Ce lapte ii dam copilului dupa varsta de 1 an? Intrebarile mamicilor si raspunsurile medicului - Emisiune marca Desprecopii
OMS recomanda alaptarea exclusiva a bebelusului in primele 6 luni, iar apoi in paralel cu diversificarea, continuarea alaptarii pana la 2 ani. Dar ce facem in cazul in care nu putem alapta atat de mult sau dorim sa introducem bebelusului o masa pe baza de mai mult lapte? Ce lapte ii oferim si care este cel mai potrivit: laptele de vaca, formula, laptele vegetal sau laptele de capra?
In cadrul unei noi emisiuni LIVE marca Desprecopii.com „Ce lapte ii dam celui mic dupa varsta de 1 an?" am discutat cu doamna Dr. Oana Temneanu, medic primar pediatrie in cadrul Spitalului Arcadia din Iasi, care ne-a raspuns la foarte multe intrebari, intrebari la care mamicile cautau raspuns.
Putem sa comparam copilul de 1 an cu un adult? Care sunt nevoile sale nutritionale?
Sanatatea copiilor reprezinta prioritatea oricarui parinte si de multe ori este perceputa ca o adevarata provocare, mai ales fiindca in ziua de astazi suntem borbardati cu informatii la tot pasul. Informarea corecta bazata pe dovezi stiintifice si pe cele mai noi recomandari facute de societatile internationale specializate in nutritia copilului, este responsabilitatea medicului. este foarte important cand luam o decizie, in ceea ce priveste orice aspect legat de copilul nostru, sa luam o decizie bine informata si bine documentata.
In prezent se discuta foarte mult despre importanta primelor 1000 de zile de viata. Este un concept despre care in ultimii ani s-a tot discutat, informatiile sunt din ce in ce mai multe. Aceste prime 1000 de zile de viata reprezinta perioada cuprinsa din momentul conceptiei, sarcina, primul si al doilea an de viata. Aceasta perioada este extrem de importanta, practic constituie fundatia pentru o crestere si dezvoltare sanatoasa a generatiilor viitoare. In aceasta perioada se stabilesc anumite tipare, care la varsta de adult putem fi sanatosi sau putem avea anumite patologii. Este foarte important ce mananca copilul nostru si in primele 6 luni de viata si ulterior, iar recomandarile OMS sunt foarte clare in acest sens: alaptare exclusiva pana la varsta de 6 luni, ulterior alaptare plus diversificare pana la varsta minima de 2 ani.
Ca sa va raspund la intrebare: copilul NU este un copil in miniatura, sub nici o forma. Copilul are particularitati de fiziologie si patologie legate pe etape de varsta. Etapele de dezvoltare a copilului sunt extrem de diferite. Copilul trebuie sa creasca, sa se dezvolte corespunzator, prin urmare si aportul de energie la copil va fi cu mult mai crezut decat la adult, tocmai pentru a putea sustine procesele de crestere si dezvoltare. De asemenea, continutul de macro si micro-nutrienti pe care copilul il primeste si de care are nevoie, este mai crescut decat la adult si intotdeauna aportul energetic pana in varsta de 2 ani se coreleaza pe kg/corp, iar dupa 2 ani doar pe varsta. Prin urmare, daca ar fi sa facem o comparatie intre necesarul energetic al copilului vs adult folosind procente pe kg/corp, un copil are nevoie de 250% energie, de 200% proteine in comparatie cu adultul, de 250% vitamina D in plus fata de adult, iar diferenta in ceea ce priveste fierul este si mai mare, copilul are nevoie 5,5 ori mai mult fier comparativ cu adultul.
Dar, a implinit copilul 1 an. Ce facem mai departe? Ei bine, copilul ar trebui sa primeasca o alimentatie aproximativ la fel ca si pana la 1 an, iar trecerea spre alimentatia adultului va fi facuta foarte lent si treptat. In primul an de viata laptele este extrem de important, dar nu trebuie sa uitam ca laptele este un aliment si nu o bautura, iar dupa varsta de 1 an acesta are o pondere importanta in continuare in alimentatia copilului. Prin urmare, este o responsabilitate sa alegem corespunzator un lapte care sa asigure copilului nostru o crestere si o dezvoltare optima conform standardelor de crestere ale OMS.
Ce lapte oferim copilului dupa varsta de 1 an? De ce este laptele matern mai bun si ce contine acesta?
Laptele matern contine tot ceea ce are nevoie copilul in cantitatea si calitatea corespunzatoare pentru a-i asigura cresterea optima. In prezent, laptele matern este considerat alimentul ideal pentru sugari si copii mici, este un dar al naturii si fiecare cercetare desfasurata surprinde in continuare prin compozitia sa, prin biochimia pe care o are si prin multiplele beneficii pe care le ofera copilului, dar sa nu uitam ca exista avantaje si pentru mama.
In ceea ce priveste compozitia laptelui matern, vom intalni macro-micro-nutrientii bine cunoscuti (proteine, lipide, glucide, vitamine, minerale), dar pe langa toate acestea, in laptele matern se mai gasesc si factori bioactivi, acei hormoni gastrointestinali de exemplu, enzime, imunoglobulinele de care am auzit cu totii si care sunt extrem de importante in imunitatea noastra. Si in ultimii ani s-a discutat tot mai mult despre importanta prezentei oligo-zaharidelor din laptele matern, despre care vom discuta si noi astazi.
Laptele matern este considerat alimentul ideal pentru copil deoarece isi modifica in mod constant compozitia in functie de nevoile copilului. Compozitia laptelui matern nu va fi aceeasi nici macar pe parcursului unei sesiuni de alaptare. Compozitia laptelui matern atat de complexa si unica, este cea care da si beneficiile laptelui matern. In prezent exista dovezi convingatoare in ceea ce priveste importanta alaptatului in reducerea riscului de infectii respiratorii, infectii gastro-intestinale, in preventia obezitatii pe termen lung, chiar pana la varsta inaintata, si in dezvoltarea congnitiva a individului. De asemenea, exista dovezi in ceea ce priveste preventia si riscul scazut de a dezvolta astm bronsic, hipertensiune sau chiar diabet zaharat de tip II.
De asemenea, alaptatul si laptele matern se spune ca sunt implicate in tot ceea ce inseamna parte de imunitate, de prevenire a alergiilor, in special cele respiratorii. Au fost studii care au aratat si un risc mai scazut de moarte subita, in special la sugari.
Intelegerea compozitiei laptelui matern ne ofera un important instrument in managementul nutritional al sugarilor si copiilor mici, in special in momentul in care exista anumite situatii patologice: copii care au diferite intolerante, reflux, etc. Iar noi cu cat intelegem mai bine compozitia unica a laptelui matern, cu atat in situatia in care copilul respectiv nu poate fi alaptat, atunci putem recurge la un substituent corespunzator de lapte matern.
Din pacate, rata alaptarii in prezent este scazuta si exista o serie de pasi pe care multe maternitati in urmeaza - acele maternitati sunt prietene cu copilul, asa cum este si Spitalul Arcadia - sunt pasi care indruma mamicile si le ajuta in a sustine alpatarea, deoarece laptele uman este alimentul ideal. Dar din pacate, exista situatii fie contrac-indicatii medicale, fie optiune personala, in care alaptatul nu este posibil si atunci va trebui sa recurgem la un substituent de lapte matern.
Ce facem in cazul in care o mamica nu poate continua alaptarea? Este laptele de vaca potrivit in alimentatia copilului ce a implinit 1 an, in acest caz? Sau de cand este in regula sa ii oferim lapte de vaca?
Cred ca recomandarea cea mai potrivita este cea a OMS, care interzice administrarea laptelui de vaca in primul an de viata, iar studiile din ultimii ani au aratat ca nu este deloc benefic sa il administram nici in al doilea an de viata. Prin urmare, noi cunoscand calitatile laptelui uman, cunoscand diferitele dezavantaje pe care le prezinta laptele de vaca, cu siguranta nu vom recomanda administrarea laptelui de vaca nici dupa primul an de viata. Daca exista posibilitatea unui alt tip de lapte - ma refer strict la formula - atunci este bine sa oferim copilului un astfel de substituent de lapte matern.
De ce spun ca nu recomandam laptele de vaca? Exista multiple dezavantaje care rezulta din compozitia pe care o are. Compozitia laptelui de vaca este extrem de diferita de cea a laptelui uman si as atrage atentia asupra a doar cateva aspecte: cantitatea de proteine este de 3 ori mai mare in laptele de vaca in comparatie cu laptele uman. Bine, dar cineva poate spune "Ce este rau in a-i da copilului meu mai multe proteine? Creste mai bine si mai frumos." Acest lucru nu este deloc adevarat. O cantitate crescuta de proteine, in primul rand supra-solicita functia renala. O cantiate crescuta de proteine, conform datelor din literatura si a studiilor existente, va duce pe termen lung la cresterea indicelui de masa corporala (IMC), la cresterea in greutate si la obezitate, cu toate complicatiile pe care le prezinta. Un exces de proteine in copilaria timpurie va duce la adult la obezitate. Prin urmare, noi daca dorim sa ne protejam copiii, va trebui sa tinem cont de toate aceste aspecte.
Un alt dezavantaj major al utilizarii laptelui de vaca este riscul de alergie, mai ales prin beta-lacto-globulina. Alte dezavantaje sunt legate tot de cantitatile crescute de sodiu, care se gaseste de aproximativ 3 ori mai mult comparativ cu laptele uman, si asa cum stim ca la adult sarea nu este buna, nici la copil sarea nu este buna. O cantiate crescuta de sodiu poate sa duca la supra-solicitarea functiei renale; daca copilul va consuma o cantitate crescuta de sodiu acesta va consuma si apa mai multa, deci exista si risc de deshidratare.
Un alt dezavantaj major este deficitul de fier pe care poate sa il faca copilul, respectiv o conditie in care consuma lapte de vaca. De ce? Pentru ca laptele de vaca are o cantitate insuficienta de fier, absorbtia acestui fier este deficitara, plus in cazul in care copilul prezinta o alergie la proteina din laptele de vaca, pierderile suplimentare pot fi prin hemoragiile oculte care este posibil sa apara in aceasta afectiune.
Un alt dezavantaj major constituie lipidele, care desi sunt intr-o cantitate asemanatoare cu cele din laptele uman, ele nu sunt din acelea bune pe care le dorim cu totii sa le avem in alimentatie. Acestea sunt lipide saturate, iar noi avem nevoie de acizii grasi esentiali (omega-3, omega-6) necesari pentru dezvoltarea sistemului nervos.
Alte dezavantaje sunt riscul de aparitie a rahitismului, din cauza unui continut scazut de vitamina D si a unui raport calciu-fosfor necorespunzator comparativ cu laptele uman, un risc mai mare de constipatie. Prin urmare, cred ca dezavantajele laptelui de vaca sunt bine precizate in prezent, iar mamicile trebuie sa fie informate corespunzator asupra tipului de lapte pe care il primeste copiul si ce avantaje/dezavantaje are fiecare dintre acestea. Din pacate, in Romania laptele de vaca se utilizeaza in continuare si dintre toate mamiferele, laptele de vaca este cel mai utilizat, dar nu trebuie sa uitam ca se foloseste si lapte de capra, de oaie, etc. Dar noi suntem cu laptele uman, iar mamiferele cu laptele specific speciei lor.
Cum alegem laptele formula? Cum stim care este cel potrivit pentru copilul nostru?
Aceasta este o intrebare extrem de frecventa si sunt convinsa ca reprezinta un mare stres pentru parinti "Ce formula de lapte dam copilului?", asta in situatia in care nu poate fi alaptat. Cum alegem cea mai buna formula pentru copilul nostru astfel incat el sa creasca asa cum trebuie, conform graficelor de crestere? Pe langa aceasta intrebare aud deseori daca sunt sigure si eficiente formulele de lapte, daca exista legislatie care sa reglementeze compozitia acestor formule de lapte, ce ma fac in situatia in care copilul meu are o anumita patologie si exista o formula care sa ii acopere si lui nevoile?
Intr-adevar, formulele sunt sigure si eficiente, sunt un produs complex destinat unei grupe vulnerabile de utilizatori. Intotdeauna ceea ce ajunge la raft este rezultatul a foarte multe cercetari si teste, de aceea spunem ca formulele sunt sigure si eficiente. Iar ceea ce gasim in acel praf alb este exact ceea ce are nevoie copilul nostru pe categorii de varsta sau pe diferite situatii patologice (intoleranta la lactoza, etc). Este important de stiut ca toate aceste formule de lapte, pentru a putea fi la raft trebuie sa respecte o legislatie care reglementeaza compozitia.
O formula de lapte trebuie intotdeauna aleasa particular pentru fiecare copil. Este foarte important si noi punem foarte mult accet pe anamneza, pe discutia cu familia, pentru a cunoaste intotdeauna care este istoricul familial si al copilului respectiv, mai ales daca acel copil a fost alaptat pana la un anumit moment.
In prezent, cercetarile in legatura cu formulele au avansat extrem de mult si pas cu pas suntem tot mai aproape de compozitia laptelui matern, dar cu toate acestea distanta inca se mentine considerabila, astfel ca, probabil va mai dura ani pana vom ajunge la o compozitie identica cu a laptelui matern.
Ce trebuie sa urmarim la o formula de lapte? In primul si primul rand trebuie sa aiba macro si micro-nutrientii corespunzatori, in cantitatea si calitatea corespunzatoare. De exemplu proteinele. Este bine cunoscut faptul ca in laptele matern secretia de proteine se suprapune intotdeauna cu nevoile copilului. Se cunoaste deja din literatura, ca nevoia de proteine a copilului scade semnificativ pana la varsta de 3 luni, iar ulterior are o scadere lenta. Laptele matern isi schimba compozitia in timp astfel incat copilul sa primeasca exact ceea ce are nevoie. In schimb, cand vine vorba de o formula de lapte, atunci va trebui sa fim atenti ce formula de lapte ii dam, astfel incat copilul sa primeasca acea cantitate corespunzatoare de proteine. Acestea sunt grupate pe etape de dezvoltare si este foarte important sa respectam atat varsta cat si compozitia daca avem o situatie patologica.
Cantitatea de proteine este extrem de importanta, deoarece in situatia in care copilul primeste o cantitate crescuta de proteine, atunci riscul metabolic pe termen lung este crescut. Ceea ce ne bucura foarte mult este faptul ca exista formule pe piata care au cantitatea corespunzatoare de proteine cat mai apropiata de cea a laptelui matern, iar cantitatea pe care noi o dam dupa varsta de 1 an este in jur de 1 gram la 100 ml.
Un alt aspect pe care il urmarim la formulele de lapte, este daca asigura necesarul de vitamine si minerale, iar toate aceste detalii tehnice sunt precizate de catre producator pe cutii si sunt in conformitate cu reglementarile internationale.
Pe langa faptul ca avem nevoie de vitamine, minerale, cu siguranta ne punem cu totii problema ce facem cu imunitatea copilului, deoarece stim deja ca din laptele matern copilul primeste imuno-globuline, oligo-zaharide, care il ajuta pe partea de imunitate. Dar ce facem cu un copil la care alaptarea nu este posibila si trebuie sa continuam cu o formula de lapte? Si pentru acest lucru exista o solutie si sunt formule de lapte in care exista adaos de oligo-zaharide din laptele matern - acestea sunt obtinute prin bio-tehnologie, nu sunt extrase efectiv din laptele matern dar sunt identice cu acestea. Prin urmare, in ultimii ani se poate considera ca pasul cel mai important inspre a atinge compozitia laptelui matern este adaugarea de oligo-zaharide din laptele matern. Oligo-zaharidele sunt a treia componenta solida dupa lactoza si lipide, ca si cantitate, si reprezinta factorul multifunctional pentru o dezvoltare sanatoasa. In laptele matern au fost identificate peste 200 de tipuri de oligo-zaharide, iar in noile formule de lapte se gasesc 2 din cele mai abundente oligo-zaharide.
Oligo-zaharidele sunt atat de importante deoarece au efect in reglarea imunitara, ceea ce este foarte important pentru copilul ce nu poate fi alaptat si nu poate sa primeasca acele imuno-globuline care il ajuta in apararea anti-infectioasa, au rol de crestere a rezistentei peretelui intestinal la agresiunea bacteriana, sunt ca o momeala pentru agentii patogeni care practic se leaga de aceste oligo-zaharide si impreuna nu mai realizeaza agresiunea la nivelul intestinulu, se elimina ca atare prin fecale. Mai au rol in ezvoltarea florei microbiene benefice in dezvoltarea bifido-bacteriilor si sa nu uitam ca au un rol extrem de important in dezvoltarea sistemului nervos. De aceea, cosider ca in ceea ce priveste compozitia unei formule de lapte, adaugarea oligo-zaharidelor reprezinta un pas major in a da ceva mai bun copilului nostru.
Un alt aspect pe care l-as urmari la formulele de lapte este cantitatea de acizi grasi esentiali pe care o primeste copilul. Asa cum am spus, acestia nu se gasesc in laptele de vaca, acolo gasim grasimi saturate, iar noi pentru o dezvoltare a sistemului nervos avem nevoie de acizii grasi esentiali. Ultimele recomandari conform legislatiei europene din 2016, arata ca a fost necesara dublarea cantitatii de DHA. Cu totii am auzit de acizii grasi Omega-3, Omega-6, DHA si ARA, care sunt extrem de importanti in dezvoltarea retinei cat si a sistemului nervos. In prezent a fost definita cu exactitate cantitatea de DHA de care are nevoie copilul pe grupe de varsta, iar studiile au aratat ca este necesara si adaosul de ARA (acid arahidonic) - doar ca nu este stabilita o cantitate exacta pe grupe de varsta. Prin urmare, acesta este un alt pas important in evolutia formulelor de lapte si totodata in evolutia pe care o avem noi, cei care oferim servicii medicale si care ne ocupam de ingrijirea si buna dezvoltare a generatiilor viitoare.
Exista situatii in care copilul trebuie sa primeasca o formula speciala, de exemplu intoleranta la lactoza sau alergie la proteina laptelui de vaca. Este foarte important ca formulele de lapte ne ofera posibilitatea de a0i da copilului un lapte corespunzator care sa ii asigure toate nevoile de crestere si dezvoltare. este foarte importanta discutia pe care o avem cu parintii, de unde avem extrem de multe detalii, astfel incat sa putem asigura cel mai bun lapte copilului.
Cum este laptele de capra fata de cel de vaca si formula de lapte?
Laptele de capra comparativ cu cel de vaca este mai bun din punct de vedere nutritional, dar nu trebuie sa uitam ca o parte din dezavantajele majore pe care le-am discutat deja in privinta laptelui de vaca le regasim si in cazul laptelui de capra. De exemplu cantitatea de proteine care este mai mare decat are nevoie copilul, cantitatea de fier pe care o are, deficitara fata de cea de care copilul are nevoie. Intr-adevar, este mai bun din punct de vedere nutritional, dar este mai bun doar in comparatie cu laptele de vaca. De aceea, laptele de capra nu este o recomandare medicala, este deocamndata doar o optiune a parintilor. Este adevarat ca in alte tari exista formule de lapte pe baza de lapte de capra, dar acelea fata de formulele facute pe baza de lapte de vaca sunt imbunatatite, iar cerintele nutritioanle de macro-micro-nutrienti sunt intotdeauna respectate.
Prin urmare, laptele de capra este comparativ cu laptele de vaca mai bun, dar nu este o recomandare de prima intentie pentru copilul nostru in situatia in care nu poate fi alaptat.
Ce puteti sa ne spuneti despre laptele vegetal? Sunt atatea tipuri, este unul mai bun sau mai indicat decat altele?
Gandindu-ne la posibilitatile din care am obtine un lapte vegetal, soia de departe pare a fi mai apropiata nutritional de laptele de vaca, dar este totusi inferioara acestuia. Proteina din laptele de soia este o proteina inferioara si are o digestibilitate si biodisponibilitate redusa. De asemenea, in laptele de soia, pentru a asigura necesarul proteic pentru copil, va trebui sa avem o cantitate mai mare de proteina comparativ cu celelalte tipuri de lapte. Alte dezavantaje pe care le intalnim in special la soia (vorbesc de soia deoarece este cea mai frecvent utilizata) sunt date de prezenta acidului vidic care are rolul de a inhiba absorbtia de fier , prin urmare un lapte de soia ar trebui sa aiba clar o cantitate mai mare de fier, sau copilul va trebui sa primeasca un supliment de fier, iar un alt dezavantaj este continutul crescut de fitoestrogeni si chiar de aluminiu. In momentul in care facem o recomandare nutritionala pentru un copil, este important sa respectam intotdeauna ghidurile. Exista recomandarile Societatii Europene de Nutritie si Gastroenterologie Pediatrica, care ne spune ca laptele de soia este bine de evitat in totalitate cel putin in primele 6 luni de viata, iar ulterior, chiar si dupa 1 an, laptele de soia va fi utilizat doar cu o recomandare medicala sau daca intr-adevar exista optiunea parintilor, diferite motive religioase - exista variante multiple - dar important este ca in recomandarea medicala el se va da doar daca copilul chiar are nevoie de un lapte vegetal.
De multe ori laptele vegetal se utilizeaza la copiii care au alergie la proteina laptelui de vaca. Recomandarile actuale sunt de a utiliza intai o formula extensiv hidrolizata proteic. Daca in continuare copilul prezinta manifestari, simptomatologie, vom utiliza o formula pe baza de amino-acizi. Si daca nici aceasta nu reuseste sa controleze simptomatologia, abia atunci putem utiliza o formula pe baza de soia. Este important sa respectam aceste recomandari deoarece exista si riscul de a dezvolta o alergie incrucisata cu soia si atunci situatia se complica si mai tare.
In legatura cu celelalte tipuri de lapte vegetal, exista un trend in alimentatia adultului vegetarian, vegetarian, raw-vegan - este optiunea fiecarei familii in parte de a alege un alt tip de lapte pentru copilul lor, dar inca o data, este important sa respectam recomandarile internationale existente. Practic si Societatea de Nutritie si Gastroenterologie Pediatrica nu interzice, pentru nu are cum nimeni sa interzica ce se intampla intr-o anumita familie, dar nici nu recomanda un asemenea tip de alimentatie, iar laptele vegetal este bine de introdus de obicei dupa varsta de 2 ani, asta cu conditia ca copilul respectiv sa nu aiba alergii la anumite componente, de exemplu la nuci, deoarece se face si lapte din nuci sau din migdale.
Daca ajungem sa cumparam lapte vegetal si sa ii dam copilului dupa varsta de 2 ani, la ce ar trebui sa fie parintii atenti, deoarece informatiile de pe etichete difera? Ce trebuie sa urmarim cu atentie?
In momentul in care cumparam un produs este foarte important sa ne uitam si ce contine acesta. In primul rand trebuie sa fie un produs adaptat varstei copilului si trebuie sa ne uitam la informatiile nutritionale pe care le ofera. Daca noi stim ca un copil la varsta de 1-3 ani trebuie sa primeasca in jur de 2g/kg/zi corp pe zi, atunci vom vedea cate proteine ne ofera laptele respectiv. Daca ne uitam pe adaosul de Vitamina D, este important sa stim ca ratia zilnica este de 500-1000 unitati pe profilaxie, pentru prevenirea deficitului de Vitamina D. Prin urmare, citirea etichetelor este extrem de importata, si pe langa ce cantitate de Vitamina D, fier sau calciu are produsul respectiv, este foarte important sa ne uitam si daca are adaos de zahar, coloranti, diferite forme de E-uri care nu sunt compatibile cu o crestere sanatoasa pentru copilul nostru.
Intrebarile mamicilor care au participat la emisiunea LIVE si au primit raspuns de la doamna Dr. Oana Temneanu:
Este recomandat ceaiul la bebelusii peste varsta de 6 luni?
Pana la varsta de 6 luni, daca avem un copil alaptat, obligatoriu acesta va primi doar laptele uman, care ii satisface atat nevoia de sete cat si de foame. Dupa varsta de 6 luni, in momentul in care incepem diversificarea, bineinteles respectand regulile de introducere a alimentatiei complementare, vom adauga treptat si apa la mesele copilului. Este important sa ii dam apa cu o canita speciala si nu cu biberonul pentru a nu se obisnui. Practic toate comportamentele alimentare pe care le capata copilul i le conturam noi, si chiar daca se modifica in timp acestea sunt de baza. De aceea este foarte important ca acest comportament alimentar sa fie bine stabilit si definit de la inceput.
Ceaiul nu este necesar, este suficienta apa. Doar daca copilul are colici sau anumite tulburari, un disconfort digestiv - dar ceaiul nu se recomanda, este de ajuns doar apa plata.
Ce facem cand bebelusul intarcat refuza laptele praf?
Copilul trebuie sa primeasca lapte si produse lactate in perioada 1-3 ani, deoarece este un aliment important in aceasta perioada asa cum am precizat anterior, iar copilul are nevoie de nutrientii pe care ii contine laptele. In situatia in care un copil a fost intarcat si nu doreste sa primeasca o formula de lapte, cred ca trebuie avuta rabdare cu copilul respectiv, el trebuie sa isi primeasca nutrientii necesari, iar daca nu primeste lapte ca atare atunci cu siguranta va primi lactate sub o alta forma (iaurt, branza, budinci, etc). Dar, daca nu primeste deloc lactate, atunci trebuie suplimentata cantitatea de calciul si vitamina D, mai ales in situatia in care dovedim un deficit. Trebuie sa fim foarte atenti la deficitele nutritionale care pot sa apara, deoarece orice deficienta poate duce intr-un cerc vicios si copilul nu se mai dezvolta corespunzator.
Este in regula daca dupa masa cu preparata din lapte copilul bea si un biberon de lapte?
Laptele trebuie administrat ca masa separata. Daca copilul mananca iaurt sau branza la o masa, aceea este masa copilului. Laptele este bine de dat ca aliment separat, chiar daca il dam impreuna cu cerealele, dar la mese diferite. De obicei, tiparul este dimineata si seara lapte, iar in timpul zilei avem gustare cu branza, fructe, cereale (o gustare dimineata si o gustare dupa-amiaza), iar masa principa a zilei fie este o supa cu carne, piure de legume sub diferite forme cu o sursa de proteine si de fier. Prin urmare, este prea mult sa manance la aceeasi masa si portia de branza si portia de lapte ulterior. Nu trebuie sa uitam ca laptele este un aliment, nu o bautura, deci trebuie sa il lasam pentru una dintre mese.
Este important de respectat orarul de mese. Pentru o dezvoltare normala, copilul trebuie sa aiba un echilibru in toate, sa exista o disciplina si o rutina.
Cand introducem laptele de vaca in alimentatia copilului, care este cel mai recomandat: laptele fiert acasa, UHT sau cel pasteurizat?
Intr-o prima etapa este mai bine sa utilizam laptele pasteurizat, chiar si din punct de vedere micro-biologic - avem siguranta ca laptele respectiv a fost sterilizat corespunzator si ceea ce dam copilului este bun. In ceea ce priveste laptele fiert, acela integral, trebuie fiert la temperaturi inalte, incat sa fie curat din punct de vedere micro-biologic si trebuie sa fim foarte atenti la cantitatea pe care o dam, pentru ca ajungem din nou la dezavantajele pe care le are laptele de vaca. Iar in legatura cu laptele pasteurizat, vedem ca exista cu 0% grasimi, cu 1.5% sau 3% grasime. Laptele care este degresat cat mai mult, nu se utilizeaza intr-o prima faza, cel cu 3% este mai acceptabil. Dar inca o data, recurgem la acest tip de lapte dupa varsat de 1 an doar daca nu exista posibilitatea alaptarii sau nu exista posibilitatea de a primi o formula de lapte corespunzatoare standardelor de compozitie.
Se poate lua lapte matern de la o alta mamica?
Se poate, de mii de ani se poate. Importanta alaptatului este apreciata inca din antichitate - exista numeroase reprezentari in arta, literatura, istorie si religie - cand mamicile proprii nu puteau alapta, atunci se recurgea la o doica. Aceasta este o optiunea personala la noi in tara, nu exista oficial o posibilitate de a lua lapte de la o alta mamica si din pacate, in Romania inca nu avem o banca de lapte. Se discuta de mult despre infiintarea unei banci de lapte, deja sunt facute foarte multe demersuri, este destul de avansata situatia, dar oficial inca nu avem deschisa o banca de lapte. Aceasta este importanta pentru copiii nu nevoi nutritionale aparte, de exemplu in cazul prematurilor sau a celor care au suferit diferite interventii chirurgicale, sau diferite patologii, dar care au neaparata nevoie de lapte matern.
Putem da copilului pana in varsta de 1 an preparate cu lapte de vaca (orez/gris cu lapte)?
Da, se poate, dar grisul este bine de evitat. Exista cereale care sunt bine echilibrate din punct de vedere nutritional si avantajul este ca au si un continut corespunzator de fier. Dar dupa varsta de 9 luni, laptele se poate administra in diferite preparate de genul acesta.
Ideal este sa alegem cereale special facute de producatorii de alimente pentru copii. Este foarte important sa dam cereale dupa varsta de 6 luni, deoarece acestea au un adaos de fier si ne suplinesc deficitul de fier care poate sa apara dupa varsta de 6 luni, atunci cand copilul pierde depozitele pe care le are de la mama. Iar noi trebuie sa facem in asa fel incat sa primeasca o cantitate corespunzatoare de fier.
Laptele de vaca oferit la varste fragede poate afecta rinichii copilului?
Da, este adevarat! Laptele de vaca afecteaza rinichii copilului o data prin continutul mare de proteine si mai ales prin continutul mare de sodiu. In laptele de vaca se gaseste o cantitate de 3 pana la 4 ori mai mare de sodiu decat in laptele uman. Deci intr-adevar, laptele de vaca administrat copiilor sub 1 an in special, supra-incarca rinichii si exista un risc pe termen lung.
Multumim tuturor celor implicati care au facut acest eveniment LIVE posibil
Multumim doamnei Dr. Oana Temneanu pentru informatiile pretioase si detaliate pe care ni le-a oferit!
Multumim partenerului media ClubulBebelusilor.ro si nu in ultimul rand Nestlé Baby Club Romania si Desprecopii.com.
Aplicatie mobilă - Diversificarea Alimentatiei Bebelușului
Diversificarea bebelusulului este un subiect doldora de informatii si intrebari pentru mamici. Odata ce vine timpul sa oferim alte alimente in afara de lapte matern sau lapte formula - vrem sa stim cand este momentul ideal pentru primele alimente, cum i le oferim, cum le pregatim pentru stomacelul bebelusului si cum le putem combina. E bine draga mamico si tatic de bebelus - e exact momentul ca pe telefonul tau sa nu iti lipseasca aplicatia special creata pentru aceasta perioada: Diversificarea alimentatiei bebelusului. (autor Desprecopii)
Functionalitati ale aplicatiei: ghidul diversificarii, ghid de autodiversificarea bebelusului, lista de alimente si cand se introduc acestea, schema (tabelul) diversificarii, retete pe varste cu video-uri speciale si unice, meniuri zilnice si saptamanale, stiri legate de alimentatia bebelusului.
► Poti descarca această aplicație (pentru sistemele Android) AICI.
► Aici poti descarca aplicatia pentru IOS (Iphone)
Comunitatea Desprecopii - forum despre diversificare si retete pentru bebelusi
Esti panicata? Pune o intrebare pe sectiunea de PANICA
autor: Desprecopii.com - Toate drepturile rezervate (c) 2020
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII