Prima saptamana a unui bebe nou nascut. Despre adaptarea lenta la lumea din afara burticii mamei

Prima saptamana a unui bebe nou nascut. Despre adaptarea lenta la lumea din afara burticii mamei

Prima saptamana a unui bebe nou nascut. Despre adaptarea lenta la lumea din afara burticii mamei

Prima saptamana a unui bebe nou nascut. Despre adaptarea lenta la lumea din afara burticii mamei

In uter, chiar inainte de nastere, copilul tau are toate nevoile posibile satisfacute. Este hranit fara efort, este tinut intr-un mediu cald, sigur si este linistit de miscarile tale pe tot parcursul zilei. Dezgolit, doarme intr-o pozitie incovoiata, cu capul in jos, dar confortabil. Inconjurat de lichid amniotic, casuta lui este calda, intunecata, cu sunete inabusite si miscari restranse. Simturile sunt toate prezente; poate auzi, vedea, mirosi, gusta si atinge, desi stimularea lor este limitata in acest mediu placut si constant.

despre prima saptamana din viata bebelusului, veti citi:
In momentele de dupa nastere, lumea bebelusului se schimba pentru totdeauna
Asa incepe trimestrul al patrulea!
Bebelusul trebuie sa invete sa traiasca in afara burticii mamei
Dezvoltarea pe saptamani a bebelusului in prima luna
Nou-nascutul doarme in cea mai mare parte a timpului
Atentie! Bebelusul va pierde un pic din greutate
Este normal sa aiba scaune multe, pentru ca si mesele sale sunt numeroase
Bebelusul se acomodeaza cu noul statut
Ofera-i bebelusului multa dragoste!

In momentele de dupa nastere, lumea bebelusului se schimba pentru totdeauna

Dupa luni intregi de intuneric cald si confortabil, este brusc inconjurat de lumini stralucitoare, forme, galagie si miscari. Desi urechile lui sunt pline de lichid, este constient de multe zgomote, mai puternice si mai clare decat era obisnuit.

Conexiunea sa fizica constanta cu tine este brusc intrerupta si trebuie sa invete sa semnaleze pentru confort, mancare si chiar somn. Privat de lumea sa confortabila, se inspaimanta cu cat de mult isi poate intinde membrele. Este bombardat de stimuli si ii lipseste stabilitatea fostei sale case.

Asa incepe trimestrul al patrulea!

Al patrulea trimestru de sarcina este atat al bebelusului cat si al mamei. Acesta incepe din momentul in care s-a nascut bebe si dureaza pana la varsta de trei luni. Termenul este folosit pentru a descrie o perioada de mare schimbare si dezvoltare a nou-nascutului tau, pe masura ce se adapteaza la noua sa lume, in afara burticii tale.

Bebelusul trebuie sa invete sa traiasca in afara burticii mamei

Pentru multe mame, ultima luna de sarcina pare interminabila. Dar, in timp ce asteptarea de a ne tine bebelusul in brate e tot mai mare, acesta cu siguranta ar fi votat pentru cateva luni extra in burtica, daca ar fi avut de ales.

Pentru a-i oferi bebelusului ingrijirea necesara in cel de-al patrulea trimestru, trebuie sa-i oferim imbratisari calde, confortabile, miscari line in pozitia sa preferata si sa il alaptam la cerere. Aceste lucruri simple il vor face sa se simta inapoi "acasa" si il va calma.


Desi te-ai pregatit de luni de zile pentru aceste momente si ai trecut cu emotie prin Odiseea Sarcinii, copilul este acum o realitate si este total dependent de tine mami, ceea ce poate parea din cand in cand coplesitor.

Tu ca proaspata mamica nu trebuie sa te astepti la prea multe momente de fericire inaltatoare in aceste prime zile! In mod foarte practic, daca cineva se ofera sa te ajute, accepta sa fii ajutata!

Dezvoltarea pe saptamani a bebelusului in prima luna:

Bebelusul la 1 saptamana
Bebelusul la 2 saptamani
Bebelusul la 3 saptamani 
Bebelusul la 4 saptamani

Dupa perioada calma si dulce din burtica mamicii, intrarea bebelusului in lume se produce relativ brusc pentru el si stresant, desigur. Iar in afara de zarva din jurul lui, de acei oameni care il privesc curiosi, bebelusul nou-nascut isi continua transformarea magica. In prima saptamana de viata, bebelusul nou nascut va trece printr-o serie de schimbari rapide.

Ad-Extra3:

Nou-nascutul doarme in cea mai mare parte a timpului

Este treaz doar pentru perioade scurte. De asemenea, multi bebelusi incearca, inca din primele doua saptamani, sa-si ridice capul cand stau pe burtica. Daca nu o face inca, nu te ingrijora: se va intampla cu siguranta pana la sfarsitul primei luni de viata.

Atentie! Bebelusul va pierde un pic din greutate

Greutatea medie de la nastere a unui fat ajuns la termen este de 3,4 kg. Pierderea pana la 10% din greutatea initiala este foarte intalnita la bebelusi in primele saptamani dupa nastere. In jur de 96% dintre bebelusi sunt perfect normali din punct de vedere structural. Dar, imediat dupa nastere, medicul va examina rapid bebelusul pentru a exclude orice probleme majore - apoi il va analiza mai detailat, de obicei in urmatoarele 48 de ore - oricum inainte de plecarea din spital.

Este normal sa aiba scaune multe, pentru ca si mesele sale sunt numeroase

Primele scaune sunt de culoare neagra (meconiu), urmand sa-si schimbe culoarea in functie de alimentatie: daca il alaptezi, scaunele sunt galbui si de consistenta moale, iar daca este hranit cu lapte formula, culoarea este mai inchisa si are o consistenta mai ferma. Frecventa scaunelor bebelusului variaza de la cateva ori pe saptamana pana la de cateva ori pe zi.

Bebelusul se acomodeaza cu noul statut

Brusc, acest nou membru al familiei care de abia poate sa-si tina ochii deschisi, devine centrul universului parintilor sai si sursa unei iubiri a carei intensitate n-o anticipau.

Ofera-i bebelusului multa dragoste!

Infasa-l confortabil, tine-l aproape de tine mamico, misca-l cu blandete si hraneste-l cand ii este foame. Bebelusul va avea reflexe pentru supt care sunt necesare pentru hranirea lui. In aceste prime saptamani din viata puiului tau, tu mamico, ai ocazia sa te apropii foarte mult de copilasul tau si sa creezi o legatura care va dura toata viata.

Ca mame, trebuie să învățați un lucru foarte important: bebelușii voștri învață despre relații, despre emoții și conexiuni înainte să învețe să gândească. Cu alte cuvinte, dacă foarte devreme în viața bebelușului, persoana care îl crește va simți furie față de acesta sau îl rănește sau îl respinge, lucrul acesta îi va forma o structură în personalitate care îl va face să perceapă întreaga lume cu furie și ostilitate. Dacă vă îmbrățișați bebelușul cu bucurie, iubire și zâmbet, bebelușul vostru se va comporta la fel. - extras din Fiecare imbratisare va face mai puternici. Ingrijirea nou-nascutului si sanatatea mamei dupa nastere - Huggies.

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori  Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.

autor: redactor Milena Sadova, redactor Desprecopii  - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2024

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII