Asigură-te că fătul tău primește tot ce are nevoie: rolul vital al vitaminelor în timpul sarcinii

Asigură-te ca fatul tău primeste tot ce are nevoie -  rolul vital al vitaminelor in timpul sarcinii

Asigură-te că fătul tău primește tot ce are nevoie: rolul vital al vitaminelor în timpul sarcinii

În timpul sarcinii, fătul primește de la mamă toate substanțele nutritive necesare. Așadar, este normal ca o femeie insarcinata sa aiba nevoie de mai multe vitamine în timpul sarcinii decât înainte de sarcină.

A lua vitamine prenatale și a consuma alimente sănătoase te poate ajuta să oferi copilului toți nutrienții de care are nevoie. Dacă o femeie însărcinată nu obține cantitățile adecvate de vitamine, pot apărea o serie de probleme grave atat pentru mama cat si pentru bebe.

Asigură-te că vitaminele prenatale conțin acid folic, fier și calciu. Dar majoritatea au cantitatea potrivită din fiecare dintre acestea. Discută cu medicul pentru a te asigura că obții suficientă vitamină D, DHA și iod în fiecare zi. Nu lua suplimente fără acordul medicului.

- vei citi:
Ce sunt vitaminele prenatale?
Ce substanțe nutritive sunt mai importante în timpul sarcinii?
Ce este acidul folic?
Ce este fierul?
Ce este calciul?
Ce este vitamina D?
Ce este DHA?
Ce este iodul?

Ce rol au vitaminele in timpul sarcinii?

Vitaminele sunt esențiale pentru o sarcină sănătoasă și pentru dezvoltarea normală a fătului. Fiecare vitamină are un rol important în organism. De exemplu:

♦ Acidul folic:

Acidul folic este important pentru dezvoltarea sistemului nervos al fătului și pentru prevenirea unor defecte de tub neural.

♦ Vitamina C:

Vitamina C ajută la formarea țesuturilor și la producerea de colagen, care este esențial pentru placentă și pentru menținerea sănătății vaselor de sânge.

♦ Vitamina D:

Vitamina D este importantă pentru absorbția calciului și pentru dezvoltarea oaselor și a dinților fătului.

Vitamina B6:

Vitamina B6 este importantă pentru producția de serotonina, un neurotransmițător care poate ajuta la ameliorarea simptomelor de depresie și anxietate în timpul sarcinii.

Vitamina B12:

Vitamina B12 este esențială pentru dezvoltarea sistemului nervos și pentru producerea de celule roșii din sânge.

Este important să obțineți cantitățile adecvate de vitamine prin alimentație sau prin suplimente, dacă este necesar. Este recomandat să discutați cu medicul dvs. despre necesitățile individuale de vitamine în timpul sarcinii și despre cele mai bune surse de obținere a acestora.

Ce sunt vitaminele prenatale?

Vitaminele prenatale sunt multivitamine pentru femeile însărcinate sau pentru femeile care încearcă să rămână însărcinate. Comparativ cu o multivitamină obișnuită, au mai mulți nutrienți de care ai nevoie în timpul sarcinii. Medicul poate prescrie vitaminele prenatale sau le poți cumpăra fără prescripție medicală. Acestea se iau în fiecare zi în timpul sarcinii. Dacă intenționezi să rămâi gravidă, începe să le administrezi înainte de a rămâne gravidă.

Corpul tău folosește vitamine, minerale și alți nutrienți din alimente pentru a fi puternic și sănătos. În timpul sarcinii, bebelușul în creștere primește de la tine toate substanțele nutritive necesare. Așadar, este posibil să ai nevoie de mai multe în timpul sarcinii. Vitaminele prenatale conțin cantitatea potrivită de substanțe nutritive de care ai nevoie în timpul sarcinii.

Dacă ești vegetariană, ai alergii sau nu poți mânca anumite alimente, este posibil ca medicul să-ți recomande să iei un supliment pentru a te ajuta să obții mai mulți nutrienți. Un supliment este un produs pe care îl iei pentru a compensa anumite substanțe nutritive.

Ce substanțe nutritive sunt mai importante în timpul sarcinii?

Toți nutrienții sunt importanți, dar aceștia șase joacă un rol cheie în creșterea și dezvoltarea bebelușului în timpul sarcinii:

Acid folic
Fier
Calciu
Vitamina D
DHA
Iod

Ad-Extra3:

Ce este acidul folic și rolul acestuia în sarcină

Acidul folic este o vitamină B de care fiecare celulă din corpul tău are nevoie pentru o creștere și dezvoltare sănătoasă. Administrarea acidului folic înainte și în timpul sarcinii timpurii poate ajuta la prevenirea defectelor congenitale ale creierului și ale coloanei vertebrale numite defecte ale tubului neural (NTD). Unele studii arată că administrarea acidului folic poate ajuta la prevenirea defectelor cardiace și a defectelor congenitale la nivelul gurii bebelușului.

Înainte de sarcină, ia un supliment de vitamine cu 400 mcg de acid folic în fiecare zi.
Ia în fiecare zi un supliment de vitamine cu 400 mcg de acid folic, chiar dacă nu încerci să rămâi gravidă.
În timpul sarcinii, ia în fiecare zi o vitamină prenatală care conține 600 mcg de acid folic.
Verifică eticheta produsului pentru a vedea cât de mult acid folic conține.

Dacă ai un risc ridicat de a avea un copil cu defecte ale tubului neural, discută cu medcicul despre cum poți lua în siguranță 4.000 mcg de acid folic în fiecare zi pentru a preveni această problemă. Începe să iei 4.000 mcg cu cel puțin 3 luni înainte de a rămâne gravidă și în primele 12 săptămâni de sarcină. Ai un risc ridicat dacă:

În trecut ai avut o sarcină cu NTD.
Tu sau partenerul aveți NTD.
Partenerul are un copil cu NTD.

Nu lua mai multe multivitamine sau vitamine prenatale. Poți obține prea mult din alți nutrienți, care pot fi dăunători sănătății tale.Medicul te poate ajuta să afli cel mai bun și mai sigur mod de a obține cantitatea corectă de acid folic.

De asemenea, poți obține acid folic din alimente. Citricele, legumele cu frunze verzi și fasolea sunt surse excelente de acid folic. Unele alimente sunt, de asemenea, îmbogățite cu acid folic, cum ar fi cerealele, pâinea, orezul și pastele.

Ce este fierul și rolul acestuia în sarcină

Fierul este un mineral. Corpul tău folosește fierul pentru a produce hemoglobina, o proteină care ajută la transportarea oxigenului din plămâni către restul corpului. Ai nevoie de două ori mai mult fier în timpul sarcinii decât înainte de sarcină. Corpul tău are nevoie de acest fier pentru a produce mai mult sânge, astfel încât să poată transporta oxigenul la bebeluș. Bebelușul tău are nevoie de fier pentru a-și face propriul sânge.

În timpul sarcinii, ai nevoie de 27 de miligrame de fier în fiecare zi. Majoritatea vitaminelor prenatale au această cantitate. De asemenea, poți obține fier din alimente. Sursele cele mai bune de fier includ:

Carnea slabă de pasăre de curte și fructe de mare.
Cereale, pâine și paste cu fier adăugat.
Legume verzi cu frunze.
Fasole, nuci, stafide și fructe uscate.

Alimentele care conțin vitamina C pot crește cantitatea de fier pe care corpul o absoarbe. Este o idee bună să consumi alimente precum suc de portocale, roșii, căpșuni și grapefruit în fiecare zi.

Calciul (în produsele lactate precum laptele) și cafeaua, ceaiul, gălbenușurile de ou, fibrele și soia, pot împiedica absorbția fierului. Încearcă să le eviți atunci când consumi alimente bogate în fier.

Dacă nu ai suficient fier în timpul sarcinii, este mai probabil să experimentezi:

Infecții.
Anemie. Asta înseamnă că ai prea puțin fier în sânge.
Oboseală. Te simți cu adevărat obosită sau epuizată.
Naștere prematură. Bebelușul se naște prea repede, înainte de 37 de săptămâni de sarcină.
Greutate redusă la naștere. Bebelușul se naște cu o greutate mai mică de 2.5 kg.

Ce este calciul și rolul acestuia în sarcină

Calciul este un mineral care ajută oasele, dinții, inima, mușchii și nervii bebelușului să se dezvolte. În timpul sarcinii, ai nevoie de 1.000 de miligrame de calciu în fiecare zi. Poți obține această cantitate luând vitamine prenatale și consumând alimente care conțin mult calciu. Sursele bune de calciu includ:

Lapte, brânză și iaurt.
Broccoli și kale.

Dacă nu primești suficient calciu în timpul sarcinii, corpul tău îl ia din oasele tale și îl dă bebelușului. Acest lucru poate provoca condiții de sănătate, cum ar fi osteoporoza, mai târziu în viață. Osteoporoza face ca oasele să devină subțiri și să se rupă ușor.

Ce este vitamina D și rolul acesteia în sarcină

Vitamina D ajută corpul să absoarbă calciul. De asemenea, ajută nervii, mușchii și sistemul imunitar al corpului să funcționeze. Sistemul imunitar protejează corpul de infecții. Vitamina D ajută oasele și dinții bebelușului să crească.

În timpul sarcinii, ai nevoie de 600 UI (unități internaționale) de vitamina D în fiecare zi. Poți obține această cantitate din alimente sau din vitamine prenatale. Sursele bune de vitamina D includ:

Pești grași, precum somonul.
Lapte și cereale care au adăugată vitamina D.

Ce este DHA și rolul acestuia în sarcină

Acidul docosahexaenoic (DHA) este un fel de grăsime (numită acid gras omega-3) care ajută la creștere și dezvoltare. În timpul sarcinii, ai nevoie de DHA pentru a ajuta creierul și ochii bebelușului să se dezvolte. Nu toate vitaminele prenatale conțin DHA, așa că întreabă medicul dacă ai nevoie să iei un supliment DHA.

În timpul sarcinii, se recomandă ca femeile să consume 225 până la 340g de fructe de mare cu conținut scăzut de mercur în fiecare săptămână. Sursele bune de DHA includ:

Hering, somon, păstrăv, hamsii, halibut, somn, creveți și tilapia.
Suc de portocale, lapte și ouă care au adăugat DHA.

Ce este iodul și rolul acestuia în sarcină

Iodul este un mineral de care organismul are nevoie pentru a produce hormoni tiroidieni, care ajută corpul să utilizeze și să stocheze energia din alimente. Ai nevoie de iod în timpul sarcinii pentru a ajuta sistemul nervos al bebelușului să se dezvolte. Sistemul nervos (creierul, măduva spinării și nervii) ajută copilul să se miște, să gândească și să simtă.

În timpul sarcinii, ai nevoie de 220 micrograme de iod în fiecare zi. Nu toate vitaminele prenatale conțin iod, deci asigură-te că vei consuma alimente care conțin iod. Întreabă medicul dacă ai nevoie să iei un supliment de iod.

Sursele bune de iod includ:

Peşte.
Lapte, brânză și iaurt.
Cereale și pâine îmbogățite.
Sare iodată (sare cu iod adăugat).

Ce se intampla cand o gravida nu are vitamine suficiente?

Dacă o femeie însărcinată nu obține cantitățile adecvate de vitamine, poate apărea o serie de probleme, inclusiv:

Deficiență de fier: Fără suficient fier, o femeie însărcinată poate dezvolta anemie, ceea ce poate afecta sănătatea ei și a fătului.

Deficiență de acid folic: O deficiență de acid folic poate duce la defecte de tub neural la făt.

Deficiență de vitamina D: O deficiență de vitamina D poate afecta dezvoltarea oaselor și a dinților fătului și poate crește riscul de osteoporoză și fracturi la femeia însărcinată.

Deficiență de vitamina B12: O deficiență de vitamina B12 poate afecta dezvoltarea sistemului nervos și poate crește riscul de anemie.

Este important să se discute cu medicul înainte de a lua orice suplimente sau vitamine în timpul sarcinii, deoarece unele pot fi nocive pentru făt dacă sunt luate în exces. Este recomandat să se obțină cantitățile necesare de vitamine prin alimentație, cu ajutorul unei diete echilibrate și diversificate.

► Despre acidul folic mai citeste:

Vitaminele in timpul sarcinii: ce-i prea mult strica?
Acidul folic si legatura cu autismul copilului
Acidul folic si intarzierea de dezvoltare a vorbirii la copii
Totul despre Acidul Folic, inainte si dupa nastere

Acidul folic: cum protejeaza sarcina si de ce este numita vitamina erou a sarcinii (infografic)

Despre Alimentatia corecta in timpul sarcinii:

Vitamina A si sarcina
Poftele in timpul sarcinii
Alimente de evitat in timpul sarcinii
Dietele fara carbohidrati  sunt sigure in timpul sarcinii?
Cafeaua si sarcina
Plante interzise & nerecomandate in timpul sarcinii
Sarcina si vitamina B12
Ceaiul verde si sarcina
Soia si sarcina
Ceaiurile si sarcina
Antibioticele si sarcina
Indulcitorii artificiali pot declansa nasterea prematura

TOTUL DESPRE ALIMENTATIA IN SARCINA AICI

Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina

Pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Iata asadar cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.

Calculatoare de sarcina

Calculator Sarcina. Calculatorul care iti spune data nasterii
Ce culoare vor avea ochii bebelusului: calculator
Calculatorul nutritional pentru sarcina si alaptare
Cum se calculeaza varsta sarcinii
Calculul datei nasterii
Calculator: Cate kilograme in plus vei lua in sarcina
alculatorul sexului bebelusului 

 Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului

Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

 Geanta Bebelusului, cadou pentru burtici citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii

autor: Dr. Danielle ter Horst 

Medic specialist ginecolog la Spitalul Regal Bronovo, Haga, Olanda, 
Medic colaborator la Desprecopii.com - toate drepturile rezervate - © 2023
referinte

https://www.webmd.com/baby/guide/prenatal-vitamins
https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/in-depth/
prenatal-vitamins/art-20046945

 

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Vitamine

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII