Anxietatea cumpărăturilor pentru bebe și lista de necesități - jurnal de sarcina

Anxietatea cumparaturilor pentru bebe si lista de necesitati - jurnal de sarcina

Anxietatea cumpărăturilor pentru bebe și lista de necesități - jurnal de sarcina

Nu știu cum e la voi, însă eu trebuie sa nasc în noiembrie, iar de prin luna august m-a apucat așa o teamă, o anxietate în legătură cu venirea pe lume a lui bebe. Mare parte din fricile mele sunt legate de stadiul meu de pregătire...

- vei citi:
Pregătirea emoțională, fizică și psihică pentru naștere
Ce este necesar pentru o mamă și bebe
1. Necesități - De dormit
Cum alegem pătuțul...?
2. Necesități - De mâncat
3. Necesități - De îmbrăcat
4. Necesități - De îngrijit
5. Necesități - Altele
Tine un Jurnal de sarcina si poti castiga Geanta Bebelusului

Jurnal de sarcina

- fragmente din jurnalul de sarcina al mamicii JimmysGirl - material publicat pe sectiunea de bloguri de la Desprecopii

Pregătirea emoțională, materială și psihică pentru naștere

Nu știu cum e la voi, însă eu trebuie sa nasc în noiembrie, iar de prin luna august m-a apucat așa o teamă, o anxietate în legătură cu venirea pe lume a lui bebe. Mare parte din fricile mele sunt legate de stadiul meu de pregătire:

Pregătirea emoțională și psihică legată de tot ceea ce înseamnă ultimul trimestru de sarcină, naștere, și perioada postpartum care la noi este tratată destul de taboo, toate în contextul amplu al unei oarecare anxietăți legate de covid;

Pregătirea fizică:
bunăstarea fizică, condiția fizică, supra protecțiile anti-covid;

Și bineînțeles, pregătirea materială: asigurarea tuturor necesităților pentru venirea pe lume a lui bebe.

Ce este necesar pentru o mamă și bebe

Din luna august am început să caut, să citesc, să mă informez despre ce este cu adevărat necesar în primele luni de viață pentru un bebe. Concluzia a fost una singură: ceea ce este necesar pentru o mamă și bebeul ei este diferit și unic față de necesitățile celorlalte mame. Însă sunt cinci mari categorii de necesități materiale ale unui bebe, că dacă vine vorba de necesități emoționale și alte nevoi e cu o totul altă discuție. Eu le-am clasificat așa, pe înțelesul tuturor: De dormit, De mâncat, De îmbrăcat, De îngrijit, Altele.

După ce am stabilit marile categorii pentru crearea unei liste atotcuprinzătoare pentru cele esențiale, o parte din stres s-a mai redus. Am folosit un board trello pentru o categorisire mai ușoară și pentru a putea pune, șterge, bifa, vizualiza cu ușurință. După aceea, am început să caut punctual despre fiecare categorie în parte și ușor, ușor, pe măsura adunării informațiilor să completez lista, urmând apoi să trec la următorul pas: acela de a căuta produsele.

1. Necesități - De dormit

Aici a fost destul de simplu și am avut 4 articole pe lista: pătuț, cearceafuri, păturici de înfăsat, sac(i) de dormit.

Pătuțul a fost cu siguranță unul dintre obiectele foarte greu de ales, despre care nu am putut găsi foarte multe informații care să mă ajute de la început neștiind prea multe despe acest subiect. Nici nu știam ce să caut și fiind la primul copil nu știam niciun producător de articole de bebeluși în care să am încredere.

Citeste si: Este ghinion sa cumperi lucrurile bebelusului inainte de nasterea sa? Iata ce stim...

Prima decizie a fost între pat pliabil și pat de lemn. Aici decizia a fost simplă pentru mine: pat pliabil. În mintea mea cea mai ieftină versiune de pat era undeva în jurul a 200 de lei după o rapidă căutare, iar cea mai ieftină variantă de pătuț fix undeva la 600. Pe lângă asta este vorba de spațiu, de flexibilitate, de cât timp poate fi folosit pătuțul și de multe alte considerente.

Cam atât știam: că vreau pătuț pliabil. Nu știam nici ce culoare, nici ce dimensiune (au toate cam aceași dimensiune), nici măcar nu știam că există cu un nivel și cu două niveluri.

După prima serie de căutări, sau mai bine zis de comparat zeci și sute de produse și imaginile lor am ajuns la o concluzie: că există pătuțuri cu 1 nivel și pătuțuri cu două niveluri, iar pentru nou născuți trebuie cel cu două niveluri pentru a cumpăra un singur pătuț și nu pătuț + cosleeping / landou / coșuleț, etc.

Plictisită de paturi și luptând pe mai multe fronturi, adică maximizând timpul, în timpul căutării mai puneam videouri pe youtube cu informații despre alte categorii din lista mea. Și norocul a făcut să ajung în listă la schimbarea scutecelor, iar unul din videouri mi-a dat entuziasmult de a abandona temporar căutarea pătuțului pentru a căuta o comodă cu măsuță de schimbat și cădiță. M-am întors destul de repede la căutarea pătuțui descumpănită fiind de prețurile uriașe pentru așa ceva. Dar acum aveam ăncă o informație care să mă ajute în alegearea pătuțului. Chestia aia de o vedeam eu pe multe dintre pătuțuri, care mi se părea opțională acum devenise un musai.

Ad-Extra3:

Cum alegem pătuțul...?

La o a doua serie de căutări (vorbesc aici de sesiuni serioase de stat în fața calculatorului mai bine de șase ore pe seria de căutări) am căutat așadar un pătuț cu două niveluri care să aibă măsuță și alte accesorii incluse. Am găsit un pat la vreo 350 de lei, dar uitându-ma la pozele acestuia, mi-am mai dat seama de un lucru: cele mai multe paturi mi se păreau groaznic de urâte și nu știam de ce: era din cauza materialului folosit pe lângă plasa care te lasă să vezi copilul. Cele mai multe aveau o pânză lucioasă și extrem de șifonabilă care mie îmi aducea impresia de ieftin (ieftin nu la prețul pecare îl plătim noi, ci la cel de producție, adică o calitate foarte ăndoielnică). Așa că am concluzionat ca trebuie să exclud din căutarea mea acele paturi și am renunțat la pătuțul care era deja dublu la preț față de ce îmi imagnam din lista cu prețuri văzută înainte de a mă informa despre acest capitol.

Știam acum că sunt în căutare de pătuț pliabil cu două niveluri, cu măsuță de înfășat detașabilă și care să nu aibă materialul ală șifonabil și lucios cu iz de ieftin.

Și fiindcă cele mai multe pătuțuri nici nu aveau vreo marcă fiind de la producători obscuri, care au potențialul de a fi făcute din materiale obscure, cu funcționalităși obscure șamd, nici nu puteam să caut review-uri pe alte canale decât site-ul care le vinde. În lipsă de alte resurse am decis să caut review-uri la pătuțuri și să văd ce funcționalități și ce și cum mai în detaliu decât descrierea produselor. Așa am dat peste marca Graco, care are o calitate foarte bună a produselor, însă un raport calitate preț nu foarte bun, un pătuț portabil complet fiind în jur de 1400 lei, ceea ce este foarte mult pentru mine și probabil și pentru mulți alți români. Dacă ar fi fost să nu mă uit și la buget aceasta ar fi fost cu siguranță alegearea mea, însă ținând cont de cîte trebuie cumpărate... m-am apucat iar de căutat, de data asta cu încă o informație: doream să aibă sistem de balansare inclus.

Citeste si: Ce fel de patut alegem pentru bebelus - criterii si decizii

Căutarea mea s-a restrâns astfel la pătuț pliabil cu două niveluri, cu măsuță de înfășat detașabilă, care să nu aibă materialul ală șifonabil și lucios cu iz de ieftin și care să aibă sistem de balansare inclus.

Cu aceste informații am reușit să am o altă sesiune de căutare și EVRIKA: am găsit un pătuț la putin peste 400 de lei (diferență nu foarte mare de antecedentul), marca Kinderkrafts (marcă despre care am putut să citesc și să vizualizez din mai multe surse). Problema cea mare de această dată a fost că nu l-am putut găsi nicăieri fiindcă este o problemă cu furnizorul... Am simțit că mi-am irosit timpul, am sunat pe mai multe site-uri, am dat comenzi pe mai multe site-uri, in zile diferite după ce primeam răspuns de la cel la care dădusem comanda că nu îl mai au pe stoc și etc-uri de astea... Au fost vreo două săptămâni foarte frustrante, până ce am epuizat toate site-urile pe care încă mai apărea listat.

Și am început iar căutarea, și e ca și cum ai căuta acul în carul cu fân, că sunt multe și multe sunt proaste și te gândești că patul îi va veni lui bebe 3 ani și dacă mai faci și alți bebe și ceilalți bebe vor folosi același pat, deci vrei o durată de viață cât mai mare a patului, iar dacă materialele sunt proaste, atunci nu o să țină și se va deteriora mult mult mai repede comparativ cu materialele de calitate bună. Și cumva salvezi bani pe termen lung dacă dai acum ceva mai mult, că e vorba aia: ,,sunt prea sărac să cumpăr ceva ce nu e de calitate”, adică dacă lucrul nu e de calitate durata lui de viață și confortul folosirii lui vor fi în final mai costisitoare prin simplul fapt că va trebui înlocuit mai repede.

Și căutând și căutând am ajuns în final la un alt model cu prețul puțin peste 500 de lei. Am sărit de la 200 de lei la 350 de lei - la 400 de lei la 500 de lei. Aproape triplu față de ceea ce am crezut inițial însă mai puțin de jumătate față de dream bedul (pătuțul de vis) Graco. Pătuțul e Lionelo Simon varianta turcoaz, mi-ar fi plăcut pe gri complet mai mult însă nu mai era pe stoc și cum am trăit peste două săptămâni cu anxietăți privind stocul celuilalt pătuț acum am zis că dacă îl au îl iau, fie el și pe turcoaz. Mi se pare mult mai practic, mai ales la lucrurile care țin ani de zile să fie unisex, fiindcă chiar dacă știi că vei avea bebe băiețel sau bebe fetiță, mai ales dacă îți dorești să faci mai mulți copii, nu va trebui să cumperi acele lucruri pentru următorii copii, de asta aș fi preferat să fie gri complet.

A ajuns acum câteva zile pătuțul, dar încă nu l-am despachetat, stă frumușel în cutia lui.

Cearceafurile le-am primit, însă am vazut că prețurile sunt undeva pe la 35 de lei / bucată.

Păturicile de înfașat și sacii de dormit mi se par foarte scumpe așa că am apelat la amazon. Acolo am găsit câteva modele care cu tot cu costurile de livrare sunt mult mult mai ieftine decât pe site-urile noastre. M-a interesat să fie din bumbac 100%. Că e bumbac organic sau nu asta e o altă poveste pentru fiecare de decis în funcție de buget și priorități. Încă nu le-am primit, nici măcar comandat fiindcă vreau să fac o comndă cu mai multe necesități, dar sunt in coș și așteaptă.

Cam de atât are nevoie copilul ca să doarmă. Mai sunt și alte articole, dar nu le-aș cataloga ca necesare, ci, mai degrabă complementare. Nu trebuiesc perne, pături (sacii de dormit sunt păturile portabile), cuiburi, saltele, etc.

2. Necesități - De mâncat

La capitolul de mâncat am șapte necesități pe listă fiindcă sunt foarte multe variabile:

biberon
pompă de sân
lapte praf
două-trei seringi micuțe
milk-saver
tampoane pentru sân
camașă de noapte gen capot

Toate sunt cu semnul întrebarii fiindca sunt prea multe necunoscute în ecuație. Așa că nu voi lungi povestea la acest capitol.

3. Necesități - De îmbrăcat

Din toate informațiile pe care le-am citit / văzut auzit îmi pare că cele mai multe persoane cumpără prea mult fiindcă sfatul cel mai des întâlnit este nu cumpăra prea multe...

Totodată nou născutul are nevoie să aibă corpul acoperit. Cel mai mult nou născutul doarme și mănâncă așa că nu are nevoie de multe. Drăgălașe sunt toate hăinuțele de nou născuți și strategiile de marketing sunt foarte bine ancorate în jurul acestui aspect, însă pe mine mă interesează foarte tare practicalitatea: așa că, consider eu acum apriori că cea mai practică este o salopetă de bumbac cu tot cu șosete și mânuși reversibile care să se deschidă pe mijloc și pe picioare să n-am de-a face cu trecutul capului nou născutului prin cine știe ce găuri că va fi foarte fragil in primele zile și sătămâni după trecerea prin gaura facerii. Am găsit un singur model care să atingă toate punctele de practicalitate din lista mea după căutări îndelungi și încă aștept să ajungă să văd cum e materialul.

Nu vreau să am de-a face cu șosețele fiindcă, sinceră să fiu, le mai pierd pe ale mele, alea de 10 ori mai mici sigur le pierd, mai cad din piciorușele lui bebe și același lucru e validși în cazul mânușilor. Plus că știu că va fi o perioadă foarte complexă și de ce să îl îmbrac cu șase articole ( pantaloni, body, două mânuși și două șosete) în loc de un singur articol. Am comandat șase bucîți de salopetă chiar dacă singura variantă a fost alb.  

Am mai luat o salopeta de iarnă pentru plimbări și mai multe baby gown  care pot fi purtate de la 0 la 6 luni, după ce îmi fac curaj să îi mai trec căpșorul printr-o gaură, și ca să nu mi se pară prea puțin zic că va mai fi și înfășat.

Astea sunt lucrurile de bază, chiar dacă unora li s-ar părea puține sau multe nu știu. Eu oscilez între sper că are suficiente pentru prima lună din viață și sper că nu i-am luat prea multe, și asta îmi provoacă iarăși anxietate.

Pe lângă astea căciulițe și babețici.

4. Necesități - De îngrijit

De-abia aici se dezvoltă lista în mai multe liste:

cosmetice
consumabile
neconsumabile
farmaceutice

La partea de cosmetice am mers pe brandul în care am cea mai mare ăncredere, compania suedeză Oriflame și am luat gelul de duș și samponul 2 în 1, crema de corp și uleiul de corp.

Consumabile înseamnă:

scutece (și încă nu m-am decis ce și cum)
șervețele umede (și încă nu m-am decis ce și cum)
ser fiziologic
comprese sterile
detergent de rufe pentru bebe (aici Ariel, fiindcă asta folosesc pentru rufele mele)
detergent de vase pentru bebe (și încă nu m-am decis ce și cum)

Neconsumabile:

cădiță (și încă nu m-am decis ce și cum)
saltea de schimbat bebe (Orfiame)
prosoape/pături de muselină (amazon pare cea mai ieftină variantă)
termometru cădiță (dacă cădița nu are inclus)
prosop cu glugă (Oriflame)
forfecuță de unghii
suzetă
pee pee teepee (asta nu e un musai, dar va face viața mai ușoară)

Farmaceutice:

Deocamdată am pe lista de farmaceutice doar termometru cu cap flexibil și în funcție de nevoile particulare ale bebelușului voi completa partea asta de listă.

5. Necesități - Altele

În vasta categorie altele am inclus:

cărucior
scaun de mașină
port bebe
postpartum

Sunt multe și cred că cea mai mare parte a anxietății legate de cumpărăturile pentru bebe este faptul că te simți copleșit de câte sunt necesare (asta e o listă minimală față de ce alte liste care se presupuneau a fi minimae am văzut), să nu uiți ceva de parcă dispar magazinele, să fii foarte bine pregătită și să fii în zona gri dintre să nu cumperi prea multe și să nu cumperi prea puține.

Continuarea <<AICI - Alte frustrari legate de cumparaturile online!

Autor - JimmysGirl, o mamica de la Desprecopii - publicat aici

Publicat pe blogurile gravidutelor de la Desprecopii - la categoria JURNAL DE SARCINA


Comunicarea cu bebelusul din burtică: 5 lucruri esentiale

5 moduri distractive de a interactiona cu bebelusul nenascut
Ce aude bebelusul din burtica mamei
In burtica mamei: sensibilitatea la atingere
Ce simte fatul in uter: intrebari si raspunsuri
De ce lovesc bebelusii in burtica mamicii: motivele lor
Miscarile fetale, primele semne ale bebelusului in burtica

Tine un Jurnal de sarcina si poti castiga Geanta Bebelusului

Geanta Bebelusului este un proiect de suflet pentru gravidute, sustinut de Desprecopii. Cele 40 de saptamani de sarcina constituie cel mai frumos anotimp al unei femei.

Si pentru ca ele trec asa de repede, dar si asa de intens - te invitam sa pastrezi cate ceva din memoria lor. Fa-ti timp cateva minute pe zi - si scrie despre tot ce simti in cel mai special Jurnal de sarcina de pe net. In schimbul acestor amintiri unice, vei primi un cadou special de la noi: GEANTA BEBELUSULUI citeste aici detaliile.

Despre dezvoltarea bebelusului in burtica, in timpul sarcinii, cititi:

 Cat de curand puteti auzi bataile inimii bebelusului? \
In burtica mamei: miscarile si programul de lucru al locatarului drag

In burtica mamei: ce aude bebelusul
Sarcina pe saptamani, calatoria fructului catre nastere
Bebelusul din burtica: Primele batai de inima

Retardul de crestere intrauterina

Sapte pacate ale sarcinii

Principalele etape ale dezvoltarii fetale

Sarcina gemelara (cu gemeni), ingrijiri la dublu

Noua luni... in mintea unui barbat

Miscarile fetale, primele semne ale bebelusului in burtica

Dopul gelatinos

Ce culoare vor avea ochii bebelusului?

Odiseea sarcinii in 40 de saptamani sau sarcina pe saptamani

Sarcina (Intrebari & Raspunsuri)

Momente cheie in sarcina

Sarcina prelungita

Cand vine barza?

Calculul datei nasterii

Despre data conceptiei sau cand exact se va naste copilul?

Dezvoltarea intrauterina a bebelusului

Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina

Pentru in zilele noastre, telefonul smart este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII.  Acesta este cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.

► Descarca aplicatia pentru sisteme Android aici: Odiseea Sarcinii.

 Descarca aplicatia pentru IOS aici: Odiseea Sarcinii. 

 Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

→ Cauta si pe Facebook Desprecopii - Desprecopii are un grup pentru fiecare luna - cauta Mamici de luna anul (de exemplu - Mamici de Octombrie 2025)

Vino pe grupul nostru secret - JURNAL DE SARCINA

autor: Desprecopii - toate drepturile rezervate (c) 2025

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII