Cum motivăm un copil nemotivat? Sfaturi de la psiholog care are copii școlari...
Veșnica intrebare a multor părinți este de ce copiii lor nu sunt motivați și ce pot face în acest sens. Cum poți să-ți faci copilul să fie mai motivat, să se descurce mai bine la școală? Să aiba mai mult interes pentru școală?
Un lucru important de reținut este acesta: copilul tău este motivat. Dar este motivat să-ți reziste ție ca părinte și altora, atunci când nu vrea să facă ceva. Secretul este să înveți cum să-i transformi motivația negativă într-una pozitivă.
- vei citi:
Lipsa motivației este o formă de rezistență
Toți copiii sunt motivați de ceva
Copiii rezistă, deoarece le lipsesc deprinderile de rezolvare a problemelor
Nu te certa cu copilul despre motivația ta
Fii clar, calm și dă consecințe pentru comportamentul copilului tău
Dă consecințe eficiente
Lasă-ți copilul să experimenteze consecințele naturale
Nu uita să folosești recompense
Fii răbdător și persistent
Lipsa motivației este o formă de rezistență
Când copilul nu se dă jos din pat, nu își face temele sau nu se implică în activități, este important ca părinții să realizeze că există motivație la acel copil. Motivația este însă să reziste. Motivația este să facă lucrurile în felul său, nu al tău. Motivația constă în păstrarea puterii.
Când copiii se simt neputincioși, ei încearcă să se simtă puternici rezistându-ți. Un copil sau adolescent care se simte foarte neputincios va rămâne în pat, nu va merge la școală, va evita temele, se va așeza pe canapea și va împiedica implicarea sa generală, deoarece îi dă un sentiment de control.
Pentru părinte, comportamentul pare complet scăpat de sub control. Dar copilul consideră că este singura modalitate de a controla ceea ce se întâmplă în jurul său.
Vei observa asta când îi pui copilului tău o întrebare și el nu răspunde, dar știi sigur că te-a auzit. Despre ce este vorba? Acesta este un copil care își reține răspunsul pentru a se simți puternic. Când spune: „Nu trebuie să răspund dacă nu vreau”, o consideri lipsă de motivație. El vede asta ca o modalitate de a câștiga controlul asupra ta.
Toți copiii sunt motivați de ceva
Să fie clar: toată lumea este motivată. Întrebarea este, motivată să facă ce? Dacă un copil pare că nu este motivat, trebuie să te uiți la ce realizează și să presupui că asta este motivat să facă.
Așadar, o parte din soluție îl determină să fie motivat să facă altceva. A presupune că copilul este nemotivat este un mod ineficient de a-l privi. El este motivat! El a fost pur și simplu motivat să nu facă nimic. În acest caz, a nu face nimic înseamnă a rezista pentru a exercita controlul asupra ta.
Copiii rezistă, deoarece le lipsesc deprinderile de rezolvare a problemelor
Copilul care folosește rezistența ca formă de control, îi lipsesc atât abilitățile sociale, cât și abilitățile de rezolvare a problemelor.
El nu are abilitățile sociale pentru a ști cum să vorbească cu alți oameni, cum să fie prietenos și cum să se simtă confortabil cu el însuși. De asemenea, nu are abilitățile de rezolvare a problemelor pentru a afla ce vor oamenii de la el, cum să facă față comportamentului altor persoane și cum să răspundă așteptărilor și cerințelor. Acestea sunt abilități de bază pe care toți trebuie să le învățăm pentru a avea succes ca adulți.
Dacă rezistența continuă, este modul în care un copil încearcă să rezolve probleme, iar atunci părinții vor avea greutăți până când îl învață pe copil cum să rezolve problemele în mod corespunzător.
Primul pas în predarea copiilor abilitățile de rezolvare a problemelor este de a înțelege că acești copii nu sunt victime neajutorate. În schimb, încearcă pur și simplu să rezolve problemele într-o manieră ineficientă.
Ad-Extra3:
Nu te certa cu copilul despre motivația ta
Foarte des acești copii sunt motivați de lupta cu puterea. Ei găsesc diferite modalități de a avea acea luptă cu părinții. Prin urmare, sarcina părinților este să găsească alte modalități prin care copilul să rezolve problema care provoacă lupta cu puterea.
Dar, dacă părinții nu au alte moduri, lupta pentru putere continuă fără niciun sfârșit la orizont.
Dacă duci lupte zilnice cu un copil care nu se ridică din pat, nu vei rezolva niciodată această problemă. Pentru că, chiar dacă se dă jos din pat, nu-și va spăla dinții. Și chiar dacă își spală dinții, atunci nu-și va pieptăna părul. Sau nu va purta haine curate sau nu își va face temele.
Atunci când strigi la copil acuzându-l de lipsa motivației, îi dai puterea unui comportament rezistent. Deci, nu țipa. Nu te certa. Nu-i acorda puterea.
Părinții se frustrează - este normal! Și uneori îți vei pierde calmul. Țipetele și cearta nu vor rezolva problema. Dacă te cerți cu el pentru aceste probleme, îi dai mai multă putere în luptă și nu vrei să faci asta. Iată ce să faci în schimb.
Fii clar, calm și dă consecințe pentru comportamentul copilului tău
Fă clară situația pentru copil:
„Vreau să te ridici din pat și să te pregătești de școală.”
„Vreau să îți faci temele acum.”
Apoi, ieși din dormitor. Dacă copilul nu o face, atunci ar trebui să existe consecințe. Ar trebui să existe responsabilitate.
Dacă copilul tău spune: „Nu-mi pasă de consecințe”, ignoră-l. El îți va spune că nu îi pasă doar ca o modalitate de a se simți sub control. Sau, poate că nu îi pasă acum, dar pe măsură ce consecințele sunt aplicate în mod consecvent, va vedea în cele din urmă conformitatea ca o alternativă mai bună la consecințe.
Prin urmare, trebuie să existe consecințe. Și nu te îngrijora dacă copilului nu îi place. Nu ești prietenul copilului tău, esti părintele său.
Dacă copilul nu se dă jos din pat, atunci nu ar trebui să facă nimic altceva. El nu ar trebui să joace jocuri video. El nu ar trebui să stea patru ore în fața televizorului. Dacă este prea bolnav pentru a merge la școală, nu ar trebui să iasă din casă. Aceste reguli ar trebui stabilite și aplicate în mod consecvent.
Dă consecințe eficiente
Înțelegerea a ceea ce este și a ceea ce nu este o consecință eficientă este esențial. Consecințele corecte motivează de fapt copilul spre un comportament bun. Te pun pe tine înapoi la cârmă și îți învață copilul cum să rezolve problemele, oferindu-i copilului tău abilitățile necesare pentru a fi un adult de succes.
Consecințele eficiente nu sunt pedepse. Într-adevăr, nu poți pedepsi copilul să se comporte mai bine.
Lasă-ți copilul să experimenteze consecințele naturale
Trebuie să ai curajul să lași copilul să experimenteze consecințele propriului comportament. Este nevoie de mult curaj pentru un părinte să facă un pas înapoi și să spună: „Bine, nu îți faci temele, dar vei primi notele care reflectă asta.”
Dar, în aceste cazuri, poate ajuta să-l lași să experimenteze și consecințele naturale ale rezistenței. Nu îl lași să se uite la televizor, iar tu spui:
„Programul temelor pentru acasă este de la 6 până la 8. Dacă nu vrei să îți faceți temele în acest timp, este în regulă. Dar nu te poți uita la filme pe TV sau laptop și nu poți juca jocuri. Dacă alegi să nu faci temele, aceasta este alegerea ta. Iar dacă eșuezi, va fi tot alegerea ta. ”
Nu uita, consecințele naturale sunt o parte importantă a vieții. Acesta este motivul pentru care primim amenzi pentru viteză - este o consecință firească. Dacă conduci prea repede, polițistul te oprește și îți dă o amendă. El nu te urmărește acasă pentru a te atenționa să nu te mai grăbești. Este sarcina ta să te oprești și să-ți asumi responsabilitatea. Dacă nu, vei primi o altă amendă cincisprezece minute mai târziu.
Consecințele naturale îi ajută pe oameni să-și asume responsabilitatea și ele pot fi folosite pentru a-i ajuta pe copii să-și asume responsabilitatea pentru lucruri precum mersul la școală, participarea la clasă și efectuarea temelor.
Nu uita să folosești recompense
Împreună cu planul de a-l lăsa să experimenteze consecințele naturale ale deciziilor sale, folosește recompense dacă ia decizia corectă.
De exemplu, dacă fiul meu ia o notă mică la un test, nu primește o pedeapsă. Dar dacă ia o notă mare, este recompensat. E foarte simplu. Ofer recompense pentru note de 9 si 10, dar nu pedepsesc pentru note de 8 sau mai mici. Deci, fiul meu s-a străduit în cele din urmă să aibă tot timpul 10. Deci, este important să avem un sistem de recompense, precum și un sistem de consecințe.
Fii răbdător și persistent
Calmul și consecvența consecințelor eficiente este cea mai rapidă și cea mai bună modalitate de a-ți motiva copilul. Trebuie doar să fii răbdător și persistent, deoarece consecințele își fac treaba și copilul tău va începe să învețe abilități mai bune de rezolvare a problemelor.
Fiecare parinte are adolescentul pe care il merita
Parenting-ul nu e o meserie usoara si are nevoie in permanenta de upgrade-uri la versiunea urmatoare. Orice parinte face si greseli - insa trebuie inteles ca greutatea si responsabilitatea meseriei de parinte creste odata cu varsta copiilor. Ca deciziile devin mai grele si mai complexe, ca situatiile devin mai complicate.
Nevoia de intelegere, de calm, de coerenta, de intelepciune, de elasticitate, de comunicare, de ascultare ... toate acestea devin necesitati la alt nivel. Iata de ce ... fiecare parinte are adolescentul pe care il merita citeste in continuare aici.
Comunicarea cu adolescentii - 5 sfaturi pentru a o imbunatati
Comunicarea cu un adolescent nu este intotdeauna usoara si poate fi frustranta atat pentru parinti cat si pentru adolescent. Oare am uitat noi parintii cum e sa fii adolescent ori sunt ei altfel? In orice caz, parintii cauta intotdeauna cai de a deschide comunicarea cu adolescentii lor.
Pentru a intalni alti parinti de adolescenti, participati la sectiunea speciala a forumului Desprecopii.com: Adolescentii
Adolescentii (12-18 ani)
Frumosi, plini de personalitate, incapatinati. Pregati de zbor din cuibul cald al casei parintesti.
Pentru a intalni alti parinti de adolescenti, participati la sectiunea speciala a forumului Desprecopii.com: Adolescentii
autor: Amalia Averescu - psiholog - Kinder- en jeugdpsychologie - specializat in Psihologia Copilului, Zwolle, Olanda.
Amalia este si mamica a doi scolari si a intampinat si ea aceste probleme de demotivare a copiilor sai.
In exclusivitate pentru Desprecopii.com © 2024
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII