CÂT crește bebelușul in greutate și lungime in prima lună de viață? Iată care sunt valorile medii si ce trebuie urmărit
In prima luna de viata a unui bebelus, mami si tati au foarte multe neclaritati si intrebari despre bebelus si dezvoltarea sa - si este perfect normal. Cat trebuie sa manance, cat trebuie sa doarma, de ce plange ... iar cand bebe implineste prima luna din frumoasa si lunga sa viata - intrebarea este - Cat trebuia sa creasca bebelusul in prima luna? Care sunt datele pe care ar trebui sa le asteptam?
→ Cat ia bebelusul in greutate si lungime in prima luna de viata? Iata care sunt valorile medii si ce trebuie urmarit - sfatul medicului pediatru.
veti citi
In prima luna, bebelusul creste rapid atât în greutate cât și în lungime
In fiecare zi, iti vei cunoaste tot mai bine bebelusul si obiceiurile sale de masa si vei învăța să vezi semnele care spun că bebelusului tau îi este foame sau când bebe este satul.
Cand trebuie sa ne ingrijoram ?
In prima luna, bebelusul creste rapid atât în greutate cât și în lungime
Cât de mult va crește bebelusul intr-o luna?
Prima lună de viață este o perioadă de creștere rapidă. Bebelușul tău va câștiga
- in lungime - aproximativ 2,5 până la 3,8 centimetri în această lună
- in greutate - in jur de 850-910 grame
Acestea sunt doar valori medii - bebelusul tau poate creste ceva mai repede sau mai lent.
In prima luna, bebelusul tau poate trece prin perioade de foame crescută și perioade de smiorcaiala si plans. Această creștere brusca a foamei înseamnă că bebelușul tău trece printr-o perioadă de creștere rapidă - care se numeste puseu de crestere.
Citeste detalii aici 5 lucruri despre puseele de creștere ale bebelușului pe care orice mămica trebuie să le știe
Dacă il alaptezi, s-ar putea să observi ca bebe vrea sa mănânce mai des (uneori la fiecare oră!) În anumite perioade ale zilei. Acest gen de hrana se numeste cluster feeding - sau hranire la cerere.
Bebelușii hraniti cu lapte formulă pot dori să mănânce mai des sau vor pape mai multe lapte decat in alte zile.
In fiecare zi, iti vei cunoaste tot mai bine bebelusul si obiceiurile sale de masa si vei învăța să vezi semnele care spun că bebelusului tau îi este foame sau când bebe este satul.
Vei ști că bebelușul tău îi este foame atunci când pare neliniștit, plânge mult, își scoate limba sau își suge mâinile și buzele. Vei ști că bebelușul tău este satul atunci când nu mai este interesat de hrănire sau doar doarme la sfârșitul unei sesiuni de hrănire. Trebuie sa iti amintesti ca burticele bebelușilor sunt foarte mici și bebelusul trebuei sa ajutat sa ragaie dupa fiecare masa pentru a elibera gaze care pot provoca disconfort.
Medicul tau pediatru va măsura greutatea, lungimea și circumferința capului bebelusului si va urmări creșterea acestuia pe o diagramă de creștere standardizată (există diferite diagrame pentru băieți și fete). S-ar putea ca bebelusul tău să fie mare, mic sau mijlociu. Atâta timp cât acest model de creștere rămâne consecvent în timp, bebelusul se dezvolta bine.
Dacă bebelusul tau este nascut prematur, trebuie sa nu uiti ca creșterea și dezvoltarea nu trebuie comparate cu cele a unui bebelus nascut la termen complet. Prematurii trebuie urmariti mai îndeaproape și trebuie să fie cantariri mai des în primele luni pentru a ne asigura că creste mod corespunzător.
Cand trebuie sa ne ingrijoram ?
Dacă bebelusul tau crește la rata preconizată, sau rata de creștere încetinește, medicul pediatru va dori să se asigure că bebelușul primeste suficient lapte.
Medicul te va întreba despre:
Câte sesiuni de hrana primeste pe zi bebelusul tau? De cate ori mananca?
La 1 lună, un copil alăptat poate să se hrănească de aproximativ 8 ori într-o perioadă de 24 de ore (aproximativ la fiecare 2-3 ore); Bebelușii alimentați cu lapte formula mănâncă de obicei mai rar, poate la fiecare 3 - 4 ore.
Cât de mult mănâncă copilul la fiecare hrănire?
În general, un bebeluș papa la san timp de cel puțin 10 minute, ar trebui să fie auzit cum inghite si trebuie să pară mulțumit când a terminat. La această vârstă, bebelușii alimentați cu lapte formula pot bea până la 118–148 mililitri la o masa.
Cât de des urinează copilul?
Bebelușii ar trebui să aibă cel puțin 4 până la 6 scutece ude pe zi.
Câte mișcări intestinale are bebelușul tău în fiecare zi și volumul și consistența lor.
Majoritatea bebelușilor vor avea 1 sau mai multe mișcări intestinale zilnic, dar poate fi normal să sari peste 1 sau 2 zile dacă consistența este normală. Scaunele bebelușilor alăptați tind să fie moi și destul de apoase. Scaunul bebelușilor alimentați cu lapte formulă tind să fie puțin mai ferme, dar nu trebuie să fie dure.
De cele mai multe ori, creșterea unui bebeluș va fi urmărită în următoarele luni în timpul vizitelor de rutină ale bebelușului. Dar dacă medicul dumneavoastră este preocupat de creșterea copilului dvs., el sau ea vor dori să vă vadă mai des copilul.
Ad-Extra3:
Ce urmeaza in luna doua a bebelusului
Luna viitoare, te poti aștepta să vezi ca bebelușul va creste in lungime de 2,5 până la 3,8 centimetri și să câștige aproximativ 910 grame. Vezi aici detalii despre bebelusul de 2 luni.
În acest ritm, s-ar putea să ti se pare ca bebelusului ii trebuie mereu hainute noi pentru ca nu il mai incap de la luna la luna. Nu-ți fa griji. Creșterea rapidă va încetini în a doua jumătate a primului an.
Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?
Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.
Despre bebelusul nou-nascut, citeste si
Bebelusul nou-nascut: schimbarile majore prin care trece in primele zile dupa nastere
Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?
Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.
autor: redactor Milena Sadova, redactor Desprecopii - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2022
referinte medicale: Academia Americana de Pediatrie
articol aprobat de Medic pediatru Dr. Stefana Zamfir - in exclusivitate pentru Desprecopii
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII