Cum vede domnul dr. Mihai Craiu inceperea anului scolar - interviu cu raspunsuri la temerile parintilor legate de inceperea scolii

Cum vede domnul dr. Mihai Craiu inceperea anului scolar - interviu cu raspunsuri la temerile parintilor legate de inceperea scolii

Cum vede domnul dr. Mihai Craiu inceperea anului scolar - interviu cu raspunsuri la temerile parintilor legate de inceperea scolii

Inceperea scolii este un motiv de ingrijorare pentru toti parintii.

Intr-un interviu recent acordar ziarului Adevarul, domnul dr. Mihai Craiu raspunde la cateva din intrebarile si temerile parintilor legate de inceperea noului an scolar, daca ar trebui sa incepa sau nu, cat de contagiosi sunt de fapt copiii si ce ar trebui sa faca parintii.

- vei citi:
Sunt copiii mai contagiosi decat adultii?
Pot impiedica mastile obisnuite transmiterea virusului?
De la ce varsta poate un copil sa poarte masca si oare cum va putea pastra distantarea la scoala?
Cum va proceda un profesor care este in categoria de risc? Cum se pot proteja acestia?

Sunt copiii mai contagiosi decat adultii?

Intr-un interviu recent, domnul doctor Mihai Craiu a afirmat ca este mai ingrijorat de dascali si de bunicii care-i duc si-i iau de la scoala, nu de ceea ce vor face copiii la scoala.

Domnul dr. Mihai Craiu este de parere ca un parintre trebuie sa constientizeze ca pacientii minori cu COVID-19 din intreaga lume au reprezentat o minoritate, deci ei se imbolnavesc mai putin decat adultii.

Deoarece in ultima perioada s-a vorbit destul de mult in urma unor studii conform carora copiii sunt mai contagiosi decat adultii, desi se imbolnavesc mai rar decat acestia, domnul dr. Mihai Craiu ne lamureste:

Dr. Mihai Craiu spune ca un copil mic trebuie privit ca o stropitoare pe un gazon, care imprastie o apa in jurul ei. Dar, contagiozitatea nu tine doar de incarcatura virala si nu trebuie sa plecam de la ideea ca sunt mult mai contagiosi copiii decat adultii. Acestia sunt la fel de contagiosi ca orice alta persoana infectata cu Covid-19.

Pot impiedica mastile obisnuite transmiterea virusului? Este indicat ca cei mici sa poarte masti (ce fel de masti)?

Se pare ca orice fel de bariera (dintr-un material precum bumbacul) este un foarte bun mijloc de protectie, deoarece care opreste transmiterea picaturilor de saliva. Profesorii cu comorbiditati si copiii mici care au boli severe trebuie sa poarte masti dedicate, insa ceilalti pot purta orice fel de masca dintr-un material precum bumbacul - deci nu este obligatorie masca medicala, pentru ca ea nu trebuie sa-l apere pe cel care o poarta, ci pe cei din jur de picaturile unei persoane posibil transportatoare de virus.

De la ce varsta poate un copil sa poarte masca si oare cum va putea pastra distantarea la scoala?

Cu totii ne punem aceeasi intrebare: Oare va putea purta copilul masca la scoala? Se va obisnui repede, nu ii va fi greu? De la ce varsta ar trebui sa pun copilului masca?

Domnul dr. Mihai craiu spune ca prejudecata este a noastra, a adultilor. Iata de ce: in tarile civilizate, copiii mici poarta casca la schi sau cand merg pe bicicleta. Este inconfortabila, dar o poarta, pentru ca trebuie! sugestia domnului dr.este sa lasam copilul sa aleagamasca sau materialul pentru masca - cu siguranta una amuzanta cu avioane sau un zambet mare va fi interesanta pentru el si va accepta mai usor purtarea acesteia. Dar atentie: masca e prohibita doar la copiii mai mici de 2 ani.

In Danemarca, Olanda, Suedia, Norvegia, la fiecare 15 minute, la scoala, se face pauza un minut, cu elevii in clasa, nu se opreste ora, si se deschid ferestrele. In foarte multe scoli din Finlanda nu s-a mai inchis usa la clasa ca sa nu trebuiasca atinsa clanta. Pentru ca e atinsa de foarte multi si un loc principal de infectare. Acolo unde nu se pot deschide ferestrele, se pot face ore in aer liber. Intr-un cort mare, in curtea scolii.

Ad-Extra3:

Cum va proceda un profesor care este in categoria de risc? Cum se pot proteja acestia?

Este foarte important ca copiii foarte mici sau cei cu deficiente de auz sa vada buzele dascalului - altfel nu se poate. De asemenea, un profesor care sufera de astm sau alte probleme, nu ii va fi usor sa poarte masca. Conform CDC, alternativa sunt acele masti speciale transparente, dublate de viziere - care limiteaza particulele de saliva dar in acelasi timp i se pot vedea buzele. Conform domnului dr Mihai Craiu, statul poate sa le furnizeze si, in opinia sa, statul are principala obligatie pentru dascali, in aceste conditii. Toate autoritatile spun ca riscul mare este in cancelarie, nu in clasa.

Ce este atat de important ca noi, parintii, sa facem, dupa cum precizeaza si domnul dr Mihai Craiu, este sa invatam copiii cateva lucruri esentiale care sa ii protejeze atat pe ei cat si pe cei din jurul lor: cum sa se spele corect pe maini, cum sa poarte masca corect si sa nu isi atinga ochii, gura sau nasul cu mainile.

Conf. dr. Mihai Craiu, medic primar pediatru la Institutul National pentru Sanatatea Mamei si a Copilului „Alessandrescu-Rusescu“ din Bucuresti, este un medic care nu mai are nevoie de nicio prezentare, lucrand de o viata cu copiii.

Voi dragi parinti, ce veti face? Va veti trimite copilul la scoala sau nu? De ce? Comentariile voastre sunt binevenite la topicul deschis pe forumul DC >>AICI

Vom trimite copiii la scoala pe propria raspundere - iata declaratia fara de care elevii nu vor fi primiti la cursuri

UsElevii vor fi primiți în școală doar dacă părinții lor semnează o declarație pe propria răspundere, potrivit Ghidului cu normele sanitare publicat de Ministerul Sănătății pe 18 August 2020.

Declarația condiționează primirea copilului în colectivitate la începutul fiecarui ciclu de prezență fizică în spațiul școlar și va fi prezentată la triajul epidemiologic la intarea în unitate.

Haideţi să vedem cum va începe anul școlar 2020-2021 mai exact, cine va merge la şcoală, care sunt regulile pentru elevii și profesorii din grupele de risc dar și scenariile pentru cursuri în caz de Covid-19...

Iata mai multe articole care va pot ajuta:

Clasele primare – frustrarile si nevoia de siguranta
Anii de gimnaziu, nevoia de integrare si incurajare
Notele de la scoala conteaza?
Presiunea de a fi perfect
Cand copilul uraste scoala .. ce facem? 

Te asteptam pe forumul de Parenting, unde discutam cam totul despre educatia copiilor nostri.

sursa: am extras informatii dintr-un interviul publicat in exclusivitate pe adevarul.ro - (c) 2020

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:La scoala

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII