Eritemul fesier acid sau erupția cutanată acidă la bebeluși - sfatul medicului

Eritemul fesier acid sau eruptia cutanata acida la bebelusi - sfatul medicului

Eritemul fesier acid sau erupția cutanată acidă la bebeluși - sfatul medicului

Fundulețul bebelușului este frecvent iritat și roșu? Pare sa aibă foarte des pielea iritată in jurul pliurilor de funduleț? Ar putea fi o erupție cutanată acidă.

Erupția/eritemul fesier, apare atunci când fecalele bebelușului au un nivel ridicat al pH-ului, care poate fi cauzat de o serie de aporturi alimentare. Spre deosebire de majoritatea celorlalte tipuri de erupții de scutec, simptomele erupției cutanate acide se dezvoltă rapid și sunt ușor de recunoscut.

De exemplu, dacă erupția cutanată nu afectează pliurile pielii (în cazul în care urina acidă și fecalele nu sunt în contact), atunci aceasta poate fi un semn al unei erupții cutanate acide. Din fericire, există modalități eficiente de a ameliora rapid și ușor simptomele de eritem fesier acid.

- vei citi:
Ce cauzează eritemul fesier acid la bebeluși?
Începeți urmărirea alimentației bebelușului cu un jurnal
Elimină alimentele care cauzează eritemul fesier
Dacă eritemul fesier persistă, consultă un medic
Tratament pentru eritemul fesier acid

Ce cauzează eritemul fesier acid sau erupția cutanată acidă la bebeluși?

Erupția/eritemul fesier acida - apare atunci când fecalele bebelușului au un nivel ridicat al pH-ului, care poate fi cauzat de o serie de aporturi alimentare. Spre deosebire de majoritatea celorlalte tipuri de erupții de scutec, simptomele erupției cutanate acide se dezvoltă rapid și sunt ușor de recunoscut.

De exemplu, dacă erupția cutanată nu afectează pliurile pielii (în cazul în care urina acidă și fecalele nu sunt în contact), atunci aceasta poate fi un semn al unei erupții cutanate acide. Din fericire, există modalități eficiente de a ameliora rapid și ușor simptomele de eritem fesier acid.

După cum am menționat deja, erupțiile cutanate acide sunt cauzate de un nivel anormal al pH-ului (acid) în scaunele/urina bebelușului.

Deci, ce cauzează dezechilibrul acid?

De cele mai multe ori, nivelurile mai ridicate de aciditate sunt cauzate de alimentele pe care bebelușul le consumă. Citricele, sucurile și alte alimente sunt în mod natural acide, ceea ce poate fi supărător pentru un sistem digestiv tânăr.

Dacă bebelușul încă suge la sân, în alimentatia mamei ar putea exista alimente care provoacă niveluri ridicate de acid. Pentru a ajuta la identificarea cauzelor care provoacă eritem fesier acid acide, recomandăm să începi un jurnal de alimentatie și să urmezii acești trei pași:

1. Începe urmărirea alimentației bebelușului cu un jurnal

Tratarea altor tipuri de erupții/eritem fesier, constă în general în stabilirea unor obiceiuri sănătoase de îngrijire a pielii, păstrarea unui scutec curat și așa mai departe. Din păcate, nu este atât de ușor cu un eritem fesier acid. Pentru a găsi o soluție pe termen lung, va trebui să identifici ce parte a alimentației copilului cauzează un scaun acid.

Cel mai bun mod de a face acest lucru este prin a începe un jurnal alimentar, care urmărește ceea ce mănâncă bebelușul, atunci când urmează o mișcare intestinală și dacă a cauzat sau nu o erupție pe scutec. Vei observa apoi că se formează modele/tipare în jurul anumitor tipuri de alimente. Pentru a accelera procesul, ia în considerare eliminarea următoarelor alimente despre care se știe că provoacă erupții pe scutec.

2. Elimină alimentele care cauzează eritemul fesier

Mai jos este o listă de alimente care sunt în general acide și despre care se știe că provoacă erupții cutanate. Vei observa că unele dintre aceste alimente pot fi în alimentația bebelușului, dar unele alimente pot fi doar în dieta mamei. Testează în mod sistematic aceste alimente pentru a vedea dacă sunt legate de erupțiile cutanate și elimină alimentele care ar putea fi înrudite.

Citrice
Sucuri de fructe
Roșii sau alimente pe bază de roșii
Căpșune
Ananas
Alimentele picante
Cafeaua

Sfat util: Încearcă să înlocuiești alimentele cu aciditate ridicată cu următoarele. Deși nu vor ajuta la scăderea nivelului de aciditate, pot ajuta la prevenirea diareei care provoacă eritemul fesier.

Banane
Orez
Mere
Paine prajită

Ad-Extra3:

3. Dacă eritemul fesier persistă, consultă un medic

Dacă ai eliminat alimentele și erupțiile cutanate persistă, consultă medicul. Acesta ar putea ajuta la identificarea oricăror sensibilități alimentare sau a altor cauze mai puțin frecvente.

Tratament pentru eritemul fesier acid

Evaluarea și schimbarea alimentaviei bebelușului poate consuma mult timp, dar nu-ți face griji. În timp ce lucrezi la eliminarea alimentelor care supără burtica bebelușului, poți trata eritemul fesier cu creme speciale, recomandate de medic, pentru ameliorarea rapidă a simptomelor. Pur și simplu aplică unguentul/crema la fiecare schimbare de scutec până când roșeața și disconfortul scad.

Iritatiiile produse de scutece: dermatite, eczema, infectii - ghid

Iata aici o privire asupra iritatiei de scutec si a felul in care se prezinta plus sfatul medicului dermatolog.

Despre igiena si iritatiile pielii bebelusului mai poti citi:

Ce este dermatita atopica si cum tratam aceasta afectiune severa a pielii bebelusului?

Ingrijirea pielii sensibile a bebelusului: ghid

Cum tratam eczema bebelusului cu ulei de nuca de cocos

 Pentru ajutor si prietenie, va recomandam forumurile: 

 Parintii intreaba, parintii raspund
In aceasta lista de discutii puteti pune intrebari la obiect altor parinti (Exemplu: Este normal ca baiatul meu cere noaptea lapte?) Parintii intreaba, parintii raspund!

Clubul scutecelor (0-4 ani)
Generatia in blugi de maine - deocamdata in scutece. De la 0 la 4 ani.

autor: redactor Desprecopii  - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com © 2025
realizat cu sfaturile Dr. M. van den Akker - medic dermatolog Haga, Olanda.

Referințe:
https://wholesomebabyfood.momtastic.com/baby_diarrhea_foods.htm
https://www.buttpaste.com/blog/201807/baby-bottoms-101-diet-diaper-rash/
https://www.lifewithgremlins.com/acid-diaper-rash-treatment-acid-burn/

(c) 2023

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII