Analgezicele și alăptarea: care sunt permise și care NU

Analgezicele și alăptarea -  care sunt permise si care nu

Analgezicele și alăptarea: care sunt permise și care NU

Paracetamolul și ibuprofenul constituie baza analgezicelor sigure pentru mamele care alăptează. Sunt disponibile medicamente mai puternice, dar trebuie luate cu precauție, doar cu acordul medicului, iar bebelușii trebuie ținuți sub observație.

- vei citi:
Analgezice fără prescripție medicală
Analgezice pe bază de prescripție medicală
Paracetamolul si alaptarea

Există o mare varietate de analgezice disponibile fără prescripție medicală și pe bază de rețetă. Mama care alăptează ar trebui să se adreseze medicului înainte de a cumpăra un anumit analgezic pentru a se asigura că nu conține aspirină. Codeina trebuie utilizată cu precauție și copilul trebuie observat pentru orice semne de somnolență / probleme de hrănire.

Analgezice fără prescripție medicală în alăptare

Ingredientele individuale trebuie verificate deoarece există multe produse disponibile.

Paracetamolul și ibuprofenul în alăptare

Preparatele care conțin paracetamol sunt adecvate pentru utilizare de către mamele care alăptează - până la doza maximă de două comprimate de patru ori pe zi.

Dacă bebelușul trebuie să ia suspensie de paracetamol, transferul din medicamentele mamei este prea mic pentru a fi dăunător. Ambii își pot lua propriile doze complete și normale.

Paracetamolul poate fi, de asemenea, inclus în remedii pentru răceală și este important să nu iei doza dublă din greșeală.

Produsele care conțin ibuprofen sunt, de asemenea, sigure pentru o mamă care alăptează. Transferul de antiinflamatoare nesteroidiene este, în general, mic.

Dacă bebelușul trebuie să ia suspensie de ibuprofen, transferul din medicamentele mamei este prea mic pentru a fi dăunător în plus. Ambii își pot lua propriile doze complete și normale.

Paracetamolul și ibuprofenul pot fi luate împreună (până la doza zilnică maximă) pentru ameliorarea durerii severe. Ibuprofenul este contraindicat la persoanele cu antecedente de ulcer peptic (deoarece poate provoca sângerări gastrice) sau care au astm (poate provoca bronhospasm la persoanele sensibile).

Aspirina în alăptare

Aspirina ca analgezic trebuie evitată din cauza riscului crescut de sindrom Reye în infecțiile virale pediatrice. Cantitatea de transfer este foarte mică, dar, deoarece există alternative adecvate, este cel mai bine evitat.

Comprimatele dispersabile cu aspirină de 75-150 de miligrame sunt administrate frecvent ca un agent de diluare a sângelui. Cantitatea transferată în laptele matern este probabil să fie foarte mică în comparație cu o doză analgezică / antipiretică de 600 miligrame administrată de patru ori pe zi, care este raportată a fi 0,25 miligrame / kg / zi (Hale 2019).

Codeina nu mai este recomandată ca medicament de rutină pentru mamele care alăptează (MHRA iunie 2013, BNF) cu precauție deosebită în cazul în care mama nu a luat niciodată medicamentul înainte sau a constatat că medicamentul o face să fie somnolentă, amețită sau să sufere de constipație severă.

Nu se recomandă utilizarea codeinei mamelor care alăptează. Dacă este esențial și numai acolo unde nu există nicio alternativă, ar trebui să fie luată cea mai mică doză eficientă, pentru cea mai scurtă durată posibilă, iar mama să conștientizeze că ar trebui să înceteze administrarea medicamentul și să solicite sfatul medicului, dacă observă efecte secundare la bebeluș, cum ar fi:

Probleme de respirație
Letargie
Probleme de hrănire
Somnolenţă
Bradicardie (ritm cardiac lent)

Dacă se dezvoltă efecte adverse la sugarii alăptați, trebuie luată în considerare posibilitatea toxicității, indiferent de doza maternă (Madadi 2009, UKMI 2012). Codeina trebuie înlocuită cu un analgezic non-opioid adecvat. Alăptarea nu trebuie întreruptă decât dacă simptomele sunt extreme, în conformitate cu recomandările NICE (Recomandarea NICE privind nutriția maternă și a copilului 15; www.nice.org.uk PH11 martie 2008).

Ad-Extra3:

Codeina în alăptare

DACĂ mama nu are disponibil un agent analgezic alternativ sau nu poate contacta un medic pentru a solicita o rețetă diferită, pot fi utilizate produse care conțin codeină - după o discuție completă a riscurilor și observarea copilului pentru somnolență - pentru o perioadă minimă posibilă.

Recomandarea de a evita codeina în timpul alăptării urmează un raport de evenimente adverse din Canada, unde un copil alăptat a murit la vârsta de 12 zile (Koren 2006). După moarte, s-a constatat că avea un nivel foarte ridicat de morfină în sânge, deoarece mama sa avea mai multe copii ale genei care metabolizează codeina în morfină și lua analgezice compuse din codeină pentru durerea epiziotomiei. Mama a raportat efecte adverse secundare ale constipației și somnolenței la ea însăși. Ea a solicitat ajutor medical în mai multe rânduri înainte de moartea bebelușului, deoarece acesta era letargic și avea perioade intermitente de dificultăți la alăptare. Alte 44 de evenimente adverse au fost raportate către MHRA (comunicare personală iulie 2013).

Combinațiile de codeină au constituit în trecut pilonul principal al utilizării analgezicelor, în special în perioada postpartum timpurie. Genotipul care produce metabolism ultra-rapid este rar, dar este imposibil de identificat fără testarea genetică. Afectează aproximativ 3% dintre europeni (vanderVaart 2011). Acestea trebuie utilizate cu precauție!

Comprimatele de codamol conțin 8 miligrame de codeină per tabletă. Co-codamolul numai pe bază de prescripție conține 30 mg de codeină per tabletă.
Codeina este, de asemenea, un component al unei largi varietăți de preparate disponibile care conțin mai multe ingrediente analgezice.

Orice copil cu dificultăți respiratorii nu trebuie să fie expus la opioide de orice fel.

Durează 15 ore pentru ca o doză să nu mai fie considerată prezentă în laptele matern.

Dihidrocodeina este analgezicul opiaceu preferat de mamele care au nevoie de analgezice mai puternice. Acest lucru se datorează faptului că are un metabolism mai curat decât codeina și este mai puțin asociat cu efecte adverse la copil. Este frecvent utilizat ca medicament după operația de cezariană.

Analgezice pe bază de prescripție medicală

Cele mai prescrise analgezice sunt enumerate mai jos. Cu toate acestea, există multe combinații utilizate. Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene sunt, în general, sigure în timpul alăptării, deoarece se transferă în cantități mici în laptele matern (ibuprofen).

Diclofenac

Naproxen

Timpul de înjumătățire mai lung decât diclofenacul, dar cantitatea secretată în laptele matern este mică.

Indometacin trebuie evitat dacă este posibil, deoarece există un raport de convulsii la un nou-născut expus la acest medicament prin laptele matern (Hale 2019).
Acidul mefenamic este administrat frecvent pentru a reduce durerea menstruală și se transferă în laptele matern în cantități mici (BNF 2017)
Cantitatea de celecoxib care trece prin laptele matern este prea mică pentru a fi dăunătoare.

Preparate de codeină

Nu trebuie prescrise sau cumpărate pentru utilizare de către o mamă care alăptează (fosfat de codeină sau paracetamol 500 miligrame plus codeină 8 miligrame sau 30 miligrame per tabletă).

Dihidrocodeina

Dihidrocodeina 30 de miligrame este preferată în comparație cu codeina, deoarece are un metabolism mai curat.

Tramadol

Tramadolul este un nou tip de medicament care seamănă cu morfina, dar se spune că este mai puțin dependent. Este un analgezic mai puternic. Cantități mici de tramadol sunt secretate în laptele matern. Un studiu efectuat pe 75 de femei nu a arătat efecte adverse la sugarii alăptați ale căror mame l-au luat. Ca și în cazul altor analgezice opioide, este necesar să observi copilul pentru somnolență și dificultăți de hrănire și nu trebuie administrat niciunui copil cu probleme de respirație. Mamele pot fi metabolizatoare ultra-rapide ale tramadolului, precum și ale codeinei. Dacă se observă reacții adverse la copil, medicamentul trebuie întrerupt și trebuie solicitat imediat sfatul medicului. Ar trebui să fie utilizat în doza cea mai mică pentru timpul minim necesar.

Alte analgezice opioide

Morfina orală este frecvent utilizată de mame după o operație de cezariană și este compatibilă cu alăptarea.

Analgezice opioide de ex. morfina și diamorfina sunt utilizate în general post-operator și numai pentru perioade scurte. Dacă sunt utilizate pentru o perioadă semnificativă de timp, bebelușul ar trebui să fie sub observație. Opioidele au toate un potențial de abuz și dependență. Dacă o mamă necesită acest nivel de ameliorare a durerii, este posibil să nu se simtă suficient de bine pentru a alăpta și ar trebui luate în considerare mijloacele de menținere a aportului de lapte. Cu toate acestea, trebuie ținut întotdeauna cont de dorințele individuale și nu trebuie descurajată alăptarea, în mod normal. Se recomandă cea mai mică doză eficientă, pentru cea mai scurtă perioadă.

Informațiile furnizate sunt preluate din diferite surse de referință, ca un ghid. Deciziile clinice rămân în sarcina medicilor și a mamelor care alăptează. Datele prezentate aici sunt destinate să ofere unele informații imediate, dar nu pot înlocui contribuția profesioniștilor.

Despre folosirea medicamentelor in timpul alaptarii, citeste si

Antibioticele și alăptarea: care sunt permise si care nu

Paracetamolul și alăptarea: ce trebuie să știi


Ghid de alaptare

 

Desprecopii este un site dedicat alaptarii, care contine informatii indepedente si ne-influentate de nici un interes comercial - care are un ghid complet si independent al alaptarii. 

Nu suntem patetici si nu consideram ca alaptarea trebuie sa fie un chin pentru mamica desi ii dam oate sfaturile necesare pentru a putea depasi obstacolele pe care le poate avea la inceput. Recomandam sa cititi: Despre stresul primelor zile de alaptare

Citeste toate informatiile de la aceasta sectiune dedicata Alaptarii! Citeste si forumul special Alaptarea de la desprecopii.com - vei intalni acolo mamici ca tine care au intrebari si raspunsuri despre alaptare.

Te asteptam pe forumul special dedicat alaptarii - unde vei gasi mii de intrebari si raspunsuri despre perioada alaptarii: ALAPTAREA BEBELUSULUI


  Daca ai probleme cu alaptarea, te asteptam pe si pe grupul nostru secret de pe Facebook: Alaptarea cu dragoste.

Surse (c) 2021:
British National Formulary – BMA and RPSGB; https://toxnet.nlm.nih.gov/cgi-bin/sis/htmlgen?LACT; Hale T. W Medications in Mothers Milk; ones W Breastfeeding and Medication 2nd Ed Routledge 2018; motherisk.org; ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2776794/; nice.org.uk ; ema.europa.eu/ema/index.jsp?curl=pages/news_and_events/news/2013/06/news_detail_001813.jsp&mid=WC0b01ac058004d5c1; gov.uk/drug-safety-update/codeine-very-rare-risk-of-side-effects-in-breastfed-babies

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII