Poate ințărcarea devreme a bebelușului să ii provoace probleme psihice? Iată ce trebuie să știi dragă mami

Poate intarcarea devreme a bebelusului sa ii provoace probleme psihice? Iata ce trebuie sa stii draga mami.

Poate ințărcarea devreme a bebelușului să ii provoace probleme psihice? Iată ce trebuie să știi dragă mami

Aproximativ jumătate dintre bebeluși (51,8 la sută) sunt încă alăptați la vârsta de 6 luni. Ceea ce este deosebit de important în legătură cu aceste cifre este faptul că 81,1% dintre mamele care au încetat să alăpteze înainte de împlinirea vârstei de 6 luni și-ar dori să continue alăptarea, dar nu pot, din anumite motive.

→ Iar întrebarea care se pune este: este bebelușul afectat de înțărcarea timpurie? Iată ce trebuie să știi, draga mami.

veti citi
Poate fi bebelusul afectat psihic daca este intarcat prea deveme?
Există multe motive pentru care mamele nu continuă să-și alăpteze bebelusii
Cate luni de alaptare?
În ceea ce privește un efect psihologic al intarcarii timpurii, nu exista dovezi ca bebelusul va fi afectat 

Poate fi bebelusul afectat psihic daca este intarcat prea deveme? Care ar putea fi efectele înțărcării timpurii ale bebelusului?

Aproape fiecare mamă începe cu optimism si incredere alaptarea puiului ei. Aproximativ 80% dintre femei încep să-și alăpteze bebelusul chiar la naștere. Academia Americană de Pediatrie sfatuieste mamele să-și alăpteze bebelușii inca de la nastere pentru a obține cantitatea adecvată de nutriție, anticorpi și sănătate.

Dar doar aproximativ jumătate dintre bebeluși (51,8 la sută) sunt inca alaptati la vârsta de 6 luni. Ceea ce este deosebit de important în legătură cu aceste numere este faptul că 81,1% dintre acele mame care au încetat să alăpteze pana la implinirea varstei de 6 luni si-ar dori să mai alăpteze, dar nu pot, din anumite motive. Iar intrebarea care se pune este  - este bebelusul afectat de intarcarea devreme?

Alaptarea are o mulțime de beneficii - atat pentru bebelus dar si pentru mama. Insa, de foarte multe ori, mamicile nu primesc suportul adecvat in materninate, la nasterea bebelusului - sau sunt descurajate sa inceteze alaptarea datorita sfaturilor incorecte primite de pe retelele de socializare.

Înțărcarea timpurie poate influența dezvoltarea emoțională și psihică a bebelușului, dar impactul exact variază în funcție de circumstanțele individuale și de modul în care este gestionată tranziția. Iată câteva efecte potențiale ale înțărcării timpurii:

Stres și anxietate: Alăptarea nu este doar o sursă de nutriție pentru bebeluș, ci și o modalitate prin care acesta se simte în siguranță și conectat emoțional cu mama. Înțărcarea bruscă poate genera stres și anxietate, deoarece copilul poate simți o pierdere a acestei conexiuni.

Dificultăți de atașament: Alăptarea contribuie la formarea unui atașament puternic între mamă și copil. Înțărcarea prea devreme poate afecta această legătură, însă, cu o tranziție blândă și sprijin emoțional adecvat, copilul poate dezvolta în continuare un atașament sănătos.

Schimbări în comportament: Unii bebeluși pot deveni mai iritabili, agitați sau dependenți după înțărcare, deoarece trec printr-o perioadă de adaptare la noua lor realitate.

Dificultăți în autoreglarea emoțională: Alăptarea ajută la calmarea și confortul bebelușului. Înțărcarea precoce poate face mai dificil pentru copil să învețe să se auto-regleze emoțional, însă cu sprijin și alternative adecvate de confort, acest proces poate fi gestionat - spune Dr. I. Marinescu, medic pediatru

Este important să subliniez că fiecare copil este diferit, iar unele bebeluși pot trece prin înțărcarea timpurie fără dificultăți semnificative. Dacă înțărcarea devine necesară, este esențial să fie realizată treptat și cu multă grijă, pentru a minimiza stresul și pentru a ajuta copilul să se adapteze la schimbare. În plus, oferirea de multă atenție, iubire și timp de calitate poate ajuta la menținerea unei relații emoționale puternice între mamă și copil, chiar și după înțărcare.

Există multe motive pentru care mamele nu continuă să-și alăpteze bebelusii

Desi, majoritatea mamicilor stiu ca „sânul este cel mai bine” - ceva se pierde pe parcurs.  Există multe motive pentru care mamele nu continuă să-și alăpteze copiii. Bineinteles, este complet gresit sa intrebi o mamica - de ce nu alaptezi...pentru ca nu stii niciodată ce se întâmplă în sufletul ei și probabil se simte deja ca un eșec (ceea ce nu ar trebui să simtă așa).

Motive pentru încetarea alăptării

Este greu:
Alăptarea este într-adevăr grea și necesită o mulțime de energie. Multe femei se plâng ca au ameteli, greturi din cauza alaptarii sau au probleme cu zahărul din sânge atunci când alăptează (scaderi de glicemie).  Alăptarea îți poate scădea glicemia cu până la 25% și astfel, uneori, nu este sănătos ca mama să alăpteze.

Mastită:
Multe femei pot avea mastite și alte infecții din mai multe motive. Unele femei care au supraproductie de lapte matern, se confruna cu probleme de golire completa a sanilor, ceea ce poate provoca ducte de lapte înfundate. Atunci acele canale de lapte se pot infecta și se pot transforma în Mastită. Mastita este groaznică! Se simte de parcă sânii sunt in focuri si te simti de parca ai gripa.

Mușcătură: bebelusul care mușcă!
Majoritatea bebelușilor vor mușca cel puțin o dată sau de două ori in sesiunule lor de alăptare, dar există unii copii care au mai mult tendința de a mușca! Ei mușcă atunci când le ies dinții. Mușcătura doare, evident. Mamele se sperie atunci si nu vor să mai facă față durerii.

Pur și simplu nu vor:
Poate ca mama pur si simplu nu vrea sa mai alapteze. Multe mame incep munca la un moment dat si intervin probleme cu pomparea laptelui in timpul orelor de servici. Pur și simplu nu mai vor să pompeze pentru că trebuie să o facă în pauzele lor de masa. Sunt la fel de mult peste alăptare și vor să-și recupereze corpul și astfel își îndepărtează bebelușul de pe sân și din biberon.

Indiferent de raționament, mama nu mai vrea să alăpteze și este în regulă - nu trebuie sa o judecam. Așa vrea ea sa isi creasca bebelusul.

Ad-Extra3:

Va avea insa bebelusul probleme psihologice prin oprirea alăptării?

Academia Americană de Pediatrie recomandă alăptarea copilului tău cel puțin sase luni - iar apoi alaptarea (alaturi de introducerea solidelor - diversificare)  pana la 12 luni este considerata un bonus pentru copil. Multe mame decid sa alăpteze mai mult, dar ce se întâmplă dacă nu o „faceți” atât de mult? Îți distrugi copilul? Este de fapt bebe afectat?

Într-un articol publicat în Journal of Pediatrics 2019, autorul a trecut in revista diferențele dintre sân și biberon și durata în care o mamă alege să alăpteze. „Studiile nu demonstrează ca o anume o metodă este superioară alteia în toate cazurile”, a concluzionat unul dintre primele, „și nu exista evidente ca o mama face rău psihologic copilului, dacă nu este în stare sau nu dorește să alăpteze dupa primele luni. "

Cate luni de alaptare?

Exista multe recomandari de la institutii ca WHO sau Academia Americana de Pediatrie - care cer mamicilor sa alăpteze exclusiv aproximativ 6 luni și apoi să alapteze parțial până la un an. Insa exista si studii care afirmă că nu este nevoie să alăptați până la un an.

Citeste si Alăptarea prelungită a copilului: beneficii

Un studiu publicat de universitatea britanica King’s College London a sugerat că înțărcarea copilului mai devreme de 6 luni îl poate ajuta să doarmă mai bine.

Insa, exista si alte studii care subliniza ca intarcarea înainte ca bebelusul sa aiba patru luni poate cauza probleme fizice. Cercetarile sugereaza ca intarcarea inainte de 4 luni creste sansa ca copilul sa devina supraponderal. Datele din studiul The Millennium Cohort (care urmează 12.000 de copii născuți în 2000) au descoperit că 26% dintre bebelușii care au inceput diversificarea înainte de 4 luni au fost supraponderali la vârsta de 3 ani.

Cu toate acestea, mamicile trebuie sa stie care sunt efectele pe care le poate avea intarcarea timpurie a bebelusului  - in conformitate cu Academia Americana de Pediatrie.

- Riscul de imbolnavire crește pe măsură ce bebelusul nu mai papa lapte matern -  laptele matern conține anticorpi care combate infecțiile

- Se pierde avantajul nutrițional al laptelui matern și crește dependența de nutriția externă. Aceasta poate fi o problemă dacă bebelușul nu ia cu ușurință formula sau alimentele solide.

În ceea ce privește un efect psihologic al intarcarii timpurii, nu exista dovezi ca bebelusul va fi afectat.

Partea preferată a bebelusului in ceea ce priveste alăptarea nu este laptele in sine ci apropierea dulce si momentele frumoase de intimitate pe care le are cu fiinta sa cea mai draga- mami.

Daca insa, tu mami te-ai hotarat sa iti intarci bebelusul, este OK. Milioane de bebeluși papa lapte formulă și este în regulă. Esti in continuare o mamă grozavă! Nu uita insa sa iti petreci mult timp de calitate cu puiul tau - si sa faci ce crezi ca e mai bine pentru tine si copilul tău!

► Citeste si Trebuie sa ne despartim. Din motive de sanatate trebuie sa intrerup alaptatul si am nevoie de sfaturi pentru ca aceasta despartire imi frange inima.

Despre intarcarea bebelusului, mai poti citi

Ințărcarea blandă, așa am reușit eu - sfaturi prețioase de la mămici

Ințărcarea lină a bebelușului: 7 sfaturi esențiale

autor: Dr. I. Marinescu, medic pediatru, pentru desprecopii.com, 
Toate drepturile rezervate (c) 2024
referinte: Journal of Pediatrics - New York, 2022

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII