15 lucruri pe care nimeni nu mi le-a spus despre alăptarea unui bebe - confesiuni de la mama la mama
Despre alaptarea bebelusului aflam multe lucruri si informatii abia dupa ce ne lovim de probleme. E pacat ca nu stim de la inceput ca alaptarea este pentru multe femei - dificila si nu idilica. Actul alaptarii unui bebe este precum o călătorie și este mult mai complicat decât credeam că va fi. Am învățat multe lucruri și as vrea sa le împărtășesc cu tine - graviduto sau mami de bebelus care trece prin niste probleme, în cazul în care nu le știai.
→ Iata o lista cu 15 lucruri pe care nimeni nu mi le-a spus despre alaptarea unui bebe si mi-ar fi prins foarte bine sa le fi stiut - confesiunile unei mamici.
- vei citi:
Câteva sfaturi privind alăptarea
1. Durează puțin până vine laptele
2. Cu cât bebelușul suge mai mult, cu atât produci mai mult lapte
3. Alăptarea nu ar trebui să doară
5. Nu toate femeile au scurgeri de lapte metern
6. Sutienele de alăptare sunt minunate, dar nu sunt absolut necesare
7. Ideal este o bustieră pentru pompare dacă vei reveni la muncă
8. Fă ceea ce simți că este corect
9. Bucură-te de acest timp special cu bebe
10. Este ok să alăptezi mai mult decât alte mame
11. Formula este bună, de asemenea
12. Înțărcarea este grea
13. Este ușor să te simți ca un eșec
14. Dacă ai probleme, consultă un specialist în alăptare
15. Alătură-te unui grup de mame
Câteva sfaturi privind alăptarea
Ia o pernă pentru alăptare! Îți va salva brațele. Și aș sugera să pui o cârpă / prosop pe ea, în cazul în care bebelușul scuipă sau varsă laptele.
AICI - vei gasi multe modele de perna de alaptare - la cele mai bune preturi.
Dacă vrei să citești în timp ce alăptezi, un Kindle este sincer mai bun decât o carte, doar pentru că este mai simplu și mai ușor de citit dacă este întuneric (pentru acele sesiuni de alăptare târzii). Îmi place Kindle-ul meu și l-am folosit foarte mult când alăptam. De asemenea, mi-am dat seama cum să și croșetez în timp ce alăptam, iar perna de alăptare a ajutat la asta, deoarece mâinile mele au fost libere.
Poartă întotdeauna haine prietenoase cu alăptarea. Deci, nicio rochie care să nu poată să se descheie pentru a-ți scoate sânul, altfel vei fi într-o baie, goală, doar ca să alăptezi!
Fă întotdeauna ceea ce este potrivit pentru tine. Orice ar fi, fii întotdeauna fidelă cu tine și cu bebelușul tău.
1. Durează puțin până vine laptele
Dacă acesta este primul tău copil, va dura puțin până vine laptele. Dar va veni mai repede la următorul copil. Din fericire, nou-născuții nu sug mult la început. Majoritatea dorm. Ceea ce se întâmplă este că sânii tăi produc mai întâi colostru, care este un lichid mai bogat, lipicios, care conține o mulțime de substanțe nutritive pentru un nou-născut. După câteva zile, laptele va intra pe deplin.
De asemenea, atunci când asistentele medicale spun să pompezi manual între alăptări, fă-o!!! Eu nu am făcut-o și mi-aș fi dorit să o fi făcut. Se presupune că ajută laptele să apară mai repede.
2. Cu cât bebelușul suge mai mult, cu atât produci mai mult lapte
Specialistul meu în alăptare mi-a spus să pompez între alăptări pentru a le spune sânilor să producă mai mult lapte, chiar și după ce mi-a venit laptele (pentru că aveam probleme de "provizie"). Corpul feminin este uimitor. Cu cât este nevoie de mai mult, cu atât se oferă mai mult. O prefigurare a maternității în general.
Laptele matern poate fi, de asemenea, diferit pe parcursul zilei, în funcție de ceea ce are nevoie bebelușul. Noaptea are niveluri mai ridicate de melatonină pentru a-ți ajuta bebelușul să se relaxeze și să doarmă mai bine, față de nivelurile mai mici din timpul zilei. Și dacă tu și / sau bebelușul sunteți bolnavi, laptele matern conține anticorpi pentru a ajuta copilul să nu se îmbolnăvească sau să lupte împotriva bolii.
Practic, totul din noi este menit să ne ajute bebelușii.
Ad-Extra3:
3. Alăptarea nu ar trebui să doară
Alăptarea îți provoacă dureri? Nu ar trebui! Alăptarea nu ar trebui să doară. Asta înseamnă că bebe nu este atașat corect. Aici vei gasi niste informatii importate despre cum se ataseaza corect bebe la san.
Vezi aici Atasarea corecta la san a bebelusului (video)
4. Candidoza mamară
Serios, nu aveam idee ce este candidoza mamară, până când s-a întâmplat. Fiica mea nu părea iritată de ea și nu avea pete albe în gură, dar din nicăieri alăptarea a fost din nou dureroasă, după ce lucrurile se îmbunătățiseră.
Ni s-a prescris un medicament antifungic pentru ea, o pastilă antifungică pe care să o iau și niște medicamente pentru ameliorarea durerii pentru mameloanele mele. La patru luni de alăptare, aproape că vroiam sa renunț, era atât de dureros.
Dar am trecut peste și am continuat. Și m-am bucurat atât de mult pentru că am vrut să o alăptez cel puțin până la un an (lucru pe care l-am făcut și lucrez la înțărcare în prezent).
Citeste toate detaliile aici Infectia cu candida pe sfarc (candida mamara) - in timpul alaptarii
Câteva sfaturi pentru a preveni candidoza mamară:
Folosește tampoane de sân din bumbac (acestea ajută și dacă sfârcurile sunt dureroase, protejând de frecarea de la sutien).
Asigură-te că sticlele și suzetele sunt sterilizate.
Când termini de alăptat, scoate puțin lapte și lasă-l să se usuce pe mamelon (laptele matern are componente naturale de vindecare).
Lasă sânii să se usuce la aer după alăptare și duș.
5. Nu toate femeile au scurgeri de lapte metern
Auzi tot timpul despre asta și o vezi în filme și emisiuni, așa că te aștepți să ți se întâmple și ție, dar nu mi s-a întâmplat personal. Nu-mi amintesc să mi se fi scurs vreodată prin sutien sau cămașă.
Obișnuiam să port tot timpul tampoane pentru sân, pentru că eram îngrijorată, dar după ce alăptasem de ceva vreme, în cele din urmă mi-am dat seama că nici măcar nu picură! Poate foarte puțin la început doar.
Unele femei produc mai mult lapte și sunt mai predispuse la scurgeri, dar eu am produs aproape exact cantitatea corectă.
6. Sutienele de alăptare sunt minunate, dar nu sunt absolut necesare
Cumnata mea a purtat sutiene sport tot timpul în care alăpta și era foarte comod pentru ea. Am făcut și eu asta de câteva ori și funcționează, dar personal am preferat sutienele de alăptare.
7. Ideal este o bustieră pentru pompare dacă vei reveni la muncă
Nimeni nu vrea să-și țină sânii timp de 10 minute în timp ce pompează. În plus, cu o bustieră pentru pompare, poți face altceva, cum ar fi să joci jocuri pe telefon sau să scrii (ca mine!).
8. Fă ceea ce simți că este corect
Fiica mea dorea să sugă cea mai mare parte a zilei și chiar noaptea (co-sleeping-ul m-a salvat!) Dar primisem sfaturi pentru a-i întrerupe acest obicei... Așadar, am încercat, iar ea a ajuns să fie super supărată, ceea ce m-a întristat, așa că am făcut ceea ce am simțit că este corect - am stat acolo și am lăsat-o să sugă cât dorea.
Același lucru este valabil și pentru opusul situației. Dacă nu te poți descurca cu o sesiune de 45 de minute până la o oră de alăptare, de fiecare dată, atunci știi când bebelușul tău s-a săturat (nu mai are pumni strânși, nu înghite, etc.), oprește alăptarea. Desigur, fii sigură că a supt suficient. Discută întotdeauna cu medicul pediatru despre problemele legate de hrănire.
9. Bucură-te de acest timp special cu bebe
În cele din urmă, bebelușul tău va înceta să sugă. Și, chiar dacă te vei bucura din nou de libertate, s-ar putea să apară momente în care să îți fie dor de zilele în care depindea complet de tine.
Sunt momente în care plâng doar pentru că m-am săturat să stau atât de mult într-un singur loc pe canapea în timp ce alăptez, dar apoi... o privesc și mă topesc. Știu că nu va fi atât de mică sau dependentă pentru totdeauna și nici nu va suge pentru totdeauna, așa că am învățat să ne bucurăm de timpul nostru împreună.
10. Este ok să alăptezi mai mult decât alte mame
Poate fi greu, dar nu te baza pe maternitate și creșterea copilului urmând doar sfaturile altcuiva. Fiecare mamă face ce era potrivit pentru propriul copil și tu trebuie să faci ceea ce este potrivit pentru tine și pentru copilul tău. Deși este bine să înveți de la alte mame și să obții cunoștințe și sfaturi utile, nu fă ceea ce a făcut o altă mamă.
11. Formula este bună, de asemenea
Am auzit cu toții: „sânul este cel mai bun”, dar nu toate mamele sunt capabile să alăpteze, din mai multe motive. Și există mame cărora pur și simplu nu le place și este în regulă! Chiar dacă suntem mame, corpurile noastre sunt încă ale noastre și avem de ales.
12. Înțărcarea este grea
Am încercat să încep înțărcarea pe când fiica mea a împlinit vârsta de un an și mi s-a părut că vrea să renunțe. Dar a devenit mai lipicioasă și a început să se trezească din nou în miezul nopții dorind să sugă. Așadar, m-am întors de la ideea de a o înțărca la 12 luni. Și sincer mă simt bine în legătură cu asta și știu că este mulțumită de asta.
13. Este ușor să te simți ca un eșec
Hrănirea bebelușului este cel mai important lucru pe care trebuie să-l faci. Este o necesitate de bază, împreună cu îmbrăcarea și schimbarea scutecelor. Toate celelalte lucruri vin după aceea, cum ar fi contactul vizual, vorbitul, etc. Și când nu poți face ceva care este o simplă nevoie de bază, ai impresia că eșuezi.
Îmi amintesc că am fost atât de frustrată în spital, că alăptarea a durut mai mult decât trebuia și că laptele meu nu venea... Este greu să simți că nu faci ceea ce trebuie sau că nu faci suficient (aici vine vinovăția mamei, imediat) și nu a fost prima dată când mă simțeam așa. Este greu să aștepți doar să se întâmple lucruri.
Dar, partea importantă este că treci prin asta. Și apoi ai cuvinte încurajatoare pentru alte mame care ar putea trece prin același lucru.
14. Dacă ai probleme, consultă un specialist în alăptare
Nu numai că am văzut de trei ori specialistul la spital, dar am mers și de două ori la un specialist în alăptare în următoarele săptămâni, pentru a fi sigură că puiul meu suge suficient.
► Cel mai activ grup de alaptare pe FB, moderat cu strictete de Desprecopii ► Alaptarea de la A la Z - Grup de suport oficial facebook - Desprecopii.com
Dacă nu aș fi avut ajutorul unei consultate in alaptare, nu aș fi alăptat, ceea ce mi-am dorit cu adevărat să fac. Mă bucur că nu am avut probleme să le cer ajutor și că au fost atât de drăguțe și încurajatoare. Sunt atât de recunoscătoare pentru femeile minunate care m-au ajutat în călătoria mea de mamă.
Vezi aici Specialistele in alaptare: consultantele cu certificat international pentru lactatie din Romania
15. Alătură-te unui grup de mame
Nimeni nu mi-a spus asta și, dacă mi-ar fi spus, sincer nu cred că aș fi făcut-o. Nu știu dacă sunt o introvertită, dar cu siguranță am tendințe și sunt foarte timidă. Dar, acum, regret enorm că nu m-am alăturat unui grup. Doar ca alte femei să treacă exact prin același lucru ca mine ar fi fost atât de util, iar camaraderia ar fi fost și drăguță.
Alătură-te unui grup. Doar fă-o. Și dacă nu e potrivit pentru tine, nu te mai întoarce. Dar ar putea fi lucrul care te ajută în zilele grele de alăptare, baby blues și orice altceva îți vine.
Fiecare lucru nou din viață poate fi greu la început, dar apoi devine mai ușor. Și poate că o să se îngreuneze din nou și vei avea câteva obstacole de depășit, dar după aceea te simți minunat, știind că ai făcut-o.
Alăptarea nu este pentru toate mamele și este în regulă! Formula a fost creată pentru a ajuta mamele și bebelușii, indiferent de motiv.
Mamele sunt cu adevărat binecuvântate în zilele noastre pentru că au la dispoziție atât de mult ajutor. Mă rog să întinzi întotdeauna mâna când ai nevoie de ajutor. Mamele pot fi atât de încăpățânate să gândească încât trebuie să facem totul singuri. Există atât de mult sprijin și atât de multe femei care înțeleg prin ce treci. Nu esti niciodata singur.
Mamele sunt cu adevărat binecuvântate în zilele noastre pentru că au la dispoziție atât de mult ajutor. Întinde întotdeauna mâna când ai nevoie de ajutor. Mamele pot fi atât de încăpățânate, dar există atât de mult sprijin și atât de multe femei care înțeleg prin ce treci. Nu ești niciodată singură.
Citeste si Produse care te ajuta sa-ti alaptezi bebelusul mai usor
Ghid de alaptare
Desprecopii este un site dedicat alaptarii, care contine informatii indepedente si ne-influentate de nici un interes comercial - care are un ghid complet si independent al alaptarii. Citeste toate informatiile de la aceasta sectiune dedicata Alaptarii! Citeste si forumul special Alaptarea de la desprecopii.com - vei intalni acolo mamici ca tine care au intrebari si raspunsuri despre alaptare.
Daca ai probleme cu alaptarea, te asteptam pe si pe grupul nostru secret de pe Facebook: Alaptarea cu dragoste.
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII