Rolul animalelor de casa in cresterea si dezvoltarea copiilor - un reportaj marca Desprecopii

Rolul animalelor de casa in cresterea si dezvoltarea copiilor - un reportaj marca Desprecopii | video | Desprecopii.com - Canal YouTube

Ganditi-va la copilarie, cat de mult v-ati dorit sa aveti un caine, o pisica, un papagal sau acvariu cu pesti?

De cate ori nu ati negociat cu parintii ore intregi de joaca in schimbul unui animal de companie? Si care era atasamentul fata de el? Dar responsabilitatile? Va amintiti de gospodaria bunicilor si de animalele de pe langa casa? De cat de fascinati erati de ele?

Animalele au un rol esential in dezvoltarea copilului

Pentru multi copii nascuti in era digitala, aceste animalele domestice dar si cele din mediul salbatic, ramân doar in spatele ecranului, fie in jocurile de pe tableta sau telefon, fie in desenele animate , cum sunt, de exemplu Fratii Kratt in Salbaticie, un serial animat educativ la care se uita si fetita mea!

Pentru ca animalele chiar au un rol esential in dezvoltarea copilului, cu toate ca, din prisma vremurilor pe care le traim, contactul cu acestea este din ce in ce mai putin prezent, sau in unele cazuri nu mai exista deloc.

Fratii Kratt insa, prezinta intr-un mod educativ o sumedenie de animale, pe care le descriu intr-un mod amuzat si usor de inteles pentru cei mici, si combina elementele specifice unui desen animat pentru copii cu elementele unei adevarate enciclopedii, astfel ca ei sa descopere aceste animale chiar daca nu au contact direct cu ele. In acest fel copiii devin constienti de existenta animalelor si incep sa aiba respect pentru ele, sa le indrageasca si sa le protejeze, si incep sa-si dezvolte abilitati si aptitudini pe care altfel, poate nu le-ar fi avut niciodata.

Mi-am dorit sa aflu care este parerea specialistului asa ca am intrebat un psiholog cu experienta in lucrul cu copiii, Gabriela Maalouf: care sunt avantajele unui animal de casa in viata copilului.

Crezi ca prezenta animalelor, mai ales a celor de companie, au un efect pozitiv asupra celor mai mici membrii ai familiei?

"Teoria spune ca intr-adevar, prezenta animalutelor de companie are un efect pozitiv asupra membrilor familiei. De cand il avem pe Pufi, si fetita noastra este mai increzatoare, are mai multa incredere in ea, merge dintr-o camera in alata de la un etaj la altul insotita de Pufi si nu mai spune "Aoleu, mi-e teama sa ma duc!" Si empatia creste mult mai mult, pentru ca animalutele sunt de obicei bune cu toata lumea, indiferent daca noi ne purtam bine sau rau, si atunci copilul prin exemplu, fiindca tot spun prin propriul exemplu, ii ajuta pe copii sa stapaneasca anumite concepte cum ar fi responsabilitatea, empatia si alte lucruri. Si intr-adevar, vazand o fiinta care e buna tot timpul, si empatia copiilor a crescut."

Crezi ca un animal de casa reduce si stresul din familie si impicit are un rol benefic in armonia familiei sau dimpotriva?

"Un animalut de casa poate reduce stresul dintr-o familie si crea o relatie mai armonioasa pentru simplu fapt ca ajuta fiecare membru in parte sa se simta mai putin stresat, sa se simta mai bine cu el insusi si probabil fiecare om simtindu-se mai bine, ulterior si relatia se imbunatateste. Deci, raspunsul este DA."

Ad-Extra3:

Ce crezi despre generatia actuala de copii, generatia Alpha, generatie super-digitalizata? Multi dintre ei cunosc animalele mai mult in varianta lor digitala.

"Intr-adevar, copiii petrec extrem de mult timp in fata ecranelor si ajung sa cunoasca cateodata animalele in forma virtuala, mai degraba decat in lumea reala. Eu i-as sfatui pe parinti sa isi asume un animalut daca intr-adevar isi doresc lucrul asta, daca copilul isi doreste lucrul acesta, pentru ca animalutele sunt foarte intelegatoare, se adapteaza foarte repede si chiar responsabilitatea nu este extrem de mare si atunci poate ii ajutam pe copii sa foloseasca si ecranele, lumea asta a tehnologiei, in scopul informarii si a invatarii, adica hai sa vedem rasa catelului sau a pisicutei tale, ce spune pe internet, ce ii place, ce nu-i place, ce nevoi are, si cumva sa imbinam nevoia copilului si de conectare reala cu un animalut dar si cu tehnologia sa afle informatii."

Cum vede un copil de la curte viata cu animalutele?

Am vrut sa aflu si de la un copil care traieste in gospodarie ce crede el despre animalutele din ograda familiei lui. Sebi traieste la munte, in natura, cu gaini, pisici, veverite, arici, vulpi, cerbi sau chiar ursi si mistreti care vin pana la gardul casei lor!

Sebi locuieste la curte intr-un orasel linistit, curat si departe de zgomotul masinilor. Faptul ca are aceasta oportunitate in viata, de a locui la casa alaturi de multe animalute, o parte dintre ele ingrijindu-le chiar el, ii ofera amintiri de nepretuit dar si multe lectii valoroase.

Astfel, el a invatat multe lucruri interesante despre pisicuta lui care duce o viata libertina, pleaca si vine cand vrea acasa, se catara prin copaci, vaneaza si ii aduce prada in fata usii drept cadou, despre gaini care necesita si ele ingrijire, trebuie hranite corespunzator ca apoi sa beneficieze de oua proaspete.

Un animalut de casa poate oferi lectii de viata copilului, il poate invata sa fie responsabil, sa il relaxeze, sa ii dea un sentiment de siguranta. Prin ingrijirea unui animal, un copil invata abilitati utile, precum punctualitatea si disciplina. In definitiv, un caine sau o pisica trebuie sa manance sau sa foloseasca toaleta la ore stabilite. In plus, copiii privesc un animal de companie ca pe un prieten neconditionat cu care pot impartasi totul (precum anxietatea si secretele), datorita faptului ca un animal nu ii judeca :) si sunt mereu de acord cu ei.

Pe langa aceste animalute de casa, Sebi este conectat si cu cele salbatice. Fiind aproape de padure, ele viziteaza des imprejurimile. Si aici vorbim de iepuri salbatici, arici, berze, porci mistreti, vulpi si cerbi care din pacate mai fac si pagube, dar acesta nu este un motiv pentru care el sa nu le iubeasca - ba dimpotriva. Stiind ca atat de multe animale sunt aproape de el, il face mai dornic sa invete si sa afle lucruri despre animalele salbatice.

Am aflat cu totii cat de importante sunt animalele in viata copilului

Chiar daca o mare parte dintre copii vad animalele mai mult in mediul digital,  noi am incercat sa aducem tehnologia in avantajul nostru ( totusi aceasta este caracteristica generatiei lor si trebuie sa o acceptam) si am ales un desen animat educativ care sa le satisfaca toate curiozitatile.

Imi place serialul Fratii Kratt in Salbaticie pentru ca personajele sunt curajoase, haioase, pline de umor, dar mai ales pentru ca ele calatoresc in jurul lumii sa cunoasca foarte multe specii de animale.

De cand copiii mei se uita la acest serial, fascinatia pentru lumea inconjuratoare este mult mare si discutiile despre animale sunt mult mai dese. Iar pisica noastra nazdravana a devenit prietena si partenera lor preferata de joaca :)

Despre animalutele de casa, va recomandam sa mai cititi :

Animalele de companie ii protejeaza pe copii de bolile respiratorii
Alegerea unui animal de casa
Terapia asistata cu animale
Copiii si animalele de companie
Proprietarii de caini traiesc mai mult


Va asteptam pe forumul special: PARENTING - sau despre meseria de parinte

Realizator - Magdalena Aldea, redactor Desprecopii  - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2020

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII