Alăptarea reduce riscul de cancer la sân? Iată ce trebuie să știi.

Alaptarea reduce riscul de cancer la san? Iata ce trebuie sa stii

Alăptarea reduce riscul de cancer la sân? Iată ce trebuie să știi.

Beneficiile alăptarii pentru bebeluș sunt relativ cunoscute - o imunitate crescută, riscuri mai mici de dezvoltare a alergiilor, o dezvoltare emoționala mai bună. Insă beneficiile alăptarii privesc și mămicile: conform unor studii preliminare, alăptarea ar putea reduce riscul de cancer mamar.

Iată o trecere in revistă a unor studii medicale și care sunt recomandările.

- vei citi:
Legătura dintre alăptare și cancerul de sân
De ce alăptarea reduce riscul de cancer mamar?
Cât timp trebuie să alăptez pentru a reduce riscul de cancer?
Ce se întâmplă dacă nu poți alăpta?

O serie de cercetări au stabilit o legătură intre alaptarea bebelusului si scaderea riscului de a dezvolta cancer mamar. Iata o trecere in revista a studiilor si a informatiilor existente la ora actuala.

Legătura dintre alăptare și cancerul de sân

Alăptarea reduce riscul de cancer mamar? Da, deși detaliile stiintifice sunt un pic neclare. Există patru studii demne de remarcat.

O analiză pe scară largă a aproape 150.000 de femei publicată în The Lancet în 2012 a constatat că pentru fiecare 12 luni de alăptare (fie cu un copil, fie mai mulți copii - luni cumulate), riscul de cancer mamar a scăzut cu 4,3%, în comparație cu femeile care nu au alăptat deloc.

Apoi, un studiu realizat în 2019, cu peste 60.000 de femei, publicat în Arhivele Medicinii Interne din Marea Britanie, a constatat că femeile cu antecedente familiale de cancer mamar și-au redus riscul de apariție a bolii înainte de menopauză cu aproape 60% dacă alăptau.

Un studiu publicat în 2017 de Jurnalul Institutului Național al Cancerului din Franta a constatat că femeile cu ascendență africană prezintă un risc deosebit de mare de a dezvolta formele agresive și greu de tratat ale cancerului de sân, numite receptor estrogen negativ și triplu negativ - și riscul crește de fapt atunci când o femeie naște - dar alăptarea anulează acest risc.

În cele din urmă, un studiu internațional, colaborativ, cu aproape 37.000 de cazuri de cancer de sân, publicat în Annals of Oncology în octombrie 2015, a constatat o reducere de 20% a riscului de a dezvolta cancer de sân cu receptor hormonal negativ pentru femeile care alăptează. Autorii studiului au observat însă că acest subtip greu de tratat al cancerului de sân este deosebit de răspândit în rândul populațiilor de femei care au factori de risc ce le fac să aibă cel mai puțin risc de alăptare, cum ar fi obezitatea, sarcini multiple sau descendență din Africa Subsahariană și că trebuie făcut mai mult pentru a încuraja femeile să alăpteze.

Se pare că există dovezi din ce în ce mai mari că alăptarea este asociată cu un risc mai scăzut de tipuri cu adevărat agresive de cancer de sân”, spune Alison Stuebe, MD, profesor asistent de obstetrică și ginecologie la Universitatea din Carolina de Nord din Chapel Hill și liderul autor al studiului Arhivelor Medicinii Interne.

Rezultatul: Dacă poți și vrei să alăptezi, fă-o, mai ales dacă cineva din familia ta, precum mama sau sora ta, a avut cancer la sân. Este și mai important dacă membrul familiei tale a avut o formă deosebit de rapidă sau dificil de tratat sau dacă a fost diagnosticată sub 40 de ani.

De ce alăptarea reduce riscul de cancer mamar?

Cercetările au subliniat câteva teorii, deși niciuna nu a fost dovedită in totalitate. Una este că femeile care alăptează au mai puține cicluri menstruale de-a lungul vieții și, prin urmare, sunt mai puțin expuse la estrogeni, care s-a dovedit că alimentează unele tipuri de cancer de sân. O altă teorie: Alăptarea face ca celulele mamare să fie mai rezistente la mutații care pot provoca cancer.

În plus, există factori de stil de viață care intră adesea în joc: femeile care alăptează (și cele însărcinate) tind să renunțe la fumat și la băut, să mănânce alimente mai sănătoase și, în general, să se îngrijească mai bine. Se știe că aceste comportamente reduc riscul de cancer mamar.

Cât timp trebuie să alăptez pentru a reduce riscul de cancer?

Nu avem încă un răspuns concludent la acest lucru, dar cercetările, precum studiul The Lancet, au arătat o tendință care este mai bună. Chiar dacă suplimentezi cu formulă, se pare că alăptarea îți reduce riscul.

Dr. Stuebe le încurajează pe mame să alăpteze cel puțin un an sau atâta timp cât vor ele sau bebelușii - pentru a primi numeroasele beneficii ale alăptării. AAP are aceeași recomandare.

Ad-Extra3:

Ce se întâmplă dacă nu poți alăpta?

Si daca esti una din acele femei care nu poate alapta? Nu te stresa în legătură cu asta. „Nu vreau să trimit mesajul că vei face cancer la sân dacă nu alăptezi sau că nu îl vei face niciodată dacă alăptezi!”, explică dr. Stuebe. „Niciunul dintre aceste lucruri nu este adevărat”.

Nu uita că poate cel mai eficient mod de a reduce riscul de cancer este prin obiceiuri de viață sănătoase aflate sub controlul tău. Un raport din 2008 publicat de Institutele Naționale de Sănătate a afirmat un fapt simplu care ar trebui repetat: „Doar 5-10% din toate cazurile de cancer pot fi atribuite unor defecte genetice, în timp ce restul de 90-95% își au rădăcinile în mediul și modul de viață." Factorii stilului de viață la care au făcut referire? Lucruri precum fumatul, o dietă bogată în alimente prăjite și carne roșie, consumul de alcool în exces și lipsa activității fizice.

Asta înseamnă că alăptarea nu este singura modalitate de a reduce riscul de cancer mamar: exerciții fizice și ajutor pentru o alimentație sănătoasă.

Recomandarea? Alăptează dacă poți, mami, dar nu te îngrijora dacă nu o poți face.

► Citeste si Beneficii ale alăptării pentru bebeluși și mămici - infografic

15 curiozități despre alăptarea bebelușului care merită citite pentru că este vorba despre sănătatea bebelușului

Legatura dintre laptele matern si imunitatea copilului este directa - laptele matern il protejeaza de o serie de boli grave pe bebelus. Si este fascinant de aflat ca alaptarea o ajuta pe mamica bebelusului sa revina mai repede la greutatea dinaintea sarcinii, ca sanul drept este campion si ca o ajuta sa doarma mai bine. Este absolut remarcabil ca alaptarea unei fetite ii miscoreaza cu 25% riscul ei de a dezvolta cancer mamar in viata.

Iată 15 curiozităti despre alăptarea bebelușului care merită citite pentru că este vorba despre sănătatea bebelusului, dragă mami.

Existã un ghid de alaptare?

Pe forumul desprecopii.com exista un FORUM SPECIAL DEDICAT ALAPTARII de unde puteti afla o multime de raspunsuri la cele mai frecvente intrebari. Dincolo de argumentele pasionale veti gasi si raspunsuri menite sa va linisteasca.

Forumul de ALAPTARE 

Pe forumul desprecopii.com exista UN FORUM SPECIAL DEDICAT ALAPTARII de unde puteti afla o multime de raspunsuri la cele mai frecvente intrebari. Dincolo de argumentele pasionale veti gasi si raspunsuri menite sa va linisteasca. 

Te asteptam pe forumul special dedicat alaptarii - unde vei gasi mii de intrebari si raspunsuri despre perioada alaptarii: ALAPTAREA BEBELUSULUI

Grupuri de suport cu tema alaptarii pe forumul Desprecopii:

Pe grupurile de Alaptare - puteti citi despre multe probleme in alaptare si sfaturi foarte utile de la alte mamici care au alaptat.

Alaptatul - Help Line (13)
Alaptatul - Help Line (12)
Alaptatul - Help Line (11)
Alaptatul - Help Line (10)

 Alăptarea, etapele alaptarii si nevoile bebelusului

Colostru - prima masa a bebelusului tau
Despre stresul primelor zile de alaptare
Alaptarea in timpul puseelor de crestere ale bebelusului
Secretul reusitei alaptatului
Pozitii de alaptare Ghid Complet
Primele zile de alaptare in fapte concrete
Ghid complet al primelor zile de alaptare 
Alaptarea bebelusului: de la nastere la 3 luni
Alaptarea bebelusului si momentul optim pentru diversificare

autor: Desprecopii.com © 2025
referinte medicale

Study Finds Link Between Breastfeeding and Lower Risk of Recurrence
THE LINK BETWEEN BREASTFEEDING AND BREAST CANCER

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII