Placenta: acea conexiune vitală cu bebelușul. Iată cum avem grija de ea și ce complicatii pot apărea - sfatul medicului
Placenta are rolul de a asigura dezvoltarea sănătoasă a bebelușului în burtica mamei.
Placenta este un organ atașat de mucoasa uterului si începe să se formeze imediat după implantarea embrionului în uter. Este formată din două componente: țesutul matern, care este derivat din țesutul uterin matern și placenta fetală, dezvoltată din masa celulară internă care formează fătul - sfatul medicului ginecolog.
- vei citi:
Placenta: o conexiune vitală cu copilul tău
Placenta, mai mult decât un simplu furnizor
Cum se dezvoltă placenta în timpul sarcinii?
Ce poate afecta sănătatea placentei?
Ce se întâmplă în timpul nașterii?
Complicații ale sarcinii legate de placentă
Placenta: o conexiune vitală cu copilul tău
Placenta stabilește o legătură între tine și bebelusul tău care va dura până la naștere și care prea multe funcții necesare pe parcursul acestor nouă luni minunate.
Placenta, mai mult decât un simplu furnizor
Scopul principal al placentei este să hrănească copilul, trecând nutrienții și oxigenul din fluxul de sânge în placentă. Cordonul ombilical, care leagă bebelușul în creștere cu placenta umană, transportă acei nutrienți și oxigen și, în același timp, servește scopului de a returna acele produse nedorite, cum ar fi dioxidul de carbon, în placenta ta și apoi în fluxul sanguin, astfel încât să le poți elimina prin rinichi.
Mai mult decât atât, placenta este responsabilă de producerea hormonilor esențiali pentru dezvoltarea normală a bebelușului tău și îți protejează viitorul copil de bacterii și infecții în timp ce se află în pântec. Acestea fiind spuse, nu poate lupta împotriva virusurilor și efectului substanțelor care ar putea dăuna fătului, cum ar fi nicotina și alcoolul. În cele din urmă, trebuie să știi că placenta este crucială atunci când vine vorba de construirea sistemului imunitar al bebelușului, deoarece transmite anticorpi direct de la tine, care îi vor oferi imunitatea necesară atunci când părăsește pântecele.
Cum se dezvoltă placenta în timpul sarcinii?
Când se formează placenta și cum se dezvoltă? Așa cum s-a menționat la începutul textului, placenta începe să se formeze la o săptămână sau cam după ce are loc fertilizarea, iar procesul coincide în timp cu embrionul implantat în uter.
Din acel moment, acest organ are o speranță de viață de aproximativ 40 de săptămâni, în care trebuie să asigure copilului tău toate cele necesare. Nu încetează să crească până în ultima etapă a sarcinii, atingând o dimensiune de aproximativ 15 până la 20 cm în diametru și o greutate de 450 până la 550 de grame.
După cea de-a 41-a săptămână de sarcină, placenta se poate deteriora și nu mai funcționează bine, ceea ce este cunoscut ca îmbătrânirea placentei.
Ad-Extra3:
Ce poate afecta sănătatea placentei?
Există diferiți factori care pot avea un impact negativ asupra acestui organ, ceea ce duce la probleme:
Factorul de vârstă, deoarece femeile care au peste 40 de ani sunt mai susceptibile să sufere de complicații placentare.
Tensiune arterială crescută.
Ruperea prematură a sacului amniotic este, de asemenea, asociată cu probleme de placentă.
Având o sarcină multiplă.
Condiții și tulburări care declanșează cheaguri de sânge în timp ce aștepți un copil.
Dacă ai suferit o intervenție chirurgicală uterină în trecut, de exemplu o cezariană.
Drogurile sau fumatul în timpul sarcinii.
Având un traumatism abdominal rezultat în urma unei căderi sau a unei lovituri.
Dacă ai avut probleme placentare într-o sarcină anterioară.
Ce se întâmplă în timpul nașterii?
În timpul nașterii, nu numai că va trebui să împingi bebelușul, dar și placenta. Practic, „întregul pachet”. Personalul medical nu va considera că nașterea se va termina până când corpul tău va expulza placenta.
Dacă ai probleme cu "nașterea" placentei, ți se poate administra un medicament sau un masaj abdominal pentru a stimula contracțiile odată cu nașterea copilului. Astfel de contracții vor determina placenta să se desprindă de peretele uterin, ceea ce va împiedica să ai sângerări severe. Placenta este de obicei eliminată la cinci minute, dar în unele cazuri poate dura până la o jumătate de oră. Dacă se întâmplă să ai nevoie de o cezariană, placenta va fi eliminată din pântece în timpul procedurii chirurgicale.
Complicații ale sarcinii legate de placentă
În timpul sarcinii, poți dezvolta diferite complicații legate de placentă care pot provoca simptome, cum ar fi sângerare vaginală, dureri abdominale și dureri de spate severe, printre altele.
Cele mai comune complicații includ:
Placenta abruptio, când placenta se îndepărtează de peretele uterin înainte de a intra în travaliu;
Placenta previa, când placenta acoperă colul uterin, parțial sau total;
Placenta accreta, când placenta nu se atașeaza corect de peretele uterului;
Placenta reținută, care apare atunci când nu mai poți naște placenta în termen de 30 până la 60 de minute de la nașterea copilului;
Placenta anterioară, când nu este implantată în partea obișnuită a uterului.
alte informatii despre placenta
Placenta joasa: ce inseamna si ce e de facut
7 lucruri posibile de facut cu placenta
Sperăm că am răspuns complet la întrebarea „Ce este placenta?”. Rolul ei este vital, deoarece conectează copilul de mamă, permițându-i să crească și să se dezvolte în interiorul corpului ei.
Cel mai precis calculator de sarcina si data probabila a nasterii
Acesta este calculatorul avansat si mult mai exact (mai precis) pentru a determina data probabila a nasterii. Calculatorul Mittendorf-Williams este considerat cel mai precis calculator de calculare a varstei sarcinii si a datei in care se astepteapa nasterea. Acest calculator nu indica si sexul copilului.
Formula de calcul a datei probabile a nasterii (DPN) se bazeaza in acest caz pe formule statistice, in baza studiilor realizate de Dr. Robert Mittendorf, si Dr. Michelle Williams incepand cu anii '90. In lumea medicala aceasta metoda este considerata mai exacta pentru ca tine cont de mai multi factori. Calculatorul este precis si in cazul femeilor cu ciclu neregulat - vezi aici toate detaliile.
Odiseea sarcinii in 40 de saptamani: informatii esentiale
Pentru majoritatea viitoarelor mamici, perioada sarcinii este una dintre cele mai frumoase din viata lor, in ciuda inconvenietelor fizice si emotionale care pot aparea pe parcursul ei. Este o perioada propice pentru planuri de viitor si visare cu ochii deschisi.
Primul trimestru din aceasta adevarata odisee este extrem de important pentru felul in care se dezvolta mica fiinta care a prins viata in burtica mamei si coincide adesea cu o adevarata provocare pentru viitoarea mama citeste pe larg totul si si in detaliu despre fiecare saptamana de sarcina aici.
Sarcina in 40 de saptamani
Sarcina pe săptămani: momente importante si critice in dezvoltarea fătului (diagrama)
În timpul saptămanilor de sarcină, fiecare parte a corpului bebelușului, fiecare organ, se formează la un moment dat. In aceste perioade, organismul mamei poate fi foarte sensibil la daunele provocate de medicamente, alcool sau alte expuneri periculoase.
Fiecare sarcină are așadar o "perioada critică de dezvoltare" pentru acea parte sau organ al bebelușului. Diagrama următoare arată perioadele critice de dezvoltare pentru diferite părți ale corpului bebelușului pe parcursul saptămânilor de sarcină.
Calculatoare de sarcina
Calculator Sarcina. Calculatorul care iti spune data nasterii
Ce culoare vor avea ochii bebelusului: calculator
Calculatorul nutritional pentru sarcina si alaptare
Cum se calculeaza varsta sarcinii
Calculul datei nasterii
Calculator: Cate kilograme in plus vei lua in sarcina
alculatorul sexului bebelusului
Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina
Pentru in zilele noastre, telefonul smart este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII.
Iata asadar cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.
Te invităm să descarci această aplicație (pentru sistemele Android) AICI
Te invitam sa descarci aplicatia pentru IOS (Iphone sau tablete Mac) AICI
Suport si grupuri de burtici
Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.
→ Cauta si pe Facebook Desprecopii - Desprecopii are un grup pentru fiecare luna - cauta Mamici de luna anul (de exemplu - Mamici de Iulie 2024)
Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului
Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.
Citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii
autor: Dr. Daniela ter Horst, Medic specialist ginecolog la Spitalul Regal, Haga, Olanda,
Medic invitat la Desprecopii.com - toate drepturile rezervate - 2024
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII