3 termeni pe care ii poți auzi la morfologia fetală care te pot speria: iată ce trebuie să știi - sfatul medicului

3 termeni pe care ii poti auzi la morfologia fetala care te pot speria -  iata ce trebuie sa stii - sfatul medicului

3 termeni pe care ii poți auzi la morfologia fetală care te pot speria: iată ce trebuie să știi - sfatul medicului

Rezultatul morfologiilor de sarcină - si termenii folositi,  pot fi greu de inteles, si chiar infricosatori pentru femeile insărcinate.
Iată trei termeni si rezultate ecografice destul de frecvente pe care le-ai putea întâlni  - cu sfatul medicului.

Prima este o anomalie fizică care, aproape niciodată nu cauzează probleme înainte sau după naștere. A doua și a treia constatare sunt markeri, ceea ce înseamnă că sunt vag asociați cu (dar nu cu cauzele) afecțiunilor cromozomiale, cum ar fi Trisomia 21 sau Sindromul Down.

Singuri, markerii sunt aproape întotdeauna inofensivi. Combinați cu un alt marker sau un test de screening care sugerează un risc ridicat de probleme cu cromozomii, markerul ar putea indica un risc mai mare pentru acea afecțiune.

- vei citi:
Acești termeni pot părea înfricoșători
Artera ombilicală unică
Chistul plexului coroidian
Focalizare intracardiacă ecogenică

Acești termeni pot părea înfricoșători

Rezultatul morfologiilor de sarcina - si termenii folositi - pot fi greu de inteles pentru femeile insarcinate. Iata trei termeni si rezultate ecografice destul de frecvente pe care le-ai putea întâlni. Prima este o anomalie fizică care, văzută de la sine, aproape niciodată nu cauzează probleme înainte sau după naștere. A doua și a treia constatare sunt markeri, ceea ce înseamnă că sunt vag asociați cu (dar nu cu cauzele) afecțiunilor cromozomiale, cum ar fi Trisomia 21 sau sindromul Down.

Dar, odată ce medicul are mai multe informații despre experiența ta și despre riscul apariției unor probleme congenitale la făt, acestea sunt rareori motive de îngrijorare. Probabil, medicul te va îndruma către un medic matern-fetal pentru imagistică avansată a rezultatelor, doar pentru a fi în siguranță.

Artera ombilicală unică

Acest termen într-adevăr îi sperie pe viitorii parinti, deoarece cordonul ombilical este văzut ca linia de salvare a bebelușului, dar acest defect este frecvent și apare la 1% din sarcinile cu un singur copil și aproape 5% din sarcinile multiple. Cordonul ombilical are în mod obișnuit trei vase de sânge: o venă ombilicală care furnizează nutrienți și sânge bogat în oxigen copilului și două artere care drenează sângele înapoi în placentă.

Acest defect al sarcinii apare atunci când se dezvoltă o singură arteră sau una dintre cele două artere care s-au dezvoltat se blochează și se "uscă". Un cordon ombilical cu o singură arteră ombilicală este, de asemenea, numit „cordon cu două vase”, deoarece conține doar o arteră și o venă.

Unii cercetători consideră că artera ombilicală unică ar putea fi asociată cu bebelușii puțin mai mici sau cu nașterea ceva mai devreme.
Dar, în medie, acești bebeluși cântăresc 2900 grame și se nasc după 38 de săptămâni de sarcină - nu foarte mici, nici foarte devreme. Deși de obicei inofensiv, defectul prezintă, de asemenea, un risc ușor mai mare de afecțiuni cromozomiale, cum ar fi sindromul Down.

Dacă se va vedea acest defect la o ecografie, se va examina cu atenție fatul pentru ca medicul să se asigure că totul se dezvoltă așa cum trebuie. O singură arteră ombilicală este asociată cu un risc mai mare ca bebelușul să aibă o problemă cu alte sisteme de organe, cum ar fi inima și rinichii. De asemenea, se va verifica riscul mamei pentru anomalii cromozomiale prin teste de sânge sau alte screening-uri. La sfârșitul acestei evaluări, dacă artera ombilicală unică este singurul rezultat care da ingrijirare - aproape niciodată nu există motive de îngrijorare pentru sănătatea copilului. S-ar putea să fie nevoie doar de alte ecografii suplimentare în al treilea trimestru doar pentru a se verifica creșterea bebelușului, dar nu trebuie făcut nimic altceva - nu există complicații pe termen lung.

♦ Citeste si Ecografia in sarcina: ce rol are, cand se face si alte curiozitati - cu video explicativ

Chistul plexului coroidian

Până la 2% din sarcini vor prezenta chisturi ale plexului coroidian. Plexul coroid este partea creierului care produce lichidul coloanei vertebrale, care este eliberat prin proiecții asemănătoare degetelor în creier. Uneori, acestea se blochează și fluidul se strânge între ele, care apare ca un chist la ecografie.

Cuvântul „chist” implică ceva care nu ar trebui să fie acolo și un chist care s-a format în creier sună cu adevărat înfricoșător.
Oamenii se întreabă: „Ocupă spațiu, astfel încât țesutul cerebral normal să nu se poată dezvolta? Va continua să crească?” Dar este numai o mică acumulare de lichid care se observă la mijlocul sarcinii și, de obicei, dispare la aproximativ 6 luni de sarcina. Chisturile plexului coroid nu sunt neaparat un factor de risc. Dacă mama a fost testată pozitiv pentru un risc mai mare de anomalie a cromozomului trisomia 18 în timpul sarcinii, am vorbi despre teste suplimentare. În caz contrar, practic toate aceste chisturi dispar de la sine, fără risc pe termen lung și fără a fi nevoie de teste de urmărire în timpul sau după sarcină.

Ad-Extra3:

Focalizare intracardiacă ecogenică

Problemele cardiace sunt cele mai frecvente defecte congenitale și este ușor să intri în panică atunci când se detectează ceva neobișnuit la o ecografie. Dar focalizarea intracardiacă ecogenică nu este aproape niciodată ceva de care să-ți faci griji. Se prezintă ca un punct luminos pe inimă în imagistică și se crede că este o microcalcificare a mușchiului inimii.

Focalizarea intracardiacă ecogenică apare la 5% din toate sarcinile. Este atât de obișnuită la bebelușii cu etnie asiatică încât nici măcar nu poate fi folosită ca marker. Așadar, prima întrebare a medicului atunci când detectează un punct luminos este legată de mediile etnice ale părinților. Similar cu chisturile plexului coroidian, acest marker ar putea indica o afecțiune cromozomială dacă este asociat cu alte îngrijorări la ecografii sau un risc crescut de sindrom Down sau trisomie 13 pe un ecran prenatal. Din nou, dacă este o constatare izolată, nu e motiv de panică. Focalizarea intracardiacă ecogenică nu are niciun impact asupra funcției inimii înainte sau după naștere și aproape niciodată nu necesită teste de urmărire.

♦ Citeste si Sarcina și Sindromul Down - 3 lucruri pe care femeile insărcinate TREBUIE să le știe

Dacă o gravidă a avut deja testul de amniocenteză sau villus corionic (CVS), atunci toate aceste constatări sunt și mai puțin importante.

De multe ori, medicii nici măcar nu menționează aceste descoperiri izolate dacă știu că nu se mai întâmplă nimic cu copilul și mama are un risc scăzut de probleme cromozomiale.

Urmareste evolutia sarcinii pe saptamani aici.

Ecografiile prenatale – o necesitate?

Efectuarea unei ecografii pare a fi astazi o procedura de rutina in depistarea anumitor afectiuni si, mai ales, in monitorizarea evolutiei unei sarcini. Totusi, multe dintre viitoarele mamici se intreaba adesea daca este o procedura sigura care nu afecteaza sanatatea fatului, avand destule reticente in fata deciziei de a se supune sau nu unui examen cu ultrasunete. Mai departe....

Ecografia in sarcina: video

Ecografia efectuata in timpul sarcinii este o procedura de evaluarea a fatului, placentei si lichidului amniotic. Este utila depistarii situatiilor de risc si anomalie ale sarcinii dar si pentru inregistrarea primelor imagini si filme ale copilasului ... mai departe

 Despre ecografiile din timpul sarcinii mai poti citi:

Cand si de ce trebuie sa faci ecografii in timpul sarcinii
Ecografiile prenatale – o necesitate?
Ce anomalii pot fi detectate inainte de nastere?
Varsta sarcinii si rolul ecografiei

Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina

Pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Iata asadar cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate. 

Calculatoare de sarcina

Calculator Sarcina. Calculatorul care iti spune data nasterii
Ce culoare vor avea ochii bebelusului: calculator
Calculatorul nutritional pentru sarcina si alaptare
Cum se calculeaza varsta sarcinii
Calculul datei nasterii
Calculator: Cate kilograme in plus vei lua in sarcina
alculatorul sexului bebelusului 

 Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

→ Cauta si pe Facebook Desprecopii - Desprecopii are un grup pentru fiecare luna - cauta Mamici de luna anul (de exemplu - Mamici de August 2024)

Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului

Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

Citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii

autor: Desprecopii.com - Toate drepturile rezervate - © 2024
Material realizat cu avizul dnei Dr. Daniela ter Horst , Medic specialist ginecolog la Spitalul Regal Bronovo, Haga, Olanda,
referinte; The American College of Obstetricians and Gynecologists 2021
https://www.babycentre.co.uk/a1014487/are-ultrasound-scans-safe
https://www.self.com/story/this-is-how-many-ultrasounds-you-actually-need-during-pregnancy

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII