Stereotipuri si adevaruri despre copilul singur la parinti
Neuroștiința arată că stereotipurile noastre despre copiii singuri la părinți sunt adevărate!
Copiii singuri la părinți sunt mai inteligenți și mai puțin sociabili - cel puțin asta spune înțelepciunea convențională. Părinții, eliberați de cătușele soluționării constante a disputelor între frați, dedică mai mult timp și bani singurului lor copil, expunându-l la o varietate mai mare de activități de nivel superior (există un termen pentru ceea ce se întâmplă atunci când folosiți timpul și banii pentru mai mulți copii: diluarea resurselor).
Dimpotrivă, întrucât doar acei copii nu trebuie să împartă niciodată o jucărie, un dormitor sau atenția părinților, se presupune că le lipsește acea abilitate critică de viață...
- vei citi:
Creierul copilului singur la părinți diferă în vreun fel de cel al copiilor cu frați/surori?
Numărul membrilor familiei afectează arhitectura creierului
Stereotipurile „copilului singur” sunt greșite
Independența favorizează creativitatea
Copilul singur la parinti - in spatele teoriilor fara fond
Creierul copilului singur la părinți diferă în vreun fel de cel al copiilor cu frați/surori?
Un cercetator chinez - Jiang Qiu, profesor de psihologie la Universitatea Southwest din Chongqing, China a condus o echipă de cercetători chinezi care au căutat să răspundă la această întrebare cu ajutorul a peste 2500 de elevi de facultate. Au folosit teste standard de inteligență, creativitate și tip de personalitate pentru a măsura creativitatea, coeficientul de coerență și stabilitatea. De asemenea, au studiat creierul, pentru a vedea dacă a fi singurul copil la părinți afectează structura acestuia. Și așa a fost.
În cadrul testelor de comportament, copiii singuri la părinți nu au prezentat diferențe în ceea ce privește coeficientul intelectual, ci niveluri mai ridicate de flexibilitate - o măsură a creativității - și niveluri mai scăzute de cooperare, de a fi de acord cu cineva, față de copiii cu frați/surori.
Scanările creierului au confirmat apoi aceste descoperiri, arătând diferențe semnificative între copiii singuri și cei cu frați, diferențe care nu sunt numai din regiunile creierului asociate cu flexibilitatea, imaginația și planificarea (gyrus supramarginal) ci și cu cooperarea și gestionarea emoțiilor (cortexul prefrontal medial).
Numărul membrilor familiei afectează arhitectura creierului
Studiul a concluzionat că numărul membrilor familiei afectează nu numai mediul în care copiii cresc, ci și arhitectura creierului lor, care este compusă din miliarde de conexiuni între neuroni individuali de-a lungul diferitelor regiuni ale creierului. Cercetarea a fost publicată în Brain Imaging and Behavior.
Ideea că cei singuri la părinți sunt cumva deficienți s-a născut în urmă cu 125 de ani și a pornit de la Granville Stanley Hall, un lider în mișcarea de studiu a copiilor, scrie Lauren Sandler, autoarea "One and Only: The Freedom of Having an Only Child, and the Joys of Being One". După ce a lucrat la studiul din 1896 „Of Peculiar and Exceptional Children”, Hall descrie că s-a blocat de-a lungul anilor cu o persistență remarcabilă: „A fi singurul copil la părinți este o boală în sine”, spunea el.
Stereotipurile „copilului singur” sunt greșite
Există numeroase dovezi care sugerează că stereotipurile „copilului singur” sunt greșite. Toni Falbo, profesor de psihologie educațională la Universitatea din Texas la Austin și metodolog de cercetare Denise Polit a întreprins un meta-studiu privind inteligența și personalitatea copiilor singuri la părinți.
Ei au descoperit că cei singuri, împreună cu primii născuți și persoanele care au un singur frate/soră, obțin un scor IQ mai mare, dar nu sunt în mod semnificativ diferiți din punct de vedere al personalității (contextul contează: un singur copil dintr-o familie nefericită poate fi supărat, ofensiv; dar la fel poate fi și un copil cu cinci frați dintr-o familie săracă).
Ad-Extra3:
Independența favorizează creativitatea
Jiang și co-autorii săi au ipotezat câteva motive pentru descoperirile lor. Creativitatea - definită ca având idei originale care au valoare - este puternic influențată de orice, de la structura familiei și părerile părinților, până la interacțiuni și așteptări (un studiu mai vechi a arătat că, copiii aveau mai multe șanse să exceleze dacă aveau o mamă ale cărei abilități se potriveau cu așteptările ei).
Părinții cu un singur copil pot interacționa mai mult cu copiii lor și pot căuta mai multe oportunități de extindere a creativității copiilor. Un părinte ar putea avea, de asemenea, așteptări mai mari cu privire la singurul lor copil, sau i-ar putea oferi copilului mai multă independență, iar unele studii au arătat că independența favorizează creativitatea.
Mark Runco, editor al Creativity Research Journal și un distins coleg de cercetare al Institutului American pentru Cercetare și Tehnologie Comportamentală, a aplaudat studiul, dar cu câteva avertismente. El a menționat că autorii s-au concentrat pe flexibilitate, care este doar una dintre cele trei măsuri de creativitate evaluate prin testul verbal Torrance; celelalte două sunt originalitatea (numărul de idei noi unice sau originale pe care o persoană le are) și fluența.
"Flexibilitatea este importantă, dar nu este la fel de importantă pentru creativitate ca originalitatea", a spus el. Nu au existat diferențe semnificative în ceea ce privește scorurile de originalitate. Creativitatea implică spontaneitate și motivație intrinsecă - lucruri care sunt puțin greu de evaluat la un test.
Copilul singur la parinti - in spatele teoriilor fara fond
Deseori auzim, ca un stereotip de altfel - ca un copil singur la parinti e obraznic, rasfatat sau egoist - exact sau numai ca urmare a faptul ca e singur la parinti. Vestea cea buna, sustinuta de studii de psihologie, este ca acestea nu sunt decat niste mituri.
Studiile au demonstrat, de-a lungul cercetarilor, ca un copil singur la parinti are, in mare parte, acelasi comportament social ca primul nascut dintr-o familie cu mai multi copii. Iata sfatul si parerile psihologilor de la Desprecopii.com...
Tot despre copilul unic la parinti merita citit si:
Confesiunile unei mame de baiat
Confesiunile unei mame: Daca ai un singur copil ...
Copilul unic la parinti: despre cordon, crestere si educatie
Doar un copil? Iritantele conceptii cu care se confrunta parintii cu un singur copil
Forum de Parenting modern
autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii.com
referinte: theconversation.com, psychologytoday.com - 2024
Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2024
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII