Dovlecelul în alimentația bebelușului: siguranță, valoare nutrițională și beneficii

Dovlecelul in alimentatia bebelusului -  siguranta, valoare nutritionala si beneficii

Dovlecelul în alimentația bebelușului: siguranță, valoare nutrițională și beneficii

Dovlecelul, cunoscut și sub numele de zucchini, este dpdv botanic, un fruct. Cu toate acestea, din punct de vedere gastronomic, este o legumă din familia Cucurbitacee. Această legumă sanatoasa si simple face parte din alimentația omenirii de secole.

In plus, în ultima vreme, se spune despre el ca este un „superaliment”, în special pentru copii. Dovlecelul are proprietăți nutritive și medicinale valoroase. Dar înseamnă asta că poate fi o parte crucială în alimentația unui bebeluș?

- vei citi:
Este dovlecelul sigur pentru bebeluși?
Când putem să introducem dovleceii în alimentația bebelușilor?
Valoarea nutrițională a dovlecelului
Beneficiile dovleceilor pentru bebeluși
Efectele secundare ale dovlecelului pentru bebeluși

Este dovlecelul sigur pentru bebeluși?

Da, dovleceii sunt siguri pentru bebeluși. Cu toate acestea, în general nu este recomandat ca prim aliment solid al bebelușului. Dacă intenționezi să îl oferi bebelușului, consultă mai întâi medicul pediatru.

Când putem să introducem dovleceii în alimentația bebelușilor?

Nutritionistii sunt de parere ca bebelușii pot mânca dovlecei de la vârsta de opt luni. Cu toate acestea, dacă bebelușul a început diversificarea mai devreme de vârsta de șase luni (ceea ce nu este recomandat de Organizația Mondială a Sănătății), atunci putem include dovleceii in luna a saptea.

Valoarea nutrițională a dovlecelului

Caracteristica izbitoare a dovlecelului este prezența unor componente bioactive extrem de benefice. Se știe că aceste componente au efecte pozitive asupra sănătății umane.

Ad-Extra3:

100 de grame de dovlecel gătit cu coajă (și fără ulei), furnizează următorii nutrienți


Surse: Departamentul Agriculturii SUA și Organizația Mondială a Sănătății

Beneficiile dovleceilor pentru bebeluși

Dovlecelul este considerat a avea o serie de proprietăți terapeutice. Se crede că vindecă astmul, bolile cardiovasculare și multe altele. Mai jos este lista potențialelor proprietăți ale dovleceilor:

Proprietate antioxidantă: dovlecelul are compuși bioactivi, cum ar fi luteina și betacarotenul. Se crede că aceste componente au potențiale proprietăți antioxidante care ajută la creșterea imunității. Un studiu in-vivo a demonstrat potențialele efecte anti-genotoxicitate și chemopreventive ale dovleceilor. Cu toate acestea, sunt necesare cercetări mai ample pentru a stabili aceste afirmații.

Proprietate care stimulează imunitatea: dovleceii au o cantitate serioasa de vitamine A și C care, conjugate cu o alimentație bine echilibrată, ar putea ajuta la creșterea imunității. În afară de creșterea imunității, vitaminele A și C ajută și la repararea celulelor, la menținerea sănătății oaselor, a pielii, a cartilajului și a dinților.

Susține activitatea musculară: dovleceii au o cantitate considerabilă de potasiu. Potasiul este un mineral important care ajută la reglarea echilibrului fluidelor și a contracției musculare.

Promovează sănătatea digestivă: o digestie bună este importantă pentru copii. Se crede că, conținutul ridicat de apă al dovleceilor favorizează digestia. În plus, conține și fibre dietetice, care ar putea fi, de asemenea, utile în stimularea digestiei.

Starea generală de sănătate: dovlecelul are cantități mici din majoritatea vitaminelor și mineralelor. Dar, diversitatea nutrițională este utilă pentru sănătatea generală a bebelușului.

Efectele secundare ale dovlecelului pentru bebeluși

Nu se cunosc efecte adverse ale consumului de dovlecei. Dar, în unele cazuri, s-ar putea să găsim un dovlecel extrem de amar. Amărăciunea din dovlecei indică cantități mari de cucurbitacină. Cucurbitacinele sunt compuși care pot fi toxici și pot duce la complicații fatale. Cu toate acestea, otrăvirea cu acest compus este extrem de rară și apare de obicei din cauza consumului excesiv. Gustă dovlecelul inainte de a-l oferi bebelușului. Dacă are un gust prea amar, atunci evită-l.

Alergiile la bebelusi

Cum pot spune daca bebelusul meu are o alergie sau doar o raceala?

Ar putea fi dificil sa se faca diferenta intre o raceala si alergii la bebelusi dar exista totusi citeva semne de diferentiere. Daca se pare ca bebelusul dvs este racit aproape tot timpul, atunci exista posibilitatea ca el sa aiba de fapt o alergie nazala (cunoscuta si sub numele de rinita alergica). Racelile trec de obicei in perioade cuprinse intre o saptamina si 10 zile citeste in continuare aici.

Citeste si: Reactii la alergiile alimentare

Aplicatie mobila - Diversificarea Alimentatiei Bebelusului

Diversificarea bebelusulului este un subiect doldora de informatii si intrebari pentru mamici. Odata ce vine timpul sa oferim alte alimente in afara de lapte matern sau lapte formula - vrem sa stim cand este momentul ideal pentru primele alimente, cum i le oferim, cum le pregatim pentru stomacelul bebelusului si cum le putem combina. E bine draga mamico si tatic de bebelus - e exact momentul ca pe telefonul tau sa nu iti lipseasca aplicatia special creata pentru aceasta perioada: Diversificarea alimentatiei bebelusului. (autor Desprecopii)

 Functionalitati ale aplicatiei: sute de retete cu instructiuni video de preparare, ghidul diversificarii, ghid de autodiversificarea bebelusului, lista de alimente si cand se introduc acestea, schema (tabelul) diversificarii, retete pe varste cu video-uri speciale si unice, meniuri zilnice si saptamanale, stiri legate de alimentatia bebelusului. Atentie, aplicatia nu este gratuita insa a necesitat multa munca (cost 4,99 euro - one time)/.

► Poti descarca această aplicație (pentru sistemele Android) AICI.

► Aici poti descarca aplicatia pentru IOS (Iphone)

 In plus - pe sectiunea speciala: Diversificarea alimentatiei bebelusului vei gasi multe sfaturi si retete pentru bebelusi.

autor: Desprecopii.com - toate drepturile rezervate © 2020

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII