Tiparele de somn ale bebelușilor pot fi provocatoare dar iată de ce nu ar trebui să disperați, dragi mămici!
Asocierea cuvintelor „bebeluș” și „somn” nu este foarte puternică... și totuși există acea expresie - „doarme bine ca un bebeluș”.
Desigur, în acea expresie cred doar cei care nu au avut bebeluși. În general, pentru părinții de bebeluși, asocierea acestor două cuvinte provoacă zâmbete obosite și amintirea unor luni în care somnul a fost un mit.
- vei citi:
A face față modului în care dorm bebelușii poate fi dificil
Motivul pentru care bebelușii se trezesc noaptea
Dar cât timp ar putea continua acest somn întrerupt al bebelușului?
A face față modului în care dorm bebelușii poate fi dificil
Dar asta nu înseamnă că bebelușii nu dorm. De fapt, ei dorm mai mult decât în orice altă etapă a vieții. Este mai mult o problemă a momentului în care dorm. Nou-născuții dorm și se trezesc non-stop. Acest lucru nu este întotdeauna ușor pentru părinți.
Există chiar și cercetări care sugerează că la adulți, trezirea repetată pe timp de noapte se poate simți la fel de rea ca lipsa somnului în ceea ce privește abilitățile atenționale, nivelurile de oboseală și simptomele depresiei.
Motivul pentru care bebelușii se trezesc noaptea
În ceea ce privește motivul pentru care bebelușii se trezesc noaptea, acest lucru se explică cel mai bine dacă ne gândim la cele două lucruri care ne guvernează somnul: procesele homeostatice și circadiene. Punctul esențial al procesului homeostatic este ideea simplă că, cu cât suntem mai treji, cu atât mai mare este dorința noastră de somn (și cu atât ne simțim mai somnoroși). Poate dura o zi întreagă pentru un adult sa-si "provoace" somnul, dar un copil poate avea nevoie doar de o oră sau două de veghe înainte de a putea dormi.
Al doilea proces este circadian, care funcționează ca un ceas. Adulții se simt de obicei mai treji în timpul dimineții și somnoroși noaptea, indiferent când au dormit. La copiii foarte mici acest proces nu este încă dezvoltat. Asta înseamnă că somnul este mai probabil să apară în diferite momente ale zilei.
Practic vorbind, imaturitatea acestor două procese înseamnă că bebelușii nou-născuți se trezesc noaptea: fac exact ceea ce ar trebui să facă! Încep viața cu un stomac mic, care trebuie umplut în mod regulat, astfel încât să poată câștiga putere și să rămână hidratat, așa că este un lucru bun că se trezesc în mod regulat pentru a se hrăni. Deci, un bebeluș care se trezește este un lucru bun.
Dar cât timp ar putea continua acest somn întrerupt al bebelușului?
Mantra parentală „Va trece și asta...” este adevărată atunci când vine vorba de a face față anumitor aspecte ale somnului unui bebeluș. Trezirile nocturne devin de obicei mai puțin frecvente pe măsură ce copilul crește și somnul se schimbă în alte moduri de-a lungul vieții unei persoane. De exemplu, lungimea somnului se reduce și există modificări ale arhitecturii somnului (sau a compoziției mișcării rapide a ochilor, REM și a mișcării non-rapide a ochilor, NREM, somn). Ciclul de somn prematur al unui bebeluș poate dura doar 45 de minute, în timp ce al unui adult poate fi dublu față de acesta, la 90 de minute. Se produc și alte schimbări; de exemplu, în timp ce ciclurile de somn ale bebelușilor încep cu somn de tip REM, adulții încep cu somnul NREM.
Pentru unii părinți, știind că somnul se schimbă de-a lungul vieții este suficient pentru a-i ajuta să facă față trezirilor nocturne ale unui sugar.
Nu uita: somnul este important! Experții sunt de acord că somnul este esențial pentru sănătate, creștere și dezvoltare generală. Este important nu doar pentru bebeluși, ci și pentru părinți.
► Citeste in continuare Cat timp putem lasa un bebelus sa planga? Iata stadiile in functie de varsta bebelusului - sfatul medicului pediatru
Cat doarme bebelusul: diagrama somnului bebelusului, in ore de zi si de noapte
Cat de mult doarme un bebelus? Toate mamicile de bebelusi vor sa stie mai multe despre somnul bebelusului. Deci sa incepem cu inceputul? Asadar, cat de mult doarme un bebelus dupa nastere?
Ei bine, imediat dupa nastere, bebelusul e pentru scurta vreme treaz, apoi cade intr-un somn de cateva ore bune, caci experienta nasterii a fost si pentru el foarte obositoare. Vezi diagrama somnului bebelusului - in ore de zi si de noapte aici.
Despre somnul bebelusului merita citit si:
Dormitul cu bebelusul in pat prezinta riscuri
Balansarea capului (datul din cap) in timpul somnului
Unde doarme bebelusul, dezbaterea aprinsa a parintilor
Cand bebelusul doarme in patul parintilor
Secretul unui somn mai lung al bebelusului
Ce saltea alegem pentru patutul bebelusului?
Ce tulbura noptile copilului mic?
► Sectiunea Somnul Bebelusului - ghid complet.
Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?
Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.
autor: Desprecopii.com - toate drepturile rezervate © 2024
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII