Programul de somn al nou-născutului: la ce să ne așteptăm și DIAGRAMA de somn
Felicitări! Nou-născutul e acasă și vă cunoașteți de câteva zile sau săptămâni. Îți place felul în care doarme și miroase. De fapt, tot ce are legătură cu el adorabil. Desi este si puțin înfricoșător.
• Ce program de somn trebuie sa aiba un nou-nascut, te intrebi cu siguranta. Si oare, la aceasta varsta ... chiar are nevoie de un program de somn?
- vei citi:
Programul de somn al nou-născutului - La ce să ne așteptăm
Reprizele de somn scurte ale nou-născutului
Reprizele de somn pe timp de zi ale nou-născutului
Hrănirea nou-născutului
Trezirile nocturne ale nou-născutului
Somnul total al nou-născutului în 24 de ore
Ora de culcare a nou-născutului
Programul de somn al nou-născutului - La ce să ne așteptăm
Cele mai frecvente preocupări pe care le au mămicile de nou-născuți includ dacă este necesar înfășatul, modul de prevenire a SIDS, simptomele colicilor, dacă este bine ca bebelușul să doarmă pe burtică, etc. Întrebările sunt nesfârșite, pentru că totul este nou, dar nu-ți face griji, mami. Te ajutăm noi!
Adevărul este că nou-născutul tău nu va avea modele de somn clare, precum bebelușii mai mari. Deocamdată nu este pregătit pentru asta, dar există multe lucruri pe care le poți face pentru a-l ajuta să doarmă mai bine.
Pentru nou-născuți, somnul este destul de imprevizibil. Acesta este adevărul. Ceasul corpului nou-născutului nu s-a dezvoltat, așa că el nu înțelege încă diferența dintre zi și noapte. De asemenea, este normal ca unele dintre reprizele sale de somn să fie lungi, iar altele să fie foarte scurte.
Într-o perioadă plină de astfel de incertitudini, un lucru este sigur. Un program lejer (sau de rutină) va ajuta această fază să treacă mult mai ușor pentru tine. Rutinele oferă părinților liniște sufletească. Odată ce copilul tău urmează o rutină zilnică destul de consistentă, vei ști cum să-i descifrezi plânsul. Dacă a mâncat recent, dar este agitat, trebuie să fie obosit sau gazos. Dacă a dormit recent, vei ști că îi este foame, etc.
Cel mai bun mod de a-l ajuta pe nou-născut să aibă un program de somn previzibil (de îndată ce este pregătit pentru dezvoltare) este să urmezi sfaturile de mai jos:
Reprizele de somn scurte ale nou-născutului
Nou-născuții nu pot fi treji pentru perioade lungi de timp. Lumea este plină de sunete, lumini și stimuli noi, iar creierul bebelușului trebuie să „se închidă” des în timpul zilei. În caz contrar, bebelușul riscă să fie suprastimulat, ceea ce îl poate face agitat și greu de calmat. El poate face față lumii doar în „doze mici” în acest moment.
Nou-născutul va dori să doarmă la fiecare 30 - 90 de minute, zi și noapte
Este perfect normal ca bebelușul tău să rămână treaz doar suficient timp pentru a se hrăni sau juca câteva minute. Lasă copilul să se odihnească/doarmă atât de des cât vrea.
Dacă nou-născutul tău devine agitat și tactica obișnuită nu funcționează (cum ar fi hrănirea, schimbatul) încearcă să-l duci într-o cameră întunecată pentru a se calma, creează zgomot alb sau plimbă-l prin cameră. Bebelușii au adesea nevoie de noi pentru a-i ajuta să se calmeze și să se culce. Nu o pot face întotdeauna singuri.
De asemenea, atunci când te afli cu un bebeluș treaz noaptea, încearcă să nu te sperii. Amintește-ți că va dormi din nou în următoarele 30 - 90 de minute (la fel și tu.)
Ad-Extra3:
Reprizele de somn pe timp de zi ale nou-născutului
Reprizele de somn scurte și imprevizibile sunt frecvente în faza de nou-născut. Este perfect normal ca bebelușul să doarmă 20 de minute acum iar apoi 2 ore. Lasă-l să doarmă în cărucior (dar să fie plat, nu în poziție verticală), în sistemul ergonomic sau în brațe, dacă îl ajută.
Încearcă, de asemenea, să-l pui în pătuț cel puțin o dată pe zi, pentru a se obișnui. (Poți încerca mai des.) Dar dacă descoperi că bebelușul tău respinge puiul de somn oriunde numai pe cel din brațe tale nu, în primele câteva săptămâni, este în regulă. Nu trebuie să te stresezi în privința formării unor obiceiuri negative de somn pe termen lung în acest moment.
Cel mai important lucru este să lași copilul să doarmă des. Când începe să se agite, probabil că îi este foame sau este obosit. Schimbă-i scutecul, dă-i de mâncare și pune-l jos pentru un pui de somn.
Hrănirea nou-născutului
Nou-născutul tău va dori să mănânce la fiecare 2-4 ore, zi și noapte. În aceste câteva săptămâni, alimentația bebelușului ar trebui să aibă prioritate față de somnul său (și orice altceva.) Ceea ce este cel mai important este să te asiguri că bebelușul mănâncă bine.
Cel mai bun mod de a determina dacă bebelușul tău mănâncă suficient este dacă pare LINISTIT între hrăniri, are cel puțin 6-8 scutece ude în fiecare zi și crește în greutate așa cum era de așteptat.
Nu permite să treacă mai mult de 3 ore între hrăniri în timpul zilei. Trezește-ți nou-născutul dintr-un pui de somn pentru a-l hrăni. Dacă este greu să se trezească, încearcă să-l dezbraci, să-l gâdili la picioare și să vorbești cu el. Nu vrei ca bebelușul să aibă o pauză de 5 ore între mese în timpul zilei.
Trezirile nocturne ale nou-născutului
Bebelușul tău nu înțelege încă diferența dintre zi și noapte. Într-adevăr, nu există un număr stabilit de hrăniri nocturne la care să putem lucra încă. Dar, ar trebui să fie hrănit la fiecare 2-4 ore non-stop. Poți să întrebi medicul pediatru dacă trebuie să trezești bebelușul noaptea pentru a-l hrăni.
Somnul total al nou-născutului în 24 de ore
Nou-născuții dorm de obicei 14 - 18 ore în fiecare zi. Pare mult, nu! „De ce sunt atât de obosită, atunci?” s-ar putea să te gândești... Ei bine, deși nou-născutul tău doarme mai mult de jumătate de zi, somnul său va fi fragmentat. Ceea ce înseamnă că și somnul tău va fi la fel. Și de aceea te simți atât de epuizată. (Este 100% normal.)
Nu trebuie să ții evidența tiparelor de somn ale nou-născutului - fă acest lucru numai dacă ai anumite îngrijorări.
Ora de culcare a nou-născutului
Ora de culcare pentru nou-născuți este în mod natural târzie, de obicei, între orele 22:00 - 24:00. Nu uita, bebelușul nu știe încă diferența dintre noapte și zi. Vei începe să-i înveți cu blândețe corpul că noaptea este pentru dormit, iar ziua este pentru a fi treaz, pentru a se juca, pentru a mânca și pentru un pui de somn.
Noaptea ar trebui să însemne orele între miezul nopții și 5 dimineața.
Asta înseamnă că vei trata toate trezirile dintre orele 00:00 - 05:00 dimineața ca „treziri nocturne” pentru a încuraja copilul să adoarmă din nou. Păstrează camera întunecată cu o stimulare minimă. Când bebelușul tău se trezește - schimbă-i scutecul, pune-i din nou sacul de somn și hrănește-l pe (semi-) întuneric. Apoi speră că va adoarmi din nou!
Odată ce nou-născutul tău și-a consolidat prima „noapte” între miezul nopții - 5 dimineața, va începe să adauge ore pe măsură ce crește, în fiecare lună. Va adăuga ore seara și dimineața devreme și, înainte să-ți dai seama, va dormi mai mult noaptea.
Cat doarme bebelusul: diagrama somnului bebelusului, in ore de zi si de noapte
Asadar, cat de mult doarme un bebelus dupa nastere? Ei bine, imediat dupa nastere, bebelusul e pentru scurta vreme treaz, apoi cade intr-un somn de cateva ore bune, caci experienta nasterii a fost si pentru el foarte obositoare.
In primele zile el e treaz cam o ora pe zi, aceasta perioada crescand la trei ore pana la sfarsitul plinei luni de viata. De asemenea, incepand de la o luna copilul va reusi sa doarma mai mult timp fara pauza.
ncepand de la noua luni, copilul va dormi ceva mai putin, ii sint de obicei suficiente doua reprize de somn pe zi, una in jurul orei 10, una pe la 2 dupa-amiaza. AIci vei gasi DIAGRAMA DE SOMN A BEBELUSULUI.
Somnul bebelusului: cat doarme si de ce nu doarme
Cat de mult doarme un bebelus?
Ei bine, unii bebelusi dorm cate opt ore incontinuu inca de la bun inceput, in timp ce altii se trezesc de nenumarate ori pe noapte. Iata cat doarme bebelusul si de ce ar putea sa nu doarma precum si sfaturi pentru un somn linistit al bebelusului. Citeste pe larg multe raspunsuri la intrebarea: Somnul bebelusului: cat doarme si de ce nu doarme?
► Citeste si Somnul bebelușilor și obsesia părinților obosiți - oare nu abordăm greșit problema?
Aplicatia mobila Eu, Mamica: vezi cum se dezvolta bebelusul tau
Ești o mămică modernă? Atunci trebuie să instalezi aplicatia Eu, Mămica pe telefonul tău sau tableta.
Prin intermediul aplicaţiei Eu, Mămica, beneficiezi de informaţii despre sănătate, îngrijirea şi dezvoltarea bebelușului și a copilului, relaţia părinte-copil, precum şi de o serie de sfaturi utile pentru mămici şi tătici, astfel încât să experimentezi din plin frumuseţea sentimentului parental. Pe lângă aceste informaţii atent alese, aplicaţia înglobează o serie de utilitare şi calculatoare, precum: Bebeluşul - primele 52 de săptămani, Grafice de Creştere, Calendar de Vaccinare, Activităţi pentru Copii, Album foto şi multe altele.
Aplicatia Eu, Mamica - se integrează în mod natural cu platforma Desprecopii.com, facilitând accesul la o serie de servicii menite să ofere suport pentru viitoarea mamica (Grupuri de mămici, Ştiri, Anunţuri, Întrebări, Forum, Jurnal, Album de poze, Director, Reţete Culinare etc.). Mămicile utilizatoare pot accesa cu uşurinţă diverse secţiuni ale site-ului, pot primi notificări pe telefon când li se răspunde la o întrebare sau notificări pe mesageria privată. Mai mult, prin intermediul butonului „Panică”, ele pot primi răspunsuri în situaţiile de criză de la miile de persoane aflate în comunitatea Desprecopii.com, dispuse să ofere o mână de ajutor. DESCARCA ACEASTA APLICATIE PENTRU ANDROD AICI.
Despre somnul bebelusului merita citit si:
Bebelusul este agitat si nervos: 5 modalitati de a-l calma
Ritualul de somn al unui bebelus
10 motive pentru care bebelusul nu doarme noaptea sau doarme agitat
Somnul bebelusului si copilului: Asteptari realiste de la nastere pana la 5 ani
Invata-ti bebelusul sa doarma in numai 7 zile: diagrama lectiei si sfaturi de somn
Rutina Somnului la bebelus (VIDEO)
Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?
Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.
autor: redactor Desprecopii - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2021
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII