Antrenamentul pentru somn al bebelusului - Ghid. Cum si cand se incepe, plus cele mai bune sfaturi de la un specialist in somnul bebelusilor.

Antrenamentul pentru somn al bebelusului - Ghid. Cum si cand se incepe, plus cele mai bune sfaturi de la un specialist in somnul bebelusilor.

Antrenamentul pentru somn al bebelusului - Ghid. Cum si cand se incepe, plus cele mai bune sfaturi de la un specialist in somnul bebelusilor.

Antrenamentul pentru somn al bebelușului reprezintă o metodă eficientă prin care părinții își învață copilul să adoarmă independent, fără a fi nevoie să-l leagăne sau să stea alături de el până adoarme.

Acest ghid vă va arăta cum și când să începeți procesul, furnizând sfaturi valoroase de la Miruna T., o expertă în somnul bebelușilor și mamă româncă stabilită în Franța. Scopul este să puteți pune bebelușul în pătuț și să vă îndepărtați liniștiți, știind că el este pregătit să doarmă singur.

veti citi
Metoda antrenamentului pentru somn a bebelusului  - ghid si best tips
De data asta imi dadeam seama ca trebuie sa procedez altfel.
Scopul antrenamentului pentru somn este sa iti inveti bebelusul sa adoarma si sa - fara a fi nevoie să dormi alături de el sau sa il legeni ca sa adoarma.

Metoda antrenamentului pentru somn a bebelusului  - ghid si best tips

Specialistii in somnul bebelusului sustin ca folosind aceasta metoda, bebelusul va putea adormi singur - fara a trebui sa il leganam sau sa stam langa el toata noaptea  - iar ce este cel mai important - fara plansete.

Miruna T, o mamica de origine romana stabilita in Franta,  este specialista in somnologia bebelusului, este de profesie farmacista iar intre timp are o si o acreditare in Probleme de somn ale bebelusilor - iata povestea ei.

Cand s-a nascut primul meu copil eram cu adevarat ne-initiata in tainele meseriei de parinte de bebelus. Ca toate mamicile, la primul copil. Eu și soțul meu nu aveam habar ce facem și încercam doar să învățăm de la zi la zi.

Una dintre cele mai mari greșeli pe care le-am făcut cu bebelusul nostru a fost ca NU am respectat un program de somn. Am fost primul cuplu dintre prietenii noștri care s-au căsătorit și cu siguranță primul care a avut copii. Si ne doream ca inca sa ne putem petrece timp cu ei si de asta il luam pe bebe peste tot pentru unde mergeam. Nu aveam nicio rutină de culcare, nu aveam program de dormit și nu aveam program de somn. Eram un fel de parinti dezorganizati si peste tot.  Insa la un moment dat ne-am dat seama ca trebuie sa ne invatam bebelusul sa doarma - pentru ca dormea foarte putin iar noi devenisem la limita intre zombi si fantome.

În fiecare seară, il puneam pe bebe in leaganul lui si il legam sa adoarma. Nu ar fi reusit sa adoarma inainte de 11:00 - 11.30 sau 12:00, pentru că noi trebuia sa il leganam. Nu prea aveam o rutină. Eram convinsă că nu are nimic de-a face cu soțul meu și cu mine și că are de-a face cu baietelul meu  - si era evident ca nu era un bebelus foarte calm si avea foarte multa energie ...iar ideea de baza este ca aventura somnului a fost una care ne-a marcat. A avut probleme de somn, noi ajunsesm la limita rabdarii si oboselii - nu a reusit sa doarma 5 ore pe noapte nici macar la 18 luni. Chiar si la 16 luni se trezea in miez de noapte si nu adormea daca nu primea un biberon de lapte. Deci a fost EPUIZANT.

Al doilea copil a venit cand baiatul meu avea 2 ani. De data asta imi dadeam seama ca trebuie sa procedez altfel.

Al doilea copil a venit cand baiatul meu avea 2 ani. De data asta imi dadeam seama ca trebuie sa procedez altfel. Aveam de gând să-mi invat copiii - ambii - sa aiba un program de somn!

Am început să citesc tot ce puteam despre antrenamentul de somn pentru bebelusi. Au fost foarte multe lucruri care mi-au plăcut și câteva lucruri care nu mi-au plăcut. Am citit articol după articol, așa că, atunci când s-a născut al doilea copil, eram gata să încep. Nu mi-a plăcut informatiile pe care le citeam pe bloguri pentru ca erau ciudate, personale si siropoase.  In final mi-am facut un bagaj de cunostinte proprii si mi-am creat propria mică metodă de antrenament pentru somn. Imi face placere sa împărtășesc cu mamicile de la Desprecopii experianta mea despre cum se poate face antrenamentul pentru somn al unui bebelus. Am fost insa nevoita sa il antrenez cu aceasta metoda pe fiul meu de 2 ani si in paralel pe cel mic ...

Stiu ca prima scuza pe care o voi auzi este ca - aceasta metoda nu va funcționa pentru copilul meu. Am auzit că „am noroc” că am copii care dorm noaptea. Oamenii mi-au spus că „sunt binecuvântata că nu trebuie să-mi legan copiii să dorm”. Insa, aici nu e vorba despre noroc. Este doar munca si perseverenta.

antrenament somn bebelusi

Am sa trec acum in revista niste mituri si situatii plus raspunsul la ele.

- Trebuie să lasi bebelusul sa planga pana la extenuare pentru a dormi:

Acesta este unul dintre cele mai mari mituri ale antrenamentului pentru somn. Multe mamici cred că antrenamentul pentru somn este doar să-ți lasi copilul și apoi să pleci din camera. Eu și soțul meu nu am lăsat niciodată copiii noștri să planga. Nu au urlat niciodată până nu au adormit.

- Copilul meu are prea multă energie pentru a putea fi antrenat pentru somn:

Nu are nici o legatura cu energia ci cu respectarea unor reguli. Ambii mei baieti sunt extrem de activi si energie insa am reusit sa ii invat sa aiba un program sanatos de somn.

- Nu îi poți hrăni în timpul nopții:

Unii parinti cred că antrenamentul pentru somn înseamnă că iti pui bebelusul sa doarma, el doarme si nu il hrănești. Ba da - bebelusul meu este antrenată de somn și il hrănesc o dată pe noapte.

Scopul antrenamentului pentru somn este sa iti inveti bebelusul sa adoarma si sa - fara a fi nevoie să dormi alături de el sau sa il legeni ca sa adoarma.

Scopul ar fi să pui bebelusul in patutl lui si sa te indepartezi - bebe stiind ca e timpul sa faca nani. S-ar putea să spui in acest moment - daaaa, suna prea bine pentru a fi adevatat. Ei bine, nu este ceva de filme SF ... se poate întâmpla, promit!

Nu începeți prea devreme: nu incarca sa iti antrenezi un bebe cand are cateva zile de la nastere - nu are niciun sens. Recomandarea mea este sa incepeti antrenementul de somn cand bebe are in jur de 2-3 luni.

Pune bebelusul la somn, in patutul lui, când este treaz: Una dintre cele mai mari greșeli pe care părinții le fac este sa ii adoarme pe bebelusi in alt loc si apoi sa ii aduca in patutul lor. Asta este o greseala pentru ca atunci bebe se va trezi. De asemenea, bebelușii sunt foarte stresati cand au adormit langa mami si apoi se trezesc într-o cameră întunecată de unul singur. Probabil va plânge și atunci nu vor ști să se liniștească din nou să doarmă și astfel vor doar să planga cat de tare pot ei.

Nu legana bebelusul. Exista mamici care se ocupa numai cu leganatul si plimbatul cu bebe in brate in timpul noptii. Problema este ca in acest fel ii faci un deserviciu bebelusului. EL va sti ca se poate dormi numai prin leganare si va avea ulterior probleme de somn si mai mari. 

Nu părăsiți camera cu copilul: Dacă bebe plânge sau țipă, intra în camera lui/ei și încerca să-l calmezi fara a-l scoate din pătuț.

Lasă-l pe bebe să se foiasca sau sa se smiorcaie: parintii de bebelusi au impresia că, de fiecare dată când un bebeluș se foieste sau se smiorcaie un pic trebuie să te grăbești sa ajungi la el.  Nu, dacă un bebeluș este în camera lor și se presupune că vor dormi, atunci un pic de plâns (insa nu foarte puternic) nu este rău. Dacă ești o mamă nouă vei observa o mare diferență între o smiorcaiala, un plans smiorcait. un plans sau un urlet. Dacă copilul țipă su urla, atunci trebuie să intrați și să il lauti in brate. Dacă copilul plange smiorcait, îi puteți lăsa să plângă câteva minute. Ne lăsăm bebelușii să plângă aproximativ cinci minute și dacă tot plâng, mergem să-i luam in brate. Dacă este doar foiala, este bine.

Stai ferm pe pozitie: Vor fi câteva nopți grele în timp ce îți antrenezi copilul. S-ar putea să credeți că ar fi mai bine să luați bebelusul în pat sau să il leganati deoarece sunteți atât de obosiți. Știu prin ce treceti. Insa, draga mami si tati - fiti puternici si nu va grabiti. Continuați-i să linistiti bebelusul si apoi sa il puneti in inapoi în pătuț. Nu scoateți bebelusul din camera lui si nu il aduce in patul tau.

Vă promit că veți fi atât de mult mai fericiți de antrenament pentru somn decât de a fi nevoiți să-i înghesuiți să doarmă în fiecare noapte.

Citeste in continuare Expert in somnul bebelusilor: De multe ori, bebelusul nu doarme din cauza parintilor si a acestor 4 mituri care trebuie clarificate

Probleme de somn ale bebelusului - citeste si

Regresia de somn a bebelușului de 4 luni: 10 sfaturi pentru mămici obosite

Cele mai frecvente probleme de somn ale copilului (0-2 ani)

Ce tulbura noptile copilului mic?

 Sectiunea Somnul Bebelusului - ghid complet.

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori  Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.

autor: Desprecopii.com  - toate drepturile rezervate © 2024

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII