Alăptarea in pandemie. Intrebări despre riscuri, probleme și neclaritați - răspunsul și sfatul consultantului in alăptare IBCLC
Alaptarea bebelusului in perioada pandemiei - ce s-a schimbat, ce riscuri exista si ce trebuie sa stim?
Doamna Dr. Iulia Balint-Boia, Medic Specialist Pediatru, Consultant in Alaptare acreditat IBCLC si Presedinta Asociatiei de Pediatrie si Consultanta in Alaptare dar si moderatorul emisiunii Doamna Dr. Roxana Hristianovici, Medic specialist pediatru si Consultant in Alaptare acreditat IBCLC, ne-au oferit in cursul Conferintei LIVE Nasterea in Pandemie foarte multe sfaturi detaliate si importante privind alaptarea in timp de pandemie, ce face mamica daca trece printr-o anestezie, cum poate mentine lactatia daca este separata de bebelus pentru mai multe zile si multe alte chestiuni importante in aceasta perioada:
- extras din participarea la conferinta online - Nasterea in Pandemie - organizata de Desprecopii.com
Lasand putin deoparte contextul Covid, vom vorbi putin despre alaptare asa cum se discuta inainte, adica ce le sunt mamelor recomandate atunci cand se imbolnaveau. Ce se recomanda pe sarcina cand mama are febra, e racita, are enterocolite?
Mame care sa alapteze o perioada indelungata am avut intotdeaua. Si cand ne asumam asta, o mama care alapteaza pe termen lung, sigur in acea perioada, in acele luni sau ani, mama se poate imbolnavi, poate face orice. Si atunci, sigur, mama se intreaba ce poate face, isi poate alapta copilul in continuare? Iar raspunsul a fost intotdeauna DA, se poate continua alaptarea copilului. Dar ca intotdeauna, in cazul unei boli care poate fi contagioasa, trebuie sa fi atenta la igiena mainilor, la masca sa nu expunem copilul la stranut, tuse, secretii nazale, ca mama sap poata continua sa alapteze. Aici depinde desigur si de starea mamei, deoarece daca se simte foarte rau, daca are febra prelungita si se deshidrateaza, copilul va fi mai agitat la san, pentru ca din cauza febrei si a deshidratarii este posibil un flux mai redus de lapte. Si aici mituri si foarte multe discutii de-a lungul timpului: laptele nu e bun, s-a intamplat ceva cu laptele, dar de fapt copilul este frustrat ca nu are o cantitate suficienta care ajunge la el. Valabil pentru orice boala, oricand. Deci, atentie la hidratare!
Ce tratamente ar trebui sa ia mama care se imbolnaveste si alapteaza?
Mama nu ar trebui sa sufere, ea trebuie sa se trazeze. De exemplu tratamentele dentare, pe care multe mame adesea le amana, spunand ca se vor ocupa de dinti dupa ce termina cu alaptatul s.a.m.d. dar tot din frica de a face ceva rau copilului, dar nu trebui sa amane si sa stea in suferinta si durere, cu o infectie sua alte dureri de articulatii - toate trebuie tratate. Deci nu amanam cand avem nevoie sa tratam. Cand este nevoie se poate verifica daca acest tratament este compatibil cu alaptarea sau exista o alta alternativa.
Ibuprofenul si paracetamolul sunt ok in alaptare?
Absolut, fara probleme!
Anestezia dentara este ok in alpatare?
Absolut - absolut orice anestezie este ok, sunt cu fuziune rapida, cu metabolizare rapida, nu fac nimic copilului, nu-i creaza somnolenta.
Toate aceste recomandari ca mama sa se trateze pentru a-si mentine lactatia, se schimba cumva in cazul Covid-19? Schimbam ceva din recomandari cand vorbim de covid vs celelalte probleme mai sus mentionate?
Covid a schimbat lucrurile in sensul ca, este un virus foarte contagios, este variabila perioada de contagiozitate dar poti in general sa fi contagios cu o zi inainte sa ai simptome si inca o perioada dupa. Daca am o mama care acasa a inceput sa se simta rau, era cu copilul si a fost diagnostica cu Covid, mai mult ca sigur copilul a fost deja expus. Deci, in cazul asta copilul este contactul direct al mamei si poate desigur, sa continue alaptarea fara nici o problema. De altfel, in toate studiile pe care le-am citit in care au cautat unde se gaseste, unde suntem contagiosi, si au luat probe din secretii nazale, lacrimi, saliva, lapte matern, chiar si urinar si materii fecale, in laptele matern au gasit foarte putine cazuri si nu sunt convinsi ca nu cumva erau probe contaminate, cutanat sau altceva, iar in acele cazuri nu s-a facut corelatia daca a fost si copilul infectat sau nu. Deci nu avem exact niste date preciz, dar nu s-a gasit virusul in laptele matern ceea ce este un lucru bun. Laptele matern nu este sursa de contaminare, putem sa continuam sa alaptarea, asta se discuta.
Virusul este contagios si mai are o particularitate, evolutia este vizibila. Sunt descrise 2 etape: etapa 1 prima saptamana datorata infectiei virale si saptamana 2, etapa 2 in care se intra in faza inflamatorie a bolii in care nu virusul este cel care actioneaza, ci ceea ce se intampla in interior, citochine, factori inflamatori si alte modificari interioare. Si in acea a doua saptamana in special, evolutia bolii poate fi inprevizibila, se poate agrava brusc, pacientul poate necesita oxigen, spotalizare si sa nu mai poata fi tratat acasa si asta complica lucrurile pentru ca in acel caz, o persoana care are Covid si s-a agravat, careia i-a scazut saturatia oxigenului, ar putea fi necesara separarea mama-copil. Deci, din acest punct de vedere s-au schimbat lucrurile, o evolutie imprevizibila care in unele cazuri chiar necesita tratament in spital si mai multe.
Vorbim des despre: cand mama este bolnava, bebelusul beneficiaza de anticorpi prin lapte. Dar in cazul Covid? Cum ne protejeaza laptele matern in acest caz?
Este o intrebare foarte buna, pentru ca laptele matern protejeaza si prin componenta lui, sa zic nespecifica. El are multe componente, multe neidentificate inca la care le ghicim rolul, cum ar fi componente direct cu functia antiinfectioasa, nespecific, asta inseamna ca se adreseaza orecarei bacterii si virus fara sa faca diferenta intre ele. Lactoferina care leaga fierul si protejeaza sa nu aiba acele bacterii care consuma fier, Lizozim care omoara peretele celulat bacterian, avem componente citochinice, tot felul de celule vii care protejeaza laptele matern, avem bacterii, flora proprie a laptelui matern, avem componente prebiotice care ajuta sa creasca o flora buna la bebelus. Sunt foarte multe componente care toate adunate si ele cresc imunitatea, de altfel am vazut studii in Italia care testau lactoferina in vitro cum inhiba replicarea virala si in cazul Sars-CoV, deci in Italia au pus suplimente care contin lactoferina gen pastila de gat care contine lactoferina. Deci, sunt multe componente care sunt nespecifice si ajuta si in cazul asta.
Laptele matern apara impotriva infectiilor in general prin multiple mecanisme si mai mult de atat, s-au gasit anticorpi IgM si IgG in laptele matern. Inca nu este clar care este rolul lor si cata protectie ofera, dar mai mult ca sigur nu sunt degeaba acolo. Si desigur, mai exista si acea lactoferina care inhiba replicarea Sars-Cov-2.
Laptele matern ajuta atat direct cat si indirect in infectia cu Sars-Cov-2, inca un motiv in plus pentru care alaptarea trebuie sa continue, pentru care protocolul la nastere pentru mamele Covid pozitive ar trebui schimbat, pentru care laptele matern nu ar trebui niciodata considerat un deseu, ci cum ii spunem noi de fiecare data un aur alb, un vaccin natural.
Se poate consuma miere in timpul alaptarii?
Da, se poate!
Este ok alternarea alaptarii cu hranirea la biberon inca de la nasterea bebelusului?
Este o intrebare dificila... depinde pentru ce se vrea, ce se obtine, cat se doreste sa alapteze mama, deoarece atunci cand alternezi cu mesele de biberon se inlocuiesc mesele de san, apoi sanul nu mai produce cerere si oferta, pentru ca el crede ca bebelusul respectiv are nevoie de mai putin si in momentul cand se schimba ceva, spunem noi reglarea hormonala a alaptarii ce are loc pe la vreo 3 luni, o sa inceapa sa produca din ce in ce mai putin lapte deoarece atat crede ca este nevoie, iar la un moment dat nu o sa mai fie suficient.
In general cand se merge mixt, daca nu se insista se pierde alaptarea.
Sunt necesare ceaiurile destinate stimularii lactatiei?
Este din nou o intrebare dificila, eu nu sunt pro ceaiuri si nu am fost niciodata. De altfel, sunt multe ingrediente care sunt contraindicate chiar daca in mod traditional au fost indicate ani de zile, sunt ingrediente care pot afecta o mama ce are afectiuni tiroidiene si consuma suplimente de schinduf care sunt clasice, s-ar putea sa nu fie ok pentru tiroida ei. Deci, le-as gandi de la caz la caz, nu le-as recomanda tuturor de la inceput litri de ceai de alaptare. Da, ajuta la nivelul placebo "beau ceai deci o sa am lapte", ajuta pe cineva sa aiba senzatia ca face ceva pentru asta, dar mai mult de atat nu recomand. Mai degraba, mama sa incerce sa se odihneasca, sa manance complet deoarece sunt unele alimente la care raspund unele mame, am avut de exemplu paciente care au secretii lactate crescute dupa ce consuma usturoi de exemplu, unele la ciocolata, unele la carne. Este o chestie foarte individuala, cum raspunde organismul tau.
Cand o mama spune ca nu are lapte, desi citeste peste tot ca nu exista sa nu ai lapte... mama incearca toate suplimentele posibile dar nimic... trece mama pe biberon ca moare copilul de foame?
Daca o mama real chiar nu are lapte, nu lasi un copil sa moara de foame, sa se deshidrateze, mai bine ii dai biberon acum si ulterior te consulti cu cineva pentru a vedea ce s-a intamplat, dar depinde de caz, varsta copilului, ce s-a intamplat cu mama de nu are lapte, sunt mult factori care trebuie analizati.
Atunci cand sustinem alaptarea nu inseamna ca suntem anti-formula sau anti-biberon. Nici o mama nu ar trebui sa se simta vinovata sau ca innebuneste. Consultantul in alaptare trebuie sa vina pe suport real pentru mam si apelati la un specialist cu care sa aveti o discutie fata in fata, astfel ajungand impreuna la o concluzie, daca intr-adevar nu exista lapte si e nevoie de biberon sau mai sunt lucruri ce pot fi incercate.
Este in regula sa se dea formula la maternitate, incat colostrul nu este suficient pentru a hrani bebelusul?
Teoretic, capacitatea stomacului copilului este foarte mica, avand capacitatea unei lingurite de 5 ml. Colostrul ar trebui sa acopere macar asta. Ca o sa ceara des, ca o sa il pui la san din jumatate in jumatate de ora, este perfect acceptabil. Dar nu are inca nevoie de o cantitate foarte mare de lapte, poate sa inceapa foarte usor si treptat va creste si cantitatea produsa de mama, este un mecanism natural. Depinde si cant se da, daca reuseste sa se ataseze din prima si reuseste sa goleasca sanul de acele picaturi de colostru. Daca se da un biberon de 40 ml este cam mult in primele zile de viata. Daca se da o seringa cu 5-10 ml, apoi se incearca frumos la san si se incearca atasarea, este ok, putem accepta.
In cazul in care testul este pozitiv pentru Sars-Cov-2 si nu ne este permis sa alaptam, cum pot sa mentin laptele, cele 14 zile in care nu o sa il vad pe bebe?
Au fost multe cazuri in care mamele in perioada asta, pana la aparitia protocolului au fost separate de copil. Acelor mame care au o separare de copil mai mare, pentru a-si mentine lactatia trebuie sa aiba o pompa de san proprie, sa aiba program de muls, de macar 10 - 12 ori pe zi in perioada de separare pentru a mima suptul copilului, trebuie sa facem organismul sa creada ca avem acolo un copil care suge de atatea ori pe zi. Apoi mama are nevoie de sprijin, sa vorbeasca cu cineva, pentru ca este foarte greu sa fie separata de copil si se gandeste mult si la ce se intampla cu laptele, se pausterizeaza, se pastreaza, se da copilului in biberon sau cum am spus mai devreme, se considera deseu si se arunca? Daca ar face acest efort si ar sti ca laptele muls ajunge la copilul de care este separata probabil ar ajuta-o psihologic, dar daca nici asta nu se intampla este inca un factor in plus de stres, iar psihicul conteaza mult in aceasta situatie.
Cu toate acestea, niciodata nu este prea tarziu sa relactam si putem sa compensam orice, cu munca si efort, dar lucrurile se pot compensa, nu este o cauza pierduta, pana si copilul poate fi re-invatat sa suga la san, se poate.
Contactul pe piele este extrem de important, pentru a reface legatura dintre mama si copil!
Se poate alapta cat mama este sub anestezie de cezariana?
In principiu da. Si cand se verifica compatibilitatea cu alaptarea a anestezicelor, aceste protocoale sunt gandite pentru doze mari, deci nici macar nu le mai iau in considerare pe cele de la anesteziile mici, locale (ex dentare) si sunt compatibilitati. Oricum nici primele supturi atunci cand mama este sub anestezie, nu este nici cantitativ foarte mult cat apuca sa suga copilul si apoi ne reintoarcem la aceeasi idee, ce se intampla cu anestezicul din circulatie, trece prin prima metabolizare hepatica, se dilueaza in sangele mamei, are timp de injumatatire rapid, se duce rapid din circulatia sanguina, daca trece in laptele matern nu trece in aceeasi cantitate, nu este egala cu cantitatea din sangele mamei; iar pe cale inghitita nu are efect, altfel am bea anestezice - in tractul digestiv ele se metabolizeaza, se inactiveaza si nu se absorb. Deci trecand peste toate aceste bariere, daca a ajuns in laptele matern si copilul a inghitit nu o sa treaca in circulatia sanguina incat sa-i produca efecte copilului.
Deci, imediat dupa anestezie, dupa cezariana, se poate alapta fara nici o problema.
Exista, de asemenea, foarte multe antibiotice compatibile cu alaptarea. Si in aceasta situatie se face uneori o restrictie mai mult bazata pe frica decat pe stiinta sau pe faptul ca nu inteleg cat de important este laptele acela pentru copil.
Alaptarea, etapele alaptarii si nevoile bebelusului
Colostru - prima masa a bebelusului tau
Despre stresul primelor zile de alaptare
Alaptarea in timpul puseelor de crestere ale bebelusului
Secretul reusitei alaptatului
Pozitii de alaptare Ghid Complet
Primele zile de alaptare in fapte concrete
Ghid complet al primelor zile de alaptare
Alaptarea bebelusului: de la nastere la 3 luni
Alaptarea bebelusului si momentul optim pentru diversificare
cititi totul despre ALIMENTATIA IN SARCINA AICI.
Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina
Pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Iata asadar cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.
Te invităm să descarci această aplicație (pentru sistemele Android) AICI
Te invitam sa descarci aplicatia pentru IOS (Iphone sau tablete Mac) AICI
Suport si grupuri de burtici
Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.
→ Cauta si pe Facebook Desprecopii - Desprecopii are un grup pentru fiecare luna - cauta Mamici de luna anul (de exemplu - Mamici de Iulie 2020)
Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului
Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.
Citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii
autor: Desprecopii.com - toate drepturile rezervate - © 2020
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII