Somnul copilului. Poate afecta LUNA somnul lor? Acestea sunt datele cu luna plina cand ai putea observa niste modificari ale somnului copilului tau

Somnul copilului. Poate afecta LUNA somnul lor? acestea sunt datele cu luna plina cand ai putea observa niste modificari ale somnului copilului tau

Somnul copilului. Poate afecta LUNA somnul lor? Acestea sunt datele cu luna plina cand ai putea observa niste modificari ale somnului copilului tau

Unele mămici susțin că somnul copilului lor devine mai agitat și mai fragmentat în perioadele de lună plină. Interesant este că acest fenomen nu se limitează doar la copii – și mulți adulți declară că dorm mai prost sau se trezesc mai des atunci când luna este plină. Tu ai observat vreo diferență? Somnul tău sau al micuțului tău devine mai agitat în aceste nopți?

Se pare că nu suntem singurii care se întreabă dacă luna plină afectează somnul. Hai să aruncăm o privire la ce spun studiile științifice despre legătura dintre fazele lunii și calitatea somnului la copii. 🌕🛏️ 

Cât de mult este mit și cât de mult este realitate? Aflăm împreună!

- vei citi:
Somnul și luna plină
De ce are impact luna asupra somnului?
Când va fi lună plină în 2021?
Cum gestionăm tulburările de somn pe luna plină?
Lună plină, mai puțin somn

Somnul și luna plină

Cercetări recente efectuate la Universitatea din Washington, SUA -  au descoperit că oamenii dorm mai puțin în timpul perioadei de lună plină și imediat până la aceasta. Vorbind despre rezultatele studiului, cercetătorul principal,  a comentat: „Vedem o modulație lunară clară a somnului, cu somnul în scădere și un debut ulterior al somnului în zilele premergătoare lunii pline”.

Acesta nu este singurul studiu care a găsit o relație între fazele lunii și somn, alții au descoperit că ne simțim mai obosiți dimineața, după o lună plină.

De ce are impact luna asupra somnului?

Răspunsul evident ar fi creșterea nivelului de lumină prezent în timpul unei luni în creștere (faza chiar înainte de o lună plină), când luna este mai sus pe cer. O mulțime de cercetări au arătat impactul luminii asupra somnului, cu o lumină mai strălucitoare, cu lungime de undă scurtă (de exemplu, becuri cu lumină albă strălucitoare și lumină albastră) care afectează negativ secreția de melatonină (hormonul somnului). Cu toate acestea, acest lucru nu explică pe deplin de ce luna are impact asupra somnului când nici măcar nu o putem vedea (de exemplu, în spatele jaluzelelor groase).

Când va fi lună plină în 2024

În timp ce următoarele sunt date ale lunii pline, nu uita că este posibil ca impactul să fie resimțit timp de câteva zile, în special cele două dinaintea lunii pline:Iată datele când va fi lună plină în 2024:

Acestea sunt datele pentru 2024 când poți urmări dacă somnul este influențat de fazele lunii! 🌕

- 25 ianuarie
- 24 februarie
- 25 martie
- 23 aprilie
- 23 mai
- 21 iunie
- 21 iulie
- 19 august
- 17 septembrie
- 17 octombrie
- 15 noiembrie
- 15 decembrie

Iată datele când va fi lună plină în 2025:

- 13 ianuarie
- 12 februarie
- 14 martie
- 13 aprilie
- 12 mai
- 11 iunie
- 10 iulie
- 9 august
- 7 septembrie
- 6 octombrie
- 5 noiembrie
- 5 decembrie

Ad-Extra3:

Cum gestionăm tulburările de somn pe luna plină?

La fel ca orice altă problemă legată de somn: cu multă înțelegere, răbdare și empatie. Din fericire, vorbim de câteva zile pe lună doar!

Lună plină, mai puțin somn

Un nou studiu internațional la scară largă a examinat efectele fazelor lunare asupra somnului la bebelusi si copii. Cercetători din întreaga lume au colaborat la această investigație, care a inclus peste 5.000 de copii din 12 țări diferite. Ei au descoperit o schimbare a tiparelor de somn ale copiilor asociate cu fazele în schimbare ale lunii.

Cercetătorii au folosit date din International Study of Childhood Obesity, Lifestyle and the Environment (ISCOLE), un proiect de cercetare în desfășurare cu site-uri de studiu în Australia, Brazilia, Canada, China, Columbia, Finlanda, India, Kenya, Portugalia, Africa de Sud, Regatul Unit  și Statele Unite.

Țările care participă la ISCOLE reflectă o diversitate a locației geografice, precum și o serie de dezvoltări economice și alți factori socioculturali. (Aceste națiuni participante reprezintă cinci regiuni geografice majore ale lumii: Europa, Africa, America, Asia de Sud-Est și Pacificul de Vest.)

Copiii din studiu au avut vârste cuprinse între 9-11 ani. Un total de 5.812 copii au participat la studiu, răspândit aproximativ uniform între cele 12 națiuni participante. Nivelurile de somn și de veghe au fost măsurate folosind accelerometre purtate pe talie. Cercetătorii au colectat date privind durata somnului pe timp de noapte și eficiența somnului - cantitatea de timp petrecut dormind comparativ cu cantitatea totală de timp petrecut în pat. De asemenea, au evaluat nivelurile de activitate de veghe, de la ușoară la moderată și viguroasă, și timpul sedentar general.

Datele colectate au fost analizate în raport cu trei faze lunare diferite:

Lună plină (plus sau minus 4 zile)
Jumătate de lună (plus sau minus 5-9 zile de la cea mai apropiată lună plină)
Lună nouă (plus sau minus 10-14 zile de la cea mai apropiată lună plină)

Analiza oamenilor de știință a relevat o modificare mică, dar semnificativă statistic, a duratei somnului copiilor în legătură cu luna plină. Copiii au dormit în medie cu 4,9 minute mai puțin în timpul lunii pline.

Aceasta a fost singura măsurare a somnului și a activității care a fost asociată cu schimbarea fazelor lunii. Cercetătorii nu au găsit legături între diferitele faze lunare și nivelurile de activitate de veghe ale copiilor, timpul sedentar sau eficiența somnului.

Despre somnul copiilor, alte cateva informatii interesante

Copilul tău nu vrea sa adormă decât cu tine? Iată de ce are nevoie de tine, dragă mami și tati

19 Motive pentru care copiii adorm greu

10 lucruri de stiut despre somnul copilului tau

Cand copilul are cosmaruri: legatura intre anxietate si metodele de educatie primite

Somnul bebelusului si copilului: Asteptari realiste de la nastere pana la 5 ani

autor: Desprecopii.com, Toate drepturile rezervate, Desprecopii.com (c) 2024

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII