Planificarea nasterii prin cezariana - cum, cand si de ce

Planificarea nasterii prin cezariana - cum, cand si de ce

Planificarea nasterii prin cezariana - cum, cand si de ce

Multe mămici spun că una dintre cele mai bune părți ale unei nașteri prin cezarienă planificată este să știe exact când se va naște copilul lor. Indiferent dacă intenționezi o cezariană programată din motive de sănătate sau personale, poți colabora cu medicul pentru a decide când vrei să fie ziua de naștere a copilului.

Data pe care o alegeți va varia în funcție de circumstanțele tale specifice și de politicile furnizorilor de asistență medicală și a spitalului.

- vei citi:
Motive pentru programarea cezarienei după 39 de săptămâni
Alegerea datei nașterii
O cezariană nu trebuie programată până când nu ai ajuns la 39 de săptămâni

Motive pentru programarea cezarienei după 39 de săptămâni

Daca o gravida este sfatuita de medicul ei sa nasca prin operatie cezariana - se poate discuta planificarea acestei operatii.

Cezariana programată înainte de 39 de săptămâni are un risc crescut de complicații. În unele cazuri, avantajele programării cezarienei depășesc riscurile potențiale. Un exemplu ar fi cu sarcina multiplă, placenta previa sau suferință fetală. În aceste cazuri, beneficiile nașterii timpurii depășesc clar riscurile a ceea ce se numește nașterea „prematură târzie”.

În caz contrar, deși bebelușul este considerat la termen după 37 de săptămâni, majoritatea medicilor nu vor programa o cezariană până când nu ai ajuns la 39 de săptămâni de sarcină.

Bebelușii se dezvoltă în ritmuri diferite, iar unii nu sunt pregătiți să se nască la 37 de săptămâni. În ultimul deceniu, medicii au studiat nașterea prematură târzie în profunzime. O descoperire surprinzătoare este că preocupările privind sănătatea nașterilor premature nu dispar până la aproximativ 39 de săptămâni de gestație.

Bebelușii născuți înainte de 39 de săptămâni pot avea încă unele dintre problemele de sănătate cu care se confruntă copiii prematuri, inclusiv:

Dificultăți de hrănire
Hipoglicemie (glicemie scăzută)
Icter
Capacitate slabă de a-și menține temperatura sau probleme cu termoreglarea
Insuficiență respiratorie

Cercetările au arătat că sugarii prematuri pot suferi întârzieri de dezvoltare care persistă până la vârsta de doi ani, în special în domeniul dezvoltării limbajului. Amânând nașterea până la cel puțin 39 de săptămâni, îi oferi bebelușului cel mai bun început posibil.

Alegerea datei nașterii

Există mulți factori personali pe care poate vrei să îi iei în considerare atunci când programezi cezariana. Poate vrei să eviți datele pe care familia le asociază cu ceva trist. De asemenea, poate vrei să eviți sau să comemorezi alte zile memorabile, cum ar fi ziua cuiva de naștere și sărbătorile.

Un alt punct pe care poate vrei să îl iei în considerare este școala.
Diferența de numai câteva zile ar putea determina dacă copilul își va serba ziua de naștere într-o zi de școală sau în vacanța de Crăciun. Pe măsură ce creștem, ziua de naștere devine adesea mai puțin importantă, dar acest lucru poate fi foarte semnificativ pentru un copil.

De asemenea, poate vrei să iei în considerare termenele de incepere a anului școlar. Multe școli au o regulă ca copiii să împlinească 6 ani până la 1 septembrie pentru a începe școlar, respectiv 3 ani pentru grădiniță.

O cezariană nu trebuie programată până când nu ai ajuns la 39 de săptămâni

Indiferent care este motivul alegerii tale, este alegerea ta și nu trebuie să le justifici altora.

Nu este întotdeauna posibil să alegi data. Când ai opțiunea, discută cu medicul despre cel mai bun moment pentru naștere și împărtășește-i propriile dorințe. De cele mai multe ori, o cezariană nu trebuie programată până când nu ai ajuns la 39 de săptămâni.

► Citeste Cezariana este o rana pe uter. Iata cum te vei recupera acasa si 6 lucruri de care trebuie sa ai grija - sfatul medicului ginecolog

Ad-Extra3:

Cand sa spui NU la nasterea prin cezariana

Nasterea prin cezariana a devenit mult mai solicitata in ultimii 40 ani pentru o varietate de motive. Insa, nasterea naturala ofera femeilor o recuperare rapida, o sansa redusa la infectii si leziuni de la operatie. Pentru copil, riscul vatamarii este mai mic, existand un risc mai mare de respiratie ingreunata neonatala la copiii nascuti prin cezariana.

Iata insa o serie de explicatii foarte utile - data de o mama, medic american - despre cand ar trebui sa spuna femeile insarcinate NU la nasterea prin cezariana si mai ales DE CE.

 Nasterea prin cezariana: motive medicale care o recomanda

Ce trebuie sa stii inainte de a trece printr-o nastere prin cezariana

Despre recuperarea dupa cezariana, mai poti citi

Recuperarea dupa cezariană: lucrurile pe care nu ți le spune nimeni

Constipatia dupa nastere: cauze si ce e de facut

Dupa nastere: dez-gravidizarea sau revenind la cea de odinioara

Refacerea dupa o nastere prin cezariana

Incontinenta urinara dupa nastere: prevenire si tratament

autor: Desprecopii - articol revizuit de Dr. Daniela ter Horst , Medic specialist ginecolog la Spitalul Regal Bronovo, Haga, Olanda
Desprecopii.com -Toate drepturile rezervate (c) 2020

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII