Cel mai bun iaurt pentru bebelușul tău: cum îl alegem, ce compoziție trebuie să aibă și de ce ✔
Iaurtul este un produs excelent pentru alimentația unui bebeluș care a început diversificarea. Este o sursă bună de proteine, grăsimi, calciu, magneziu și bacterii benefice - fiind bine acceptat de bebeluși și copii de toate vârstele.
Dar ce fel de iaurt să alegem pentru bebeluș? Iată ce sfaturi au experții ✔
- vei citi:
Când poți începe să dai iaurt bebelușului
Iaurt gras sau slab/scăzut în grăsimi?
Iaurt simplu sau cu diverse arome?
Cum ne dăm seama cât de mult zahăr conține un iaurt?
Iaurt grecesc sau obișnuit?
Ar trebui să iau în considerare conținutul de sodiu al iaurturilor?
Bio vs iaurt obișnuit
Iaurt sau chefir?
Deci, care este cel mai indicat iaurt pentru bebe?
Cum să servești iaurt copilului?
Când poți începe să dai iaurt bebelușului?
Iaurtul este un produs excelent pentru alimentatia unui bebelus care a inceput diversificarea. Este o sursă bună de proteine, grăsimi, calciu, magneziu și bacterii benefice - fiind bine acceptat de bebelusi si copii de toate vârstele. In supermarket vei gasi multe categorii de iaurturi - unele sunt special pentru bebelusi, altele sunt fara limita de varsta... Noi nu iti vom recomanda nici unul dintre iaurturile de bebelusi de supermarket pentru ca ... detaliile urmatoare conteaza.
In jurul varstei de 6 luni, bebelușii pot începe să consume alimente lactate - la cateva saptamani dupa ce au inceput diversificarea. Desi produsele lactate sunt unul dintre potențialii alergeni, nu există dovezi că întârzierea introducerii iaurtului ajuta la prevenirea alergiilor alimentare în viitor.
Atentie, iaurtul nu este primul aliment recomandat bebelușilor, deoarece are un conținut scăzut de fier. Bebelușii au nevoie de o varietate de alimente bogate în fier pentru a-și satisface nevoile nutriționale, mai ales dacă sunt inca alăptați.
Citeste si Cand putem introduce iaurtul in alimentatia bebelusului?
Dar de îndată ce consumă câteva solide prin rotație, nu ezita să introduci iaurtul și alte produse lactate, cum ar fi brânza, chefirul.
Laptele de vacă sau de capră ca băutură principală nu este recomandat copiilor cu vârsta sub 1 an. Bebelușii trebuie să bea lapte matern sau formulă, astfel încât să poată obține nutrienții de care au nevoie. Păstrează laptele matern sau formula ca băutură principală pentru moment.
Iaurt gras sau slab/scăzut în grăsimi?
Iaurtul integral (cu toate grasimile) este mai bun. Copiii sub doi ani au nevoie de multă grăsime în alimentație, inclusiv grăsimi saturate sau grăsimi animale. De fapt, jumătate din caloriile din laptele matern provin din grăsimi, majoritatea fiind saturate.
Grăsimile sunt o sursă importantă de energie și sunt vitale pentru dezvoltarea creierului. Produsele lactate sunt o sursă fantastică de grăsime pentru bebeluși și copii mici. Desigur, este ok dacă un bebeluș mănâncă din când în când iaurt cu un conținut scăzut de grăsimi, dar dacă este o gustare zilnică, cel mai bine este să alegi iaurtul cu grasime integrala.
Iaurt simplu sau cu diverse arome?
Iaurtul simplu este cel mai bun. Majoritatea bebelușilor sunt foarte deschiși la noi arome în primul an din viața lor și sunt dispuși să încerce cam totul. Deci, să profităm la maximum de asta.
Cu siguranță aș încerca să-i ofer doar iaurt simplu bebelușului și copilului cât mai mult timp posibil și să mă bucur de copil dezvoltând un gust pentru aroma naturală a iaurtului. E suficient sa adaugam din cand in cand miste fructe pasate in iaurt, pentru un nou gust.
Dacă bebelușul mănâncă deja iaurturi aromate, încearcă să faci o alternativă de casă adăugând piure de fructe la iaurtul simplu.
Academia Americană de Pediatrie recomandă evitarea adaosului de zahăr până la 2 ani. Cele mai multe iaurturi aromate de pe rafturile magazinelor alimentare conțin zahăr adăugat sau zaharoză.
Iaurtul, la fel ca orice alt produs lactat, conține și zahăr din lactate, lactoză. Nu este nevoie să-i limitezi cantitatea, este un tip de zahăr natural, așa că nu-ți face griji.
Ad-Extra3:
Cum ne dăm seama cât de mult zahăr conține un iaurt?
Toate zaharurile adăugate, adică zaharurile care nu apar în mod natural, sunt etichetate ca atare, pe lista ingredientelor din spatele ambalajului.
Iaurt grecesc sau obișnuit?
Oricum este bine. Iaurtul grecesc se face prin strecurarea iaurtului obișnuit. Ca rezultat, este mai concentrat, cu mai multe proteine și puțin mai puțin sodiu natural.
Iaurtul grecesc tipic oferă aproximativ 15-20 de grame de proteine într-o porție de 170g față de aproximativ 9 grame în iaurtul obișnuit.
Te întrebi dacă trebuie să sporești aportul de proteine al bebelușului? Majoritatea nevoilor sale de proteine sunt satisfăcute de laptele matern și de formulă până la vârsta de 1 an și, după aceea, o mare parte din proteine va proveni din lapte. Așadar, este puțin probabil ca bebelușului tău să nu-i fie suficiente.
Dar, dacă ai un copil mic pretențios care nu mănâncă o mulțime de alimente bogate în proteine, este logic să treci la iaurtul grecesc.
Ar trebui să iau în considerare conținutul de sodiu al iaurturilor?
Nu chiar. Iaurtul are o cantitate foarte mică de sodiu natural, dar nu este mult, deci nu este nevoie să cauți o alternativă cu conținut scăzut de sodiu.
Iaurturile grecești au mai puțin sodiu, deoarece se elimină împreună cu zerul, lichidul care rămâne după ce iaurtul se strecoară.
Bio vs iaurt obișnuit
Bio dacă este posibil. În timp ce toate iaurturile conțin bacterii active prietenoase, iaurtul bio a fost stimulat de tulpini rezistente suplimentare, care au șanse mai mari de a supraviețui mediului acid din stomac.
Iaurt sau kefir?
Kefirul este o băutură din lapte fermentat, asemănătoare cu iaurtul de băut. Din punct de vedere nutrițional, seamănă foarte mult cu iaurtul, cu excepția faptului că este o sursă mai puternică de bacterii benefice și, de asemenea, de drojdie.
Deci, care este cel mai indicat iaurt pentru bebe?
Cel mai bun iaurt pentru bebelușul tău este iaurtul grecesc simplu sau iaurtul obișnuit. Dacă găsești bio cu tulpini suplimentare de bacterii, este și mai bine.
Cum servești iaurt copilului?
Dacă oferi piureuri bebelușului, încearcă să le amesteci cu iaurt, astfel încât să stimulezi nutriția.
Presară scorțișoară sau chimen pentru a spori varietatea.
Utilizează iaurtul ca sos pentru alimentele tip degețel.
Se poate servi cu piure de fructe, avocado sau cartofi dulci, morcovi la cuptor.
Se utilizează în smoothie-uri.
Introducerea lactatelor in alimentatia bebelusului: ghid pe luni
Multe mamici se intreaba cand pot oferi produse lactate bebelusilor, cum ar fi iaurtul si branza. Cele mai frecvente intrebari sunt: "Ar trebui sa dau copilului produse cu un continut mare de grasime?" si "Pot folosi lapte in preparatele bebelusului?"
Cititi in continuare articolul si veti afla raspunsul la aceste intrebari dar si alte informatii foarte utile despre introducerea lactatelor in alimentatia bebelusului. Iata sfatul de la Desprecopii.
Diversificarea Alimentatiei Bebelușului cu ajutorul unei aplicatii mobile
Diversificarea bebelusulului este un subiect doldora de informatii si intrebari pentru mamici. Odata ce vine timpul sa oferim alte alimente in afara de lapte matern sau lapte formula - vrem sa stim cand este momentul ideal pentru primele alimente, cum i le oferim, cum le pregatim pentru stomacelul bebelusului si cum le putem combina. E bine draga mamico si tatic de bebelus - e exact momentul ca pe telefonul tau sa nu iti lipseasca aplicatia special creata pentru aceasta perioada: Diversificarea alimentatiei bebelusului. (autor Desprecopii)
Functionalitati ale aplicatiei: ghidul diversificarii, ghid de autodiversificarea bebelusului, lista de alimente si cand se introduc acestea, schema (tabelul) diversificarii, retete pe varste cu video-uri speciale si unice, meniuri zilnice si saptamanale, stiri legate de alimentatia bebelusului. (4,99 euro pentru accesul intregului continut)
► Poti descarca această aplicație (pentru sistemele Android) AICI.
► Aici poti descarca aplicatia pentru IOS (Iphone)
Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?
Pe FacebooK: Diversificarea alimentatiei bebelusului - grup de suport ~ DESPRECOPII
autor: Desprecopii.com,
Articol realizat cu sfaturile dnei Nutritionist Pediatric - Valery Beghuis, Rotterdam, Olanda,
referinte
Academia Americana de Pediatrie - norme de sanatate
Nutrition in Toddlers
https://www.aafp.org/afp/2018/0815/p227.html
What Yogurt is Best for my Baby or Toddler?
https://www.srnutrition.co.uk/2020/06/what-yoghurt-is-best-for-my-baby-or-toddler
Toate drepturile rezervate (c) 2024
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII