Calciul și Vitamina D din iaurt - nutrienții de bază pentru un copil sănătos

Calciul si Vitamina D din iaurt - nutrientii de baza pentru un copil sanatos

Calciul și Vitamina D din iaurt - nutrienții de bază pentru un copil sănătos

Laptele și alte alimente bogate în calciu sunt indispensabile în alimentația copiilor. Calciul este un element cheie pentru oase puternice și sănătoase. Dar majoritatea copiilor nu primesc cele 1.300 de miligrame (mg) de calciu pe zi recomandate.

Nu este surprinzător atunci când consideri că mulți copii beau acum mai mult suc decât lapte, care este una dintre cele mai bune surse de calciu. Dar la fiecare vârstă, de la copilărie până la adolescență, calciul este un nutrient pe care copiii pur și simplu nu își permit să-l omită.

De ce este important calciul la copii?

Corpul folosește calciu mineral pentru a construi oase puternice - un proces care este aproape complet până la sfârșitul anilor adolescenței. Calciul osos începe să scadă la vârsta adultă tânără și pierderea progresivă a oaselor are loc pe măsură ce îmbătrânim, în special la femei.

Adolescenții, în special fetele, ale căror diete nu oferă nutrienți pentru a construi oasele la potențialul lor maxim prezintă un risc mai mare de a dezvolta osteoporoza bolii osoase, ceea ce crește riscul de fracturi din oasele slăbite.

Copiii mai mici și bebelușii care nu primesc suficient calciu și vitamina D (care ajută la absorbția calciului) prezintă un risc crescut de rahitism. Rahitismul este o boală de înmuiere a oaselor care provoacă o înclinare severă a picioarelor, o creștere slabă și, uneori, dureri și slăbiciune musculară.

Calciul joacă, de asemenea, un rol important în asigurarea faptului că mușchii și nervii funcționează corect și în eliberarea de hormoni și enzime. Deci, dacă nivelurile de calciu din sânge sunt scăzute, organismul ia calciu din oase pentru a ajuta aceste funcții.

Cât de mult calciu este suficient la copii?

Când copiii și adolescenții primesc suficient calciu și au activitate fizică, își pot începe viața de adult cu cele mai puternice oase posibile. Pentru cea mai bună sănătate a oaselor, Institutul de Medicină (OIM) recomandă:

1-3 ani - 700 mg de calciu zilnic
4-8 ani - 1.000 mg de calciu zilnic
9 - 18 ani - 1.300 mg de calciu zilnic

În afară de a obține suficient calciu, ar trebui să primească și 600 UI de vitamina D pe zi. Dacă copilul nu primește substanțele nutritive necesare, discută cu medicul despre schimbarea dietei sau utilizarea suplimentelor de vitamine.

Care este legătura dintre vitamina D și calciu?

Vitamina D este un nutrient important care funcționează cu calciu pentru a ajuta la construirea oaselor și la menținerea lor puternică. Vitamina D joacă, de asemenea, un rol în prevenirea problemelor de sănătate, cum ar fi bolile de inimă, diabetul, osteoporoza și subțierea oaselor.

Corpurile noastre produc în mod natural vitamina D atunci când suntem afară la soare. Așadar, mulți copii primesc suficientă vitamina D în mod natural, deoarece sunt în aer liber în timpul activităților zilnice, cum ar fi mersul pe jos, mersul cu bicicleta sau sportul.

Dar, uneori, corpul nu produce suficientă vitamina D. În timp ce protecția solară ajută la protejarea copiilor de razele nocive ale soarelui, aceasta blochează, de asemenea, o parte din soarele pe care corpul îl folosește pentru a produce vitamina D. Și poate fi greu să obținem suficient din acest nutrient din dietele noastre, deoarece puține alimente îl conțin în mod natural.

Din fericire, multe alimente sunt îmbogățite (cu vitamina D), iar suplimentele sunt disponibile pentru copii.

Institutul de Medicină (IOM) recomandă ca în primul an de viață, bebelușii să primească cel puțin 400 UI (unități internaționale) de vitamina D pe zi. Copiii mai mari de 1 an și adolescenții ar trebui să primească cel puțin 600 UI de vitamina D în fiecare zi.

Ad-Extra3:

Rolul iaurtului în alimentația copilului - o sursă importantă de calciu

Conform studiilor de specialitate, iaurtul este plasat în categoria alimentelor sănătoase, alături de legume și de fructe, pentru că are un conținut semnificativ de nutrienți esențiali pentru organism și o valoare calorică mică.

La fel ca laptele din care este făcut, iaurtul este o sursă valoroasă de minerale (în principal calciu), conține grăsimi pe bază de acizi grași cu lanţ scurt, glucide specifice (lactoză) și unele vitamine. Iaurtul joacă un rol important în dezvoltarea și menținerea țesuturilor (musculatura, organe vitale), deoarece este o sursă de proteine cu valoare nutritivă înaltă, care asigură organismului toți cei 9 aminoacizi esențiali. Este astfel un aliment valoros, atât prin nutrienții esențiali pe care îi conține, cât și prin proporția în care aceștia se găsesc în iaurt.

Pentru un aport optim de calciu, ar trebui să consumăm zilnic minim 700 ml de lapte sau altă combinaţie de produse lactate, cum ar fi o cană de lapte (cca 250 ml), 250 g de iaurt și 50 g de brânză sau caşcaval. La vârsta adolescenţei şi după 50 de ani, nevoile de calciu sunt încă şi mai mari, fiind necesar consumul zilnic al unui litru de lapte sau echivalentului în alte produse lactate.

Iaurturile și produsele lactate proaspete conțin calciu, dar nu toate au vitamina D, care ajută la absorbția calciului.

Vitamina D este necesară pentru a ajuta organismul să absoarbă calciul din alimente. Soarele este principala sursă de vitamina D, dar poate fi greu pentru copii să obțină suficient soare. Deci, copiii trebuie să-l obțină și din alimentație.

Despre minerale si vitamine, merita citit si:

Magneziul in alimentatia copilului tau: importanta si dozare

De ce avem nevoie de vitamine si minerale
Anemia feripriva la copii - o afectiune ce nu trebuie neglijata
6 semnale ca ai lipsa de vitamine si minerale si cum te tratezi eficient si simplu

Zincul in alimentatie: importanta, surse si dozare

 Comunitate, grup de suport

Clinica Virtuala DC

Consultanta medicala online

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII