Icterul nou nascutului. Cauze si tipuri si despre mitul icterului de alaptare

Icterul nou nascutului. Cauze si tipuri si despre mitul icterului de alaptare

Icterul nou nascutului. Cauze si tipuri si despre mitul icterului de alaptare

Icterul se datorează unei acumulări de bilirubină în sânge, un pigment galben care provine din descompunerea celulelor roșii vechi din sânge. Este normal ca celulele roșii din sânge vechi să se descompună, dar bilirubina formată nu provoacă de obicei icter, deoarece ficatul o metabolizează și scapă de ea în intestin. Cu toate acestea, nou-născutul are icter în primele zile, deoarece enzima hepatică care metabolizează bilirubina este relativ imatură.

Mai mult, nou-născuții au mai multe celule roșii în sânge decât adulții și, prin urmare, se descompun mai multe în orice moment; de asemenea, multe dintre aceste celule sunt diferite de celulele roșii adulte și nu trăiesc atât de mult.

Există o afecțiune numită frecvent icter al laptelui matern. Nimeni nu știe care este cauza acestui icter. Pentru a pune acest diagnostic, bebelușul ar trebui să aibă cel puțin o săptămână, deși este interesant că mulți dintre bebelușii cu icter al laptele matern au avut, de asemenea, icter fiziologic exagerat.

→ Dar ce facem în privința alăptării: alăptăm bebelușul cu icter sau nu? Care este adevarul despre așa numitul icter al laptelui matern si cum procedam?

- vei citi:
Nou-născuții au mai multe celule roșii în sânge decât adulții
Trebuie subliniat faptul că bilirubina are o reputație proastă nemeritată
Există două tipuri de icter
Așa numitul icter al laptelui matern
Icterul asociat cu alăptarea - când copilul nu consumă suficient lapte matern
Fototerapia

Nou-născuții au mai multe celule roșii în sânge decât adulții

Un nou-născutul are icter în primele zile, deoarece enzima hepatică care metabolizează bilirubina este relativ imatură. Mai mult, nou-născuții au mai multe celule roșii în sânge decât adulții și, prin urmare, se descompun mai multe în orice moment; de asemenea, multe dintre aceste celule sunt diferite de celulele roșii adulte și nu trăiesc atât de mult.

Toate acestea înseamnă că se va produce mai multă bilirubină în corpul nou-născutului. Dacă bebelușul este prematur, sau este stresat de la o naștere dificilă sau mai mult decât numărul obișnuit de celule roșii din sânge se descompun (așa cum se poate întâmpla în incompatibilitatea sângelui), nivelul de bilirubină din sânge poate crește mai mult decât nivelurile obișnuite.

Trebuie subliniat faptul că bilirubina are o reputație proastă nemeritată

Este un spectator nevinovat care este acuzat de leziuni ale creierului atunci când, de fapt, problema nu este bilirubina. Problema reală este setul de circumstanțe care a permis bilirubinei să intre în creier. Lipsa severă de oxigen atunci când bebelușul este asfixiat sau are anemie severă din cauza descompunerii foarte rapide a globulelor roșii, incompatibilitatea Rh sau incompatibilitatea ABO, care este, de asemenea, asociată cu tulburări metabolice, provoacă leziuni care permit bilirubinei să pătrundă în creier și a făcut medicii să creadă că problema era bilirubina. De fapt, bilirubina este un antioxidant și protejează de fapt copilul.

Citeste pe larg despre - Icterul la nou-nascuti - AICI

Cea mai frecventă cauză a nivelurilor de bilirubină mai mari decât media în primele câteva zile de viață nu este laptele matern, ci mai degrabă faptul că bebelușul nu suge bine și nu primește cantități adecvate de lapte matern. Deși administrarea de formulă funcționează pentru a reduce bilirubina, administrarea acesteia, în special prin biberon, interferează cu alăptarea, deoarece biberoanele îl învață pe bebeluș cu un alt flux al laptelui, care apoi provoacă mameloane dureroase mamei și / sau duce la faptul că bebelușul nu va suge suficient/corect de la sân.

Există două tipuri de icter

Ficatul schimbă bilirubina astfel încât să poată fi eliminată din organism (bilirubina modificată este acum numită bilirubină conjugată, cu reacție directă sau bilirubină solubilă în apă - toți cei trei termeni înseamnă în esență același lucru). Cu toate acestea, dacă ficatul funcționează prost, așa cum se întâmplă în timpul unor infecții, sau tuburile care transportă bilirubina în intestin sunt blocate, această bilirubină modificată se poate acumula în sânge și poate provoca, de asemenea, icter. Când se întâmplă acest lucru, bilirubina modificată apare în urină și transformă urina în maro sau maroniu. Această urină brună este un indiciu important că icterul nu este „obișnuit”. Icterul datorat bilirubinei conjugate este întotdeauna anormal, frecvent grav și chiar pune viața în pericol și trebuie investigat temeinic și imediat. Cu excepția câtorva boli metabolice extrem de rare, alăptarea poate și ar trebui să continue.

Acumularea bilirubinei înainte ca aceasta să fie modificată de enzima ficatului poate fi normală - „icter fiziologic” (această bilirubină se numește bilirubină neconjugată, cu reacție indirectă sau solubilă în grăsimi). Icterul fiziologic începe în a doua zi a vieții bebelușului, atinge vârfurile în a treia sau a patra zi și apoi începe să dispară. Cu toate acestea, pot exista și alte condiții care pot necesita un tratament care poate provoca o exagerare a acestui tip de icter. Deoarece aceste condiții nu au nicio asociere cu alăptarea, alăptarea ar trebui să continue. Dacă, de exemplu, bebelușul are icter sever din cauza descompunerii rapide a globulelor roșii din sânge, acesta nu este un motiv pentru a-l lua pe copil de la sân. Alăptarea ar trebui să continue într-o astfel de circumstanță.

Ad-Extra3:

Așa numitul icter al laptelui matern

Există o afecțiune numită frecvent icter al laptelui matern. Nimeni nu știe care este cauza acestui icter. Pentru a pune acest diagnostic, bebelușul ar trebui să aibă cel puțin o săptămână, deși este interesant că mulți dintre bebelușii cu icter al laptele matern au avut, de asemenea, icter fiziologic exagerat. Bebelușul ar trebui să câștige bine în greutate, să fie alăptat, să aibă scaune normale, să urineze normal, urina să fie limpede și să fie în general bine. Într-un astfel de cadru, bebelușul are ceea ce unii numesc icter al laptelui matern, deși, ocazional, infecții ale urinei sau o funcționare insuficientă a glandei tiroide a bebelușului, precum și alte câteva boli chiar mai rare pot provoca același diagnostic. Icterul laptelui matern atinge vârfurile la 10-21 de zile, dar poate dura două sau trei luni. Icterul laptelui matern este normal. Rar, aproape niciodată, alăptarea trebuie întreruptă chiar și pentru o perioadă scurtă de timp. Doar foarte ocazional este necesar orice tratament, cum ar fi fototerapia. Da, întreruperea alăptării pentru o zi sau două va reduce bilirubina, dar o zi sau două de hrănire cu biberonul poate duce la o alăptare dificilă.

Nu există nicio dovadă că acest icter cauzează vreo problemă pentru bebeluș. Alăptarea nu trebuie întreruptă „pentru a pune un diagnostic”. Dacă bebelușul se descurcă cu adevărat bine doar la sân, nu există niciun motiv, niciunul, pentru a opri alăptarea sau pentru a suplimenta cu formulă. Noțiunea că există ceva în neregulă cu faptul că bebelușul are icter provine din faptul că formula care hrănește bebelușul este modelul pe care îl considerăm cel care descrie hrănirea normală a sugarului și îl impunem bebelușului alăptat. Acest mod de gândire, aproape universal în rândul profesioniștilor din domeniul sănătății, transformă cu adevărat logica pe dos. Astfel, formula de hrănire a bebelușului este rareori icterizată după prima săptămână de viață și, atunci când este, este adesea ceva în neregulă. Prin urmare, bebelușul cu așa-numitul icter al laptelui matern este o preocupare și „trebuie făcut ceva”. Cu toate acestea, din experiența noastră, majoritatea bebelușilor alăptați exclusiv, care sunt perfect sănătoși, au încă icter la cinci până la șase săptămâni de viață și chiar mai târziu. Întrebarea, de fapt, ar trebui să fie dacă este normal să nu aibă icter și absența icterului să fie ceva de care ar trebui să ne îngrijorăm?

Nu întrerupe alăptarea din cauza icterului de lapte matern - acesta nu trebuie tratat. Este normal!

Iata ce spune medicul pediatru celebru - Jack Newman

Așa numitul icter cauzat de laptele matern e considerat patologic de multi medici generaliști. Chiar și cei care recunosc faptul că icterul vizibil pe tegumente poate dura 3, 6 sau chiar mai multe săptămâni, alimentați de teama generală față de subiectul icter, pot recomanda mamei să întrerupă alăptarea 24-48 de ore pentru a „demonstra” că problema e alăptarea.
Am fost contactat de mame cărora le-a fost recomandat să întrerupă alăptarea pentru o săptămână, uneori chiar definitiv din această „cauză”.

Totuși, oprirea alăptării și oferirea laptelui praf pentru doar 24-48 ore poate cauza reale probleme în alăptare, iar oprirea alăptării pentru o săptămână poate însemna oprirea definitivă a alăptării pentru acel copil. De unde vine această noțiune de oprirea a alăptării este evident. Ideea este de a se oprii alăptarea pentru 24 – 48 ore este pentru a demonstra că „icterul este cauzat de laptele matern”. Dar când un doctor îi spune mamei că trebuie să oprească alăptarea pentru o săptămână, acesta spune defapt ” Vai, este icter! Bilirubina este foarte periculoasă! Este nevoie de o săptămână ca icterul să dispară!”
Este normal ca bebelușii cu ” icter al laptelui matern ” să aibă o stare de  sănătate bună. Dacă nu există  nimic în istoricul bebelușului care să ne îngrijoreze, și nu există nici urme fizice care să îngrijoreze, iar observarea suptului copilului arată că acesta se hrănește foarte bine de la sân, atunci totul este în regulă.

Icterul asociat cu alăptarea - când copilul nu consumă suficient lapte matern

Niveluri mai ridicate decât cele obișnuite de bilirubină sau durata mai mare a icterului, pot apărea deoarece bebelușul nu primește suficient lapte matern. Acest lucru se poate datora faptului că laptele matern nu apare suficient de repede (dar dacă bebelușul se hrănește bine în primele câteva zile, acest lucru nu ar trebui să fie o problemă) sau pentru că rutina spitalului limitează alăptarea. Când bebelușul primește puțin lapte, mișcările intestinale tind să fie rare, astfel încât bilirubina care se afla în intestinul bebelușului să fie reabsorbită în sânge în loc să părăsească corpul cu mișcările intestinale. Evident, cel mai bun mod de a evita acest icter este să începi alăptarea în mod corespunzător, la cerere. Cu siguranță, totuși, prima abordare a icterului de lapte matern nu este suficient de a lua copilul de la sân sau de a-i da biberonul. Dacă bebelușul suge bine, alăptarea mai frecventă poate fi suficientă pentru a reduce bilirubina mai repede, deși, de fapt, nu trebuie făcut nimic. Dacă bebelușul nu suge bine, caută ajutorul unui consultant în alăptare!

Fototerapia

Fototerapia crește necesarul de lichide al bebelușului. Dacă bebelușul suge bine, alăptarea mai frecventă poate îndeplini această cerință crescută. Cu toate acestea, dacă se simte că bebelușul are nevoie de mai multe lichide, caută ajutorul unui consultant în alăptare.

Citeste pe larg despre - Fototerapia pentru icter la nou-nascuti - AICI

Problemele in alaptare exista: ghid complet si solutii care functioneaza

Contrar ideei ca alaptarea este o perioada idilica cand totul merge ca pe roate, alaptarea este pentru multe alte mamici o perioada de cosmar. Da, sa nu ne temem sa spunem pe nume acestui cuvant Inainte de a ignora problemele, mai bine le trecem in revista - declarand sincer ca desi alaptarea e foarte grea pentru multe mamici, cu determinare si informatie ca cea de mai jos, pot trece onorabil peste greutatile alaptarii. Stind ca prin alaptare oferim un cadou de sanatate bebelusului. Cel putin pana cand bebe implineste 6 luni sa ii oferim o alaptare exclusiva.  Iata problemele ce pot apare in timpul alaptarii, o trecere in revista 

Alaptarea, etapele alaptarii si nevoile bebelusului

Colostru - prima masa a bebelusului tau
Despre stresul primelor zile de alaptare
Alaptarea in timpul puseelor de crestere ale bebelusului
Secretul reusitei alaptatului
Pozitii de alaptare Ghid Complet
Primele zile de alaptare in fapte concrete
Ghid complet al primelor zile de alaptare 
Alaptarea bebelusului: de la nastere la 3 luni
Alaptarea bebelusului si momentul optim pentru diversificare

Ghid de alaptare 

Desprecopii este un site dedicat alaptarii, care contine informatii indepedente si ne-influentate de nici un interes comercial - care are un ghid complet si independent al alaptarii. 

Nu suntem patetici si nu consideram ca alaptarea trebuie sa fie un chin pentru mamica, dar ii oferim toate sfaturile necesare pentru a putea depasi obstacolele pe care le poate intampina la inceput. Recomandam sa cititi: Despre stresul primelor zile de alaptare 

Citeste toate informatiile de la aceasta sectiune dedicata Alaptarii! Citeste si forumul special Alaptarea de la desprecopii.com - vei intalni acolo mamici ca tine care au intrebari si raspunsuri despre alaptare.

► Daca ai probleme cu alaptarea, te asteptam pe forumul de suport al alaptarii sau pe grupul nostru secret de pe Facebook: Alaptarea cu dragoste.

autor: desprecopii.com - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com © 2021
Material realizat cu sfaturile dnei medic pediatru Stefana Zamfir, Cluj Napoca
referinte
Dr. Jack Newman's Guide to Breastfeeding Paperback – August 7, 2015 - Amazon

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII