Joaca și explorările senzoriale pentru copii mici - idei de pus in practică
Copiii, în special cei mici, învață cu ajutorul simturilor dar nu este întotdeauna ușor să le oferim aceste experiente. Un mod excelent pentru a-i determina pe copii să exploreze lumea din jurul lor este prin jocul senzorial.
Sticlele senzoriale sunt o opțiune excelentă, mai ales dacă speri la foarte puțină mizerie. Poți face sticla senzorială înainte, din timp, sau o puteți face împreună!
- vei citi:
Sticle senzoriale din Natură
Explorarea apei și a săpunului
Sortarea cu ajutorul recipientelor reciclate
Coșuri de comori
Sensory bags – educa-ti copilul prin joaca senzoriala
Sticle senzoriale din Natură
Ce mod mai bun de a explora lumea din jurul tău decât să intri în ea!? Natura oferă o experiență extraordinară: poți să o guști, să o miroși, să o simți (cu diversele ei texturi diferite), săi vezi toate culorile și să-i auzi sunetele. Recomand cu siguranță sticlele senzoriale din natură!
În timpul verii, am ieșit împreună și am adunat obiecte din natură. Îl las pe fiul meu să preia conducerea, deoarece este mic și, în general, îi place să dețină controlul. Am căutat mai întâi diverse culori. Dacă-i ceream ceva galben se întorcea cu o păpădie, la verde venea cu iarbă, etc. Acest lucru este minunat pentru copiii mai mari.
Fiul meu a adunat toate elementele și a ținut sticla în timp ce o umpleam. Am putut adăuga în sticla noastră mare diverse flori, iarbă, scoarță, pietre mici,frunze și așchii de lemn. Am adăugat apă minerală pentru efectul de bule și am închis bine sticla.
Copiilor le-a plăcut enorm să joace cu sticla. Iată câteva alte idei pentru diferite anotimpuri ...
Toamna: caută frunze de diferite culori, ghinde și nuci, conuri de pin, diverse seminte, scorțișoară, coajă de portocală, etc.
Iarna: Ramuri, scoarță, crenguțe, pietricele, nasturi, morcov, articole pentru omul de zăpadă, elemente cu albastru, maro și alb.
Primăvara: flori, muguri verzi, frunze, obiecte de râu, elemente galbene, roz și verzi.
Explorarea apei și a săpunului
Nu vei găsi niciodată un copil mic căruia să nu îi placă joaca în apă caldă. Da, unora s-ar putea să nu le placă să facă baie, dar este complet diferit de jocul senzorial cu apă. Îmi place să folosesc săpun pentru copii, deoarece este blând cu pielea. Dacă nu ai un fel de masă senzorială, poți folosi baia, chiuveta sau o găleată sau orice vas de depozitare de dimensiuni mai mari.
Acest lucru este atât de antrenant, deoarece este un fel de mizerie și copiilor le place mizeria! Ei se pot dezlănțui și se pot stropi sau pot spăla jucăriile. Există atât de multe teme și activități diferite care pot proveni din apă și săpun. Iată câteva idei de încercat acasă!
Spălatul jucăriilor sau a plușurilor. Murdărește puțin jucăriile, intenționat. După ce ai niște "animale" murdare, plonjează-le pe toate în cadă. Copilului îi va plăcea să le spele și să vadă "mizeria" spălându-se imediat. Cu animalele, poți imita sunete și poți lucra la jocul dramatic. Este cu adevărat nesfârșit. Cu bebelușii, poți identifica părțile corpului .
Instrumentele sunt o altă modalitate excelentă de a implica copilul în jocul senzorial cu apă. Bureții sunt printre favoriți, la fel și periile. Îmi place să adaug bureți de diferite dimensiuni și forme, deoarece se poate vedea cum se scurge apea când sunt strânș.
Sortarea cu ajutorul recipientelor reciclate
O colegă de muncă obișnuia să facă aceste containere pentru clasa ei și în timpul carantinei am încercat să fac câteva cu copiii mei și m-am îndrăgostit de ele. Toate acestea sunt inspirate de ea! Dacă ai copii mici, sigur aveți o mulțime de recipiente, indiferent dacă este vorba de cutii vechi pentru formulesau orice altceva.
Scoateți partea de sus a unui recipient și fă câteva găuri în ea folosind un creion foarte ascuțit sau o șurubelniță, dar nu prea multe găuri.
O modalitate de a face "jocul" mai greu este de a colora găurile, astfel încât numai anumite paie colorate să intre în fiecare. Dar eu sugerez să faci mai întâi un container de sortare standard, astfel încât să ai ideea cum ar trebui să funcționeze.
Pune copilul să introducă încet paie sau alte obiecte ce se potrivesc in găurile din recipient. Așa cum am spus mai sus, poți face acest lucru pe baza unei anumite culori sau dimensiuni sau pur și simplu lasă copilul să-și exerseze abilitățile motorii fine și să se concentreze.
Ad-Extra3:
Coșuri de comori
Acestea sunt o modalitate excelentă de a introduce obiecte familiare, reale, într-un mod nou. Jur, pot pune orice obiect într-un coș cu comori și copiii mei se vor comporta de parcă ar fi nou-nouțe! Preferatul nostru de până acum a fost coșul de comori muzicale. Iată o listă de idei pentru coșuri de comori ...: ustensile de bucătărie, haine de iarna, înot, natură, bebeluș, fermă / junglă / grădină zoologică / animale domestice, teme pe culori, agricultură, mașini, produse de curățare, ora de baie, sport, mingi, instrumente de artă, spațiu, păsări, Lego, familie.
Sensory bags – educa-ti copilul prin joaca senzoriala
Joaca senzoriala sau joaca ce se bazeaza pe folosirea simturilor pentru a explora si a experimenta tot felul de lucruri noi este un element extrem de important in procesul de invatare al bebelusilor si al copiilor mici. Din primul moment in care ia contact cu lumea extrauterina, bebelusul invata prin interemdiul fiecarui element din mediul inconjurator. Tot ce il inconjoara este pentru el o sursa de experiente noi, dar si de joaca. Mai departe>>
Activitati educationale pentru copii
Jocuri in interior
Glume pentru copii
Ghicitori
Proverbe si zicatori
Labirinturi
Desene de colorat, planse de colorat
Povesti
Cantecele
Poezioare
Jocuri in aer liber
Comunitate, Forumuri recomandate
Forum de Parenting modern
autor: Redactor Desprecopii.com - toate drepturile rezervate (c) 2022
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII