Mămicile de bebeluși și capcanele comparațiilor cu alți bebeluși 🥺 sfaturi pentru evitarea unui stres inutil
Esti mami de bebelus? Ei bine, stii ca daca vorbesti cu alta mami de bebe vei auzi inevitabilul "Al meu face asta de mult...☺️" Astfel vei ajunge si tu la intrebarea clasica si stresanta "Al meu de ce nu face asta...🥺 ?"
Jocul comparației este unul pe care proaspetele mămici îl cunosc foarte bine. Chiar și atunci când încercăm să evităm întrebări de genul „Copilul tău face asta deja?”, este destul de imposibil să nu observi când, să zicem, un bebe de 5 săptămâni zâmbește și al tău nu.
- vei citi:
Compararea este un factor de stres
Repere și comparații de dezvoltare
Comparații de somn
Comparații de comportament
Comparații de relații
Comparații de gospodărie
Compararea este un factor de stres
Comparatia este un instinct de supraviețuire, spune psihologul Kathy Seal, coautor al cartii de succes - Pressured Parents, Stressed-out Kids: Dealing With Competition While Raising a Successful Child.
"Suntem setați cumva pentru a ne împinge copiii să concureze. La urma urmei, copiii strămoșilor noștri trebuiau să fie suficient de puternici pentru a obține ultima bucată de carne sau pentru a depăși un animal periculos", spune Seal. „Este, de asemenea, firesc să ne dorim ca copiii noștri să dobândească abilități, deci comparăm pentru asigurare.”
Oricât de normală este, compararea poate fi o rețetă pentru stres. De asemenea, ne poate împiedica să apreciem pe deplin ceea ce realizează copiii noștri. Iată câteva capcane de comparație obișnuite - și cum să le ocoliți.
Repere și comparații de dezvoltare - "Al meu de ce nu face asta?"
Bebelușii variază foarte mult atunci când vine vorba de atingerea unor repere cum ar fi ridicatul, mersul de-a bușilea, etc.
"Îmi amintesc că eram la un curs, urmărind un copil de 10 luni demonstrând repere fizice pe care copilul meu de 19 luni de abia începuse să le facă. A fost greu", spune Cristina.
Ca mame, suntem încurajate să urmărim orice problemă de dezvoltare sau întârzieri și să primim ajutor imediat. Așadar, nu este de mirare că ne întrebăm constant ce este normal și ce nu.
Evită capcana: cercetările arată că, atâta timp cât copilul tău atinge repere în limitele normale, cât de repede le atinge nu are nicio influență asupra abilităților sale ulterioare.
Deci, dacă copilul tău de 18 luni spune doar unul sau două cuvinte în comparație cu cele 12 ale nepotului tău de aceeași vârstă, nu înseamnă că, în cele din urmă, copilul tău nu va vorbi.
„Atingerea pragurilor de dezvoltare are foarte puțin de-a face cu potențialul viitor al unui copil, așa că îi încurajez pe părinți să nu-și facă griji dacă copiii lor sunt mai lenți.”, spune Darshak Sanghavi, medic pediatru care este și profesor asociat la Universitatea din Massachusetts Medical School și autorul cărții A Map of the Child: A Pediatrician's Tour of the Body.
"Este tentant să ne gândim că ceea ce face un copil când este tânăr îi va controla destinul, dar experiențele de zi cu zi nu confirmă acest lucru. Nu putem determina destinul unui copil în funcție de luna în care a început să meargă singur.", spune Sanghavi.
A te bucura de abilitățile actuale ale copilului tău te poate ajuta să te ancorezi în prezent și să te împiedice să te temi pentru viitor.
„Este greu să o aud pe nepoata mea de 15 luni spunând mai multe cuvinte decât fiica mea de 2 ani. Dar ajută să ne concentrăm asupra lucrurilor speciale pe care le face fiica mea - ca atunci când ne pregătim să citim, ea pregătște pătura și perna și pune totul la punct, ceea ce îmi face cu adevărat inima să se topească ", spune Corina.
În cele din urmă, amintește-ți că, deși îi putem ajuta cu siguranță pe copiii noștri să învețe lucruri noi, nu îi putem forța să atingă repere înainte de a fi gata. Când atribuim dezvoltarea copiilor noștri abilităților noastre superioare de părinți, acest lucru se poate întoarce împotriva noastră.
„Când alții au observat cât de bine merge fiul meu singur, am simțit că trebuie să fi făcut ceva grozav pentru a-i facilita abilitățile motorii excelente.”, își amintește alina. „Dar apoi auzeam alți copii vorbind atât de clar, în timp ce fiul meu încă nu vorbea deloc și mă simțeam ca o mamă rea.”
Comparații de somn - „Al tău doarme toată noaptea!?”
Puneți doi proaspeți părinți laolaltă și va apărea brusc întrebarea: „Al tău doarme toată noaptea!?” Ei bine: unii bebeluși au un somn perfect, în timp ce alții fac orice să nu doarmă.
Este foarte dificil să gestionăm această diferență cu grație. „Când bebelușul tău nu doarme, iar prietenul tău se laudă că bebelușul doarme toată noaptea, îți ieși din minți...”, glumește Jenna McCarthy, autoarea cărții The Parent Trip.
Evită capcana: la fel ca reperele de dezvoltare, stilurile de somn variază foarte mult. Ceea ce funcționează pentru un copil nu va funcționeaz pentru altul. „S-ar putea să o întrebi politicos pe prietena ta cum își face copilul să doarmă, dar acest lucru te va deprima și mai mult atunci când îți dai seama că faci aceleași lucruri și nu funcționează.”, spune McCarthy.
În loc să te aștepți la o minune, concentrează-te pe găsirea unei soluții, astfel încât să poți dormi puțin.
Dacă bebelușul este prea mic pentru antrenamentul de somn, ai în continuare opțiuni. Roagă un prieten, o rudă sau o bonă să aibă grijă de bebelușul, astfel încât să poți trage tu un pui de somn.
Când începe jocul de comparare a somnului, schimbă subiectul. Și nu uita, și această etapă va trece.
Ad-Extra3:
Comparații de comportament - "Cum sunt alți copii atât de cuminți oare... iar al meu nu?"
Copiii noștri „ne aparțin”, dar noi nu deținem temperamentele lor. La fel precum culoarea ochilor, multe trăsături de personalitate sunt înnăscute. Totuși, este greu să nu ne micșorăm de rușine atunci când copiii noștri plâng isteric în magazin sau refuză să întâlnească oameni noi.
Pentru mămica Ana, o ieșire cu copiii la restaurant a declanșat comparații negative. "Alți copii stăteau liniștiți pe scaunele lor înalte, dar cei doi băieți ai mei se purtau precum o pereche de ratoni prinși într-o capcană. Cum ar putea alți copii să fie atât de mulțumiți să mâzgălească cu creioane în timp ce ai mei erau mai intrigați văzând cât de departe ar putea să le arunce pe ale lor?" spune ea.
Evită capcana: O fetița calmă, beribonată și liniștită la ora poveștii, ar fi putut avea un acces de furie monstru chiar în acea dimineață.
Am văzut copii care se comportă perfect în public, dar care au accese de furie uriașe în propriile case. Așa că îmi amintesc mereu că lucrurile nu sunt întotdeauna așa cum apar.
Desigur, ar trebui să utilizezi disciplina sau corectarea blândă atunci când copilul face ceva distructiv în mod intenționat, neplăcut sau periculos.
Dar când vine vorba de personalitatea copilului tău, acceptarea este esențială. Apreciază-i individualitatea particulară. Este unul dintre cele mai bune cadouri pe care i le poți oferi copilului.
"Am ajuns la conștientizarea faptului că nu i-ar fi de folos fiicei mele dacă mi-aș petrece timpul comparând-o cu ceilalți copii. Vreau să crească cu încrederea în sine că este unică.", spune Sorina.
Comparații de relații - „De ce nu poți fi ca soțul ei!?”
Un nou-născut poate fi o presiune uriașă pentru o relație și a avea o prietenă cu un „soț perfect” nu face lucrurile mai ușoare.
„Soțul meu m-a lăsat să dorm nici măcar în weekend cât aveam nevoie. Între timp, soțul prietenei mele insista ca ea să doarmă la sfârșit de săptămână în timp ce el avea grijă de copil, curăța casa, spăla rufele și apoi o trezea cu un delicios mic dejun în pat. Cât de frustrant este asta... nu? " spune Mihaela.
Evită capcana: mai întâi, amintește-ți un lucru important - dacă nu locuiți cu celălalt cuplu, nu știți întreaga poveste! Este posibil să se confrunte cu provocări pe care nu le cunoști.
În al doilea rând, concentrează-te pe partenerul tău, pe ceea ce face el bine.
„A fost nevoie de o oarecare reflecție pentru a-mi da seama că, dacă aș putea să-mi iert imperfecțiunile față de alte mame, aș putea să acord aceleași considerații și soțului meu. Sigur, unii oameni au parteneri care curăță casa și vin acasă devreme - dar ei nu-l au pe soțul meu și toate calitățile sale minunate.", mai spune Mihaela.
Dacă partenerul tău nu te ajută atât de mult cât ai nevoie, cu siguranță nu trebuie să taci. Dar strigându-i: „De ce nu poți fi ca soțul ei!?” nu va ajuta deloc.
Comparații de gospodărie - "De ce nu pot fi ca ea?"
Casa prietenei tale este curată lună, face singură mâncarea pentru bebeluș, iar hainele ei sunt mereu călcate la dungă. Între timp, casa ta este o epavă și nu ai făcut duș de trei zile. "De ce nu pot fi ca ea?" te intrebi.
Evită capcana: compararea negativă cu o „super-mamă” te va face doar să te simți învinsă și epuizată. În schimb, petrece ceva timp concentrându-te asupra atuurilor tale parentale. De ce ești cel mai mândră?
Acest lucru nu înseamnă că nu poți îmbunătăți anumite lucruri, dacă asta vrei. În acest caz, lasă invidia să servească mai degrabă ca sursă de inspirație decât de amărăciune.
„Învață de la acele mame”, spune McCarthy. „Cere-le sfatul și copiază-le mișcările inteligente”. Și cine știe? Probabil îi inspiri pe alți părinți în moduri despre care nici măcar nu știi.
Suprizele unei mamici incepatoare
Si iata... acel moment a venit. Ti-ai tinut bebelusul iubit in brate pentru prima oara si ai atins al noulea cer de fericire. Ei si acum? Toata lumea ti-a spus deja ca totul se va schimba si nimic nu mai este la fel. Insa te-ai pregatit din timp de tot, ati citit tot ce se putea citi pe Desprecopii.com si ai discutat la Odiseea Sarcinii cu alte mamici.
Dar chiar totul este pregatit si stim la ce sa ne asteptam oare? Iata cateva surprize pe care le vei avea in calitatea noua de mamica incepatoare si sfatul intelept de la Desprecopii.com.
Cum sa castigi timp zilnic in meseria de mamica
Copii, serviciu, viata de cuplu, prietene, activitati cotidiene diverse, cumparaturi, haine de calcat, lucruri de planificat, toate astea fac dintr-o zi obisnuita a unei mamici o adevarata provocare, daca nu o lupta pe viata si pe moarte cu timpul care devine inamicul numarul unu. Citeste cum poti face rost de ceva timp extra aici.
Aplicatia mobila Eu, Mamica: vezi cum se dezvolta bebelusul tau
Ești o mămică modernă? Atunci trebuie să instalezi aplicatia Eu, Mămica pe telefonul tău sau tableta.
Prin intermediul aplicaţiei Eu, Mămica, beneficiezi de informaţii despre sănătate, îngrijirea şi dezvoltarea bebelușului și a copilului, relaţia părinte-copil, precum şi de o serie de sfaturi utile pentru mămici şi tătici, astfel încât să experimentezi din plin frumuseţea sentimentului parental. Vei avea acces gratuit la o serie de utilitare şi calculatoare, precum: Bebeluşul - primele 52 de săptămani, Grafice de Creştere, Calendar de Vaccinare, Activităţi pentru Copii, Album foto şi multe altele.
Aplicatia Eu, Mamica - se integrează în mod natural cu platforma Desprecopii.com, facilitând accesul la o serie de servicii menite să ofere suport pentru viitoarea mamica (Grupuri de mămici, Ştiri, Anunţuri, Întrebări, Forum, Jurnal, Album de poze, Director, Reţete Culinare etc.). Mămicile utilizatoare pot accesa cu uşurinţă diverse secţiuni ale site-ului, pot primi notificări pe telefon când li se răspunde la o întrebare sau notificări pe mesageria privată.
Mai mult, prin intermediul butonului „Panică”, ele pot primi răspunsuri în situaţiile de criză de la miile de persoane aflate în comunitatea Desprecopii.com, dispuse să ofere o mână de ajutor.
Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru Iphone si Ipad aici.
Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru sistemul Android aici.
Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?
Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.
sursa: Desprecopii.com
referinte
Kathy Seal, coautor al cartii de succes - Pressured Parents, Stressed-out Kids: Dealing With Competition While Raising a Successful Child.
healthychildren.org, cdc.gov, nlm.nih.gov, kidshealth.org, pediatrics.aappublications.org (c) 2021
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII