtica, in timpul sarcinii, cititi:
Cat de curand puteti auzi bataile inimii bebelusului? \
In burtica mamei: miscarile si programul de lucru al locatarului drag
In burtica mamei: ce aude bebelusul Sarcina pe saptamani, calatoria fructului catre nastere
Bebelusul din burtica: Primele batai de inima
Retardul de crestere intrauterina
Sapte pacate ale sarcinii
Principalele etape ale dezvoltarii fetale
Sarcina gemelara (cu gemeni), ingrijiri la dublu
Noua luni... in mintea unui barbat
Miscarile fetale, primele semne ale bebelusului in burtica
Dopul gelatinos
Ce culoare vor avea ochii bebelusului?
Odiseea sarcinii in 40 de saptamani sau sarcina pe saptamani
Sarcina (Intrebari & Raspunsuri)
Momente cheie in sarcina
Sarcina prelungita
Cand vine barza?
Calculul datei nasterii
Despre data conceptiei sau cand exact se va naste copilul?
Dezvoltarea intrauterina a bebelusului
Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina
Pentru in zilele noastre, telefonul smart este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Acesta este cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.
► Descarca aplicatia pentru sisteme Android aici: Odiseea Sarcinii.
► Descarca aplicatia pentru IOS aici: Odiseea Sarcinii.
Suport si grupuri de burtici
Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.
→ Cauta si pe Facebook Desprecopii - Desprecopii are un grup pentru fiecare luna - cauta Mamici de luna anul (de exemplu - Mamici de Iulie 2023)
Vino pe grupul nostru secret - JURNAL DE SARCINA
autor: Desprecopii - toate drepturile rezervate (c) 2023
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII