Fibromul uterin și sarcina: riscuri și opțiuni de tratament
La începutul sarcinii, nu este neobișnuit ca o viitoare mamica sa fie diagnosticată cu afecțiuni preexistente care ar putea cauza îngrijorare în următoarele nouă luni. Un astfel de diagnostic este fibromul uterin.
În timp ce diabetul și hipertensiunea arterială sunt afectiuni frecvent diagnosticate în timpul sarcinii, 1% până la 10% dintre femeile însărcinate se dovedesc a avea fibroame uterine - creșteri anormale, dar necanceroase de țesut în interiorul uterului. Pentru unele, aceasta este o descoperire nouă, dar multe femei sunt deja conștiente că le au.
- vei citi:
Fibroamele uterine sunt frecvente
Riscuri fetale legate de fibroame
Riscuri pentru femeile însărcinate cu fibroame
Tratamentul fibromului după sarcină
Fibroamele uterine sunt frecvente
Până la vârsta de 35 de ani, 40% până la 60% dintre femei vor fi dezvoltat aceste creșteri, care pot provoca umflături abdominale și menstruații dureroase. Chiar și așa, diagnosticul poate fi alarmant pentru unele femei. Am un țesut ciudat care crește lângă copilul meu? Ce înseamnă asta pentru sarcina mea?
Deși există multe cercetări privind fibromele la femeilecare nu sunt gravide, datele sunt limitate cu privire la modul în care fibromele pot afecta sarcina. Din fericire, știm că majoritatea femeilor cu fibroame vor avea o sarcină și o naștere fără probleme.
A avea câteva fibroame mici este rar un motiv de îngrijorare. Cu toate acestea, în funcție de localizarea fibromelor, de câte ai și dacă acestea sunt mari - fibromele pot varia de la dimensiunea unei monede la o minge de baschet - se vor monitoriza anumite situații care pot cauza probleme în timpul sarcinii.
Riscuri fetale legate de fibroame
În general, riscul pentru copilul în creștere este scăzut. Dacă ai fibroame mari sau multiple, se vor urmări cu atenție câteva preocupări potențiale:
Placenta anormală: fibromele au fost asociate cu placenta previa (implantarea placentei peste colul uterin) și abruptia placentară (separarea prematură a placentei de uter).
Creșterea fibromului: Cercetările sugerează că aproximativ două treimi din fibroame vor crește sau se vor micșora în timpul sarcinii. Dacă apare creșterea, este de obicei în primul trimestru. Până în prezent, cercetările nu au arătat o corelație absolută între fibroame și restricția de creștere fetală.
Poziția fătului în uter: dacă fibromul limitează spațiul în uter, bebelușul poate fi cu capul în sus în loc să fie cu capul în jos. Dacă bebelușul nu este cu capul în jos, medicul poate recomanda nașterea prin cezariană.
Nașterea prematură: stresul poate duce la contracții premature sau ruptură prematură a membranelor (când apa se sparge înainte de 37 de săptămâni). Este important să contactezi medicul imediat.
Citeste mai multe despre Fibromatoza uterina
Riscuri pentru femeile însărcinate cu fibroame
Cunoașterea poziției și dimensiunii fibroamelor te poate ajuta pe tine dar și echipa de îngrijire să vă pregătiți pentru potențiale complicații la travaliu și naștere, cum ar fi:
Dilatarea cervicală incompletă: fibroamele voluminoase pot bloca deschiderea canalului de naștere. Obstrucția fibroamelor din această zonă poate crește riscul de a avea nevoie de o cezariană.
Contracții slabe: întreruperea țesutului uterin normal de la fibroame poate duce la contracții slabe. Acest lucru face dificilă atingerea unei dilatații complete a colului uterin în timpul travaliului și poate necesita o cezariană.
Hemoragie postpartum: contracțiile slabe pot duce la sângerări după naștere. Dacă uterul nu se poate contracta, vasele de sânge uterine care au alimentat placenta ar putea continua să sângereze. Hemoragia postpartum este o urgență medicală și apare de obicei în 24 până la 48 de ore de la naștere.
Nașterea vaginală este adesea posibilă și este de obicei preferată pentru a evita riscurile asociate cu cezariana. Dar în unele cazuri, medicul va recomanda o scezariană programată.
Ad-Extra3:
Ce poți face pentru a scăpa de fibroame în timpul sarcinii?
Din păcate, nu multe. Este rar ca o procedură de îndepărtare a fibromului să fie recomandată în timpul sarcinii - tulburarea mediului uterin în timpul sarcinii poate prezenta riscuri pentru mamă și copil.
Cu toate acestea, există multe opțiuni de luat în considerare pentru micșorarea sau îndepărtarea fibroamelor după naștere.
Tratamentul fibromului după sarcină
Pentru femeile care nu sunt gravide, procedurile de tratament sunt în general sigure și eficiente. Recomandarea este ca mamele să aștepte cel puțin șase luni după naștere pentru a lua în considerare o procedură de îndepărtare a fibromului, din două motive: în primul rând, uterul se va micșora în perioada postpartum. Odată ce corpul își revine, poți evalua cât de mult afectează fibromul viața de zi cu zi; în al doilea rând, operația de îndepărtare a fibromului necesită o perioadă de repaus pentru recuperare. Proaspetele mămici deja se vindecă după o naștere și încearcă să stabilească o rutină acasă. În plus, o procedură care nu este urgentă poate duce la stres inutil.
Opțiuni de tratament
Medicul te poate ajuta să alegi cel mai bun tratament. Există opțiuni care variază de la: total neinvaziv până la îndepărtarea uterului, pe baza obiectivelor și simptomelor.
Discută cu medicul despre severitatea simptomelor și dacă ai vrea să rămâi gravidă din nou înainte de a alege un tratament.
Femeile aleg adesea una dintre aceste cinci terapii
Medicație: Medicul poate recomanda opțiuni pentru gestionarea simptomelor sau micșorarea fibromului. Unele dintre acestea ar putea include medicamente antiinflamatorii, cum ar fi ibuprofenul sau anticoncepționalele. Suplimentele de fier ar putea ajuta la anemia cu deficit de fier, care poate fi asociată cu mesntruații dureroase.
Miomectomie: o procedură chirurgicală în care fibromele sunt îndepărtate și uterul este reconstituit. Ai putea alege miomectomia dacă vrei să rămâi gravidă în viitor. Planifică-ți aproximativ patru până la șase săptămâni de recuperare înainte de a reveni la activitățile normale. Miomectomia este în prezent standardul de îngrijire pentru tratamentul chirurgical al fibroamelor la femeile care doresc o sarcină în viitor. Cezariana este frecvent recomandată după miomectomie.
Embolizarea fibromului uterin: Această procedură este efectuată de radiologii intervenționali și înfometează fibroamele de sânge, determinându-le să se micșoreze cu 40% până la 60% în timp. Sarcina este posibilă după acest tratament. Cu toate acestea, poate exista un risc crescut de aderență anormală a placentei la uter, care poate provoca probleme în timpul sarcinii. Femeile ar putea avea, de asemenea, un risc crescut de a avea nevoie de o cezariană.
Ablația prin radiofrecvență: această terapie necesită mai puțin timp de recuperare decât miomectomia. Folosind tehnici chirurgicale minim invazive, medicul încălzește fiecare fibrom, determinându-l să se micșoreze până la 50%. Au fost raportate sarcini sănătoase după această terapie. Cu toate acestea, este o tehnică relativ nouă și sunt necesare mai multe cercetări.
Histerectomie: dacă nu vrei o sarcină pe viitor și fibromele afectează viața de zi cu zi, îndepărtarea uterului este un tratament eficient. Planifică-ți șase săptămâni de recuperare înainte de a reveni la cele mai normale activități.
Din fericire, Societatea pentru Medicină Materno-Fetală din Statele Unite spune ca aproximativ 76% din fibroame se micșorează după perioada postpartum.
Dacă ai probleme ginecologice înainte sau în timpul sarcinii, discută cu medicul.
Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina
Pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Iata asadar cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.
Te invităm să descarci această aplicație (pentru sistemele Android) AICI
Te invitam sa descarci aplicatia pentru IOS (Iphone sau tablete Mac) AICI
Calculatoare de sarcina
Calculator Sarcina. Calculatorul care iti spune data nasterii
Ce culoare vor avea ochii bebelusului: calculator
Calculatorul nutritional pentru sarcina si alaptare
Cum se calculeaza varsta sarcinii
Calculul datei nasterii
Calculator: Cate kilograme in plus vei lua in sarcina
alculatorul sexului bebelusului
Suport si grupuri de burtici
Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.
→ Cauta si pe Facebook Desprecopii - Desprecopii are un grup pentru fiecare luna - cauta Mamici de luna anul (de exemplu - Mamici de Iulie 2021)
Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului
Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.
Citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii
autor: Desprecopii
Material realizat cu sprijinul
Dr. Ileana Zotta, Medic Desprecopii.com
Toate drepturile rezervate (c) 2021
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII