11 greșeli de alăptare pe care le fac aproape toate mămicile. Dacă le recunosti și stii rezolvarea, bebelușul va fi mai fericit.

11 greseli de alaptare pe care le fac aproape toate mamicile. Daca le recunosti si stii rezolvarea, bebelusul va fi mai fericit.

11 greșeli de alăptare pe care le fac aproape toate mămicile. Dacă le recunosti și stii rezolvarea, bebelușul va fi mai fericit.

Pentru multe mămici, alăptarea nu este și nu pare dificilă, însă pentru altele poate fi grea, tocmai din cauza unor greșeli – dar adevărul este că toate mămicile fac greșeli în timpul alăptării. La fel ca în creșterea copiilor, nu există o rețetă perfectă pentru alăptare.

Totuși, cunoașterea unor greșeli obișnuite în alăptare și cum să le remediezi îți poate oferi șansa de a avea o experiență frumoasă cu alăptarea. Iată o trecere în revistă a 11 greșeli frecvente cu care se confruntă mămicile care își alăptează bebelușul.

- vei citi:
Crezi că durerea în alăptare este normală
Alăptarea la program
Oferi biberonul sau o suzetă prea devreme
Nu ai încredere în instinctele tale și crezi că bebelușul nu primește suficient lapte
Introduci formula pentru că ai impresia că oferta ta de lapte matern este redusă
Judeci oferta de lapte după rezultatul de la o pompare
Treci peste sesiunile de pompare
Crezi că suplimentele și galactogogii vor ajuta atunci când nu este suficientă pomparea laptelui
Presupui că trebuie să elimini alimente din dieta ta
Simți că toată speranța s-a pierdut
Nu ceri ajutor atunci când ai nevoie

Important de reținut despre alăptare este că există o curbă de învățare

Alaptarea se invata de la zi la zi. Și, cu toate că poți citi fiecare carte disponibilă despre alaptare, situația ta ar putea diferi de cea a tuturor celorlalte mame. Poate că bebelușul tău preferă doar un sân. Poate că lupta ta cu aprovizionarea scăzută de lapte iti da batai de cap... Poate că poziția pe care ți-a spus-o fiecare asistentă medicală este incomodă și nu funcționează pentru tine și bebelușul tău. Poate că trebuie să respecți unele dintre propriile reguli atunci când vine vorba de alăptare.

Deși că alăptarea este naturală, nu este lipsită de problemele sale, inclusiv aceste 11 greșeli frecvente. Fie că este vorba de o lipsă de educație privind alăptarea sau de miturile perpetuate de cei din jur, este ușor să faci aceste greșeli. Dar tu și copilul tău veți fi mult mai fericiți dacă vă faceți timp pentru a recunoaște problemele comune cu care se confruntă multe mame și cum să le remediați.

Am discutat cu doua consultate in lactație pentru a afla ce greșeli obișnuite făceau proprii lor cliențe si iata ce am aflat - un sumar facut de o mamica redactor de la Desprecopii.

Crezi că durerea în alăptare este normală

Deși este de așteptat o anumită durere când înveți să alăptezi pentru prima dată, durerea continuă nu este normală. Aceasta este o greșeală obișnuită pe care o fac mamele - ele cred că durerea în timpul alăptării este normală și este de așteptat. În plus, o mamă a remarcat că trucul pentru a scăpa de durere este de a determina ceea ce o provoacă - o atașare incorectă sau frenul sublingual ar putea fi cauza.

Cel mai bine este să contactezi un consultant în alăptare dacă ai de-a face cu durerea pentru a afla ce o cauzează.

Alăptarea la program

Mămicile care cred că trebuie să alăpteze după un program fac o greșeală. Potrivit La Leche League International, încercarea de a menține bebelușul într-un program poate reduce efectiv cantitatea de lapte și poate reduce conținutul de grăsime din lapte. Cel mai bine este să hrănești bebelușul atunci când îi este foame - deci la cerere.

Citeste aici Alăptarea la cerere: tot ce trebuie să știi pentru un bebe fericit

Ad-Extra3:

Oferi biberonul sau o suzetă prea devreme

O altă greșeală obișnuită pe o fac mamicile este oferirea unui biberon sau suzetă prea devreme.

A oferi un biberon înainte de a stabili cu succes alăptarea ar putea să te pregătească pentru eșec, deoarece este mult mai ușor să scoți laptele dintr-o sticlă decât din sân și bebelușul tău ar putea prefera o sticlă pentru ușurință. Noțiunile de bază privind alăptarea au sugerat, de asemenea, că introducerea unei suzete prea devreme ar putea provoca confuzie la nivelul mamelonului, dar ar putea, de asemenea, să disturbe aprovizionarea cu lapte matern dacă îi dai bebelușului o suzetă în loc de sân în primele săptămâni.

Nu ai încredere în instinctele tale și crezi că bebelușul nu primește suficient lapte

Știu că e greu să-ți asculți instinctul când încerci să alăptezi. Vrei doar să o faci bine. O greseala obișnuită pe care o identifica consultantele in alaptare este ca mamele nu au încredere în instinctele lor și nu ascultă bebelușul. Fără a face aceste două lucruri, ajung să creadă că bebelușul lor nu primește suficient lapte și se îndreaptă către supliment atunci când nu au nevoie de el.

La Leche League International a menționat că este important să cunoaștem semnele că bebelușul primește suficient lapte. Nu te bloca urmând un set de reguli - dacă greutatea bebelușului și numărul scutecelor sunt ambele bune, atunci la fel este aprovizionarea cu lapte matern. Alăptează bebelușul când cere, ascultă-i nevoile și va fi bine.

Citeste Din fricile mamicilor de bebelusi: oare am suficient lapte sau imi infometez bebelusul?

Introduci lapte formula pentru că ai impresia că oferta ta de lapte matern este redusă

Dacă am auzit un lucru foarte des de la mamele care alăptează, este îngrijorarea că oferta lor este redusă și vor să completeze cu formulă. Kelly Mom a menționat că, cel mai adesea, ceea ce o mamă crede că este o cantitate redusă de lapte nu este de fapt și introducerea formulei poate reduce de fapt oferta curentă. Dacă ai impresia că oferta ta de lapte matern este redusă, caută un consultant în lactație, astfel încât să te poată ajuta să determini cel mai bun mod de acțiune.

Citeste Suplimentarea alăptării cu lapte formula

Judeci oferta de lapte după rezultatul de la o pompare

Spune-o cu mine - pompa nu este un bebeluș! Nici o pompă nu este la fel de eficientă ca bebelușul tău și că aportul tău poate varia de la o zi la alta. Dacă ai impresia că ai de-a face cu o cantitate redusă de lapte, din nou, cel mai bine este să contactezi un consultant in alaptare IBCLC. În caz contrar, continuă să pompezi și fii sigură că, atâta timp cât bebelușul  crește în greutate și are scutece umede și scaune, primește suficient lapte.

Citeste aici Specialistele in alaptare: consultantele cu certificat international pentru lactatie din Romania

Treci peste sesiunile de pompare

Pomparea este cel mai bun mod de a crește cantitatea de lapte - trebuie să scoți mai mult lapte pentru ca organismul tău să producă mai mult lapte. Omiți sesiunile de pompare? Poate deveni o problemă. Pentru a menține o cantitate bună de lapte, trebuie să pompezi de fiecare dată când bebelușul bea din biberon, astfel încât corpul tău să știe să continue să producă aceeași cantitate de lapte pentru un copil flămând.

Crezi că suplimentele și galactogogii vor ajuta atunci când nu este suficientă pomparea laptelui

Una dintre cele mai frecvente greșeli pe care le vede sunt mămicile care folosesc suplimente și galactogog (substanță care stimulează producerea laptelui matern) ca miracole. „Exprimarea (mulgerea) laptelui trebuie să fie suficientă și eficientă pentru ca aprovizionarea cu lapte să crească”, spune ea.

Abordarea unei probleme, cum ar fi pomparea mai multă sau remedierea unei alte probleme, înseamnă de obicei că problemele de aprovizionare se vor rezolva singure. Dar nu te va ajuta să te bazezi pe suplimente și galactogogi, fără a face eforturi pentru a scoate mai mult lapte. „Galactogogii au un scop, dar nu vor funcționa decât dacă creși numărul de ori în care îi ceri corpului să producă lapte”. Încearcă să remediezi eventualele probleme potențiale de aprovizionare scăzută înainte de a te baza pe ierburi sau anumite alimente pentru a crește cantitatea de lapte.

Presupui că trebuie să elimini alimente din alimentatia ta

Una dintre cele mai frecvente greșeli de alăptare pe care le vede este că mamele elimină alimente din alimentatie fără un motiv real. „Da, unii bebeluși au alergii sau sensibilități adevărate, dar majoritatea mamelor pot mânca orice doresc fără a provoca probleme bebelușilor”, spune ea. "De fapt, o mare varietate de alimente determină ușoare modificări ale gustului laptelui care pregătește bebelușul pentru viitoarea alimentație." Evident, dacă crezi că copilul tău are alergie la un anumit aliment, îl poți evita, dar nu există o listă de alimente care să fie restricționată din dieta ta doar pentru că alăptezi.

Simți că toată speranța s-a pierdut

Nu te panica, mami. Deseori mămicile care alăptează fac greșeala de a crede că orice speranță se pierde doar pentru că trebuie să suplimenteze, trebuie să se întoarcă la muncă sau pentru că lucrurile nu merg așa cum era planificat. „Cu sprijinul potrivit este posibil orice.”,așa că: contactează un consultant în alăptare dacă te lupți să te asiguri că ești pe drumul cel bun.

Nu ceri ajutor atunci când ai nevoie

Un lucru extrem de important. Cred că termenul „natural” a speriat atât de multe mame și le-a făcut să creadă că, dacă au o problemă de alăptare, trebuie să o rezolve singure. Nu este așa! Este nevoie de timp pentru ca tu și bebelușul să obțineți alăptarea, așa că nu-ți fie teamă să contactezi consultantul pentru alăptare pentru a cere ajutor și sprijin.

► Citeste 5 lucruri pe care ar fi trebuit sa le stiu despre pompele de san - din experienta unei mame

Utilizează produse ce cresc producția de lapte matern: consumul de fulgi de ovăz poate ajuta la creșterea producției de lapte matern, la fel ca și ceaiurile. Ingredientul principal din aceste ceaiuri este feniculul.

Dacă ai probleme cu alăptarea sau menținerea unei producții adecvate de lapte matern, discută cu un consultant internațional certificat pentru lactație IBCLC. Scopul final este același, indiferent de metoda de hrănire: un copil sănătos și o mamă sănătoasă.

► Citeste  Alaptarea exclusiva si diagramele de crestere ale bebelusului: ce trebuie stiut

Alaptarea - ghid complet

Alaptarea bebelusului este cel mai natural si mai hranitor mod de a contribui la dezvoltarea sanatoasa a copilului tau. Toate studiile medicale demonstreaza ca alaptarea la san aduce copilului absolut toata hrana de care are nevoie, ii intareste sistemul imunitar si ii scade sansele de a contracta infectii. Laptele matern isi schimba compozitia in timp - adaptandu-si compozitia nutritionala, necesitatilor sugarului. In afara de avantajele sanatatii, alaptatul este un timp special menit adancirii relatiei dintre mama si copil. Astfel, timpul alaptatului reprezinta momente pretioase de tacere, plina de comunicare intensa si dragoste impartasita. Totul despre alaptare, cu detalii  - de la Desprecopii.com:

Alaptarea, etapele alaptarii si nevoile bebelusului

Colostru - prima masa a bebelusului tau
Despre stresul primelor zile de alaptare
Alaptarea in timpul puseelor de crestere ale bebelusului
Secretul reusitei alaptatului
Pozitii de alaptare Ghid Complet
Primele zile de alaptare in fapte concrete
Ghid complet al primelor zile de alaptare 
Alaptarea bebelusului: de la nastere la 3 luni
Alaptarea bebelusului si momentul optim pentru diversificare

Ghid de alaptare 

Desprecopii este un site dedicat alaptarii, care contine informatii indepedente si ne-influentate de nici un interes comercial - care are un ghid complet si independent al alaptarii. 

Nu suntem patetici si nu consideram ca alaptarea trebuie sa fie un chin pentru mamica desi ii dam oate sfaturile necesare pentru a putea depasi obstacolele pe care le poate avea la inceput. Recomandam sa cititi: Despre stresul primelor zile de alaptare 

Citeste toate informatiile de la aceasta 
sectiune dedicata Alaptarii! Citeste si forumul special Alaptarea de la A la Z - vei intalni acolo mamici ca tine care au intrebari si raspunsuri despre alaptare.

  Daca ai probleme cu alaptarea, te asteptam pe forumul de suport al alaptarii sau pe grupul nostru secret de pe Facebook: Alaptarea cu dragoste.

 autor: Desprecopii.com - Toate drepturile rezervate (c) 2023

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII