50 de sfaturi importante privind siguranța copilului pe care fiecare părinte trebuie să le cunoască
In timpul copilariei, copiii se mai lovesc, se mai julesc, cad, fac cucuie... dar grija noastră de parinti este să reducem la minimum accidentele și să-i păstrăm în siguranță de rănile sau loviturile - sau chiar pericolele care pot fi prevenite.
Vestea bună este că există măsuri de precauție pe care le putem lua acum pentru a ne asigura că micuții noștri vor evita accidentele majore care pot provoca vătămări grave. Iata o lista cu 50 de sfaturi importante privind siguranta copilului pe care fiecare parinte trebuie sa le cunoasca.
- vei citi:
Siguranța scaunului auto
Siguranța înălțătorului auto
Siguranța scaunului auto pentru bebelușii prematuri
Siguranța la domiciliu
Siguranța corpului copilului
Siguranța copilului pe stradă
Siguranța alimentară a copiilor
Siguranța copilului în apă
Despre siguranța locului de joacă
Siguranța scaunului auto
1. Scaunele auto nu sunt de o singura mărime/universale. Este imperativ să găsești un scaun care să se potrivească copilului tău, cu varsta sa și mașinii tale.
2. Cumpără din magazine care permit testarea modelelor în propria mașină înainte de finalizarea achiziției.
3. Cea mai mare greșeală de instalare a scaunului auto pe care o fac părinții este să nu strângă scaunul suficient de bine. Nu ar trebui să poți deplasa scaunul cu mai mult de un centimetru lateral sau înainte.
4. Scaunul trebuie să rămână orientat cu spate la sensul de mers cât mai mult timp posibil - oferă sprijin pentru cap, gât și spatele copilului în caz de accident.
5. Clema pentru centura de la piept ar trebui să fie la axilele copilului.
6. Copiii ar trebui, de asemenea, să stea pe bancheta din spate până la vârsta de 13 ani.
7. Aceleași reguli privind scaunele auto se aplică pentru călătoriile „în jurul blocului”, deoarece studiile au arătat că o proporție mare de accidente au loc foarte aproape de casă.
Siguranța înălțătorului auto
8. Când copiii depășesc în cele din urmă limita maximă de greutate pentru scaunul auto, este timpul pentru un înălțător - un pas pe care unii părinți îl ignoră.
9. Fără un înălțător, un copil aflat într-un accident are mai multe șanse de a avea leziuni abdominale și la organe interne, deoarece centurile pentru adulți nu se potrivesc corect.
Siguranța scaunului auto pentru bebelușii prematuri
10. Unii copii prematuri sunt eliberați din spital când au doar 2.5 kg. Asigură-te că analizezi foarte bine scaunul auto și că este sigur pentru bebelușii din această categorie de greutate mai mică.
11. Când ai un bebeluș prematur care se răcește cu ușurință, primul tău instinct este să-l îmbraci foarte bine - acasă și cu siguranță pe drum unde poate fi expus vremii reci. Dar rezistă impulsului. Asigură-te că centura scaunului auto este montată cât mai aproape de corpul copilul.
12. Dacă călătoriți cu echipamente medicale, cum ar fi rezervoare de oxigen și monitoarele de apnee, asigurați-vă că cercetați cum să stocați cel mai bine echipamentul medical. Identificați toate compartimentele de depozitare, spațiile de încărcare și strategiile de securizare a articolelor.
13. Nu utilizați produse aftermarket nereglementate. Multe dintre aceste produse interferează cu funcționarea sigură a scaunului, iar unele vă pot pune bebelușul într-o poziție de respirație nesigură.
14. Faceți o programare pentru verificarea scaunul auto de către un tehnician certificat pentru siguranța pasagerilor. Asigurați-vă că menționați orice nevoi speciale pe care copilul le are (greutate redusă, echipament medical etc.).
15. Dacă nu aveți acces la un CPST - tehnician certificat - întrebați medicul despre siguranța copiilor - poate are alte recomandări.
Ad-Extra3:
Siguranța la domiciliu
16. Dacă un obiect este suficient de mic pentru a intra într-o rolă de hârtie igienică, este un pericol de sufocare.
17. Nu lăsa niciodată coșul de gunoi din baie la îndemâna celor mici -ar putea exista aparate de ras, lame, mici pericole de sufocare, medicamente vechi și alte obiecte periculoase.
18. Mașina de spălat vase conține ustensile ascuțite și, uneori, pastile de detergent, care arată ca ceva delicios de mâncat pentru cei mici și sunt extrem de periculoase.
19. Asigur-teă că ai un loc sigur, greu accesibil pentru depozitarea produselor de curățat și a oricăror soluții toxice.
Citeste si: Asigura-te ca bebelusul exploreaza casa in siguranta
20. Același lucru este valabil și pentru orice produs cu alcool.
21. Asigură-te că bibliotecile, birourile - orice este capabil să se răstoarne pe copil - sunt bine fixate de perete.
22. Nu pune niciodată mobilier, jucării mari (orice este capabil să urce copilul) lângă balustrade, scări.
23. Pentru a preveni strangularea sau orice accident electric, asigură-te că toate încărcătoarele sunt deconectate atunci când nu sunt utilizate și la îndemâna copiilor.
Siguranța corpului copilului
24. Învață copilul cum se numesc propriile părți ale corpului. De îndată ce copilul începe să vorbească, denumește corect fiecare parte a corpului, inclusiv organele genitale, adică penisul, vaginul, vulva, fesele, sânii și mameloanele.
25. Explică termenii „privat” și „public”, adică „privat” înseamnă doar pentru tine. Vorbește despre toaletă ca fiind un loc privat, dar bucătăria, de exemplu, este un spațiu public, deoarece este comun.
26. Învață copilul că, dacă cineva (adică făptuitorul) îi cere să-și atingă propriile părți private, îi arată părțile private copilului sau îi arată imagini ale părților private - acest lucru este greșit.
27. Pe măsură ce copilul devine mai mare, ajută-l să identifice trei până la cinci adulți de încredere cărora le-ar putea spune orice și ar putea fi crezuți. Acești oameni fac parte din rețeaua lor de siguranță. Notă: cel puțin o persoană nu ar trebui să fie membru al familiei.
28. Explică-i că, dacă cineva-i atinge părțile private (fără dvs. acolo, nu precum o vizită la medic de ex.), are dreptul să spună „Nu!” sau „Oprește-te!”.
Siguranța copilului pe stradă
29. Modelarea acțiunilor și rostirea cuvintelor cu voce tare, „Oprește-te, privește (din nou la stânga, la dreapta și la stânga) și ascultă”, ar trebui să facă parte din fiecare plimbare atunci când copiii mici merg pe jos. Precum și învățarea recunoașterii unei treceri de pietoni/semafor.
30. Indiferent de modul în care o faci, ținutul de mână este absolut necesar.
31. Copiii sunt impulsivi. Chiar și acei copii care aleargă în față și par să se oprească întotdeauna când ajung la colț - nu se poate avea încredere că nu vor căuta o minge sau o monedă strălucitoare sau alte distrageri.
32. Modelează un comportament bun în condiții de siguranță pe stradă, inclusiv să nu te plimbi și să scrii mesaje sau să te uiți la telefon.
Siguranța alimentară a copiilor
33. Încearcă o mâncare nouă acasă înainte de a-l trimite la grădiniță cu ea la pachet. Vrei să te asiguri că totul este ok.
34. Migdalele, arahidele, caju și multe altele sunt greu de mestecat și pot avea margini ascuțite. Evită-le și optează pentru versiuni mai sigure, cum ar fi untul de nuci sau de semințe, întins pe pâine ușor prăjită sau încorporat într-un smoothie sau fulgi de ovăz.
35. Taie strugurii întregi vertical pe jumătate sau sferturi, astfel încât bucățile să fie lungi și subțiri și ușor de mestecat.
Citeste si: Alimente ce pot fi nesigure pentru copilul tau in primii ani de viata
36. Popcornul pot fi greu de mestecat și este foarte uscat, ceea ce face dificilă mestecarea și înghițirea eficientă.
37. Bomboanele gumate, unele vitamine gumate, caramelele, guma și altele asemenea sunt foarte greu de mestecat și ar trebui evitate!
38. Alimentele cum ar fi bețișoarele de morcov, țelină, feliile de măr, feliile de castraveți și alte produse crude și mai tari pot fi cu adevărat greu de mestecat pentru copiii mici. Încearcă să le toci sau alege soiuri mai moi de mere (cum ar fi Gala) și taie-le foarte subțiri.
39. Până când un copil are peste 1 an și adesea până când este mai aproape de 2 ani, pâinea se blochează ușor pe cerul gurii. Încearcă pâinea ușor prăjită și în bucăți foarte mici.
Siguranța copilului în apă
40. Ori de câte ori înotătorii fără experiență se află în sau în jurul apei, un adult - de preferință unul care știe să înoate și să efectueze manevre de prim ajutor - ar trebui să se afle foarte aproape, oferind „supraveghere tactilă”.
41. Instalează un gard de cel puțin 1.2 metri înălțime în jurul piscinei. Gardul nu trebuie să aibă deschideri sau proeminențe pe care un copil mic le-ar putea folosi pentru a trece peste, sub sau prin.
42. Asigură-te că porțile piscinei se deschid din piscină și că închiderea / deschiderea este la o înălțime pe care copiii nu o pot atinge.
43. Evită mijloacele de înot gonflabile, cum ar fi „flotoarele”. Acestea nu înlocuiesc vestele de salvare aprobate și pot oferi copiilor și părinților un sentiment fals de securitate.
44. Decizia de a înscrie un copil cu vârsta peste un an la lecțiile de înot ar trebui să fie luată de părinte, dar programele de înot nu ar trebui să fie văzute niciodată ca o dovadă că cel mic nu mai are nevoie de supraveghere!
45. Copiii trebuie să poarte veste de salvare în orice moment, când sunt pe bărci, docuri sau lângă apă.
46. La plajă, rămâneți în zona de înot desemnată și ideal în vizibilitatea unui salvamar.
47. Atenție la curenți - nu încerca să înoți împotriva lui! Înoată paralel cu țărmul până te distanțezi de curent.
Despre siguranța locului de joacă
48. Terenul de joacă ar trebui să aibă covoare sau materiale sigure pentru copii.
49. Echipamentul trebuie întreținut cu atenție. Cârligele „S” deschise sau capetele șuruburilor proeminente pot fi periculoase.
50. Nu atașa niciodată - sau permite copiilor să atașeze - frânghii, lese sau obiecte similare pentru a se juca cu echipamentul; copiii se pot sufoca cu acestea. Dacă vezi ceva periculos la locul de joacă, îndepărează-l.
Alte reguli de siguranta pentru copii
Asigura-te ca bebelusul exploreaza casa in siguranta
Localizarea copilului prin telefonul său mobil - ce trebuie să știe orice părinte
Comunitate, grup de suport
Clinica Virtuala DC
Consultanta medicala online.
autor: Dr. I. Marinescu, medic pediatru, pentru desprecopii.com,
Toate drepturile rezervate (c) 2022
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII