Constipația la copii: ce este recomandat să facă părinții și ce NU ar trebui să facă
Constipația este o problemă obișnuită pentru copii, mai ales la cei care au început antrenamentul pentru oliță - aici problema devenind uneori mai gravă, deoarece micuții își pot reține intenționat mișcările intestinale, ceea ce poate provoca constipație cronică și, uneori, severă.
Cum ne putem ajuta copilul? Iata ce este OK sa faci si ce NU este recomandat sa faci si sfaturile medicului pediatru.
veti citi
Constipația la copii: ce este recomandat să facă părinții și ce nu ar trebui să facă
Ce este OK să faci
Ce NU trebuie să faci
Care sunt complicațiile asociate constipației la copii?
Cum poate fi prevenită constipația la copii?
Laxit®med plicuri tratează constipația printr-o acțiune naturală
Semnele de constipație la copii
Când ar trebui să-mi duc copilul la medic?
Constipația la copii: ce este recomandat să facă părinții și ce nu ar trebui să facă
Constipația la copii este o problemă obișnuită. Un copil constipat are mișcări intestinale rare sau scaune dure și uscate. Cauzele frecvente includ pregătirea timpurie la toaletă și modificări ale alimentatiei.
Cand constipatia nu este usurata - scaunele dure pot provoca hemoroizi sau mici rupturi (fisuri) în anus. Nu este surprinzător faptul că acest lucru îl face pe copil să se teamă și mai mult de a sta pe oliță sau a merge la toaletă, ceea ce duce la mai multe probleme și la un cervc vicios de durere și frustrare în jur.
Oricare ar fi motivul pentru care cel mic nu vrea să meargă la baie și pare a fi constipat, citește următoarele aspecte de bază cu ce este OK să faci și ce NU trebuie să faci pentru a-ți ajuta copilul:
Ce este OK să faci:
Încurajează copilul să bea multe lichide (apă sau apă cu doar un strop de suc de fructe). Atenție: Laptele poate constipa unii copii.
Pune copilul să facă mișcare. Exercițiile fizice stimulează digestia și ajută la prevenirea constipației.
Fă provizii de alimente bogate în fibre. Alimentele bogate în fibre și cerealele integrale ajută la deplasarea alimentelor prin tractul digestiv într-un ritm constant. Așadar, asigură-te că în alimentația copilului există fructe bogate în fibre (merele și perele sunt opțiuni excelente), legume (în special crude) și cereale integrale (cum ar fi ovăzul, meiul și orzul)
Pune la punct un program regulat de masă. Mâncarea este un stimulent natural pentru intestin, astfel încât mesele obișnuite pot ajuta copiii să-și dezvolte obiceiuri intestinale de rutină. Dacă este necesar, programează micul dejun puțin mai devreme pentru a oferi copilului șansa de a merge relaxat la baie înainte de școală/grădi.
Instituie un fel de sistem de recompensă. O mică recompensă nealimentară pentru a merge de bună voie la toaletă/oliță, cum ar fi autocolante sau promisiunea unei ieșiri speciale, are de obicei recompense mari. Indiferent de recompensa tangibilă pe care o alegi, asigură-te că lauzi copilul atunci când fapta este încheiată.
Utilizează un unguent pe bază de vaselină. Dacă copilul este constipat, aplică un pic de vaselină în jurul anusului. Lubrifierea nu numai că va asigura o trecere mai lină a scaunului, dar dacă constipația a dus la fisuri (crăpături ale pielii) aplică cremă pentru eritem fesier pentru a ajuta procesul de vindecare.
Ce NU trebuie să faci:
Nu te înfuria. A-l certa pe copilul tău sau a-l face să simtă rușine va crea doar o luptă pentru putere - una pe care copiii o câștigă de obicei. Nu uita: copilul nu evită olița/toaleta pentru a te enerva. În cazul în care copilul tău scapă în pantaloni, du-l cu calm la baie și spală-l.
Nu pune copilul să stea pe oliță/toaletă până are un scaun. Mișcările intestinale apar când corpul este pregătit. Decât să așezi copilul pe toaletă și să-l forțezi să „încerce”, urmărește-i comportamentul. Se oprește în timpul unei activități, face o față amuzantă, se îndreaptă spre o altă parte a camerei, se apleacă, se ține de burtică? Dacă observi aceste semnale, poți duce copilul la toaletă (sau cel puțin la baie).
Nu lăsa copilul să se forțeze. Deși nu este nimic în neregulă cu o forțare ușoară în timpul mișcării intestinale, forțarea ar putea provoca probleme (atât în ceea ce privește constipația, cât și fisura anală și hemoroizii). În loc să se forțeze, cere copilului tău să bea un pahar mare de apă și să mănânce un fruct (o piersică, o pară sau prune uscate!) Și apoi să încerce din nou mai târziu.
Nu lăsa copilul să consume alimente ce duc la constipație. Zahărul și carbohidrații rafinați (cum ar fi pâinea albă, pastele și orezul) sunt cunoscuți vinovați ai constipației la copii. Bananele și lactatele, de asemenea, pot duce la probleme de constipație.
Odată ce copilul are scaune regulate, moi/normale, va câștiga încrederea că poate avea o mișcare intestinală fără dureri.
Care sunt complicațiile asociate constipației la copii?
Complicațiile constipației la copii includ:
Blocaj fecal (constipație cauzată de o masă fermă de fecale stagnantă în porțiunea distală a colonului sau în rect - prea fermă pentru a fi împinsă);
Fisuri anale (mici fisuri/rupturi în anus care provoacă sângerări, mâncărime sau durere);
Prolaps rectal (rectul iese din anus);
Encoprezis (incapacitatea de a controla trecerea scaunului).
Cum poate fi prevenită constipația la copii?
Următoarele măsuri pot ajuta la prevenirea constipației la copii:
Modificări ale alimentației, inclusiv creșterea aportului de apă și trecerea la produse lactate cu un conținut scăzut de grăsimi (dacă este cazul). Adreseaza-te medicului pediatru pentru orice nelămuriri sau recomandări. De asemenea, creșterea aportului de fructe și legume proaspete este utilă.
Programarea unei rutine regulate de a merge la toaletă.
Încurajarea exercițiilor fizice, regulate.
Laxit®med plicuri tratează constipația printr-o acțiune naturală, fără a irita mucoasa intestinală
Laxit®med este un laxativ sub formă de pulbere pentru soluție orală, care ajută la normalizarea tranzitului intestinal printr-o acțiune naturală, fără a irita mucoasa digestivă. Acesta nu conține arome, îndulcitori sau conservanți.
Laxit®med plicuri este ideal atât pentru tratarea constipației ocazionale, cât și pentru cea cronică.
Nu produce toleranță la constipatie.
Înainte de începerea tratamentului trebuie excluse tulburările organice. În acest sens, pentru grupa de vârstă 6-12 luni se recomandă un consult medical.
A nu se depăși doză maximă zilnică.
Laxit®med nu modifică gustul băuturii. Se recomandă administrarea între mese sau, în cazul unei singure doze, seara înainte de culcare.
Laxit®med se utilizează până la restabilirea tranzitului intestinal normal, dar nu mai mult de 28 de zile consecutiv. Administrarea se poate relua după 2 zile de pauză.
Mai multe despre Laxit®med plicuri
Fiecare cutie conține 20/40 plicuri și instrucțiunile de utilizare. Laxit®med este un dispozitiv medical din clasa IIa, în concordanță cu Directiva Europeană pentru dispozitive medicale 93/42/EEC.
În general, semnele de constipație la copii includ:
a merge mai rar decât de obicei la baie;
probleme sau dureri când merge la baie;
senzație de plin sau balonare;
forțarea pe toaletă;
un pic de sânge pe hârtia igienică.
Când ar trebui să-mi duc copilul la medic?
Un copil ar trebui să fie văzut de un medic dacă simptomele constipației durează mai mult de două săptămâni. Adresează-te imediat medicului dacă copilul prezintă oricare dintre următoarele simptome:
Febră;
Vărsături;
Sânge în scaun;
Abdomen umflat;
Pierdere în greutate.
Atenție: un copil care nu are o mișcare intestinală în fiecare zi nu este neapărat constipat. Un copil ar putea merge de trei ori pe zi la baie, în timp ce altul ar putea merge o dată la 1-2 zile.
Despre constipatia copilului, merita stiut si:
Ghidul de cacuta al bebelusului: parintii de bebelusi stiu de ce
Cand copilul se plange des ca il doare burtica: lista cu observatii pe care trebuie sa le faca parintii
Constipatia la copil: cauze si diagnosticare
14 Cauze ale constipatiei la copil
De ce alimentatie au nevoie copiii nostrii pentru a fi sanatosi?
Pentru intrebari medicale, va asteptam cu intrebari pe forumul Clinica Medicala Desprecopii.
Autor: Desprecopii.com
Material realizat cu sfaturile dnei Stefana Zamfir, medic pediatru
Realizat cu sprijinul Fiterman Pharma. Toate drepturile rezervate 2021
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII