Proteinele, caramizile vietii copiilor - sfatul medicului. O emisiune cu sfaturi esentiale pentru mamici de bebelusi
Ce sunt proteinile si care este rolul lor in alimentatia micutilor nostri? Care sunt proteinele de calitate si de ce sunt ele importante?
Raspunsurile la aceste intrebari si multe altele, le vom afla de la domnul doctor Vlad Dima, medic primar neonatolog si director medical al Maternitatii Filantropia din Bucuresti
Cum putem intelege mai bine ce sunt proteinele, de ce sunt ele caramizile vietii copiilor?
In primul rand, trebuie sa intelegem ca proteinele sunt niste molecule mari, molecule complexe, alcatuite din aminoacizi. Modul in care se interconecteaza acesti minoacizi, practic da o structura unica a fiecarei proteine si rolul fiecarei proteine in parte. Acesti minoacizi se pot conecta si interconecta la nivel de sute si mii de unitati si creeaza sute si sute de proteine cu functii diferite. Si daca este sa vorbim despre functiile si rolul proteinelor in organism, trebuie sa stim ca au foarte multe roluri.
Un bine cunoscut rol este acela de crestere. Practic, proteinele sunt cele care dau baza cresterii, sunt cele care ajuta la constructia tesuturilor, deoarece fara proteine nu ar exista si nu s-ar dezvolta tesuturi.
De asemenea, proteinele au un alt rol binecunoscut, acela de imunoglobulina. Practic imunoglobulinele, cele care dau raspunsul imunitar, sunt tot proteine. Enzimele din organism sunt si ele tot proteine. Sunt de fapt niste catalizatori pentru anumite reactii chimice din organism.
Proteinele sunt si o sursa de energie - prin metabolizarea proteinelor rezulta energie. Ajuta, de asemenea, la transpot. Poate fi luata de exemplu hemoglobina pentru transportul oxigenului si transferitina pentru transportul fierului.
De asemenea, mai exista un rol si in reglarea balantei lichidiene si acidobazice. Practic, avem proteine in absolut toate partile active ale organismului: de la imunitate, la crestere, procese chimice si parte energetica. Fara proteine nu ar putea exista viata asa cum o stim noi, nu ar putea functiona organismul.
Luand-o treptat, pe parte de dezvoltare a copilului. In prima faza, pana sa ajungem la alimentele solidesursa principala de proteine o reprezinta laptele matern. Ce ne puteti despre proteine in perioada alaptarii?
Trebuie sa intelegem ca laptele matern nu este doar o sursa de alimentatie. Intr-adevar, este principalul aliment in primele luni de viata, este esential pentru dezvoltarea copilului, insa dincolo de rolul nutritiv pe care il are laptele matern, are si rol imunitar (practic imunoglobulinele care se intalnesc in lapte ajuta imunitatea copilului mai tarziu), de asemenea, contine si enzime, oligo-zaharide, vitamine, minerale, si daca este sa ne referim strict la partea de continut proteic, trebuie sa stim ca in 100ml de lapte matern avem aproximativ 1.2g. de aceea, formulele de lapte incearca tot timpul sa imite compozitia laptelui matern, sa se apropie cat mai mult de laptele matern si sa aiba un continut proteic cat mai apropiat de acesta. De aceea, este de preferat sa utilizam formule care sa aiba un continut proteic cat mai scazut.
Din nefericire, in Romania este un procent destul de mare de mame care, dintr-un motiv sau altul nu reusesc sa alapteze si atunci apeleaza la formula. De ce trebuie mamele sa aleaga o formula cu un continut proteic scazut?
Trebuie sa avem grija sa utilizam formule in cazul in care mama este hipogalactica sau din varii motive medicale nu reuseste sa alimenteze in mod natural copilul - trebuie sa folosim formule cu un continut proteic cat mai scazut. daca utilizam formule cu un continut proteic crescut inca din primele zile sau luni de viata, noi nu facem decat sa programam gresit organismul astfel sa ajunga in timp (la 6 luni, 6 ani mai tarziu) sa fie un organism care este programat genetic sa dezvolte obezitate. Riscul major pe care il incuba administrarea unei cantitati mari de proteine, ar fi pe termen lung obezitatea. Pe termen scurt insa, o fortare a rinichilor sugarilor. Practic rinichii nu ar reusi sa faca fata unei cantitati crescute de proteine din laptele pe care il primesc. Drept urmare, vom cauta intotdeauna sa alegem acel lapte formula care are un continut scazut de proteine si care va programa in mod corect organismul, astfel incat la varsta de copil sau de adult, organimsul sa nu ajunga sa dezvolte obezitate.
Trebuie sa stim ca la inceput, in mod natural, continutul din laptele matern este mai mare, dar pe parcursul primului an de viata continutul proteic scade treptat si practic avem o reglare in mod natural de a preveni obezitatea si un atac asupra rezervelor energetice ale mamei. Deci, daca s-ar fi mentinut de-a lungul primul an de viata un consum crescut de proteine pentru bebelus, practic ar fi reusit in timp sa consume proteine foarte multe din partea mamei si ar fi fost in detrimentul mamei chiar daca bebelusul ar fi primit multe proteine. Recomand sa se foloseasca intotdeauna acele formule de lapte care au un continut proteic mic si care programeaza in mod corect organismul sa se dezvolte intr-un mod cat mai apropiat de un organism sanatos, alimentat cu lapte matern inca din primele zile de viata.
Ad-Extra3:
Cum ne dam seama si cum stim care este cantitatea potrivita de proteine adaptate varstei?
In studiile care exista in momentul de fata in literatura medicala, s-au luat in considerare valori de aproximativ 2 - 2.2 grame pe kg/corp pe zi pe varsta de 0-4 luni. Intre 4-12 luni un necesar de 1.2 - 1.6 grame kg/corp pe zi, iar intre 1-4 ani, undeva la 1.2 grame pe kg/corp pe zi. Practic, acest necesar proteic asigura cresterea organismului, mai mult decat atat, este extrem de strang legat de consumul proteic al organismului respectiv, de consumul energetic. Acest consum depinde si de activitatea fizica pe care o depune organismul, de patologiile existente si de mediul in care se dezvolta acel organism.
Care sunt sursele principale de proteine?
Cea mai cunoscuta sursa de proteina este desigur, lumea animala. Si aici vorbim despre carne, oua, lactate, carne de peste. Avem proteine si in lumea vegetala, insa trebuie sa intelegem ca proteinele, in functie de continutul lor (aici vorbesc de compozitia lor in aminoacizi), avem proteine de inalta calitate si proteine de calitate scazuta. Diferenta o face compozitia lor in aminoacizi esentiali - din cei 20 doar 9 aminoacizi sunt esentiali - si fara acestia, nu vom avea proteine de calitate. Trebuie sa stim ca, in mod natural, un nou-nascut, sugar, bebelus, va ajunge in momentul diversificarii sa aiba nevoie de proteine din lumea animala. Eu nu as merge pe ideea de alimentatie vegana/vegetariana la varsta de 6 luni, ci as merge pe o reteta de diversificare clasica, care sa inceapa cu legume, ulterior sa introducem in alimentatie oul, carnea, ulterior fructele, cerealele, in functie de dezvoltarea copilului si de necesitatile sale.
Proteinele de inalta calitate sunt cele din lumea animala, dar putem discuta si despre soia, ciuperci, linte, naut, avocado, care contin o cantitate mai buna a proteinelor, insa avem si produse cu o calitate mai scazuta a proteinelor, cum ar fi in porumb, fasole, arahide.
Care sunt riscurile la care se expun copiii care nu au un aport suficient de proteine?
Aici impactul este constatat din multe studii medicale, pe un numar foarte mare de cazuri. Si anume, avem riscuri de retard statural (cand copilul a primit o cantitate mica de proteine), o functie congnitiva alterata, practic acest copil care primeste o cantitate mica de proteine nu va avea tesutul neurologic dezvoltat corespunzator, decesele - sa nu uitam ca decesele in 35% din cazuri sunt datorate subnutritiei. Practic, avem niste probleme severe care impacteaza dezvoltarea copiilor. Sa nu uitam ca la nivel global, in sine foametea, duce la un numar extrem de crescut de decese mai ales in randul copiilor. As fi foarte atent la alimentatia copilului si nu as uita de rolul multiplu al proteinelor in dezvoltarea lui si a organismului sau.
Insa, exista si cealalta parte a monedei si anume aportul excesiv de proteine. Acest aport excesiv de proteine duce la un excesiv de aminoacizi in organism, care afecteaza functionarea rinichilor. In plus, o cantitate mare de proteine va duce la dezvoltarea in exces a tesutului adipos - obezitatea, cu care avem de a face de la varste mici, mai ales la copiii din familii cu un statut social bun.
In cadrul emisiunii Live am primit o multime de intrebari. De aceea am selectat o parte din ele, la care domnul doctor a si raspuns live. Va invitam sa vizionati inregistrarea emisiunii Proteinele, caramizile vietii copiilor
"Alaptez exlusiv dar fetita nu ia in greutate. Oare laptele nu are suficiente proteine?"
Ca si punct de reper, la aproximativ 4 luni, copilul ar trebui sa isi dubleze greutatea de la nastere. Sa nu uitam ca media lunara de crestere in primele 4 luni de viata este de aproximativ 750 de grame. Daca avem o astefl de crestere (700-750g pe luna), nu ar trebui s ane ingrijoram in nici un fel. Referitor la continutul laptelui matern, nu as merge neaparat pe ideea ca nu are un continut suficient de proteine, este destul de rar intalnita situatia in care continutul laptelui matern este inadecvat, insa as merge mai degraba pe o cantitate insuficienta. este esential ca mamica sa urmareasca greutatea copilului si sa urmareasca evolutia greutatii. Un nou-nascut sau un sugar care stagneaza e clar ca nu primeste alimentatie in cantitate suficienta. Dupa momentul nasterii, toti nascutii scad in greutate (pana la 10% din greutate), ins aundeva intre ziua a 10-a si a 14-a, trebuie sa reajunga la greutatea de la nastere, urmand apoi sa creasca conform mediei precizate anterior.
"Este adevarat ca laptele matern devine "apa-chioara" dupa varsta de 2 ani?"
Nu. Continutul laptelui matern este in continuare format din proteine, lipide, zaharuri, imunoglobuline.
"Urmeaza sa incep diversificare. Cand ar trebui sa ii dau copilului proteine si sub ce forma?"
Pentru diversificare, trebuie sa tinem cont ca momentul optim este de 6 luni. De aceea, OMS recomanda alaptarea la san pana la 6 luni, apoi se poate trece la diversificare, ins atrebuie sa tinem cont ca acest sugar care va primi o alimentatie diversificata trebuie sa fie pozitionat corect in scaunel. Apoi, as vrea sa insist pe aspecul ca sugarul va trebui sa primeasca alimentele in urmatoarea ordine: incepem cu legumele pe care le primeste o saptamana; in a doua saptamana de diversificare deja putem introduce proteinele de origine animala si aici vorbim de galbenusul de ou, ulterior de carne de vita sau de gaina, si cam acestea sunt proteinele care ar trebui primele introduse: oul si carnea.
"Daca un copil este alergic la proteinele din lapte de vaca, ce optiune am: lapte vegetal, lapte de capra sau formula de lapte?"
In primul rand, diagnosticul trebuie sa fie pus corect in urma investigatiilor. Exista formule care utilizeaza lapte de capra, exista lapte de soia care poate fi utilizat, insa trebuie diagnosticat foarte clar copilul in ceea ce priveste alergia la proteinele din laptele de vaca, deoarece acest diagnostic este adesea pus cu o foarte mare usurinta doar in urma unui examen clinic, fara alte dovezi de laborator.
"Cate oua de prepelita pot oferi unui copil de 1 an, pe saptamana?"
Ca si principiu, ouale de prepelita le putem oferi si zilnic de la varsta de 1 an, pot fi oferite lejer 2 oua de prepelita pe zi fara nici o problema.
De asemenea, la varsta de 1 an se poate oferi copilului 1 ou de gaina zilnic, fara probleme.
"Copilul meu de 8 luni nu mananca aproape deloc carne de pui sau curcan. Pot deja sa incerc peste sau carne rosie, de manzat?"
As incerca intai carnea de vita iar ulterior carnea de peste, insa intotdeauna se incepe cu peste alb (ex: pastrav) si ulterior se ajunge la peste rosu (ex: somon). Dar ca si prima alegere in ceea ce priveste carnea, as merge pe carnea de vita.
Laptele pentru copii de varsta mica NAN OPTIPRO® HM-O ofera micutilor imunonutrienti si o oligozaharida similara cu cea mai abundenta din laptele matern, pentru a sustine imunitatea celui mic, atunci cand alaptarea nu este posibila.
Multumim domnului doctor Vlad Dima ca ne-a fost alaturi cu informatiile pretioase oferite, sponsorului emisiunii Nestle Baby Romania si partenerilor, clubulbebelusilor.ro
Aplicatie mobila - Diversificarea Alimentatiei Bebelusului
Diversificarea bebelusulului este un subiect doldora de informatii si intrebari pentru mamici. Odata ce vine timpul sa oferim alte alimente in afara de lapte matern sau lapte formula - vrem sa stim cand este momentul ideal pentru primele alimente, cum i le oferim, cum le pregatim pentru stomacelul bebelusului si cum le putem combina. E bine draga mamico si tatic de bebelus - e exact momentul ca pe telefonul tau sa nu iti lipseasca aplicatia special creata pentru aceasta perioada: Diversificarea alimentatiei bebelusului. (autor Desprecopii)
Functionalitati ale aplicatiei: sute de retete cu instructiuni video de preparare, ghidul diversificarii, ghid de autodiversificarea bebelusului, lista de alimente si cand se introduc acestea, schema (tabelul) diversificarii, retete pe varste cu video-uri speciale si unice, meniuri zilnice si saptamanale, stiri legate de alimentatia bebelusului. Atentie, aplicatia nu este gratuita insa a necesitat multa munca (cost 4,99 euro - one time)/.
► Poti descarca această aplicație (pentru sistemele Android) AICI.
Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?
Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.
Pe FacebooK: Diversificarea alimentatiei bebelusului - grup de suport ~ DESPRECOPII
► In plus - pe sectiunea speciala: Diversificarea alimentatiei bebelusului vei gasi multe sfaturi si retete pentru bebelusi.
autor: Desprecopii.com - toate drepturile rezervate © 2020
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII