Vreau o cezariană; este alegerea mea. De ce să nu îmi respecte medicul dorința?
Înainte de a rămâne însărcinată, știam că voi opta pentru o cezariană la naștere, din motive legate de sănătatea mea mentală. Pentru că mental, așa vreau să nasc. Însă, pe parcursul sarcinii, am observat că femeile care aleg să nască prin cezariană sunt adesea privite ca niște "printese" care nu vor să depună efortul de a împinge. Și chiar medicul meu a investit mult timp în a încerca să mă convingă să aleg nașterea vaginală. Dar de ce? De ce dorința mea nu este considerată importantă?
Este poate adevărat că cezariana la cerere nu este cea mai plăcută experiență, dar pe tot parcursul sarcinii mele, asta era exact ceea ce mi-am dorit.
- vei citi:
Sarcina m-a făcut să mă simt claustrofobă
Apoi urma nașterea în sine
Planul meu nu a fost viabil pentru medicul obsetrician
Ni s-a spus că cezariana electivă este potențial periculoasă
Dreptul de a alege
În cele din urmă, este vorba despre puterea de a lua această decizie
Am stiut din prima zi ca vreau sa nasc prin cezariana
Chiar inainte de a ramane insarcinata stiam ca, daca mi se va indeplini dorinta de a purta un bebe in burtica, voi naste prin cezariana. Si ca voi avea o cezariana la cerere, pentru ca asa vreau sa imi aduc copilul pe lume.
Cezariana la cerere este aceasta dorință ca naștere sa fie prin cezariană la cererea mamei. Am tulburări de panică, iar sarcina a fost întotdeauna ceva de care m-am temut. Ideea unui făt în creștere m-a făcut să mă simt claustrofobă. Cu cât bebelușul este mai mare, se extinde de la dimensiunea unui bob de mazăre la cea a unui pepene...si am urmarit cu mare atentie Odiseea Sarcinii - deci de la un bob de mac la un pepene...
Apoi urma nașterea în sine
De obicei, medicii recomandă cezariana doar în cazurile în care există o „indicație maternă sau fetală”, cum ar fi dacă mama are placenta previa sau condiții de sănătate, cum ar fi hipertensiunea arterială sau dacă copilul se află într-o poziție anormală. Mi-am susținut frica inactivă de naștere, așa că înainte ca soțul meu și cu mine să începem să concepem, am terminat terapia cognitivă comportamentală (CBT) și m-am întâlnit cu doi psihiatri. Am fost recunoscătoare că am găsit experți care să mă ajute să-mi rezolv frica și am ales să încerc sarcina fără medicamente antianxietate.
Nasterea prin cezariana: motive medicale care o recomanda
Dar planul meu nu a fost aprobat de medicul meu
Medicul mi-a subliniat riscurile unei cezariene în mod repetat - cum ar fi sângerarea și infecția - și am știut că nașterea vaginală este cunoscută pentru expunerea copilului la bacteriile intestinale sănătoase.
„Deși cezariana este o procedură obișnuită, este totuși o procedură chirurgicală care poate fi asociată cu riscuri și complicații”, „Ceea ce este foarte interesant este faptul că motivele pentru care femeile solicită cezariana electivă sunt destul de consistente: frica de durere, credința că este o metodă mai sigură de naștere atât pentru mamă cât și pentru copil, istoricul anterior al nașterii vaginale traumatice, credințe culturale despre funcția sexuală îmbunătățită și influențe specifice din opiniile familiei și prietenilor."
Nu sunt singura care gândește asta... „Riscurile de intervenție chirurgicală nu au fost o preocupare pentru mine”, spune Claudia o mamă care a cerut de asemenea, medicului o cezariană la nastere. „Creșterea anxietății și exercitarea controlului au depășit în mare măsură orice ușoară gândire asupra posibilelor riscuri medicale - m-am bazat 100% pe cea mai bună alegere emoțională pentru mine”.
La fel ca medicul meu ginecolog, sunt multi care sunt reticenți să acorde cezariene elective,.
Asta se poate schimba totuși. „În 20 de ani am văzut o tendință în această direcție, punând mai mult accent pe autonomia pacientului, conștientizarea în privința consimțământului și discuția despre proces și alegere”, spune Dr. Daniela ter Horst , Medic specialist ginecolog - pentru Desprecopii.
Poate că, pe măsură ce femeile se simt mai relaxate cu medicii lor și mai puțin rușinate de corpul lor, pun mai multe întrebări despre modul de naștere și se simt mai capabile să își exprime propriile așteptări.” În experiența sa, femeile care solicită cezariene elective au adesea un istoric de traume, tulburări de dispoziție sau anxietate - toate lucrurile care pot adăuga stres potențial dăunător unei sarcini.
Ad-Extra3:
Ni se spune ca cezariana la cerere este periculoasă
Ni se spune des ca cezariana la cerere este potențial periculoasă, dar ce sa spunem de riscurile de a trece printr-o sarcină care pare în contradicție cu sănătatea ta mentală?
„O cezariană planificată într-un mediu controlat, deși este în continuare o intervenție chirurgicală abdominală care prezintă riscuri, este de fapt destul de sigură în mâinile unui chirurg obstetrician experimentat și priceput”, spune Dr. Daniela ter Horst , Medic specialist ginecolog.
„Intervențiile chirurgicale nu ar trebui efectuate niciodată ușor, dar despre asta este vorba, despre consimțământul informat.” Ea constată că atunci când este medical deschisă cezarienelor elective, le ajută pe paciente să se simtă auzite. „Este vorba despre crearea siguranței și a încrederii prin ascultarea pacientului, educarea și sprijinirea ei în timpul procesului”, spune ea.
Chiar și cu sprijinul unui medic, stigmatul persistă. „M-am simțit foarte singură”, spune Daria, o tânără de 36 de ani. „Eu și soțul meu le-am spus părinților și celor patru prieteni foarte apropiați despre alegerea mea. Am spus altor oameni că trebuie să programăm o cezariană din motive medicale. Nu mi-a fost rușine pentru alegerea mea, dar știam că mă voi supăra dacă oamenii ar argumenta sau m-ar fi făcut să apăr această decizie."
Dreptul de a alege
Un obstetrician care dorește să ia în considerare o cezariana electivă poate schimba experiența femeilor cu frica nașterii vaginale. „Ca un bolnav de anxietate, orice lucru care mă copleșește fizic și mental mă poate trimite într-un loc foarte întunecat din care este greu să- mi revin”, spune Daria. „Mi-a fost teamă să rămân însărcinată până când medicul meu m-a asigurat că va accepta o cezariană. Dacă mi-aș fi petrecut sarcina anticipând nașterea vaginală, aș fi avut parte de anxietate frecventă. După ce s-a ridicat acel nor întunecat de griji, am devenit fericită!”
Dacă puterea de a alege o cezariană electivă ar avea un impact semnificativ asupra sănătății tale mintale, discută cu medicul. „Dacă anxietatea și frica de naștere vaginală și de travaliu nu pot fi atenuate, cred că este adecvată o cezariană electivă la 39 de săptămâni de sarcină”, spune o mamica.
Citeste Am ales sa nasc prin cezariana si nu regret o clipa - confesiunile unei mamici
În cele din urmă, este vorba despre puterea de a lua această decizie
Traim intr-o lume cu acces la multa informatie. Iar găsirea curajului de a merge împotriva curentului, consumând timp pentru cercetări pro / contra și găsirea unui medic care te susține sunt foarte importante pentru femei. Naste asa cum simti - daca esti o femeie informata.
Tot ceea ce aveam nevoie, părea, a fost dreptul de a alege. Asta și o epidurală :)
Cand sa spui NU la nasterea prin cezariana
Nasterea prin cezariana a devenit mult mai ceruta in ultimii 40 ani pentru o varietate de motive. Timpurile s-au schimbat. Insa, nasterea naturala ofera femeilor o recuperare rapida, o sansa redusa la infectii si leziuni de la operatie. Pentru copil, riscul vatamarii este mai mic, existand un risc mai mare de respiratie dificile neonatala la copiii nascuti prin cezariana.
Iata insa o serie de explicatii foarte utile - data de o mama, medic american - despre cand ar trebui sa spuna femeile insarcinate NU la nasterea prin cezariana si mai ales DE CE.
Ce trebuie sa stii inainte de a trece printr-o nastere prin cezariana
Despre recuperarea dupa cezariana, mai poti citi
Recuperarea dupa cezariană: lucrurile pe care nu ți le spune nimeni
Constipatia dupa nastere: cauze si ce e de facut
Dupa nastere: dez-gravidizarea sau revenind la cea de odinioara
Refacerea dupa o nastere prin cezariana
Incontinenta urinara dupa nastere: prevenire si tratament
Autor: o mamica de pe forumul Desprecopii.com - toate drepturile rezervate © 2024
revizuit si completat de Dr. Daniela ter Horst , Medic specialist ginecolog la Spitalul Regal Bronovo, Haga, Olanda
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII