Cum se va incepe scoala din 14 septembrie si cele 3 scenarii posibile - jurnal din fricile parintilor
De șase luni trăim fără normalitatea unei zile școlare, ca să nu mai vorbim de o pauză semnificativă fără o educație formală pentru mulți copii care nu pot accesa cursurile online, fără normalitatea unei zile de vacanță, de ieșit la cumpărături, de a te întâlni cu familia și cei dragi sau de a-ți lăsa copilul să se joace afară cu ceilalți.
Si totusi ce se va intampla cu scoala din septembrie? - despre grijile si fricile parintilor.
- vei citi:
Este o problemă globală
Nu îmi voi trimite copilul la școală până când nu va exista un vaccin dovedit pentru COVID-19
Îmi doresc ca al meu copil să meargă la școală?
Care sunt cele mai aparente riscuri într-o sală de clasă?
Cele 3 scenarii pentru noul an școlar 2020-2021
Ce spune ministrul educaţiei?
Este prea riscant pentru familia mea să îmi trimit copilul la școală? Vreau să am dreptul la alegere
Ce spune președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți?
Este o problemă globală
Școlile au trebuit să se închidă în 191 de țări, afectând peste 1,5 miliarde de studenți și 63 de milioane de profesori, potrivit Națiunilor Unite. Însă în multe țări, școlile se redeschid cu precauție: în Germania, Danemarca, Vietnam, Noua Zeelandă și China. Toate aceste țări au în comun două niveluri: un nivel scăzut de infecție și o capacitate rezonabilă de a urmări focarele.
Nu îmi voi trimite copilul la școală până când nu va exista un vaccin dovedit pentru COVID-19
Nu există nicio formă în care mi-aș pune astfel copilul și familia în pericol, mai ales fiindcă poate fi evitată problema. Școlile sunt un focar de germeni, bacterii, viruși și boli. Prea mulți părinți își trimit copiii la școală când sunt bolnavi, dar el va fi acasă cu mine de această dată.
De asemenea, dacă nu este nici acum clar cât de ușor pot răspândi copiii virusul, atât între ei, cât și către adulți - cum as putea sa imi trimit copilul intr-un astfel de mediu? Un studiu robust asupra a aproape 65.000 de copii publicat de Centrul sud-coreean pentru controlul bolilor arătat că copiii cu vârste cuprinse între 10 și 19 ani ar putea răspândi virusul în gospodării la fel de eficient ca și adulții. Copiii, cei mici sau mari, tind să interacționeze între ei și să atingă tot felul de obiecte și părți ale corpului (în special cei mici - să fim serioși!) - de ce să fie obligați părinții să îi trimită la școală? Oare profesorii chiar vor reuși să ii țină la distanța recomandată? Sunt oameni și ei, nu au 10 perechi de ochi în ceafă. Vor sări ca vulturii la ei dacă încalcă spațiul personal al colegului? Fiindcă asta fac copii - vor să vadă, să atingă, să împartă, sunt curioși, sociabili - nu este în natura lor să se distanțeze social de prieteni și colegi, vor uita să ducă cotul la gură dacă tușesc sau strănută, grija lor nu este să își dezinfecteze mâinile mereu.
Și chiar dacă copilul are o stare bună de sănătate, ce facem dacă are contact acasă cu persoane in vârstă sau cu alte probleme de sănătate? Sunt atât de multe întrebări, nedumeriri și frici, la al căror răspuns nu mă face decât să îmi doresc tot mai mult să îmi țin copilul acasă...
Îmi doresc ca al meu copil să meargă la școală?
DA - bineînțeles! Dar nu vreau să fie cobai. Nu vreau să îmi asum acest risc. Am un singur copil, e sănătos, lumina ochilor mei și vreau să rămână așa, nu în cel mai fericit caz cu sechele pe viață... Da, îmi doresc o educație pentru el, îmi doresc să meargă la școală, să învețe, să interacționeze cu ceilalți - mai mult decât oricând după aceste luni grele de tânjit după copiii din vecini și prieteni. Îmi doresc asta pentru toți. Dar nu îl voi arunca cu capul înainte într-o problemă care îi depășește și pe cei mai mari experți și medici.
Și el își dorește să meargă la școală și mă întreabă dacă va purta mascv. Nu pot să îi răspund, fiindcă nu știu și nici nu vreau să îl trimit la școală. Și-ar fi dorit, de asemenea, un final frumos și adevărat de grădiniță, fiindcă a fost ultimul său an, urmând a intra acum în clasa pregătitoare. Nu a avut parte de serbarea "Adio, grădiniță!" din cauza virusului, de ce ar trebui să înceapă un an important din viață lui, primul de școală, în plină pandemie a virusului atunci?
Citeste si: Copiii sub 5 ani au o cantitate de virus de 10 pana la 100 de ori mai mare decat adultii!
Ad-Extra3:
Care sunt cele mai aparente riscuri într-o sală de clasă?
Există mai mulți factori de risc COVID-19 asociați cu trimiterea unui copil la școală în această toamnă, toate în diferite grade de severitate în funcție de situația individuală. Toți experții sunt de acord: dimensiunea școlii și a clasei, densitatea populației, ratele locale de transmisie COVID-19 și modurile de transport influențează foarte mult probabilitatea ca copilul să se îmbolnăvească. Cu toate acestea, în școală, există riscuri universale pe care părinții nu le vor putea atenua și vor afecta aproape fiecare elev.
Se pare că există 3 scenarii pentru noul an școlar 2020-2021:
Scenariul verde: varianta cea mai optimistă, cea în care mai puțin de o persoană la mia de locuitori dintr-o localitate este depistată cu COVID-19, în ultimele 14 zile - este prevăzut că toți copiii să meargă la școală, acest lucru este obligatoriu, nu opțional.
Scenariul galben: cel privind un risc mediu, presupune între 1 și 3 persoane detectate pozitiv cu noul coronavirus la mia de locuitori dintr-o localitate, în ultimele 14 zile - prioritate să meargă la școală vor avea preșcolarii, elevii din clasele 0-4, dar și elevii din anii terminali. Restul claselor vor face ore online, însă vor merge și la școală, prin rotație.
Scenariul roșu: considerat de avarie, înseamnă că într-o localitate sunt mai mult de trei persoane depistate pozitiv la mia de locuitori în ultimele 14 zile - în acest caz, școala se închide de tot, iar orele se vor face online.
Momentan (noi personal) ne încadrăm în scenariul verde. Deși ar trebui să îmi aducă un anumit confort și liniște asta, nu prea o face. Când ies în oraș terasele sunt pline, mesele sunt unele lângă altele, la piață vânzătorii rar poartă măști, în magazine oamenii intră și fără mască sau o țin doar de formă sub nas ori sub barbie - deci va întreb pe voi: la ce ar trebui să mă aștept o dată cu începerea școlii? Dacă adulții nu sunt conștienți de acest risc, ce pretenții poți avea de la un copilaș?
Ce spun membrii comunității DC:
"Va fi o mare brambureală, ca de obicei, asa se întâmplă ori de câte ori se întâmplă ceva și autoritățile mereu sunt luate prin surprindere.
In plus, dacă se vor relua fizic cursurile, la primele cazuri/focare de infecție cu covid în școli/licee, va ieși un mare război între părinți, între părinți și școală/cadre didactice.
Cel mai probabil se va merge pe varianta cea mai comodă, ieftină, care să dea cele mai puține bătăi de cap autorităților și conducerii școlilor: școala online.
Școlile și primăriile nu au bani nici pentru săpun în școală sau detergent - în vremuri normale - de unde bani acum pentru paravane, dezinfectant, dezinfectare clase în fiecare zi, etc?
Așadar, sa nu ne facem iluzii, ca să nu fim dezamăgiți. Trăim în România, vedeți și voi cum a scăpat pandemia de sub control, cum autoritățile fac treaba doar pe hârtie, cum nu se respectă regulile, șamd.
In plus, chestia cu zonele/scenariile este relativa, numărul de cazuri /asimptomatici e mult mai mare, doar ca nu se fac teste în masă, anchetele epidemiologice DSP nu se fac sau se fac în bătaie de joc. Și stați asa, ca încă nu s-au terminat concediile pe litoral, atât la noi, cât și la bulgari sau turci (aceștia primesc turiști români, fără restricții sau testări). Vor urma valuri-valuri de cazuri în următoarele 4-6 săptămâni. Adică taman până sa înceapă școala" - CorinaDani
Deși poate par deplasată, dar nu am îndrăznit să ies nici eu nici să-mi las copilul (în vârstă de 6 ani) pe stradă fără masca - asta pentru că nu văd ca oamenii să înțeleagă această "distanțare" când trec frecându-și cotul de tine pe stradă nepurtând mască sau stând suflându-ți în ceafă la coadă la supermarket...
Ce spune Monica Anisie, întrebată dacă la revenirea la cursuri elevii ar putea purta, în afară de măşti, şi viziere sau vor fi instalate paravane pentru bănci...
„Din punctul meu de vedere, decizia ar trebui să fie şi la nivel local. Noi ar trebui să dăm cadrul după care să lăsăm posibilitatea unităţilor de învăţământ, direcţiilor de sănătate publică, împreună cu autorităţile publice locale să găsească o soluţie, ca elevii să poate mască, să aibă vizieră sau băncuţa să fie dotată cu pexliglas”, a adăugat ministrul educaţiei.
Acum... serios? Cum spune un membru din comunitatea DC și căreia îi dau mare dreptate: "Școlile și primăriile nu au bani nici pentru săpun în școală sau detergent - în vremuri normale - de unde bani acum pentru paravane, dezinfectant, dezinfectare clase în fiecare zi, etc?" - CorinaDani
Este prea riscant pentru familia mea să îmi trimit copilul la școală? Vreau să am dreptul la alegere
„Vă amintiţi că am lăsat decizia la latitudinea părinţilor dacă copiii participă la cursurile de pregătire, acum însă trebuie să luăm o decizie în acest sens şi să ne gândim bine dacă lăsăm tot la latitudinea părintelui să analizeze, să facă o evaluare a situaţiei din familie şi dacă decide să-l aducă la şcoală, dacă îl lasă să stea acasă trebuie să urmărească în sistem online cursurile. Până la urmă trebuie să participe, educaţia trebuie să continue şi este obligatoriu să mergem la şcoală până în clasa a XII-a”, a menţionat ministrul, citată de Agerpres.
Ce spune președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți?
"Sper ca Ministerul Educației să nu renunțe la contractul între familie și școală, sunt familii care nu vor să își trimită copiii la școală, care nu vor riscuri. Trebuie să dai posibilitatea familiei să decidă dacă își trimite copilul la școală.
E nevoie de un compromis și de solidaritate. Germania a obligat părinții să își trimită copiii la școală. Nu știu dacă acest cod verde va obliga și la noi și va exclude acest contract. Dacă da, în eventualitatea unor contaminări, școlile și directorii ar putea fi dați în judecată de familii și nu ne dorim asta.
Faptul că școala îndeplinește condițiile igienico-sanitare nu înseamnă că se exclude riscul de infectare. Copilul merge cu mijloacele de transport în comun, interacționează în afara școlii. Nu se garantează că copilul va fi protejat", a spus Iulian Cristache - președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți.
Voi dragi parinti, ce veti face? Va veti trimite copilul la scoala sau nu? De ce? Comentariile voastre sunt binevenite la topicul deschis pe forumul DC >>AICI
Clasele primare – frustrarile si nevoia de siguranta a copilului
Primii ani de scoala din viata copilului sunt un efort continuu de adaptare si jonglare intre frustrari si nevoia de siguranta pe care o are, acolo, intre zidurile scolii. Deci cum ii ajutam? Increderea in sine este unul dintre lucrurile esentiale pe care trebuie sa le insuflati copilului aflat in scoala primara.
Ea cuprinde patru forme: increderea in propria inteligenta, increderea in propriile cunostinte si competente, increderea in capacitatea de a lua o decizie si increderea in capacitatea de a indeplini la timp o sarcina. Iata, invatam impreuna la Desprecopii - sa ne motivam copiii pentru primii ani de scoala citeste in continuare aici >
Iata mai multe articole care va pot ajuta:
Clasele primare – frustrarile si nevoia de siguranta
Anii de gimnaziu, nevoia de integrare si incurajare
Notele de la scoala conteaza?
Presiunea de a fi perfect
Cand copilul uraste scoala .. ce facem?
Te asteptam pe forumul de Parenting, unde discutam cam totul despre educatia copiilor nostri.
autor: o mamica redactor de la Desprecopii.com - toate drepturile rezervate (c) 2020
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII