A murit din cauza unei infecții urinare - Cum se poate întâmpla asta?
O actriță celebră a murit din cauza unei aparent banele infecții urinare. Iată care sunt riscurile unei astfel de infecții.
- vei citi:
Cu inima grea pot confirma moartea Tanyei Roberts...
Nu este o infecție urinară (ITU) super comună?
Chiar poți să mori din cauza unei ITU?
Ce trebuie să faci dacă suspectezi o ITU
Actrița Tanya Roberts, care a jucat în serialul TV "That '70s Show" și în filmul James Bond din 1985 "A View to Kill", a murit la vârsta de 65 de ani de la o infecție a tractului urinar (ITU) care s-a răspândit în alte părți ale corpului.
Cauza decesului: o infecție a tractului urinar
Vestea tristă a venit după vestea că vedeta s-a prăbușit acasă în ajunul Crăciunului după ce și-a plimbat câinii. A fost dusă apoi la spital și pusă la un ventilator, potrivit presei, dar nu și-a revenit și a murit duminică (3 ianuarie 2021). Soțul ei Lance O'Brien, a declarat presei că nu a putut să o viziteze în spital din cauza restricțiilor COVID-19, dar personalul spitalului a făcut o excepție când și-au dat seama că actrița probabil nu va supraviețui. El a crezut că Tanya a murit în timpul vizitei sale. Dar marți, s-a confirmat oficial ca Tanya a murit de fapt luni seara.
Într-o declarație adresată presei - el a spus: Cu inima grea pot confirma moartea Tanyei Roberts.
Reprezentantul a confirmat, de asemenea, cauza decesului: o infecție a tractului urinar care s-a răspândit la rinichi, vezică biliară, ficat și apoi în sânge.
Nu este o infecție urinară (ITU) super comună?
Da - ITU, cunoscută și sub numele de cistită, atunci când este limitată la vezică, este al doilea tip de infecție cel mai frecvent în SUA, potrivit Urology Care Foundation. Aproximativ 10 din 25 de femei și 3 din 25 de bărbați vor avea simptome de ITU pe parcursul vieții. Și, cu toate că poți avea o ITU la orice vârstă, acestea sunt mai frecvente la persoanele în vârstă.
Tractul urinar este termenul folosit pentru a include toate părțile sistemului urinar, care includ rinichii, ureterele (tuburi mici care leagă rinichii și vezica urinară), vezica urinară și uretra (tubul care leagă vezica urinară către exterior).
Oricare dintre aceste organe se poate infecta cu un agent patogen, în majoritatea cazurilor o bacterie - dintre care cele mai frecvente sunt aceleași bacterii care se găsesc în intestinele noastre sau în tractul gastro-intestinal. „Bacteriile se găsesc în tractul urinar și provoacă inflamații pe măsură ce corpul începe să reacționeze la infecție”, explică dr. Brucker de la potrivit Urology Care Foundation.
"În majoritatea cazurilor, atunci când vorbim despre o ITU vorbim despre o infecție a vezicii urinare sau o afecțiune numită cistită bacteriană acută. Aceasta este ceea ce în mod clasic provoacă arsuri la urinare (disurie), frecvența și urgența urinării."
Chiar poți să mori din cauza unei ITU?
Când este diagnosticată devreme, o ITU este în mod normal foarte ușor de tratat (cu antibiotice dacă este o infecție bacteriană sau medicamente antifungice dacă este o infecție fungică). Dacă un medic suspectează că infecția s-a răspândit, acesta poate trimite pacientul pentru teste suplimentare, cum ar fi analize de sânge, scanări ale rinichilor.
În unele cazuri, sistemul imunitar poate avea o reacție foarte puternică la o infecție. Acest lucru este cunoscut sub numele de sepsis și se manifestă de obicei cu febră, frisoane și tensiune arterială foarte scăzută.
„Dacă infecția care provoacă sepsis începe în tractul urinar, deseori o numim uro-sepsis”, explică el. „Acest lucru înseamnă că ceea ce ar fi putut începe în tractul urinar are acum un efect pe tot corpul. Când bacteriile se răspândesc în alte părți ale corpului în timpul uro-sepsisului, bacteriile care cresc în tractul urinar pot fi găsite în fluxul sanguin. Pe măsură ce această bacterie se deplasează prin sânge și corp, răspunsul inflamator al organismului, precum și toxinele pe care bacteriile le pot elibera, duc la disfuncționalitatea organelor noastre vitale. Deces."
Deși este posibil ca o ITU să conducă la septicemie și să devină fatală, nu este ceva obișnuit. „Moartea nu este rezultatul normal de la ceva cum ar fi cistita sau o infecție necomplicată a vezicii urinare”, spune dr. Brucker. În cazuri rare, bacteriile care intră în tractul urinar sau în vezica urinară se vor răspândi în rinichi sau în sânge.
Acest lucru depinde de mulți factori, cum ar fi genetică și alte afecțiuni medicale, precum și tipul și tulpina de bacterii, spune dr. Brucker. Unii pacienți, cum ar fi vârstnicii sau cei cu blocaje ale sistemului urinar, cum ar fi pietrele la rinichi, sunt mai predispuși la septicemie.
► Citeste Infectiile urinare la femei – cauze, tratament si prevenire
Ad-Extra3:
Ce trebuie să faci dacă suspectezi o ITU
Nu există niciun motiv pentru a intra în panică, dar ar trebui să soliciți asistență medicală. „Testarea simplă a urinei poate oferi medicului o idee dacă este prezentă o infecție”, spune dr. Brucker. "Dacă există semne sistemice, cum ar fi febra și frisoanele sau bătăile rapide ale inimii (adică nu doar arsurile la urinare), acest lucru poate deveni mai urgent. Aceste semne indică adesea începutul sepsisului și tratamentul medical prompt devine mai critic."
Cistita: simptome, cauze și tratament
Cistita este o inflamatie a vezicii urinare, asociata sau nu cu inflamatia uretrei – canalul prin care se elimina urina din vezica urinara în timpul mictiunii. Atunci cand este cauzata de o infectie bacteriana, cistita face parte din grupul infectiilor tractului urinar (ITU).
Iata cum debuteaza cistita, simtomele clasice si tratamentul cistitei.
Despre sanatatea femeii, mai cititi
Contraceptivele Diane 35, semnale de alarma
Ce este si cum prevenim cistita ?
Ce este candidoza si cum stiu ca o am ?
Teste Papanicolau gratuite pentru toate femeile
Ce poate si ce nu poate descoperi testul Babes-Papanicolau
Ce facem daca Testul Papanicolau are un rezultat anormal?
Anticonceptionalele hormonale - Mit si Realitate
Cervicita
Reglarea menstruatiei cu metode naturiste
sursa: msn.com (c) 2024
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII